Logo image
Logo image

Hiustenlähdön hoito luonnollisesti

4 minuuttia
Hiuksista hyvin huolehtiminen ei aina ole helppo homma. Joskus esteenä hyväkuntoiselle tukalle on ilmiö nimeltä alopecia, joka tarkoittaa laajemmin ottaen ihokarvojen lähtöä.
Hiustenlähdön hoito luonnollisesti
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Viimeisin päivitys: 30 kesäkuuta, 2023

Liiallisen hiustenlähdön hoito on mahdollista myös luonnollisin tavoin. Jos kärsit tästä ongelmasta jossakin sen muodossa, jatka lukemista – nyt kerromme parhaista vaihtoehdoista.

Liiallisen hiustenlähdön monet syyt

Ongelman aiheuttajia on erilaisia, ja usein syynä on jokin seuraavista:

 • perintötekijät
 • stressi
 • psykologiset ongelmat
 • ikääntyminen
 • päänahan tulehdukset tai häiriöt
 • ravinnepuutokset
 • krooniset sairaudet
 • vastustuskyvyn häiriöt
 • hormonaaliset epätasapainotilat
 • runsas tupakan tai huumeiden käyttö
 • kemikaalien käyttö hiustenhoidossa

Jos haluat saada liiallisen hiustenlähdön loppumaan, kannattaa kokeilla aivan ensin seuraavia luontaiskonsteja.

Hiustenlähdön hoito luonnollisesti

Some figure

Runsaan hiustenlähdön ehkäisy voi olla vaikeaa. Kaikki riippuu aiheuttajasta sekä hiustenlähdön tai kaljuuntumisen tyypistä.

On tarjolla monenlaisia hoitoja ja tuotteita, mutta kannattaa aina kokeilla ensin luonnollisia vaihtoehtoja. Seuraavat seitsemän hoitoa ovat parhaat valinnat hiustenlähdön hoitamiseksi luontaistuotteilla.

1. Rosmariiniöljy

Rosmariini on hyvin yleinen kulinaarinen yrtti kaikkialla Välimeren alueella. Mutta sitä on käytetty muinaisista ajoista lähtien myös lääkekasvina. Yksi sen tunnetuimmista sovelluksista on hiustenhoito, sillä verenkiertoa parantavan kykynsä ansiosta se voi estää hiustenlähtöä.

Skinmed -lehti julkaisi kokeen, joka oli tehty potilailla, jotka sairastavat androgeenista hiustenlähtöä (pääasiassa iästä johtuva fysiologinen hiustenlähtö), joita hoidettiin rosmariiniöljyllä.

Parempi hiusten määrä havaittiin kuuden kuukauden jälkeen, sama kuin potilailla, joita hoidettiin minoksidiililla. Näin ollen kirjoittajat päättelevät, että heidän havainnot tarjoavat todisteita rosmariiniöljyn käytöstä hiustenlähtöön.

Käyttääksesi sitä laimenna viisi tippaa rosmariinin eteeristä öljyä kantajaöljyyn (kuten manteli- tai kookosöljyyn) tai shampoohon. Anna vaikuttaa muutama minuutti ja huuhtele. On tärkeää, että et käytä ilmoitettua määrää enempää eikä levitä sitä suoraan päänahalle.

2. Valkosipuli, sipuli ja sitruuna

Nämä kolme ruokaa ovat bakteereja torjuvia, joten ne auttavat poistamaan haitallisia tekijöitä päänahasta. Sipulin ja valkosipulin rikkiyhdisteet tasapainottavat hiusten kuituja.

 1. Sekoita aineksia yhtä suuret määrät.
 2. Laita seosta päänahkaan ja jätä vaikuttamaan 20 minuutin ajaksi.
 3. Huuhtele pois vedellä ja poista haju.

3. Kookosmaito ja porkkana

Tämä yhdistelmä vahvistaa hiuksia ja tekee niistä terveemmät. Molemmissa tuotteissa on runsaasti ravinteita: porkkanoissa antioksidantteja sekä B6- ja B12-vitamiineja, kun taas kookosmaidossa vitamiineja, aminohappoja, mineraalisuoloja sekä hivenaineita.

 1. Valmista aineksista paksu mehu ja laita sitä hiuksiisi.
 2. Toista hoitoa kerran viikossa, kunnes huomaat tuloksia.

4. Riisi- tai omenaviinietikka

Viinietikka auttaa hallitsemaan rasvantuotantoa. Jos hiustenlähtö siis johtuu rasvaisesta päänahasta, tämä hoito auttaa stimuloimalla verenkiertoa.

 1. Hiero päänahkaasi riisi- tai omenaviinietikalla.
 2. Huuhtele pois vedellä 10-15 minuutin päästä.
 3. Toista hoitoa kerran viikossa.

Lue aiheesta lisää: Sitruuna, oliiviöljy ja omenaviinietikka munuaiskivien hoitoon

5. Aloe vera

Aloe veralla on lukuisia lääkinnällisiä hyötyjä hiustenlähdön hillinnässä. Se kosteuttaa sekä hoitaa päänahan ongelmia.

Valmista hiusnaamio aloe veran geelistä:

 1. Ota talteen aloe vera -kasvin geeliä ja sekoita se veteen, jotta saat aikaan kermaisen koostumuksen.
 2. Hiero päänahkaa pyörivin liikkein noin kymmenen minuutin ajan.

Huuhtele seos pois vedellä. Tulet huomaamaan hiustesi muuttuneen puhtaammiksi, kiiltävämmiksi ja – vaikka tämä ei vielä ole selkeä muutos – vahvemmiksi.

6. Punajuuri

Tämä on hyvin ravinteikas kasvis, jossa on B- ja C-vitamiinia, kalsiumia, fosforia sekä kaliumia.

 1. Keitä yhtä tai useampaa punajuurta.
 2. Kiehumisen jälkeen jätä kattila korkealle lämmölle kymmeneksi minuutiksi.
 3. Ota neste talteen – tarvitset vain sitä.
 4. Anna viiletä ja kaada neste hiuksillesi. Hiero päänahkaasi pyörivin liikkein stimuloidaksesi verenkiertoa.
 5. Toista 2-3 kertaa viikossa.

7. Voide hiustenlähdön hoitoon

Tämä voide auttaa hoitamaan seborreaa sekä vähentää hiustenlähtöä, ja se myös vahvistaa suortuviasi.

Ainekset

 • 1 rkl salviaa
 • 3 tl rosmariinialkoholia
 • 1 tl palmettoa
 • 250 ml vettä
 • 1 tl nokkosta
 • 1 rkl humalaa nestemäisenä uutteena
 • 1 tl kiniinipuuta

Valmistus

 1. Sekoita ainekset tasaiseksi tahnaksi – et käytä kaikkea kerralla, joten laita loput lasipurkkiin.
 2. Sekoita aina ennen käyttöä.

Käyttö

 1. Laita tätä voidetta kolme kertaa viikossa puhtaisiin hiuksiin.
 2. Pese hiukset seborreaa torjuvalla shampoolla.
 3. Hiero voidetta päänahkaan ja huuhtele pois lämpimällä vedellä.

Lue aiheesta lisää: Porkkanaöljy hiustenkasvun vauhdittajana

Muita suosituksia

Some figure

Jos vältät huonoja elintapoja, pystyt pitämään hiuksesi paremmassa kunnossa. Esittelemiemme luontaishoitojen lisäksi kannattaa siis noudattaa seuraavia perusneuvoja:

 • Vältä stressiä. Tiedämme, että tämä on mahdotonta modernissa yhteiskunnassa, mutta stressi on kuitenkin yksi suurista syistä hiustenlähtöön. Harrasta joogaa tai muuta sellaista, joka edistää rentoutumista.
 • Syö tasapainoisesti. Anna kehollesi kaikki sen tarvitsemat ravinteet. Vitamiinit ja mineraalit ovat tärkeitä, mutta niin ovat antioksidantitkin. Näin voit edistää sitä, että hiuksesi pysyvät vahvoina ja terveinä.
 • Käytä hiusharjaa, jonka piikitkit ovat pehmeät. Muuten saatat vahingoittaa suortuviasi. Vältä hiuslenkkejä ja tiukkoja kampauksia, sillä ne rikkovat hiuksia.
 • Käytä luonnollista shampoota. Vältä tuotteita, joissa on kemikaaleja.
 • Aina käydessäsi suihkussa, hiero päänahkaasi sormenpäillä pyörivin liikkein. Näin pystyt lisäämään verenkiertoa päänahassa, sillä hapetat karvatuppeja.

Hiustenlähdön hoito ja ehkäisy pitäisi onnistua näillä vinkeillä, mutta jos ongelma ei lievity, ota yhteyttä asiantuntijaan, jotta saisit tehokkaampaa apua.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Galán-Gutiérrez, M., Rodríguez-Bujaldón, A., & Moreno-Giménez, J. C. (2009). Actualización terapéutica en alopecia areata. Actas Dermo-Sifiliográficas, 100(4), 266–276. https://doi.org/10.1016/S0001-7310(09)70820-8.
 • Gin G-R, Zhang Y-L, et al. Hair growth potential of Salvia plebeia extract and its associated mechanisms. Pharmaceutical Biology. 2020. 58 (1): 400-409.
 • María Esperanza, Matallana González, M. C., & Chalup, N. (2013). El ajo y la cebolla de las medicinas antiguas al interés actual. Boletín de La Real Sociedad Española de Historia Natural. Sección Biológica, ISSN 0366-3272, Tomo 107, No. 1-4, 2013, Págs. 29-37, 107(1), 29–37. Retrieved from https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4582709. 
 • Mayo Clinic. Pérdida del cabello. Julio 2021.
 • Panahi Y, Taghizadeh M, et al. Rosemary oil vs minoxidil 2% for the treatment of androgenic alopecia: a randomized comparative trial. Skinmed. Enero-febrero 2015. 13 (1): 15-21.
 • Rafik P. N, Arun M. S, et al. View of formulation and evaluation on onion nourishing shampoo. Journal of Drug Delivery and Therapeutics. 2018. 8 (4): 335-337.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.