Poista vatsaturvotus luonnollisesti

Sen lisäksi, että liikunnasta on hyötyä esteettisessä mielessä, auttaa se tehostamaan suoliston toimintaa sekä estämään ummetusta. Liikunta vähentää myös nesteen kertymistä elimistöön sekä edistää painonpudotusta.
Poista vatsaturvotus luonnollisesti
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Huolimatta siitä mikä painosi tai vaatekokosi on, vatsa turvotus on luultavasti joskus ollut pulmanasi. Tämä yleinen ilmiö saa vaatteet tuntumaan tiukemmilta sekä tekee vartalosta tukevamman näköisen. Vatsan turpoaminen saattaa olla seurausta siitä, että elimistöön kertyy kaasua, ja se voi johtua myös ylensyönnistä tai olla merkki tietyistä sairauksista.

Mikä tahansa onkaan syynä vatsan turvotukseen, haluavat useimmat tämän ilmiön kanssa kamppailevat estää paisumisen kokonaan. Jos vatsa pääsee turpoamaan, halutaan se normalisoida niin nopeasti kuin mahdollista, jotta olo olisi taas vaivaton, kevyt ja solakka. Tässä artikkelissa kerromme siis tavoista poistaa ja estää vatsan turvotusta luonnollisin keinoin – jatka lukemista, jos tämä varsin yleinen pulma on sellainen, josta itsekin haluat eroon!

Vähennä suolan määrää ravinnossasi

Jos saat liikaa suolaa ravinnostasi, voi se olla syynä vatsasi turvotukseen, sillä suola on yksi pääasiallisista syistä tähän ilmiöön. Suola saa sinut lisäksi tuntemaan olosi tukevammaksi, ja se aiheuttaa usein tulehtuneisuutta etenkin vatsassa. Suolaa on ravinnossa muun muassa mausteena, ja sitä löytyy teollisesti käsitellystä ruoasta, kastikkeista ja monista muistakin ruokatuotteista. Suolaa tulisi välttää, sillä se on varsinainen terveyden ja kehon vihollinen – aloita siis mitä pikimmiten tämän tuotteen määrän leikkaaminen ravinnostasi!

Juo enemmän vettä ja vähennä vatsaturvotus

Nainen juo vettä

Suuri määrä vettä joka päivä on elintärkeää ihmisen elimistön kosteustasapainon ylläpitämiseksi, ja se myös estää nesteen kertymistä. Ravitsemusasiantuntijat suosittelevatkin vähintään 2 litran juomista päivittäin, sillä tämä estää myös ummetusta, joka on yksi vatsan turpoamisen aiheuttajista.

Syö hitaammin

On hyvin tärkeää, että annat itsesi syödä rauhassa sekä pureskelet kaiken suuhusi päätyvän ravinnon kunnolla. Jos teet tästä tavan, edistät ruoansulatuksesi toimintaa, ja siten myös vatsan turpoaminen vähentyy.

Lisäksi kannattaa muistaa, että ne ihmiset, jotka pureskelevat ruokansa kunnolla, tuntevat itsensä kylläisemmiksi. Siten he eivät tunne tarvetta syödä yhtä paljon kuin huonosti ruokansa pureskelevat ihmiset, ja tämä edistää tietysti vartalon solakkana pitämistä.

Vältä hiilihapollisia virvoitusjuomia

Virvoitusjuoma

Hiilihapolliset virvoitusjuomat aiheuttavat kaasuja elimistössä, joiden johdosta vatsaturvotus lisääntyy ja myös ilmavaivat. Nämä juomat kannattaa siis kokonaan jättää pois, ja ne voi korvata vaikkapa vedellä ja luonnollisilla mehuilla.

Syö enemmän hedelmiä ja vihanneksia

Hedelmät ja vihannekset ovat terveellisintä ravintoa, jota voit ruokavalioosi sisällyttää. Niissä on hyvin paljon vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja, jotka ovat elintärkeitä elimistön kunnollisen toiminnan kannalta. Tämän tyyppinen ravinto edistää ruoansulatuksen hyvää toimintaa, estää nesteen kertymistä, auttaa polttamaan rasvaa sekä taistelee vatsan turvotusta vastaan. Jos olet siis turhautunut vatsasi olomuotoon, ala syömään paljon hedelmiä ja vihanneksia, ja etenkin porkkanoita, appelsiineja, melonia ja persikoita.

Vähennä mahan kaasuja lisäävien ruokien syöntiä

Jotkut ruoat, vaikka ne saattaisivatkin olla hyvin ravintopitoisia, voivat aiheuttaa kaasua, vatsan turpoamista sekä ilmavaivoja – kaikki hyvin tavallisia mutta ärsyttäviä ja kiusallisia pulmia. Tällaisiin vatsan turpoamista aiheuttaviin ruokiin kuuluvat muun muassa pavut, herneet, linssit, kukkakaali, ruusukaali, tavallinen kaali, sipuli ja paprika.

Ei kuitenkaan ole tarpeellista tai suositeltavaa jättää näitä tuotteita kokonaan pois, sillä ne ovat erittäin hyödyllisiä terveyden kannalta. Voit kuitenkin vähentää niiden syöntiä siten, että ennen tärkeitä tapahtumia tai vastaavia tilanteita et syö kyseisiä tuotteita ollenkaan, mikäli haluat välttää vatsasi turpoamisen sekä siihen liittyvät muut kiusalliset ilmiöt.

Vältä paistettuja ruokia

Ranskikset lautasella

Paistetut, ja etenkin uppopaistetut ruoat eivät tule käsitellyiksi nopeasti ruoansulatuksessasi, ja siksi ne aiheuttavat usein ärsyttävää turpoamista vatsan seudulla. Niiden sisältämä natrium ja suuri määrä rasvaa saattavat aiheuttaa helposti myös painonnousua sekä lisätä elimistöön kertyneen nesteen määrää.

Syö pienissä erissä

Jotta voisit estää ja vähentää vatsassasi ilmenevää turvotusta, on suositeltavaa syödä vain pieniä annoksia ja useamman kerran päivässä. Tämä johtuu siitä, että pienemmät ruokaerät ovat yksinkertaisesti helpommin käsiteltävissä ruoansulatuksessasi, etkä täten tule yhtä todennäköisesti kokemaan vatsasi turpoamista.

Syö kohtuullisia määriä kuitua sisältäviä tuotteita

Nainen pytyllä

Kuitua paljon sisältävät tuotteet ovat äärimmäisen suositeltavia hyvän ruoansulatuksen kannalta, ja ne torjuvat ummetusta ja muita vatsan ongelmia. Asiantuntijoiden mukaan kuitupitoisten ruokien syönti onkin hyväksi, jotta vatsan turvotus vähenee, jotta pudotat painoa sekä tunnet itsesi kylläisemmäksi. Kuituun liittyen kannattaa kuitenkin muistaa, että jos syöt sitä hyvin paljon, saattaa seurauksena olla vatsan pullistuminen – nauti siis kuitua paljon sisältäviä tuotteita runsaasti, mutta älä liikaa!

Ole fyysisesti aktiivinen

Liikunta on paras tapa harjoittaa vatsan aluetta sekä yleisestikin ottaen parantaa koko elimistön terveyttä. Fyysinen aktiivisuus parantaa ruoansulatuksen toimintaa, vähentää ummetusta, taistelee nesteen kertymistä vastaan, edistää painonpudotusta sekä antaa yleisen hyvänolontunteen, joka parantaa jokaisen ihmisen elämänlaatua suuresti. Jotta voisit pienentää vatsaasi, kannattaa tehdä erityisesti sellaisia liikkeitä, jotka keskittyvät tehokkaasti juuri tähän alueeseen.

Mehut, joilla vatsan turvotus vähentyy

Vihersmoothie valmistettu tuoreista vihanneksista

Tietyt luonnolliset mehut ovat suureksi avuksi kun halutaan saada vatsaturvotus kuriin, ja ne tehoavat jo nopeasti niin, että tuloksena on solakampi, kiinteämpi ja vähemmän silmiin pistävä vatsanseutu.

Vihreä smoothie

Tämä herkullinen vihreä smoothie auttaa sinua parantamaan ruoansulatuksesi toimintaa, ja se poistaa jätettä elimistöstä sekä tekee vatsan seudusta solakamman.

Ainekset

  • Yksi avokado
  • Kourallinen pinaatinlehtiä
  • Yksi kypsä banaani
  • Yksi kupillinen omenamehua
  • Hunajaa

Sekoita kaikkia aineksia muutaman minuutin ajan, ja juo tämä smoothie siivilöimättä sitä. Nauti se mieluiten tyhjään vatsaan, jotta se voisi tehota parhaiten elimistössäsi.

Sekoita kaikkia aineksia tehosekoittimessa muutaman minuutin ajan, kunnes tuloksena on kermainen koostumus.

Papaijamehu, pellavansiemenet ja kaurahiutaleet

Tämä herkullinen mehu koostuu papaijasta – joka on hyvin hyödyllinen hedelmä vatsan toiminnan parantamiseksi – sekä pellavansiemenistä ja kaurahiutaleista. Juoman ominaisuudet auttavat sinua parantamaan ruoansulatusta ja näin häviää myös turhauttava vatsaturvotus.

Ainekset

  • Yksi kupillinen viipaloitua papaijaa
  • Yksi ruokalusikallinen pellavansimeniä
  • Kaksi kupillista vettä
  • Kaksi ruokalusikallista raakoja kaurahiutaleita

Sekoita kaikkia aineksia tehosekoittimessa muutaman minuutin ajan, ja juo smoothie siivilöimättä sitä. Tämäkin juoma kannattaa aina nauttia tyhjään vatsaan, jotta se tehoaisi kunnolla ja vatsan turpoaminen ehkäsitäisiin ajoissa.

Jos olet siis lopen kyllästynyt keskivartalon seudun ärsyttävään pullottamiseen, kokeile näitä luonnollisia vinkkejä ja estä vatsan turvotus.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Mitä ilmavaivat kertovat terveydestäsi?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Mitä ilmavaivat kertovat terveydestäsi?

On tiettyjä tapoja, joiden vuoksi suolisto vapauttaa todennäköisemmin ilmaa. Tässä artikkelissa avaamme sitä, mitä ilmavaivat kertovat ihmisen terv...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.