Logo image
Logo image

Grits on loistava ruokalaji

3 minuuttia
Grits on ruokalaji, joka sopii hyvin terveelliseen ja tasapainoiseen ruokavalioon. Se myös auttaa lisäämään hiilihydraattien ja kuidun saantia. Urheilijoille grits on loistava ravintolisä.
Grits on loistava ruokalaji
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Grits on ruokalaji, joka sisältää runsaasti tärkeitä ravintoaineita. Se tarjoaa laadukasta energiaa ja se sopii hyvin urheilijoille. Voit ottaa sen osaksi tasapainoista ruokavaliota yhdistämällä sen muihin ruokiin, jotka sisältävät hyvälaatuisia proteiineja ja rasvoja.

Jatka lukemista, niin saat tietää kuinka gritsiä valmistetaan ja kuinka saat siitä parhaan mahdollisen hyödyn. On hyvä muistaa, että terveellisen ruokavalion perustana on monipuolisuus, joten on tärkeää syödä kaikkien ruokaryhmien ruokia. Vain tällä tavoin pystyt täyttämään kehon päivittäiset tarpeet.

Gritsin tarjoamat hyödyt

Grits erottuu edukseen sen hiilihydraattien alhaisen glykeemisen indeksin ansiosta. Saat tarvittavaa energiaa elintoimintojen kehittymiseen. Johtuen monimutkaisista hiilihydraateista, se ei vaikuta haiman terveyteen joten veren glukoosipitoisuus pysyy tasaisena.

Lisäksi se on hyvin kuitupitoista. Tämä ravintoaine on hyvin tärkeää suoliston terveyden kannalta Central European Journal of Public Health -julkaisussa esitetyn tutkimuksen mukaan, ja kuitu auttaa vähentämään ummetusta.

Grits sisältää myös tiettyjä vitamiineja, kuten A-vitamiinia. A-vitamiini on erityisen tärkeää silmien terveydelle, kuten viimeaikaisista tieteellisistä artikkeleista käy ilmi. Riittävä A-vitamiinin saanti auttaa ehkäisemään makulan rappeutumista.

On myös tärkeää mainita gritsin sisältävän kaliumia. Kaliumin on osoitettu neutralisoivan natriumin toimintaa ja siten alentavan verenpainetta. Kalium on siis merkittävässä roolissa heidän ruokavaliossa, joilla ilmenee jonkinlaisia ongelmia sydän- ja verisuonijärjestelmässä.

Some figure
Urheilijat voivat käyttää gritsiä ruokavaliossaan ravintolisänä.

Kuinka gritsiä voi nauttia?

Tämän ruokalajin voi sisällyttää ruokavalioon eri tavoin, vaikka yleisin tapa onkin nauttia sitä lisukkeena. Monet sisällyttävät aterioihinsa hyvän biologisen arvon sisältäviä proteiineja, kuten lihaa, kalaa tai kananmunia.

On myös hyvä varmistaa, että ruokavalio sisältää runsaasti kasviksia. Ne sisältävät mikroravintoaineita sekä antioksidantteja, jotka auttavat varmistamaan kehon oikeanlaisen toiminnan sekä ehkäisemään ennenaikaista ikääntymistä.

Voit kuitenkin nauttia gritsiä myös pääruokana. Jatka lukemista, niin esittelemme sinulle yhden reseptin!

Gritskeitto

Gritskeitto on loistava alkuruoka urheilijan ruokavaliossa. Jos elämäntyyli on enemmän istumiseen painottuva, kannattaa gritsiä nauttia ennemminkin lisukkeena. Urheilijan keho sen sijaan vaatii enemmän hiilihydraatteja.

Ainekset

 • 8 rkl gritsiä
 • 5 lasillista kanalientä
 • 25 ml oliiviöljyä
 • 1 sipuli
 • puolikas selleri
 • 200 g pinaattia
 • muutama salaatinlehti
 • 1 keskikokoinen porkkana
 • 1 valkosipulin kynsi
 • puolikas teelusikallinen jauhettua muskottipähkinää
 • oreganoa
 • suolaa ja pippuria
 • juustoraastetta maun mukaan

Valmistus

Pilko ensiksi kasvikset. Pilko pieniksi paloiksi: porkkana, selleri, sipuli, pinaatti ja lehtisalaatti. Kun kaikki kasvikset on pilkottu, valmista kasviksista ja oliiviöljystä sofrito sekä lisää kanaliemi.

Kypsennä seosta keskilämmöllä ja lisää siihen grits, jonka jälkeen nostat lämpöä kunnes se kiehuu. Kun seos alkaa kiehua, laita lämpöä pienemmälle ja kypsennä 15 minuutin ajan, sekoittaen aina välillä.

Varmista, että kaikki ainekset ovat kypsiä ja kasvikset pehmeitä, jos näin ei ole, kypsennä vielä muutaman minuutin ajan. Lisää tässä vaiheessa suola, pippuri, oregano ja juustoraaste.

Tämän jälkeen seos tulee jälleen kiehauttaa, jotta kaikki maut varmasti yhdistyvät keskenään. Tämän jälkeen ruoka on valmista, ja sen voi nauttia kuumana tai lämpimänä.

Some figure
Gritskeitto on terveellinen ateriavaihtoehto, joka tuo maustetta ruokavalioosi.

Ota grits ruokavalioosi mukaan!

Nyt tiedät, että grits on runsaasti hiilihydraatteja sisältävä ruokalaji, jonka voi sisällyttää osaksi terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota. Valitse muut ruoka-aineet hyvin, jotta varmistat sopivan ravintoaineiden saannin, ja jotta ruokavaliostasi ei puutu rasvaa eikä proteiinia.

Voit nauttia gritsiä alkuruokana tai pääruokana. Voit myös korvata sillä esimerkiksi pastan tai riisin. Muita runsaasti sokereita sisältäviä ruoka-aineita, joita sinun kannattaa sisällyttää ruokavalioosi säännöllisesti ovat esimerkiksi palkokasvit ja juurimukulat.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Hijova E., Bertkova I., Stofilova J., Dietary fibre as prebiotics in nutrition. Cent Eur J Public Health, 2019. 27 (3): 251-255.
 • Chmielewski J., Carmody JB., Dietary sodium, dietary potassium, and systolic blood pressure in US adolescents. J Clin Hypertens, 2017. 19 (9): 904-909.
 • Saari JC., Vitamin A and vision. Subcell Biochem, 2016. 81: 231-259.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.