Logo image
Logo image

Elä nykyhetkessä, jätä menneisyys taaksesi

4 minuuttia
Menneisyys saattaa olla vaikeasti hyväksyttävissä, ja siitä voi olla hankalaa mennä eteenpäin. On kuitenkin pakko liikkua, jotta voisit suunnata valoisampaan tulevaisuuteen, jossa on enemmän mahdollisuuksia.
Elä nykyhetkessä, jätä menneisyys taaksesi
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater

Viimeisin päivitys: 24 helmikuuta, 2023

Vaikket ehkä uskokaan tätä, et ole sama ihminen kuin olit eilen. Menneisyys on opettanut sinua iloineen ja suruineen, ja nyt olet viisaampi kuin aikaisemmin.

Menneisyyttä ei voida muuttaa. Kukaan ei voi muuttaa sitä, mikä on jo tehty, sanottu tai tapahtunut. Tästä huolimatta on kuitenkin niin, että mitä meille on menneisyydessä tapahtunut, määrittää sen, keitä nyt olemme.

Siltikin on paljon sellaisia ihmisiä, jotka eivät voi hyväksyä omaa menneisyyttään. Tämä johtuu siitä, että heillä on edelleen avoimia haavoja tekemistään virheistä ja niistä epäonnistumisista, joita he ovat kokeneet. Tämä estää heitä nauttimasta siitä elämästä, mikä on nyt ja tässä, juuri tänään.

Vaikka onkin hyvä asia hyväksyä menneisyys, tulee myös ymmärtää, että yksi pahimmista virheistä elämässä on nykyisen elämän tuhoaminen sillä, että muistat menneisyyttä, jolla ei ole mitään tulevaisuutta. Meidän tulee laittaa menneisyys sivuun – huolimatta kaikista tekemistämme virheistä ja huolimatta kaikesta tai kaikista, mitä olemme menettäneet. Asia ei ole tehtävissä helposti, mutta se on kuitenkin tehtävissä.

Tällä kertaa kutsumme sinut siis miettimään hiukan kysymystä menneisyydestä ja sen merkityksestä nykyhetkessä. Jatka lukemista, sillä asia liittyy oleellisesti hyvinvointiin ja onnellisuuteen!

Menneisyydellä ei ole mitään uutta tarjottavaa

On aikoja, jolloin menneisyys todella ilmestyy takaisin vainoamaan sinua.

Some figure
Näin voi käydä siten, että ihmiset yrittävät satuttaa sinua pyytämällä sinua menemään takaisin siksi ihmiseksi, joka olit aiemmin. Nyt olet kuitenkin uusi ja paranneltu sinä, eikä sinun koskaan tulisi mennä takaisin siksi ihmiseksi, joka joskus aikaisemmin olit.

Älä salli tämän tapahtua. Kun menneisyys tulee ovellesi koputtamaan, ymmärrä, että sillä ei ole sinulle mitään tarjottavaa. Todellinen onnellisuus tapahtuu juuri tällä hetkellä.

Lue aiheesta lisää: Kaikelle on oma aikansa

On aika mennä eteenpäin

Elämä on sitä, että pystyt liikkumaan eteenpäin ottamalla itsesi irti asioista ja ihmisistä.

Olet jättänyt taaksesi ystäviä, jotka osoittautuivat epäaidoiksi, ja perheenjäseniä, jotka eivät arvostaneet sinua. Olet jättänyt taaksesi kaupunkeja, työpaikkoja ja tapoja, kuten myös muita asioita, jotta voisit mennä eteenpäin uusilla poluilla, jotka ovat täynnä mahdollisuuksia ja onnellisuutta.

  • On aika aloittaa uudestaan ja sulkea sellaisia ovia, jotka estävät kasvuasi. Tämän teko on kuitenkin aina katkeransuloista. Kun suljet ovia, ei kannata silti olla vihainen tai turhautunut.
  • Ymmärrä se, että jos ihminen haluaa todella päästä yli menneisyydestään, hänen tulisi tehdä tämä vapaana taakoista. Viha on aivan epäilemättä raskain kaikista taakoista, ja se tekee ihmisestä vangin niille, jotka häntä vahingoittivat. Hänestä tulee vanki niille, jotka eivät todella rakastaneet häntä.
  • Astu eteenpäin tulevaisuuteen, jossa ei ole inhoa ja niitä negatiivisia tunteita, jotka syövät pois mahdollisuudestasi olla onnellinen.

Lue aiheesta lisää: 5 merkkiä siitä, että olet jo täysinäinen nainen

Rakasta nykyhetkeä ja yhdistä siihen menneisyys

Olet täysinäinen henkilö. Jokainen menneistä ja nykyisistä kokemuksistasi tekevät sen, mikä sinä olet. Tämä on se sinä, jota sinun tulisi rakastaa, ymmärtää ja kunnioittaa.

  • Gestalt-terapian mukaan, joka on lähestymistapa ihmisen psykologiaan, meidän tulisi olla tietoisia nykyhetkestämme samalla kun yhdistämme menneen tämänhetkiseen.
  • Se ihminen, joka muistaa vain menneen ja kaipaa sitä, unohtaa “nykyisen minänsä”. Meillä on taipumus olla erillään todellisuudesta ja omista tarpeistamme.
  • Usko tai älä, tämä voi tehdä ihmisen sairaaksi. Usein masennus on seurausta siitä, että ihmisellä on toivoton kiinnitys menneisyyteen. Tämän heikkouden vuoksi emme sitten pysty täysin elämään nykyhetkessä.

Meidän tulisi pystyä rakastamaan itseämme sellaisina kuin olemme, mukaan lukien ne virheet, joita olemme tehneet menneisyydessä. Nämä virheet ovat sallineet meidän oppia ja saada tietää sen, kuka me nyt olemme.

Menetät tuhansia polkuja, jos katsot mennyttä tietäsi

Huolimatta siitä, että olemme kaikki menettäneet ja jättäneet käyttämättä monia asioita menneisyydessämme, ainoa tapa korjata nämä puutteet on luoda uusia mahdollisuuksia ja keskittyä siihen, mikä on nyt ja tässä. Tämän voimme tehdä olemalla viisaampia ja urheita.

Eräs kiinnostava asia, joka voi auttaa meitä pohtimaan tätä, on erään muinaisen japanilaisen tekniikan ajattelu – sitä käytetään rikkoontuneiden posliiniesineiden korjaamiseksi.

Some figure
  • Japanilaisessa kulttuurissa ajatellaan, että jos esimerkiksi kuppi särkyy, se ei voi enää olla samanlainen kuin se aikaisemmin oli. Mennyt on mennyttä, ja se määrittää sen, mitä nyt olemme.
  • Tästä huolimatta avautuu myös ovia, jotta voimme olla vahvempia ja kauniimpia kuin ennen.
  • Tämän vuoksi rikkoutunut esine saadaan uuteen uskoon yhdistämällä sen palaset kyseisen tekniikan avulla, jonka nimi on Kintsugi. Tässä menetelmässä käytetään erään tyyppistä liimaa, jossa rikkoutuma korjataan kulta- tai hopeapölyn kera.
  • Jokainen säry koristellaan siis kulta- tai hopeamaalilla, joka tekee esineestä kauniimman kuin ennen sekä kertoo myös loistavan tarinan.
  • Meidän tulisi käyttää tätä tekniikkaa omissa elämissämme. Sen sijaan että surisimme menneisyyttämme, meidän tulisi yhdistää se nykyhetkeemme voiman ja kestävyyden merkeissä.

Uskalla maalata haavasi kullalla, älä piilota niitä, älä häpeä.

Lue aiheesta lisää: Ota harppaus elääksesi pelotonta elämää

Et ole nyt sama ihminen joka olit eilen. Olet tänään urheampi, kyvykkäämpi ja kunnioitettavampi. Liikut eteenpäin etsien uusia mahdollisuuksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Keulemans, G. (2016). The geo-cultural conditions of Kintsugi. Journal of Modern Craft. https://doi.org/10.1080/17496772.2016.1183946

  • Buetow, S., & Wallis, K. (2017). The Beauty in Perfect Imperfection. Journal of Medical Humanities. https://doi.org/10.1007/s10912-017-9500-2

  • Smith, M. (2017). BBC Arts – Get Creative – Broken a pot? Copy the Japanese and fix it with gold.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.