Logo image
Logo image

Ei-allergisen nuhan syyt, hoito ja ehkäisy

3 minuuttia
Vaikka spesifistä aiheuttajaa ei useimmissa tapauksissa tunneta, jotkut ihmiset ovat yhdistäneet ei-allergisen nuhan oireet ärsyttäviin aineisiin.
Ei-allergisen nuhan syyt, hoito ja ehkäisy
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Viimeisin päivitys: 19 maaliskuuta, 2023

Nuha ei ole muuta kuin nenän limakalvon tulehdus. Vaikka useimmat tapaukset johtuvat jostain allergeenista, on olemassa myös ei-allergista nuhaa. Haluatko tietää sen hoidosta ja ehkäisystä? Jatka lukemista!

Toinen nimitys ei-allergiselle nuhalle on flunssa, koska sen pääsyy on virusinfektio. Tila voi kuitenkin johtua myös kosketuksesta ympäristön ärsyttäjiin, joten on tärkeää tunnistaa sen alkuperä ennen hoidon aloittamista.

Oireet

Tämäntyyppisen nuhan oireille on ominaista sen esiintyminen useita kertoja vuoden aikana. Ei-allergisen nuhan pääasialliset ilmenemismuodot ovat aivastelu ja vetinen nenävuoto.

Seuraavat ovat yleisimpiä oireita:

Mahdolliset komplikaatiot

Clinical and Experimental Allergy -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että ei-allerginen nuha on altistava tekijä astman kehittymiselle. Joillakin ihmisillä voi myös olla hengitysvaikeuksia, mikä motivoi heitä hakeutumaan lääkäriin mahdollisimman pian.

Muita ei-allergisen nuhan mahdollisia komplikaatioita ja seurauksia ovat seuraavat:

 • Sinuiitti
 • Krooninen nuha
 • Nenäpolyypit
 • Päivittäisten toimintojen täydellinen keskeytys
Some figure
Vilustuminen on yleisin ei-allergisen nuhan aiheuttaja.

Ei-allergisen nuhan syyt

Yksi tärkeimmistä syistä on virusinfektiot, erityisesti akuuteissa tapauksissa. Oireet liittyvät usein myös nenää ärsyttäviin aineisiin.

Vaikka spesifistä aiheuttajaa ei useimmissa tapauksissa tunneta, jotkut ihmiset ovat yhdistäneet ei-allergisen nuhan oireet ärsyttäviin aineisiin. Nämä ärsyttävät aineet eivät aiheuta allergiaketjua kehossa, vaan edistävät vain paikallista reaktiota nenässä:

 • Pöly
 • Joidenkin hajuvesien voimakkaat tuoksut
 • Kuiva ilmapiiri ja muut muutokset ilmastossa
 • Tupakansavu tai muut epäpuhtaudet
 • Mausteiset ruoat

Ei-allerginen nuha liittyy myös raskauden ja kuukautisten aiheuttamiin hormonaalisiin muutoksiin. Ja jotkut lääkkeet voivat laukaista näitä oireita:

 • Nenän dekongestantit
 • Ehkäisypillerit
 • Beetasalpaajat, kuten propanololi
 • Ei-steroidiset tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni tai aspiriini
 • Angiotensiinia konvertoivan entsyymin estäjät, kuten kaptopriili

Lue lisää: Hormonityypit: mitkä ovat tärkeimpiä?

Diagnoosi

Ei-allergisen nuhan diagnoosi tehdään useimmissa tapauksissa fyysisen tarkastuksen avulla. Lääkäri kysyy oireista, niiden esiintymisajasta ja mahdollisista laukaisimista. Annettujen tietojen tulee olla tarkkoja tehtävän helpottamiseksi.

Muut kysymykset voivat liittyä koti- tai työympäristöön, jotta laukaisin voidaan tunnistaa. Lääkärin tulee myös tarkistaa sieraimet limakalvotulehduksen ja vuotamisen varalta.

Lisätestejä ei yleensä tarvita. Asiantuntija voi kuitenkin tehdä ihotestin allergioiden sulkemiseksi pois. Jotkut verikokeet, kuten allergeenitestit, auttavat myös sulkemaan pois muita syitä.

Ei-allergisen nuhan hoito

Ei-allergiselle nuhalle ei ole erityistä hoitoa.

Lääkehoidolla pyritään lievittämään oireita. Nenän dekongestantit tarjoavat välitöntä helpotusta, mutta liikakäyttö voi pahentaa tilannetta.

Antihistamiinit ovat myös hyvä hoitovaihtoehto. Nämä lääkkeet voivat lievittää tulehdusta, mutta jotkut kuivattavat limakalvoja enemmän, joten on tarpeen neuvotella asiantuntijan kanssa.

Antibiootit eivät yleensä ole tarpeen ei-allergisen nuhan hoidossa. Ainoa viite olisi liiallisen aggregoituneen bakteeri-infektion esiintyminen. Tämän komplikaation tunnistamiseksi tarvitaan viljely.

Tuore tutkimus paljasti, että intranasaalisten kortikosteroidien käyttö lievittää sairauden oireita ensimmäisten 4 viikon aikana. Pitkäaikaiset vaikutukset ovat kuitenkin epävarmoja ja voivat aiheuttaa haittavaikutuksia.

Lue lisää täältä: Yhteys astman ja nuhan välillä

Ennaltaehkäisy

Ei ole olemassa 100-prosenttisen tehokasta keinoa estää ei-allergisen nuhan puhkeaminen. Mikä on mahdollista, on pienentää sen esiintymistodennäköisyyttä. Tila liittyy useisiin laukaisimiin, joten näille hiukkasille altistumisen välttäminen näyttää olevan paras keino.

Toinen vinkki tämän nuhan kärsimisen todennäköisyyden vähentämiseksi on olla käyttämättä väärin nenän tukkoisuutta vähentäviä aineita. Myös tupakan ja liiallisen alkoholin käytön lopettaminen ovat tehokkaita toimenpiteitä nuhan hallinnassa.

Ihmiset, jotka noudattavat hoitoaan, eivät todennäköisesti saa oireita uudelleen. Siksi on tärkeää noudattaa kaikkia asiantuntijan suosituksia ja käyttää hoitoa suositellun ajan.

Some figure
Vaikka dekongestantit ovat tehokkaita oireiden hallinnassa, on olemassa riski, että niitä käytetään liikaa ja sitten ne aiheuttavat rebound-ilmiön.

Milloin lääkäriin?

Hengitysvaikeudet ovat yksi varoitusmerkeistä, jotka motivoivat käydä lääkärin vastaanotolla. On kuitenkin muitakin hälyttäviä komplikaatioita:

 • Vakavat oireet useiden viikkojen ajan
 • Korkea kuume ja mätäinen nenävuoto
 • Oireet, jotka jatkuvat lääkehoidosta huolimatta
 • Ärsyttävät sivuvaikutukset käsikauppalääkkeistä

Yleinen sairaus, jolla on useita syitä

Ei-allerginen nuha on hyvin yleinen sairaus, joka vaikuttaa miljooniin nuoriin aikuisiin. Se ei ole vakava tila, mutta se voi tulla epämukavaksi ihmisille heidän päivittäisten toimiensa aikana.

Paras vaihtoehto on tunnistaa ja poistaa laukaiseva aine oireiden ehkäisemiseksi. Konsultaatio erikoislääkärin kanssa on myös tarpeen mahdollisen allergian sulkemiseksi ja asianmukaisen hoidon aloittamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Eifan AO, Durham SR. Pathogenesis of rhinitis. Clin Exp Allergy. 2016 Sep;46(9):1139-51.
 • Scadding GK, Kariyawasam HH, Scadding G, Mirakian R et al. BSACI guideline for the diagnosis and management of allergic and non-allergic rhinitis (Revised Edition 2017; First edition 2007). Clin Exp Allergy. 2017 Jul;47(7):856-889.
 • Segboer C, Gevorgyan A, Avdeeva K, Chusakul S et al. Intranasal corticosteroids for non-allergic rhinitis. Cochrane Database Syst Rev. 2019 Nov 2;2019(11):CD010592.
 • Hellings PW, Klimek L, Cingi C, Agache I et al. Non-allergic rhinitis: Position paper of the European Academy of Allergy and Clinical Immunology. Allergy. 2017 Nov;72(11):1657-1665.
 • Meng Y, Wang C, Zhang L. Diagnosis and treatment of non-allergic rhinitis: focus on immunologic mechanisms. Expert Rev Clin Immunol. 2021 Jan;17(1):51-62.
 • Eckrich J, Hinkel J, Fischl A, Herrmann E et al. Nasal IgE in subjects with allergic and non-allergic rhinitis. World Allergy Organ J. 2020 Jun 23;13(6):100129.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.