Näin vältät vatsan turvotuksen

Vatsan turvotuksen välttämiseksi on hyvin tärkeää syödä rentoutuneena, ja annosten koot tulee pitää pieninä. Ruoka tulee myös pureskella hyvin, jotta ruoansulatuksesi pystyisi toimimaan sujuvammin ja jotta syöminen ei kerryttäisi ilmaa suolistoon.

Vatsan turvotus ei aina ole selkeä merkki siitä, että sinulla on ongelmia suoliston kaasujen kanssa. Syynä voi kyllä kaasujen lisäksi olla myös kerääntynyt rasva, mutta useimmilla naisilla vatsan turvotuksen aiheuttavat muut tekijät, nimittäin ravintoon liittyvät tottumukset.

Olet ehkä huomannut, että vatsasi on litteämpi aamuisin, ja tällöin vartalosi tuntuukin luonnolliselta ja olet siihen tyytyväinen. Päivän edetessä tämä tunne alkaa sitten muuttua. Vatsasi alkaa näyttää turvonneelta ja vaatteet puristavat vyötäröä. Tiedätkö kuitenkaan, mikä tämän vatsan turvotuksen aiheuttaa?

On mahdollista, että suolistossasi on liikaa sinne jumiin jäänyttä ilmaa. Tämä voi johtua epäterveellisestä ruokavaliosta tai keholle sopimattomien ruokien syönnistä. Tällaiset tuotteet eivät sovi elimistöllesi, ja siten ne aiheuttavat ärtymistä ruoansulatuksessasi. Jotta voisit estää vatsan turvotuksen – joka on usein hyvinkin häiritseväksi koettu vaiva – on hyvin tärkeää olla tietoinen epäsopivista elintavoista sekä yrittää kunnolla päästä niistä eroon.

Ruokatuotteet, joita elimistösi ei siedä

Monella ihmisellä elimistö ärsyyntyy joistakin ruokatuotteista, ja silloin ne saattavat aiheuttaa vatsan turvotuksen lisäksi vakavampiakin terveysongelmia. Jos olet tähän saakka ajatellut olevasi ruoka-allergioilta turvassa, saatat olla väärässä, sillä etenkin jos vatsasi turpoaa hyvin helposti, voi paisuminen kertoa allergiasta. Esimerkiksi ne, joiden elimistö ei siedä vehnää, eivät pysty sulattamaan gluteenia, ja sen seurauksena ruoansulatuksessa ilmenee muun muassa ilmavaivoja ja vatsan turvotusta. Saman tyyppinen reaktio tapahtuu niillä, joiden keho ei siedä laktoosia.

Mikä on oikea ratkaisu ruoka-allergioihin? Käy lääkärin luona teettämässä ruoka-aineallergioita koskeva testi. Jos tuloksissa näkyy joitakin merkkejä allergioista, on tärkeää muuttaa ruokavaliota tämän mukaisesti ja välttää kyseisiä tuotteita.

Teollisesti valmistetut ruoat

Teolliset ruoat

Teollisesti käsitellyt tuotteet sisältävät suuren määrän natriumia ja muita sellaisia aineita, jotka eivät tuo vatsallesi mitään hyvää. Natrium onkin yksi pääsyy nesteen kertymiseen elimistöön, mikä taas aiheuttaa vatsan turpoamista. Tämä koskee myös sellaisia ruokatuotteita, jotka päällisin puolin vaikuttavat ”terveyttä edistäviltä”, kuten muun muassa ”Light” tai ”Zero” -leimaa kantavat juomat. Nämä tuotteet sisältävät tosiasiassa suuren määrän natriumia ja muita haitallisia aineksia, mutta vain pienemmän määrän kuin toisenlaiset versiot.

Mitä kannattaa tehdä teollisten tuotteiden suhteen? Valitse aina luonnollisia ruokia ja valmista niitä myös itse. Syö enemmän hedelmiä, vihanneksia ja täysjyvätuotteita, joissa on paljon vähemmän tai ei ollenkaan natriumia.

Liian nopeasti syöminen

On hyvin tärkeää syödä kohtuullisesti ja pureskella ruoka hyvin, sillä kiireessä syöminen johtaa siihen, että nielet huomaamattasi myös ilmaa. Tämä aiheuttaa sitten vatsan turpoamista. Monet ihmiset eivät käytä tarpeeksi aikaa voidakseen syödä terveellisellä tavalla, ja heidän vatsansa saattaa siksi olla suuren osan ajasta turvonnut.

Syö siis ruokasi erityisen tarkasti pureskellen, ja käytä tähän kunnolla aikaa. Näin saat tehostettua ruoansulatustasi sekä vältettyä ilman kertymistä vatsaasi.

Hiilihapollisten juomien ylenmääräinen juonti

Cola-juoma

Hiilihapolliset virvokkeet ja limsat saattavat tuntua hyvin virkistäviltä, ja ne tyydyttävät janontunteen maistuvalla tavalla. Ne eivät kuitenkaan ole paras vaihtoehto kehosi kannalta, sillä niissä ei ole ollenkaan ravintoarvoa. Ne myös sisältävät aineita, jotka saavat aikaan vatsan turpoamista sekä aiheuttavat useita muita ruoansulatukseen liittyviä ongelmia.

Juomien sisältämä kaasu, joka saa aikaan niiden kuplivan koostumuksen, aiheuttaa sen, että vatsasi paisuu heti nesteiden päädyttyä sisääsi. Lisäksi juomissa olevat keinotekoiset makeutusaineet aiheuttavat myöskin vatsan turpoamista.

Mikä avuksi, jos kuitenkin pidät suuresti hiilihapollisista juomista? Näiden tuotteiden nauttimista tulisi ikävä kyllä välttää, ja sen sijaan tulisi valita juomaksi vettä ja luonnollisia mehuja.

Syönti juuri ennen nukkumaanmenoa

Tämä on suuri virhe, sillä syönti illalla ennen nukkumaanmenoa ei ole ollenkaan hyväksi vatsalle. Illallinen on yksi päivän pääaterioista, joka tulisi syödä vähintään kaksi tai kolme tuntia ennen sänkyynmenoa, ja sen tulisi myös sisältää vain kevyitä ja elimistölle helposti sulatettavia aineksia.

Juuri ennen nukkumaanmenoa syöminen on siis huono tapa, joka saattaa aiheuttaa painonnousua sekä elimistön tulehtuneisuuden lisääntymistä. Ruoansulatuksesi kärsii, jos et anna sille illallisen jälkeen tarpeeksi aikaa annoksesi prosessointiin, ja tuloksena on mahdollisesti muun muassa ummetusta.

Kuinka illallista tulisi syödä, jotta voit välttää vatsan turvotuksen? Syö vähintään 3 tuntia ennen nukkumaanmenoa, ja sisällytä ruokaasi ennen kaikkea kevyitä aineksia. Jos et voi tehdä tällaista ateriaa, syö ainoastaan hedelmä tai jogurttia. Muista, että päivän tärkein ateria on aina aamiainen. Siten sinun tulisi syödä tukeva aamiainen ja jättää illallinen kevyeksi, jotta voisit parantaa ruoantulatuksesi sujuvuutta.

Muista myös tämä!

Jos haluat litteän vatsan, on hyvin tärkeää muokata kaikkia sellaisia epäterveellisiä tapoja, joita huomaat itselläsi olevan. Sinun tulisi sekä parantaa ruokavaliotasi että olla fyysisesti aktiivisempi. Lisää vedenjuontiasi ja muuta elämäntyylisi kokonaisvaltaisesti terveellisemmäksi. Niin saat hoikemman vatsan ja samalla koko vartalon. Älä myöskään unohda sitä, että ruoansulatuksen parantaminen vaikuttaa erittäin positiivisesti terveyteesi, joten tee muutos ruokaan liittyvissä tottumuksissasi jo nyt!