Eksoottisen lohikäärmehedelmän ominaisuudet
Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Anna Vilarrasa
Lohikäärmehedelmä on Hylocereus cacteus –kaktuksen hedelmä. Se on peräisin Meksikon eteläosasta ja Väli-Amerikasta, joissa tämä trooppinen hedelmä tulee useassa eri lajikkeessa. Niiden joukossa on väriltään pinkki lajike, jonka hedelmäliha voi olla samanvärinen tai se voi olla valkoinen, jossa on mustia siemeniä sisällä.
Eksoottisesta ulkonäöstä huolimatta lohikäärmehedelmän maku on samankaltainen kuin monet muut hedelmät. Sen kuvaillaan maistuvan hieman kiivin ja päärynän sekoitukselta.
Nyt kerromme lisää lohikäärmehedelmän ravitsemuksellisesta koostumuksesta ja ominaisuuksista.
Lohikäärmehedelmän ominaisuudet ja terveyshyödyt
Lohikäärmehedelmä on herättänyt kiinnostusta tiedepiireissä viimeisten vuosien aikana sen merkittävän ravintopitoisuuden takia. Tutkijat ovat selvittäneet sen tärkeimmät vaikutukset sekä elintarvike- että kosmetiikkateollisuudessa. Tässä joitakin lohikäärmehedelmän tärkeimpiä hyötyjä:
Antioksidanttiset ominaisuudet
Tämä on yksi lohikäärmehedelmän tärkeimmistä positiivisista vaikutuksista. Kuten olemme jo tienneet kauan aikaa, sisältää se erilaisia ainesosia, jotka toimivat antioksidanttisina molekyyleinä. Ne suojaavat kehossa olevia soluja vapaita radikaaleja vastaan.
Tieteellisiä todisteita on saatu riittävä määrä vahvistamaan vapaiden radikaalien liittyvän tiettyihin kroonisiin sairauksiin, kuten niveltulehdukseen, syöpään, diabetekseen ja sydäntauteihin. Vaikka vapaat radikaalit eivät ole ainoita aiheuttajia, voi runsaasti antioksidantteja sisältävä ruokavalio auttaa ehkäisemään näitä sairauksia.
Oligosakkaridit ja prebioottinen vaikutus
Osa lohikäärmehedelmän ravintopitoisuudesta koostuu hiilihydraateista. Glukoosin ja fruktoosin lisäksi siinä on huomattava määrä oligosakkarideja. Ne ovat melko pitkiä sokeriketjuja.
Asiantuntijat ovat huomanneet, että mahaneste ja entsyymit eivät pysty pilkkomaan tällaista kuitua. Se siis siirtyy paksusuoleen sulamattomana ja toimii siten ruokana suoliston bakteereille. Tästä syystä voimme todeta lohikäärmehedelmän kulutuksen voivan stimuloida terveellisten probioottikantojen, kuten bifidobakteerien ja laktobasillien, kasvua.
Terveen mikrobiotan ja hyvän terveydentilan välisen yhteyden suhteen on vielä paljon tutkittavaa. Tiedämme kuitenkin, että sillä on vaikutus joihinkin sairauksiin, kuten ärtyvän suolen oireyhtymään, tulehdukselliseen suolistosairauteen, liikalihavuuteen, metaboliseen oireyhtymään sekä alkoholittomaan rasvamaksaan.
Se vahvistaa immuunijärjestelmää
Kehon kyky selvitä taudeista riippuu tietyistä ruokavalioon liittyvistä tekijöistä. Soluilla tulee siis olla kaikkia ravinteita, joita ne tarvitsevat toimiakseen optimaalisesti.
Kuten asiantuntijat huomauttavat, on C-vitamiinin ja sinkin rooli tärkeässä osassa. Lohikäärmehedelmä sisältää näitä kumpaakin. On myös tärkeää muistaa A-vitamiinin merkitys (joka tässä tapauksessa on beetakaroteeni, yksi A-vitamiinin esiasteista).
Tällä ravintoaineella on kyky ehkäistä infektioita, kun taas askorbiinihappo tukee synnynnäisen ja hankitun immuunijärjestelmän solujen toimintaa. Suuri osa näistä soluista sijaitsee suolistoon yhdistyvässä imukudoksessa.
Suoliston mikrobiota keskustelee näiden solujen kanssa, joten prebioottisen vaikutuksen omaavat ruoat pitävät mikrobiotan hyvässä kunnossa ja edistävät sen positiivista vaikutusta immuunijärjestelmään.
Lohikäärmehedelmän sisältämä rauta
Lohikäärmehedelmä on yksi harvoista tuoreista hedelmistä, joka sisältää huomattavan määrän rautaa. 100 g tätä hedelmää sisältää 1,9 mg rautaa, mikä on 10 % päivittäisestä suosituksesta.
Koska lohikäärmehedelmä sisältää myös C-vitamiinia, edistää se raudan imeytymistä.
Hedelmien tärkeys
On tärkeää korostaa lohikäärmehedelmän arvoa osana muiden hedelmien syöntiä. Useimmat hedelmät sisältävät positiivisia ravinto-ominaisuuksia. Hedelmien sisällyttäminen ruokavalioon tarjoaa siis yleisesti ottaen positiivisia vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin.
3-5 annosta hedelmiä ja vihanneksia päivässä auttaa vähentämään liikalihavuutta sekä joidenkin syöpien esiintymistä. Se alentaa myös kardiovaskulaarisiin ongelmiin liittyviä riskitekijöitä, kuten verenpainetta. Lisäksi se parantaa suoliston mikrobiotaa.
Ravitsemuksellinen koostumus
Kaikki lohikäärmehedelmän terveysominaisuudet ovat peräisin sen ravitsemuksellisesta koostumuksesta. Sen ravintoarvo on samankaltainen useimpien hedelmien kanssa. Se sisältää suuren määrän vettä, kuitua ja vitamiineja. 100 g lohikäärmehedelmää sisältää:
- 87 g vettä
- 1,1 g proteiinia
- 0,4 g rasvaa
- 11 g hiilihydraatteja
- 3 g kuitua
Se sisältää myös B-vitamiineja (B1, B2 ja B3) ja siinä on suuri määrä C-vitamiinia, kalsiumia, rautaa, fosforia ja sinkkiä. On myös syytä mainita, että lohikäärmehedelmä sisältää fytoravinteita, kuten lykopeenia (punaisen hedelmälihan lajikkeissa), karoteenia ja fenoleita.
Lue myös: Saako vitamiineista energiaa?
Lohikäärmehedelmän valinta ja syöminen
Lohikäärmehedelmää valitessa tulee varmistaa, että ne ovat väriltään kirkkaanpunaisia. Mikäli ne ovat yhä vihreitä, eivät ne ole riittävän kypsiä. On normaalia, että niiden kuoressa on muutamia täpliä. Jos niitä on kuitenkin useita, tarkoittaa se sitä, että ne ovat jo ylikypsiä.
Voit syödä lohikäärmehedelmän leikkaamalla sen terävällä veitsellä kahtia pituussuunnassa. Voit erotella hedelmälihan lusikalla aivan kuin kuorisit avokadoa. On tärkeää varmistaa, että kuorta ei jää hedelmään, sillä se ei ole syötäväksi kelpaavaa. Kun olet kuorinut ja paloitellut hedelmän, voit nauttia sen usealla eri tavalla.
Voit esimerkiksi:
- Leikata sen kuutioiksi ja syödä sellaisenaan tai muiden hedelmien kanssa.
- Lisätä sen salaatin ainesosaksi.
- Laittaa sen mehuun tai smoothieen muiden hedelmien kanssa.
- Voit myös nauttia siitä jogurtin tai maidon kanssa.
Lohikäärmehedelmä on eksoottinen hedelmä, jolla on mahtavat ravintoarvot
On tärkeää sisällyttää hedelmiä päivittäiseen ruokavalioon, sillä niillä on monia terveyshyötyjä. Lohikäärmehedelmä on yksi hyvä vaihtoehto. Se on epäilemättä yksi kiinnostavimmista eksoottisista hedelmistä.
Lohikäärmehedelmä ei ole ainoastaan kevyt välipala, vaan se sisältää myös kuituja sekä suuren määrän vitamiineja ja mineraaleja. Sen syöminen auttaa ehkäisemään kroonisia sairauksia. Se parantaa myös suoliston mikrobiotaa ja vahvistaa immuunijärjestelmää.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Ames BN, et al. Oxidants, antioxidants, and the degenerative diseases of aging. Procedings of the National Academy of Sciences of the U S A. Septiembre 1993.90(17):7915-7922.
- Carr A.C, Maggini S. Vitamine C and Inmune Function. Nutrients. Noviembre 2017. 3;9(11):1211.
- Chew B.P, Park J. S. Carotenoid action on the immune response. Nutrients. enero 2004. 134(1):257S-261S.
- Childs CE, et al. Diet and Immune Function. Nutrients. Agosto 2019.11(8):1933.
- Ghezzi P, et al. The oxidative stress theory of disease: levels of evidence and epistemological aspects. British Journal of Pharmacology. Junio 2017.174(12):1784-1796.
- Quigley EM. Gut bacteria in health and disease. Gastroenterology and Hepatology (N Y). Septiembre 2013.9(9):560-569.
- Slavin JL, Lloyd B. Health benefits of fruits and vegetables. Advances in Nutrition. Julio 2012.3(4):506-516.
- Sonawane M.S. Nutritive and medicinal value of dragon fruit. The Asian Journal of Horticulture. Diciembre 2017. 12(2):267-271.
- Wichienchot S., et al. Oligosaccharides of pitaya (dragon fruit) flesh and their prebiotic properties. Food Chemistry. Junio 2010. 120(3):850-857.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.