Hedelmöityshoidot

Lääketieteelliset hedelmöityshoidot antavat lapsettomuudesta kärsiville pariskunnille ja yksilöille mahdollisuuden saada lapsia. Jatka lukemista saadaksesi selville, mistä tässä on oikein kyse.
Hedelmöityshoidot

Kirjoittanut Ana Luzardo

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Hedelmöityshoidot ovat sarja lääketieteellisiä tekniikoita raskauden alkamisen helpottamiseksi. Tavoitteena on auttaa vanhemmuudesta haaveilevia pariskuntia tai yksilöitä, jotka kärsivät hedelmättömyydestä.

Hedelmöityshoitotyyppejä on useita. Kaikissa niissä tarvitaan siittiöitä ja elinkelpoisen munasoluja.

Jatka lukemista saadaksesi yksityiskohtaisen selityksen hedelmöityshoitoihin liittyvistä tekniikoista.

Hedelmöityshoitojen eri tyypit

Hedelmöityshoidot voivat olla kalliita.
Pariskunnat, joilla on vaikeuksia tulla raskaaksi, voivat valita jonkin lääketieteellisistä hedelmöityshoidoista.

Kaiken kaikkiaan on olemassa kolme lääketieteellistä hedelmöityshoitotekniikkaa, joiden avulla munasolu voidaan hedelmöittää laboratoriossa. Kaikki tekniikat johtavat erilaisiin tuloksiin, etuihin ja haittoihin.

Keinosiemennys

Tämä tekniikka tarkoittaa siemennesteen laittamista suoraan naisen lisääntymisjärjestelmään. Sen tavoitteena on parantaa siittiöiden hedelmöityskapasiteettia laboratoriossa tehdyillä parannuksilla.

Naisella on oltava vähintään yksi toimiva munasarja, joka tuottaa munasoluja. Tässä tekniikassa voidaan käyttää joko puolison tai luovuttajan siemennestettä.

Tätä hoitomuotoa varten munasolujen määrää on lisättävä stimuloimalla munasarjoja lääkkeillä. Myös siemennestenäytteessä on oltava suuri määrä hyvänlaatuista siittiötä. Siksi seksuaalista pidättäytymistä suositellaan vähintään kolmeksi päiväksi.

Asiantuntijat tekevät spermalle kapasitaatiokäsittelyn parhaan mahdollisen laadun takaamiseksi. Kun sperma on valmis, asiantuntija inseminoi sen kohdunkaulaan erityisellä katetrilla, joka ruiskuttaa siemennesteen suoraan kohtuun. Sitten asiantuntija poistaa katetrin.

Tämä hoitomuoto toimii tilanteissa, joissa siittiöiden määrä on vähäinen tai niiden liikkuvuus ja morfologia on muuttunut. Tämä on hyvä vaihtoehto myös silloin, jos miehen lisääntymisjärjestelmässä on epämuodostumia. Käyttö ulottuu siemensyöksyn häiriöistä ja siemennesteen muutoksiin.

Tätä hoitomenetelmää voidaan käyttää myös naisten ongelmiin, kuten kohdunkaulan liman muutoksiin, siittiöiden vastaisten vasta-aineiden läsnäoloon, kohdunkaulan kaventumiseen tai emättimen toimintahäiriöihin.

In vitro -hedelmöitys (IVF)

Tämä menetelmä koostuu hedelmöitysprosessin toistamisesta siihen erikoistuneessa laboratoriossa. Tätä varten teknikot ottavat sekä miehen että naisen sukusoluja, jonka jälkeen he säilyttävät niitä hedelmöitykselle suotuisassa ympäristössä.

Tätä hoitomuotoa käytetään yleensä tapauksissa, joissa siemennesteen laatu on huono, munanjohtimet ovat tukossa, henkilöllä on vaikea endometrioosi tai hän on steriili.

Ennen hoidon aloittamista lääkärit tutkivat pariskunnan terveydentilaa. Sitten naisen munasarjoja stimuloidaan hormoneilla, otetaan kypsyneet munasolut, ne hedelmöitetään siittiöillä ja tehdään viljely jotta voidaan arvioida, onko hedelmöitys onnistunut. 2-6 päivää myöhemmin hedelmöittyneet alkiot siirretään naisen kohtuun.

ICSI (intrasytoplasminen injektio)

Mikroinjektion avulla lääkärit tuovat siittiöitä munasoluun hedelmöittymisen edistämiseksi. Tämä on ICSI -hoitomuoto ja sitä käytetään pääasiassa silloin, kun siemenneste on huonolaatuista.

Kypsät munasolut soveltuvat mikroinjektioon. Se tarkoittaa yksittäisen siittiön ottamista mikroinjektiopipetillä ja asettamista munasoluun – samalla kun tilannetta tarkastellaan erityistä mikroskooppia käyttäen.

Hedelmöityshoitojen hyödyt

hedelmöityshoidot
Hedelmöityshoidot tarjoavat mahdollisuuden vanhemmuuteen sinkuille, samaa sukupuolta oleville pareille sekä hedelmällisyysongelmista kärsiville henkilöille.

Hedelmöityshoidoissa on lukuisia etuja. Tärkein niistä on mahdollisuus sinkuille ja samaa sukupuolta oleville pareille saada lapsia.

Toinen etu on mahdollinen suunnittelu perinnöllisten sairauksien välttämiseksi preimplantation geneettisen diagnoosin avulla. Tämä on joukko toimenpiteitä, jotka on suunniteltu määrittämään in vitro -hedelmöityksellä saatujen alkioiden geneettiset ominaisuudet. Vain kaikkein parhaimmat alkiot siirretään kohtuun.

Hedelmöityshoitojen huonot puolet

Hedelmöityshoidot ovat yleensä kalliita. Lisäksi komplikaatioita voi syntyä käytetystä menetelmästä riippuen.

Munasarjojen hyperstimulaatio -oireyhtymä on yksi yleisimmistä komplikaatioista. Se ilmenee, kun munasarjat ja vatsa laajenevat. Siihen voi liittyä pahoinvointia, oksentelua sekä vatsakipua. Myös kivutonta verenvuotoa emättimestä voi esiintyä follikulaarisen aspiraation tai alkionsiirron jälkeen.

Useampi kuin yksi hedelmöitys sekä munasarjojen lähellä olevien elinten, kuten virtsarakon, suolen tai verisuonten vauriot ovat mahdollisia, jos kohtuun siirretään useampi kuin yksi alkio. Keskenmenon riski IVF:llä on 12-17 %.

Keinosiemennyksestä johtuvien komplikaatioiden yhteydessä voi esiintyä alavatsakipuja, kevyttä verenvuotoa, pahoinvointia ja oksentelua tai lantion tulehdusta, kun munanjohtimet ovat tukkeutuneet. Tämä tapahtuu myös jos naisella on aktiivinen kohdunkaulan tulehdus.

Bioeettisiä keskusteluja käydään “sopivien” ja “sopimattomien” alkioiden valinnasta sekä kuolleelta ihmiseltä mahdollisesti peräisin olevien siittiöiden käytöstä.

Hedelmöityshoidot auttavat yksilöitä ja pariskuntia, joiden ei muuten olisi mahdollista tulla raskaaksi. Tämä on tieteellistä kehitystä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.