Glutationin ominaisuudet ja käyttötarkoitukset

Tiettyjen sairauksien hoitoon liittyvien etujen lisäksi glutationilla on myös monia hyödyllisiä esteettisiä ominaisuuksia. Lue lisää tästä artikkelista!
Glutationin ominaisuudet ja käyttötarkoitukset

Viimeisin päivitys: 30 joulukuuta, 2022

Glutationilla on antioksidanttisia ominaisuuksia sekä muita tärkeitä tehtäviä kehossa. Sellaisenaan glutationi osallistuu kudosten korjaamiseen, entsyymien ja hormonien tuotantoon sekä immuunijärjestelmän tukemiseen ja se on välttämätön osa kehon puhdistusprosessia.

Sen lisäksi, että sitä löytyy joistakin elintarvikkeista, sitä voidaan ottaa lisäravinteina suun kautta, suonensisäisesti tai jopa hengitettynä. Näin tehdään, kun sen tasot laskevat iän, huonon ruokavalion tai sairauksien vuoksi.

Tässä tapauksessa lisäravinteita suositellaan auttamaan joidenkin terveydellisten sairauksien, kuten Alzheimerin, Parkinsonin, psoriaasin ja rasvamaksan hoidossa. Sitä käytetään myös kosmeettisiin tarkoituksiin, ihon vaalentamiseen ja ikääntymisen torjuntaan.

Mitä on glutationi ja mistä sitä löytyy?

Glutationi on yhdiste, jota löytyy kehon soluista. Sitä pidetään tripeptidinä, koska se koostuu kolmesta emäksestä aminohaposta: kysteiinistä, glysiinistä ja glutamiinihaposta.

Maksa tuottaa sitä luonnollisesti. Tietyt elintarvikkeet, erityisesti ne, joissa on korkea rikkipitoisuus, voivat kuitenkin stimuloida sen tuotantoa elimistössä.

Näitä ovat seuraavat:

  • Valkosipuli
  • Sipuli
  • Parsakaali
  • Kukkakaali
  • Bok choy
  • Avokado
  • Parsa
  • Merilevä
  • Pellavansiemenet

On syytä muistaa, että vaikka näissä elintarvikkeissa on glutationia, prosessointi (keittäminen ja pastörointi) voi vaikuttaa sen pitoisuuksiin. Samoin on olemassa tekijöitä, jotka vaikuttavat luonnolliseen glutationin tuotantoon. Tämä sisältää esimerkiksi unettomuuden ja stressin sekä syövän, HIV/aidsin, 2-tyypin diabeteksen ja Parkinsonin taudin.

Sitä vastoin tietyt lisäravinteet edistävät tai lisäävät sen läsnäoloa kehossa. Niitä ovat kurkumiini, C- ja E-vitamiinit, N-asetyylikysteiini ja seleeni.

Glutationi kukkakaalissa.
Kaali ja kukkakaali ovat glutationin lähteitä. Kuumentaminen kuitenkin vähentää sen esiintymistä näissä elintarvikkeissa.

Glutationin edut

Tämä tripeptidi on luonnollinen antioksidantti. Se osallistuu useisiin kehon prosesseihin, mukaan lukien kudosten korjaamiseen, proteiinien tuotantoon ja immuunijärjestelmän toimintaan.

Näistä syistä jotkut ihmiset kuluttavat glutationia lisäravinteiden muodossa suojatakseen soluja hapettumista vastaan, vahvistamaan immuunijärjestelmää sekä hoitamaan erilaisia ​​sairauksia.

Oksidatiivinen stressi

Tämä on prosessi, joka tapahtuu, kun vapaiden radikaalien tuotanto lisääntyy tai kehon kyky torjua niitä heikkenee. Korkeat tasot voivat altistaa joidenkin kroonisten sairauksien kehittymiselle. Antioksidanttitoimintonsa ansiosta glutationi auttaa vähentämään oksidatiivisen stressin vaikutuksia.

Syöpä

Tutkimukset osoittavat, että endogeeniset antioksidanttiyhdisteet, kuten glutationi, voivat rajoittaa oksidatiivisen stressin vaikutuksia, mikä auttaisi suuresti syövän ehkäisyssä. Tästä syystä on tärkeää lisätä keskittymiskykyä hyvän ruokavalion avulla.

Hallitsematon diabetes

Tutkimustulosten mukaan kysteiini ja glysiini lisäravinteista voi olla hyötyä ihmisille, joilla on hallitsematon diabetes, mikä vähentää oksidatiivista stressiä ja muita tähän sairauteen liittyviä vaurioita.

Insuliiniresistenssi

On myös havaittu, että yleensä glutationipitoisuuden lisääminen parantaa insuliiniresistenssiä ja rasvanpolttoa, mikä auttaa painonhallinnassa iäkkäillä ihmisillä, sekä diabeetikoilla että ei-diabeettisilla henkilöillä.

Perifeerinen valtimotauti

Tämä on tila, joka ilmenee, kun perifeeriset valtimot (lähes aina jaloissa olevat) tukkeutuvat ateroomisen plakin kerääntymisen vuoksi. Erään tutkimuksen mukaan glutationin lisäys parantaa verenkiertoa ja lisää kykyä kävellä pidempiä matkoja ilman kipua.

Alkoholiperäinen ja ei-alkoholiperäinen rasvamaksa

Antioksidanttien puute vaikuttaa solujen vaihtumiseen maksassa, mikä puolestaan ​​voi johtaa sairauteen nimeltään rasvamaksa. Tämä voi tapahtua riippumatta siitä käyttääkö henkilö alkoholia vai ei.

Glutationi auttaa kuitenkin lisäämään bilirubiinitasoja. Tutkimusten mukaan tämä tripeptidi oli tehokkain suonensisäisesti annettuna.

Toisessa tutkimuksessa todettiin kuitenkin, että kulutuksella suun kautta on positiivisia vaikutuksia ihmisiin, joilla on ei-alkoholiperäinen rasvamaksa, kun siihen liittyy muita positiivisia elämäntapamuutoksia.

Autoimmuunisairaudet

Autoimmuunisairauksien, kuten punahukan, keliakian ja nivelreuman, tapauksessa krooninen tulehdus lisää oksidatiivista stressiä. Tutkimustulosten mukaan glutationi voi auttaa autoimmuunisairauksien hoidossa.

Hengityselinten sairaudet

Hengityselinten sairauksien, kuten astman, kroonisen obstruktiivisen keuhkosairauden (COPD) ja kystisen fibroosin tapauksessa N-asetyylikysteiinin hengittäminen vaikuttaa glutationipitoisuuksiin, mikä auttaa ohentamaan limaa tehden siitä vähemmän tahnamaista, mikä helpottaa sen poistamista keuhkoista.

Parkinsonin tauti

Eräässä tutkimuksessa dokumentoitiin, että suonensisäisesti annettuna glutationi hallitsee tehokkaasti Parkinsonin taudin oireita, kuten vapinaa ja jäykkyyttä, mikä auttaa parantamaan potilaiden elämänlaatua.

Lapset, joilla on autismi

Autismikirjon lapsilla tämän tripeptidin tasot ovat alhaisemmat aivoissa, joten hapettumisvaurioita havaitaan enemmän. Kliinisestä tutkimuksesta, jossa glutationia annettiin ihon läpi, löydetyt todisteet viittaavat kuitenkin siihen, että plasman kysteiini- ja sulfaattitasot parantuivat näillä potilailla.

Muut sairaudet

Glutationin käytöstä on tehty tutkimuksia muiden sairauksien, kuten psoriaasin, Lymen taudin, Alzheimerin, nivelrikon, kaihin ja glaukooman, sydänsairauksien sekä hepatiitin hoidossa. Tarvitaan kuitenkin lisää tieteellistä tutkimustietoa sen tehokkuudesta erilaisten sairauksien hoidossa.

Kosmeettiset käyttötarkoitukset

Glutationi estää myös melaniinin tuotantoa. Tästä syystä tätä antioksidanttia löytyy tuotteista, kuten saippuoista ja voiteista, joita mainostetaan ratkaisuna ihon vaalentamiseen.

Joissakin paikoissa on jopa tapana injektoida tätä yhdistettä kehoon. Terveysvirastot eivät kuitenkaan sääntele tätä, joten heidän on myös varoitettava sen mahdollisista riskeistä.

Glutationi ikääntymisen ehkäisyssä.
Markkinoilla myydään voiteita, joissa on L-glutationivariantti, vaikka sen ikääntymistä estävästä tehosta ei ole vankkaa näyttöä.

Sivuvaikutukset, riskit ja käytön esteet

Glutationia sisältävien lisäravinteiden sivuvaikutuksia ei ole tutkittu runsaasti, minkä vuoksi tietoa on saatavilla vain vähän, lukuun ottamatta joitakin anekdoottisia raportteja.

Mahdollisia sivuvaikutuksia ovat seuraavat:

  • Ihottuma
  • Maksan toimintahäiriö
  • Vatsakouristukset
  • Matala sinkkitaso (pitkäaikainen)
  • Kilpirauhasen epätasapaino
  • Hengenahdistus (hengitettäessä)

Lisäksi ei tiedetä, kuinka turvallista sen nauttiminen on raskauden tai imetyksen aikana. Varovaisuutta sen käytössä suositellaan.

Kuinka paljon glutationia voit kuluttaa?

Ei myöskään ole yksimielisyyttä tai tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon glutationia tulisi tai voisi kuluttaa. Tässä suhteessa katsotaan, että sopiva annos riippuu useista tekijöistä, kuten iästä, sukupuolesta ja sairaushistoriasta.

Tiedetään kuitenkin, että suun kautta otettuna glutationia imeytyy vähemmän kuin suonensisäisesti tai hengitettynä. Tämä johtuu siitä, että mahahapot sekä maksan tuottamat entsyymit hajottavat tätä ainetta.

Suosittelemme kääntymään lääkärin puoleen ennen glutationi-lisäravinteen käyttöä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Arosio E, Marchi S, Zannoni M, Prior M, Lechi A. Effect of glutathione infusion on leg arterial circulation, cutaneous microcirculation, and pain-free walking distance in patients with peripheral obstructive arterial disease: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Mayo Clinic Proceedings. 2002; 77(8): 754-759.
  • Dentico P, Volpe A, Buongiorno R, et al. Il glutatione nella terapia delle epatopatie croniche steatosiche. Recenti Prog Med. 1995; 86(7-8): 290-293.
  • Honda Y, Kessoku T, Sumida Y, et al. Efficacy of glutathione for the treatment of nonalcoholic fatty liver disease: an open-label, single-arm, multicenter, pilot study. BMC Gastroenterol. 2017; 17(1). doi: 10.1186/s12876-017-0652-3.
  • Llacuna L, Mach N. Papel de los antioxidantes en la prevención del cáncer. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética. 2012; 16(1): 16-24.
  • Perricone C, De Carolis C, Perricone R. Glutathione: a key player in autoimmunity. Autoimmun Rev. 2009; 8(8): 697-701.
  • Prussick R, Prussick L, Gutman J. Psoriasis Improvement in Patients Using Glutathione-enhancing, Nondenatured Whey Protein Isolate: A Pilot Study. J Clin Aesthet Dermatol. 2013; 6(10): 23-26.
  • Rose S, Melnyk S, Pavliv O, Bai S, Nick T, Frye R, James S. Evidence of oxidative damage and inflammation associated with low glutathione redox status in the autism brain. Transl Psychiatry. 2012; 2(7). doi: 10.1038/tp.2012.61.
  • Sekhar R, McKay S, Patel S, et al. Glutathione synthesis is diminished in patients with uncontrolled diabetes and restored by dietary supplementation with cysteine and glycine. Diabetes Care. 2011; 34 (1): 162–167.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.