Logo image
Logo image

5 vinkkiä eturauhassyövän ehkäisyyn

4 minuuttia
Eturauhassyöpä aiheuttaa lukuisia kuolemia vuodessa. Sillä on erittäin korkea ilmaantuvuus. Siksi on tärkeää noudattaa hyviä elämäntapoja sen ehkäisemiseksi.
5 vinkkiä eturauhassyövän ehkäisyyn
Viimeisin päivitys: 05 marraskuuta, 2021

Eturauhassyöpä on yksi yleisimmistä syöpätyypeistä, ja siksi sen ehkäisemiseksi kannattaa nähdä vaivaa. Se on vakava sairaus, jonka puhkeaminen riippuu monista tekijöistä. Sitä esiintyy yleensä yli 65-vuotiailla miehillä.

Totuus on, että asiantuntijat eivät tiedä tarkkaa syytä, miksi eturauhassyöpä ilmenee. Tiedetään kuitenkin, että tietyt tavat lisäävät siihen sairastumisen riskiä, ja toisaalta toiset tavat pienentävät sen riskiä, vaikka 100-prosenttisen varmaa ehkäisykeinoa ei tietenkään ole olemassa. Tässä artikkelissa annamme 5 vinkkiä eturauhassyövän ehkäisyyn.

Mikä on eturauhassyöpä?

Eturauhanen on elin, joka on osa miehen lisääntymisjärjestelmää. Naisilla sitä ei ole. Kuten Centers for Disease Control and Prevention kertoo, se on pähkinän kokoinen ja sijaitsee virtsarakon alapuolella, aivan peräsuolen edessä. Se ympäröi osaa virtsaputkesta, ja sen päätehtävä on tuottaa siemennestettä.

Eturauhassyöpä on yleinen kasvaintyyppi. Espanjan syövän vastainen yhdistys on todennut, että se on toiseksi yleisin miesten keskuudessa. Espanjassa havaittiin noin 31 000 uutta tapausta vuonna 2018 ja noin 6 000 miestä kuoli tähän tautiin.

Kuten mikä tahansa syöpä, se koostuu muuttuneista soluista. Siksi ne lisääntyvät hallitsemattomasti ja tunkeutuvat ympäröiviin kudoksiin vahingoittaen niitä. Lisäksi se voi lähettää etäpesäkkeitä.

On tärkeää korostaa eroa eturauhassyövän ja eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun välillä. Jälkimmäinen on yleinen terveysongelma, joka liittyy ikään, jolloin elimen koko kasvaa. Soluilla ei kuitenkaan ole syöpäominaisuuksia.

Some figure
Eturauhanen on miehen elin, joka sijaitsee virtsarakon alapuolella ja ympäröi osaa virtsaputkesta.

Sairauden riskitekijät

Vaikka asiantuntijat eivät tiedä tarkkaa syytä, miksi eturauhassyöpä esiintyy, on tunnistettu joukko tekijöitä, jotka lisäävät riskiä. Eturauhassyöpäsäätiön asiantuntijoiden mukaan yksi tärkeimmistä tekijöistä on ikä.

Suurin osa tapauksista havaitaan 65-69 ikävuoden jälkeen. Iän myötä ilmaantuvuus lisääntyy huomattavasti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että nuoret eivät voisi kärsiä siitä.

Toisaalta sukuhistoria on toinen tärkeimmistä riskitekijöistä. Itse asiassa näissä tapauksissa se ilmenee yleensä aikaisin, ennen 60 vuoden ikää.

Rotu on myös ratkaiseva tekijä. Afroamerikkalaisilla miehillä on paljon suurempi eturauhassyövän ilmaantuvuus. Valitettavasti heillä on myös suurempi riski kuolla siihen.

Tutkijat ovat myös osoittaneet, että asuinpaikalla on merkitystä. Esimerkiksi tietyissä maissa riski on lisääntynyt, kuten Yhdysvalloissa. Tämä näyttää liittyvän alueen tottumuksiin ja ominaisuuksiin sekä altistumiseen auringonvalolle tai ruokavalioon.

Vinkkejä eturauhassyövän ehkäisyyn ja riskin vähentämiseen

Kuten olemme juuri nähneet, on useita tekijöitä, jotka lisäävät riskiä ja joita ei voida muuttaa. Ihminen ei voi muuttaa ikäänsä, rotuaan tai genetiikkaansa. Siksi ei ole olemassa lopullista tapaa estää eturauhassyöpää.

Lukuisat tutkimukset osoittavat kuitenkin, että on olemassa toimenpiteitä, jotka voivat auttaa vähentämään sen kehittymisen riskiä. Seuraavissa osissa selitämme, mitä ne ovat.

1. Ruokavaliosta huolehtiminen

Mayo Clinicin asiantuntijoiden mukaan ruokavalio on yksi niistä tekijöistä, jotka on otettava huomioon tämän syövän ehkäisyssä. Vaikuttaa siltä, ​​että vähärasvainen ruokavalio voi vähentää eturauhassyövän riskiä.

Redacción Médicassa julkaistussa artikkelissa selitettiin, että maitotuotteet liittyvät myös eturauhassyöpään. Miehillä, jotka syövät paljon maitotuotteita päivässä (kuten juustoa, maitoa, jogurttia), on suurempi riski sairastua eturauhassyöpään.

2. Terveen painon ylläpitäminen

Paino on toinen tekijä, joka näyttää vaikuttavan eturauhassyövän kehittymiseen. Liikalihavuus ja ylipaino lisäävät riskiä. Eli silloin kun painoindeksi on suurempi kuin 30.

Paino puolestaan ​​liittyy läheisesti ruokavalioon ja liikuntaan. Siksi lääkärit suosittelevat, että liikalihavuustapauksissa painonpudotus tapahtuu noudattamalla ruokavaliota ja välttämällä liiallista istumista.

3. Liikunta

Erilaiset tutkimukset, kuten yksi ICUA Advanced Urologyn julkaisemasta tutkimuksesta kertoo, että säännöllinen liikunta on yksi monista tavoista ehkäistä tätä syöpää. Se tuottaa myös monia muita etuja, kuten kohentaa verenpainetta ja kolesterolitasoja.

Lisäksi, kuten juuri huomautimme, se on yksi painonpudotuksen perustekijöistä. Siksi asiantuntijat suosittelevat harrastamaan liikuntaa vähintään kolme kertaa viikossa kohtuullisella intensiteetillä. Meidän on yritettävä mukauttaa fyysinen aktiivisuus omiin henkilökohtaisiin olosuhteisiin.

4. Seksuaalinen aktiivisuus eturauhassyövän estämiseksi

Toinen tapa vähentää eturauhassyövän riskiä on seksuaalinen aktiivisuus. Kuten jo kerroimme, eturauhanen on osa miehen sukupuolielimiä ja se on vastuussa osaltaan siemennesteen tuottamisesta.

Siksi toistuva sukupuoliyhteys auttaa stimuloimaan sitä. Syöpäriski voi vähentyä, kun vähennetään aineiden kertymistä sen sisään. On kuitenkin tärkeää, että seksi on aina turvallista ja terveellistä.

5. Vältä lääkkeitä ja huumeita

Lääkkeet ja huumeet ovat kemiallisia aineita, joilla on taipumus aiheuttaa haitallisia vaikutuksia elimistössä. Monet niistä kerääntyvät ja voivat aiheuttaa kudoksissa reaktioita, jotka ajan myötä vahingoittavat niitä.

Some figure
Joidenkin tutkimusten mukaan maito ja sen johdannaiset liittyvät eturauhassyöpään. Sen kulutuksella on kuitenkin muita riskejä suurempia etuja.

Milloin on tarpeen kääntyä lääkärin puoleen?

Nykyään eturauhassyöpä on hyvin yleinen useimmissa maissa. Lääkärit suorittavat seulontatestejä diagnosoidakseen sen ajoissa. Siksi kaikkien miesten on tärkeää käydä lääkärissä säännöllisesti, varsinkin jos suvussa on esiintynyt tätä sairautta.

Myös oireiden ilmaantuessa, kuten epämukavuus virtsatessa, virtsan katkeaminen tai verenvuoto, täytyy mennä lääkäriin. Sinun tulee olla erityisen varautunut, kun olet yli 60-vuotias.

Muista, että eturauhassyöpä on hyvin yleinen sairaus

Eturauhassyöpä on yleinen syöpätyyppi. Vaikka on totta, ettei ole olemassa lopullista tapaa estää sitä, on olemassa monia yksinkertaisia ​​​​toimenpiteitä, jotka voivat auttaa vähentämään riskiä.

Tärkeintä on yrittää elää terveellisten elämäntapojen mukaan. Terveellinen ruokavalio, liikunta ja paino ovat tärkeitä asioita, joista sinun on huolehdittava. Lisäksi sinun tulee käydä lääkärissä säännöllisesti, varsinkin jos sinulla on riskitekijöitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ejercicio intenso y su relación con el cáncer de próstata. (n.d.). Retrieved January 23, 2021, from https://www.icua.es/cancer-prostata/realizar-25-minutos-diarios-de-ejercicio-intenso-reduce-hasta-en-un-30-el-riesgo-de-cancer-prostatico/
  • Prevención del cáncer de próstata: formas de reducir el riesgo – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved January 23, 2021, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/prostate-cancer/in-depth/prostate-cancer-prevention/art-20045641
  • Los productos lácteos, con mayor riesgo de cáncer de próstata. (n.d.). Retrieved January 23, 2021, from https://www.redaccionmedica.com/secciones/oncologia-medica/los-productos-lacteos-asociados-con-mayor-riesgo-de-cancer-de-prostata-2924
  • Prostate Cancer Prevention | Prostate Cancer Foundation. (n.d.). Retrieved January 23, 2021, from https://www.pcf.org/patient-resources/family-cancer-risk/prostate-cancer-prevention/
  • Cáncer de próstata:Toda la información que necesitas | AECC. (n.d.). Retrieved January 23, 2021, from https://www.aecc.es/es/todo-sobre-cancer/tipos-cancer/cancer-prostata
  • ¿Qué es el cáncer de próstata? | CDC. (n.d.). Retrieved January 23, 2021, from https://www.cdc.gov/spanish/cancer/prostate/basic_info/what-is-prostate-cancer.htm

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.