Jokaisella vahvalla ihmisellä on tarinansa

· helmikuu 19, 2017
Ihmiset ovat usein vahvempia kuin me kuvittelemme. Muista, että sinä synnyit olemaan vahva ja kohtaamaan haasteesi voiman ja rohkeuden kautta. Ihmisellä on eräs välttämätön tukipylväs, joka auttaa häntä kohtaamaan elämän - kestävyys.

On sanottu, että ihminen ei ole oikeasti elossa ennen kuin elämä koettelee häntä –  toisin sanoen ennen kuin hän oppii olemaan vahva.

Vaikeudet ovat mahtava tiedonlähde. On kuitenkin tärkeää olla tietoinen siitä, että onnelliset ja hyvinvoinnin jaksot ovat aikoja, jolloin oppimisemme lisääntyy.

Näiden jaksojen aikana löydämme sen, mikä todella määrittää meitä. Lisäksi me löydämme tällöin ne asiat, jotka ovat sen arvoisia, että niiden vuoksi kannattaa taistella.

Tästä huolimatta yksi asia on kuitenkin elämässä varma: jokaisella on oppaanaan kartta, joka koostuu kokemuksista. Meillä on kaikilla mukanamme sellaista taakkaa, jota kukaan muu ei näe, mutta se on kuitenkin olemassa.

Tämä taakka on täynnä tummia hetkiä ja valoisia hetkiä sekä kyyneleitäTämä on sitä painoa, jota kannamme harteillamme jatkuvasti.

Siksi olemme vahvempia ja viisaampia, vaikka tiedämmekin, että tämä viisaus tulee joskus kivusta.

Tällä kertaa kutsumme sinut miettimään asiaa hiukan tarkemmin – mistä ihmisen vahvuus tulee, ja mikä sen merkitys on?

Sinä synnyit olemaan vahva – miksi?

Saattaa olla vaikeaa uskoa seuraava asia, mutta me ihmiset olemme paljon vahvempia kuin miltä me näytämme.

Syynä tähän on eräs hyvin helposti selitettävissä oleva seikka: meidän aivomme ovat ohjelmoituja selviämään, ja geneettinen koodimme tekee meistä taipuvaisia oppimaan vaikeuksista.

Tavallaan tämä selittää sitä, miksi on niin vaikeaa ”olla onnellinen”: aivoillemme onnellisena oleminen ei ole hyödyllistä. Tästä huolimatta tämä on se mielentila, jonka me kaikki unelmoimme voivamme saavuttaa.

Avain selviytymiseen on se, että pystyt reagoimaan vaaraan, uhkiin tai menetykseen.

Onnellisuuden voi saavuttaa vain siten, että pystyt voittamaan myrskyn. Ihmiset ovat kehittyneet historian edetessä tuhoamalla esteitään ja voittamalla vaikeuksiaan. Ytimessä tässä on ollut tieto. Sen avulla voimme saavuttaa todellisen hyvinvoinnin.

Ihmiset ovat syntyneet vahvempina kuin kuvittelemme – usein emme ole tietoisia omasta vahvuudestamme.

Kukka pullossa

Oma tarinasi ja traumaattisen lapsuuden aiheuttama kuori

Jokaisen ihmisen takana on yleensä yksi tai kaksi traumaattista tapahtumaa. Kyseessä voi olla menetys, tunnetason haaksirikkoutuminen, pettymys tai jokin loukkaus sinua kohtaan henkilönä.

 • Kun olemme kokeneet jonkin näistä asioista lapsuudessamme, kannamme kyseisiä kokemuksia mukanamme aina.
 • Lapsella ei ole sellaisia psykologisia työkaluja, joita tarvitaan vaikeuksien kohtaamiseen. Tällä on vakavia seurauksia sille, kuinka lapsi kehittyy. Se voi myös vaikuttaa ihmisen persoonallisuuteen.
 • Mutta kuten neurologi ja psykiatri Boris Cyrulnik selittää, traumaattinen lapsuus ei välttämättä tarkoita sitä, että ihmisellä olisi traumaattinen aikuisuus. Meidän tulee olla kykeneviä kohtaamaan tällaiset traumaattiset tapahtumat.
 • Me voimme toipua. Tällaisen lapsen tulisi voida luottaa muiden tarjoamaan tukeen ja apuun. Näiden avulla hän tulee katsomaan maailmaa sellaisesta näkökulmasta, jossa on sekä varmuutta että turvaa.
 • Me emme unohda kipua, mutta me opimme elämään sen kanssa. Tämä on asia, joka ihmisten tulisi pitää mielessä.

Me kaikki ansaitsemme tulla rakastetuiksi, ja me kaikki ansaitsemme olla taas onnellisia.

Kestävyys ja voima, jotka sinusta löytyvät

Sana ”kestävyys” kuvaa fyysistä ominaisuutta. Se kertoo siitä, että aineet muuttuvat tai pystyvät saamaan takaisin alkuperäisen muotonsa, vaikka niihin kohdistuisi tuhoava voima.

Psykologiassa asiat eivät kuitenkaan mene aivan näin. Kun ihminen kärsii henkilökohtaisen trauman vuoksi, hän ei koskaan palaa siksi samaksi ihmiseksi kuin hän oli ennen.

 • On kuitenkin niin, että jos ei ”palaa samaksi kuin ennen”, tämä ei tarkoita sitä, että ihmisestä tulisi kyvytön olemaan onnellinen tai tasapainoinen.
 • Ihminen, josta tulee erilainen, on myös vahvempi.
 • Tämä prosessi on kestävyyttä. Aivomme ovat ”ohjelmoidut” kohtaamaan vaikeuksia.
 • Me haluamme kehittyä. Me haluamme elää ja oppia pelosta ja vaikeuksista, jotta voisimme kehittyä.

Mutta miksi emme sitten aina saavuta tätä kehittymistä? Kyseessä voivat olla seuraavat kolme syytä:

 1. Kasvatuksemme ja geneettiset ominaisuutemme.
 2. Sosiaalinen konteksti, jossa elämme.
 3. Tarpeeksi hyvien psykologisten strategioiden puuttuminen.

Kestävyyttä opitaan

On sellaisia ihmisiä, jotka osaavat kohdata vaikeudet elämässään. Ehkäpä heillä on mallinaan heidän oma äitinsä. Tai ehkäpä he luonnostaan tietävät, kuinka asioita voidaan katsoa leppoisalla tavalla.

Niille meistä, joihin tämä ei päde, on avuksi seuraava tieto: kestävyyttä voidaan opetella.

Hauras kukka

On kolme sellaista lausetta, joita kannattaa toistella joka päivä, jotta voisit saada lisää vahvuutta. Seuraavat lauseet voivat olla todella suuri apu.

 1. Minulla on kyky kohdata vaikeuksia. Minulla on arvoja, hyvyyttä, hallintaa, itsetuntoa sekä ihmisiä, jotka rakastavat minua.
 2. Minä olen ihminen, joka uskoo toivoon ja jolla on uskoa omaan itseensä.
 3. Minä pystyn ratkaisemaan ongelmia, viestimään sekä puolustamaan itseäni. Minulla on hyvät ihmissuhteet ja taistelen oman onnellisuuteni puolesta.

Nämä ovat kolme yksinkertaista ajatusta, joiden avulla voimme ”muokata” aivojamme, jotta saisimme tiettyjä hyveitä. Näihin kuuluvat vahvuus, rohkeus ja se välttämätön tukipylväs, joka auttaa meitä kulkemaan elämämme läpi: kestävyys.