Logo image
Logo image

Hengityselinsairauksia vastasyntyneillä

2 minuuttia
Vastasyntyneiden hengityselinsairaudet voivat olla hengenvaarallisia. Varhainen diagnoosi on avainasemassa.
Hengityselinsairauksia vastasyntyneillä
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Vauvat ovat erityisen alttiita tietyille sairauksille. Niiden varhainen havaitseminen mahdollistaa tehokkaan diagnoosin ja hoidon esimerkiksi hengityselinsairauksien saamiseksi hallintaan. Tässä artikkelissa esittelemme yleisimpiä hengityselinsairauksia vastasyntyneillä.

Respiratory Disorders in the Newborn -tutkimuksen mukaan hengityselinongelmat ovat melko yleisiä vastasyntyneillä vauvoilla, mikä saattaa tuntua yllättävältä. Ne edellyttävät nopeaa hoitoa, koska ne voivat olla henkeä uhkaavia.

Hengityselinsairauksia vastasyntyneillä

Some figure
Vastasyntyneet ovat hyvin alttiita hengityselinsairauksille.

Vastasyntyneiden hengityselinsairaudet voivat johtua infektiotekijöistä tai syntymävioista. Käydäksemme läpi yleisimpiä hengityselinsairauksia vastasyntyneillä keskitymme tohtori Cesar Alberto Orozcon johtamaan tutkimukseen.

Interstitiaalinen keuhkosairaus

Tämä ensimmäinen hengityselinsairaus voi vaikuttaa koko keuhkoon tai vain osaan siitä. Se aiheuttaa keuhkorakkuloiden väliseinien peruuttamattoman vaurion, mikä saa ilman hajautumaan. Tämä tapahtuu spontaanisti, yleensä hengityshoitoa saavilla vastasyntyneillä. Joskus sitä ilmenee vauvoilla, jotka painavat suositeltua huomattavasti vähemmän.

Yleisimmin käytetty hoitomuoto on vastasyntyneen vauvan asettaminen sairaan keuhkon puoleiselle kyljelle sen romahduttamiseksi ja paranemisen edistämiseksi. Lääkärit voivat myös asettaa endotrakeaalisen putken terveeseen keuhkoon, jotta toinen keuhko voisi parantua.

Kannattaa lukea myös: Gastroskiisi vastasyntyneillä vauvoilla

Pneumothorax eli ilmarinta

Tämä toinen hengityselinsairaus on yleensä tavallisempi ennenaikaisesti syntyneillä vauvoilla. Siinä ilma jää jumiin peribronkiaaliseen tilaan, jolloin keuhko painuu kasaan. Tuo jumiin jäänyt ilma pakenee yleensä keuhkon ja rintakehän väliselle alueelle, joka tunnetaan keuhkopussina. Tällöin vastasyntyneen iho näyttää yleensä sinertävältä; tämä tunnetaan syanoosina.

Tätä sairautta pidetään hätätapauksena, sillä vastasyntyneen menehtymisen riski on varsin korkea. Ratkaisuna on yleensä viedä katetri vauvan rintaan keuhkopussiin paenneen ilman poistamiseksi.

Vastasyntyneen ohimenevä takypnea

Some figure
Jos keuhkoneste ei poistu vastasyntyneen keuhkoista, se voi johtaa lisäkomplikaatioihin.

Tämä kolmas vastasyntyneiden hengityselinsairaus kestää vain alle 24 tuntia. Tässäkin tapauksessa vauvan iho voi alkaa sinertää, mikä johtuu keuhkoissa edelleen olevasta nesteestä. Vaikka suuri osa nesteestä häviää yleensä vauvan hengittäessä, joskus keisarileikkauksella tai ennenaikaisesti syntyneillä vauvoilla voi olla vaikeuksia saada nestettä pois nopeasti.

Tavanomainen hoito on jatkuva monitorointi sekä lisähapen antaminen vauvalle. Sairauden tyypillinen oire on nopeutunut hengitys. Hoidon aikana vauvan tulisi saada nesteitä ja ravintoaineita suonensisäisesti.

Jatka lukemista: Vauvojen kitarisatulehduksen oireet ja hoito

Muita hengityselinsairauksia vastasyntyneillä

Olemme nyt keskustelleet kolmesta melko erilaisesta hengityselinsairaudesta vastasyntyneillä. Koska tämän tyyppisiä ongelmia voi olla monia muitakin, kerromme nyt lyhyesti muutamista muista vastasyntyneen sairauksista.

  1. Synnynnäinen trakeomalasia. Tässä tapauksessa henkitorvi ei kehity kunnolla, vaan jää heikoksi ja veltoksi. Vauvan hengitys pitää ääntä. Yleensä vaiva paranee 18 kuukauden kuluessa.
  2. Synnynnäinen bronkiektasia. Tässä sairaudessa hengitystiet laajenevat infektion tai vierasesineen hengittämisen seurauksena. Sairaus johtaa yleensä komplikaatioihin, ja hoidon tavoitteena on hoitaa infektiot (jotka ovat yleensä toistuvia). Useimmiten vauriot ovat peruuttamattomia.
  3. Keuhkojen hypoplasia. Aiheuttaa keuhkojen poikkeavaa kehitystä estäen hengitysteiden ja valtimoiden haarautumista. Tämä aiheuttaa luonnollisestikin hengenahdistusta, joka usein johtaa vauvan kuolemaan. Se on kuitenkin suhteellisen harvinainen sairaus.
  4. Synnynnäinen keuhkokuume. Tässä tapauksessa keuhkokudos tulehtuu, minkä vuoksi kuolleisuus on melko korkea. Ajoissa annettu antibioottihoito voi kuitenkin auttaa estämään kuoleman.

Tässä oli muutamia hengityselinsairauksia vastasyntyneillä. Varhainen diagnoosi on avainasemassa, jotta lääkärit pystyvät hoitamaan ne ajoissa. Hoitohenkilökunta tekee tarvittavat tutkimukset arvioidakseen, mikä on paras hoito vauvalle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bancalari, M. (2003). Ventilación de alta frecuencia en el recién nacido: Un soporte respiratorio necesario. Revista chilena de pediatría74(5), 475-486.
  • Castro López, F. W., Labarrere Cruz, Y., González Hernández, G., & Barrios Rentería, Y. (2007). Factores de riesgo del Síndrome Dificultad Respiratoria de origen pulmonar en el recién nacido. Revista Cubana de Enfermería23(3), 0-0.
  • Cotallo, G. C., Sastre, J. L., Colomer, B. F., López, N. G., & Martín, S. C. (2002). Recién nacido a término con dificultad respiratoria: enfoque diagnóstico y terapéutico. Junta Directiva de la Asociación Española de Pediatría, 257.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.