Logo image
Logo image

Etälääkäripalvelut koronaviruksen aikana

3 minuuttia
Etälääkäripalvelut mahdollistavat potilaan diagnosoimisen, arvioinnin ja seurannan nimensä mukaan etäisyyksien takaa. Etälääketiedettä voidaan käyttää myös lääketieteen ammattilaisten välillä, sillä se on nopea keino siirtää tietoa pitkienkin matkojen päähän.
Etälääkäripalvelut koronaviruksen aikana
Viimeisin päivitys: 25 maaliskuuta, 2022

Koko maailma elää nyt erikoista aikaa koronaviruspandemian takia. Se on erittäin tarttuva virus, ja erilaisia ehkäisy- ja suojatoimenpiteitä on otettu käyttöön tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi. Yksi näistä toimenpiteistä on etälääkäripalvelut.

Läpi historian lääkärit ovat käyttäneet hyödykseen erilaisia kontakti- ja viestintämuotoja potilaidensa auttamiseksi. Lennätintä, radiota ja jopa televisiota on käytetty viestintäväylänä ihmisiin, joita ei ole voitu hoitaa henkilökohtaisesti paikan päällä.

Nykypäivän kehittyneen teknologian ansiosta viestintä on paljon yksinkertaisempaa ja helpommin saavutettavissa kuin koskaan ennen. Etälääkäripalvelut ovat nykypäivää, ja tässä artikkelissa kerromme mikä niiden merkitys on koronaviruspandemian aikana.

Mitä etälääkäripalvelut pitävät sisällään?

Etälääkäripalvelut kasvoivat huomattavasti 1990-luvulla teknologian edistymisen ansiosta. Maailman terveysjärjestö määrittelee etälääkäripalvelut seuraavanlaisesti:

“Terveydenhuoltoalan ammattilaisten tarjoamat terveyspalvelut tieto- ja viestintätekniikan avulla, tarkoituksenaan vaihtaa pätevää tietoa sairauksien diagnosointiin, hoitamiseen, ehkäisyyn jne. liittyen.”

Maailman terveysjärjestön mukaan monet maat tarjoavat ja käyttävät etälääkäripalveluita jo tottuneeseen tapaan. Se on keskeinen väline, joka tekee terveydenhuollosta taloudellisesti kestävämmän.

Lisäksi tämän menetelmän ansiosta terveydenhoitoa voidaan tarjota alueille, joihin on vaikea päästä tai jotka ovat fyysisesti saavuttamattomissa. Se on erinomainen ratkaisu myös liikuntarajoitteisille potilaille, jotka eivät pääse terveyskeskukseen helposti tai lainkaan.

Some figure
Etälääkäripalveluita voidaan käyttää potilaiden etähoitoon ja informaation kulkuun ammattilaisten välillä.

Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin: Koronaviruksen kuolleisuus: mitkä ovat riskitekijät?

Etälääkäripalvelujen edut

Kuten jo mainitsimme, etälääkäripalvelut mahdollistavat lääkärikäynnin etänä. Siinä voidaan käyttää erilaisia elektronisia viestintämuotoja, kuten videopuheluita, tekstiviestejä, puheluita tai sähköpostia. Palveluja voidaan käyttää sekä diagnoosiin tekemiseen että potilaan seurantaan.

Etälääkäripalveluja käytetään hyvin usein esimerkiksi testitulosten, kuten verikokeen tulosten välittämiseen. Sitä kautta potilaalle voidaan välittää muunkin tyyppisiä tietoja, kuten sähköisiä asiakirjoja tai tietoja lääkkeistä.

Toisaalta etälääketiede voi myös toimia yhtenä terveydenhuollon ammattilaisten koulutusvälineenä. Tällä tavalla asiantuntijat tai lääketieteen opiskelijat voivat olla yhteydessä toisiinsa videopuhelujen kautta, koordinoimalla ja työskentelemällä yhdessä.

Saatat pitää myös: Erilaiset testit koronaviruksen tunnistamiseksi

Some figure
Etälääkäripalvelut ovat loistava vaihtoehto vanhuksille, jotka eivät pääse helposti liikkumaan kotoaan.

Mikä etälääkäripalvelujen rooli on koronaviruksen aikana?

Koronavirukset ovat itse asiassa ​​ryhmä viruksia. Tämä uusin koronavirus ilmestyi Kiinassa joulukuussa 2019. Se on erittäin tarttuva virus, jolla on korkea kuolleisuus etenkin ikääntyneiden tartunnan saaneiden potilaiden keskuudessa.

Koska se on suhteellisen uusi virus, kaikkia sen ominaisuuksia ei vieläkään tunneta tarkalleen. Tartunnan saaneiden ihmisten lukumäärä on kuitenkin kasvanut räjähdysmäisesti, ja siksi monissa maissa on kansalaiset on määrätty tai suositeltu jäämään eristyksiin koteihinsa.

Ehkäisytoimenpiteistä huolimatta, tai pikemminkin niiden myöhäisen käyttöönoton takia, monissa paikoissa terveyspalvelut ovat tukkiintuneet virustartuntojen takia. Tässä tilanteessa etälääkäripalvelut ovat terveysriskitön vaihtoehto kaikille osapuolille.

Ensinnäkin siksi, koska niiden avulla voidaan välttää niiden potilaiden käynnit terveyskeskuksiin, jotka eivät tarvitse akuuttia apua. Potilas, joka huomaa itsellään oireita – olivat ne sitten koronavirukseen liittyviä tai eivät – voi ottaa yhteyden lääkäriin tai terveydenhoitajaan puhelun välityksellä. Sitten potilas voi toimia ammattilaisen ohjeiden mukaan, samalla tuntien varmuutta siitä, että hän saa oikean diagnoosin ja asianmukaista hoitoa.

Tällä tavalla, jos henkilö on todellakin saanut koronavirustartunnan, mutta oireet eivät ole vakavia, vähenee muiden tartuttamisen riski koska potilas pysyy kotona. Toisaalta, jos potilaalla on jokin muu ei-akuutti tila, joka ei ole yhteydessä koronavirukseen, potilaan riski saada tartunta terveyskeskuksessa poistuu etälääkäripalvelun ansiosta.

Etälääkäripalvelut mahdollistavat potilaan kokonaisvaltaisen seurannan ja sairauden etenemisen tarkkailun aina tarvittaessa.

Etälääkäripalvelut koronavirusepidemian aikana

On erittäin tärkeää, että käytämme tätä työkalua etenkin nyt koronaviruspandemian aikana, koska se keventää terveydenhuoltojärjestelmän taakkaa ja vähentää viruksen tartuntariskiä. Etälääkäripalvelujen ansiosta sairaalat ja terveyskeskukset eivät myöskään täyty potilaista, joilla on lieviä, ei-akuutteja oireita, ja kapasiteetti varmistetaan vakaville tapauksille. Tämän pitäisi olla yleinen käytäntö jokaisessa maassa, ja kaikilla kansalaisilla tulisi olla mahdollisuus saada apua etälääkäripalveluiden kautta.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.