Herkullinen kiinalainen riisi

Haluatko käyttää hyödyksi kaikki ruoanlaitosta ylijääneet ja keittiön kaappeihin hylätyt kasvikset? Jos haluat nauttia jotain suolaista, mutta hiukan erilaista kuin ne aivan tavallisimmat arkiruoat, kannattaa kokeilla seuraavaa reseptiä - sen avulla valmistat herkullista riisiä kiinalaiseen tyyliin.
Herkullinen kiinalainen riisi

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Kiinalainen riisi on yksi suosituimmista ja herkullisimmista ruokalajeista, joita Aasian keittiöstä löytyy.

Sen juuret ovat kiinalaisissa siirtolaisissa, jotka tulivat töihin San Franciscoon 1800-luvun lopussa. He keksivät tämän reseptin voidakseen käyttää hyödyksi ylitse jääneet lihat ja kasvikset – niistä saadaan aivan loistava herkku sekoittamalla ne riisin kanssa.

Tämä kiinalainen ruokalaji on myöhemmin tullut osaksi monen muunkin maan keittiötä, ja sitä on myös muunneltu lisäämällä siihen erilaisia aineksia paikasta riippuen.

Laita seuraava helppo resepti muistiin ja kokeile – kiinalainen riisi on oivallinen arkiruoka, joka syntyy kätevästi tähteistä ja riisistä.

Kiinalainen riisi – klassikko

Kiinalainen riisi, joka tunnetaan myös paistettuna riisinä, on helppo kotitekoinen ruokalaji, ja se onkin jo osana monen kodin päivittäisiä keittiörutiineja. Tämä johtuu siitä, että kyseessä on helppo resepti, jonka ainekset ovat hyvin edulliset, ja siinä voidaan hyödyntää kätevästi edellisten päivien ruoantähteet.

Ainekset tässä riisissä vaihtelevat, mutta perustana on aina riisi. Voit lisätä mukaan vain kasviksia tai sitten myös punaista lihaa, kanaa tai katkarapuja. Kananmunaakin laitetaan yleensä joukkoon.

Kiinalainen riisi voidaan nauttia sivuruokalajina tai itse pääruokana. Seuraavalla reseptillä saadaan molemmissa tapauksissa tyydytettyä ainakin kahden henkilön ruokahalu, joten tämä on ihanteellinen valinta ruoan jakamiseksi aterioilla.

valmista kiinalainen riisi

Perusta: riisi, kasvikset, kananmuna ja liha

Jotta saisit valmistettua herkullisen paistetun riisin lisukkeilla, ensimmäisenä tarvitset keitettyä valkoista riisiä. Ihanteellista olisi käyttää riisiä joka on jo aiemmin valmistettu, mielellään jo edellisenä päivänä.

Sen lisäksi tulee valita kasviksia ja lihoja, joita haluat laittaa sekaan. Kaikkein tavallisinta on käyttää sipulia, porkkanoita, herneitä ja ituja. Jos löydät sopivia tähteitä edelliseltä päivältä jääkaapistasi, kuten esimerkiksi kesäkurpitsaa tai vihreitä papuja, nekin ovat hyviä lisiä.

Mitä tulee sitten lihaan, kana, naudanliha tai porsaanliha ovat yleensä hyviä valintoja. Voit myös lisätä makkaraa jos sitä sattuu löytymään tähteenä, tai voit käyttää katkarapuja, jotta saisit aikaan hiukan hienostuneemman annoksen.

Inkivääri ja soija: kastike kiinalaiselle riisille

Yksi aines, jota ei kannata jättää väliin tämän herkullisen ruokalajin valmistuksessa, on inkivääri. Kuten soijakastikekin, kyseessä on aivan välttämätön aines, jos haluat antaa ruoallesi tyypillistä itämaista makua.

kiinalainen riisi ja soijakastike

Käytä tuoretta inkivääriä jos vain mahdollista, ja kuullota se ennen muita aineksia, jotta nämä voisivat imeyttää inkiväärin maun. Tässä tulee kuitenkin olla hyvin varovainen, sillä inkivääri palaa pohjaan todella nopeasti.

Valmista kiinalainen riisi oikein näillä nikseillä

Jotta voisit valmistaa tämä ruokalajin, on parasta että ainekset ovat ennen aloittamista valmiina, keitettyinä ja paloiteltuina. Paistamisen tulee tapahtua nopeasti ja maksimaalisella lämmöllä. Ihanteellinen menetelmä on valmistaa kiinalainen riisi wokkipannussa, mutta voit tehdä sen myös syvällä pannulla.

On erittäin tärkeää käyttää jonkin tyyppistä rasvaa jokaisen aineksen valmistuksessa. Ravintoloissa on usein käytössä laardi, jotta aineksille tulee enemmän makua, mutta jos haluat terveellisemmän vaihtoehdon, on hyvä idea käyttää oliivi- tai kasviöljyä.

Kuumenna wokkipannu tai muu pannu maksimaalisella lämmöllä, laita sekaan rasva tai öljy, ja kuullota sitten jokainen aines erikseen – tee tätä maksimissa 3-4 minuutin ajan. Kasviksia ei kuitenkaan tulisi paistaa kovin paljon, jotta ne eivät mene liian pehmeiksi.

Herkullinen resepti: kiinalainen riisi ja katkaravut

kiinalainen riisi katkaravuilla

Tarvittavat ainekset

 • 2 vatkattua kananmunaa
 • 1 kourallinen ituja
 • Tuoretta inkivääriä hienoksi paloiteltuna
 • 2-3 hienoksi paloiteltua sipulia
 • 1 sellerin varsi hienoksi paloiteltuna
 • Vihreä paprika pieneksi paloiteltuna
 • 150 g tuoreita katkarapuja ilman kuorta
 • 400 g aiemmin valmistettua valkoista riisiä
 • 1,5 dl pakastekasviksia: porkkanaa, maissia ja herneitä
 • Kasviöljyä, suolaa, pippuria ja soijakastiketta maun mukaan

Näin tämä ateria valmistetaan

 1. Laita hyvin kuumalle pannulle hiukan öljyä. Kuullota inkivääri nopeasti ja laita se sitten syrjään.
 2. Kuullota katkarapuja kahden minuutin ajan (tai kunnes niiden väri muuttuu) ja laita syrjään.
 3. Kuullota kaikki kasvikset neljässä minuutissa.
 4. Lisää joukkoon soijakastike, inkivääri ja riisi, ja sitten sekoita.
 5. Lisää mukaan katkaravut ja vatkatut kananmunat.
 6. Hämmennä jatkuvasti kunnes kaikki ainekset ovat sekoittuneet hyvin, ja nauti!

Onko tämä tunnettu riisiruoka tuttu myös omassa keittiössäsi? Käytä eilisen tähteet hyödyksi ja valmista näillä helpoilla vinkeillä herkullista ja kätevää itämaista suosikkiruokaa, kiinalaista riisiä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Vera. (2008). Cereales, Legumbres, Leguminosas y Productos Proteínicos Vegetales. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentaciòn y la Agricultura.
 • Cañigueral, S. (2016). Jengibre. OFFARM.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.