CO2-laserhoidon hyödyt ikääntyvälle silmänympärysiholle

CO2-laserilla tehtävällä silmäluomileikkauksella on osoitettu olevan vähemmän komplikaatioita kuin perinteisellä kirurgialla. Miten tämä toimenpide tehdään?
CO2-laserhoidon hyödyt ikääntyvälle silmänympärysiholle
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 17 joulukuuta, 2022

CO2-laserhoito on vaihtoehto perinteiselle blefaroplastialle eli yläluomileikkaukselle. Jälkimmäinen on kirurginen toimenpide, jossa silmäluomista poistetaan ylimääräinen iho tai niissä olevat poikkeavuudet korjataan. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat CO2-laserhoidon hyödyt silmänympärysiholle.

Silmäluomet ovat yksi niistä kehonosista, jotka kärsivät ajan kulumisesta eniten. Niiden iho on hyvin ohutta ja se koostuu sellaisista sisäisistä rakenteista, joissa tapahtuu muutoksia iän myötä. Onneksi CO2-laserhoidon avulla silmänympärysihon ikääntymistä voidaan vähentää.

Sen merkittävin etu blefaroplastiaan verrattuna on se, että haitat ja leikkauksen jälkeiset komplikaatiot vähenevät huomattavasti. Toisaalta se tarjoaa esteettisesti hyviä tuloksia. Tässä artikkelissa kerromme lisää tästä toimenpiteestä.

Mitä on CO2-laserhoito?

CO2-laserhoito on eräänlainen blefaroplastia – silmäluomileikkaus – joka toteutetaan laser-skalpellin avulla. Siinä ylimääräistä silmäluomikudosta höyrystetään selektiivisesti ja kontrolloidusti.

Kyseessä on “kohta kohdalta” -toimenpide. Toisin sanoen jokainen silmäluomen kohta voidaan höyrystää eri tavoin riippuen ylimääräisen ihon määrästä, paksuudesta jne. Jokaisella laserilla tehdyllä säteilytyksellä ihoa saadaan kiristettyä hyvin täsmällisellä tavalla.

Lisäksi se on vähemmän riippuvainen kirurgin taidoista. Sillä saadaan uutta muotoa silmään ja sen ympärysihoon hyvin tarkasti. Jokainen viilto on hyvin siisti, ohut ja tarkka, mikä näkyy parempana lopputuloksena.

CO2-laserhoidon haitat ovat vähäisempiä kuin tavallisella silmäluomilekkauksella.
CO2-laserhoito vähentää ikääntymisen merkkejä silmien ympäriltä.

CO2-laserhoidon hyödyt

CO2-laserhoidon hyödyt ovat erinomaiset perinteiseen silmäluomileikkaukseen verrattuna. Tärkein niistä on se, että se ei jätä arpia ja vähentää verenvuodon minimiin. Ihoon muodostuu vain pieni rupi, joka vaatii hyvin vähäistä jälkihoitoa.

Toimenpide on päiväkirurginen ja se vaatii vain paikallispuudutusta. Toipumisjakso on nopea ja helppo, ja turvotusta, mustelmia ja ekkymoosia esiintyy vähemmän. Se antaa myös optimaalisia tuloksia, kuten seuraavia:

 • Hienojen juonteiden, erityisesti naururyppyjen, merkittävä väheneminen.
 • Sillä on kiristävä vaikutus, jolloin muihin toimenpiteisiin ei tarvitse turvautua.
 • Silmäluomien iho elpyy ja näyttää hehkuvammalta.
 • Se poistaa läiskiä ja punoitusta silmien ympäriltä, mikä tasoittaa ihon sävyä.

Toimenpide

Ennen CO2-laserhoitoa laitetaan usein paikallispuudutus, tavallisesti voiteena. Toimenpide suoritetaan lääkärin klinikalla tai terveyskeskuksessa. Jos silmäpussit ovat hyvin näkyvät, saatetaan tarvita perinteistä blefaroplastiaa.

Yleensä yksi hoitokerta riittää. Toisinaan hoitoa tarvitaan hieman enemmän, mutta tämä on harvinaista. Toimenpide kestää 30-70 minuuttia riippuen ongelman vaikeusasteesta ja siitä, tehdäänkö toimenpide ainoastaan alaluomiin vai molempiin.

Vaiheet ovat seuraavat:

 • Käsiteltävät ihoalueet merkataan.
 • Silmiin laitetaan suojaavat piilolinssit.
 • Laitetaan paikallispuudutus. Joissakin tapauksissa sitä ei tarvita.
 • Ylimääräinen iho poistetaan CO2-laserilla “kohta kohdalta” -menetelmällä, kuten yllä kerrottiin.
 • Rasva poistetaan hyvin pienellä laserviillolla, johon ei tarvita ompeleita.
 • Lopuksi haava suljetaan hyvin ohuella ompeleella.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Ptoosi eli roikkuvat silmäluomet

Vinkkejä ja suosituksia

CO2-laserhoidon jälkeen alueelle levitetään yleensä korjaavia ja rauhoittavia aineita epämukavuuden vähentämiseksi. Kipua ei yleensä esiinny, mutta kihelömöintiä ja kuivuuden tunnetta voi ilmetä.

Parin ensimmäisen päivän ajan esiintyy lähes aina vain lievää turvotusta ja mahdollisesti vähäisiä mustelmia. Tätä voi lievittää kylmähoidolla, ja se häviää yleensä kolmantena tai neljäntenä päivänä toimenpiteen jälkeen.

Potilas voi tehdä normaaleja arjen askareita heti ensimmäisestä päivästä lähtien, mutta sosiaalista toimintaa ja savuisia ympäristöjä on suositeltavaa välttää ainakin kahden viikon ajan. Myöskään hyvin raskaita toimia ei suositella. Toimenpiteen jälkeen tulisi välttää suoraa auringonottoa kuukauden ajan.

Tässä muutamia lisäsuosituksia:

 • Peseydy haaleassa vedessä, älä kuumassa.
 • Nuku pää kohotettuna pari päivää CO2-laserhoidon jälkeen.
 • Nuku selälläsi ensimmäisten kolmen päivän ajan.
 • Käytä aurinkolaseja ensimmäisen kuukauden ajan.
 • Älä käytä meikkiä ennen kuin ompeleet on poistettu. Ripsiväriä saa käyttää aikaisintaan kolmen viikon kuluttua toimenpiteestä.
 • Käytä silmätippoja, jos silmät tuntuvat kuivilta.
 • Käytä aurinkorasvaa alueella ainakin kaksi kuukautta.
Ihonhoito CO2-laserhoidon jälkeen on erittäin tärkeää pysyvän lopputuloksen kannalta.

Lue lisää täältä: Kosmeettisia hoitoja silmäpusseille

Vielä muutama suositus

CO2-laserhoidon lopulliset tulokset ovat nähtävissä toimenpiteen jälkeen yleensä toisesta tai kolmannesta viikosta alkaen. Tällöin ihossa on mahdollista nähdä merkkejä nuorentumisesta.

On erittäin tärkeää, että toimenpiteen tekee sertifioitu ammattilainen. Lisäksi toimenpide kannattaa varata sellaisena vuodenakana, jolloin auringonpaistetta on vähemmän, kuten syksyllä tai talvella. Näin toipumisaikana on vähemmän riskejä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Yumeen S, Khan T. Laser Carbon Dioxide Resurfacing. [Updated 2021 Nov 18]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560544/
 • Wilder-Smith, P., Arrastia, A. M. A., Liaw, L. H., & Berns, M. (1995). Incision properties and thermal effects of three CO2 lasers in soft tissue. Oral Surgery, Oral Medicine, Oral Pathology, Oral Radiology, and Endodontology, 79(6), 685-691.
 • Agramonte Centelles, I., Rodríguez Salinas, G., Hernández Sánchez, Y., & Dorrego Oduardo, M. D. (2013). Cirugía de blefaroplastia por técnica convencional versus láser de CO2. Revista Cubana de Oftalmología, 26(3), 390-398.
 • Alster TS, Bellew SG. Improvement of dermatochalasis and periorbital rhytides with a high-energy pulsed CO2 laser: a retrospective study. Dermatol Surg. 2004 Apr;30(4 Pt 1):483-7; discussion 487. doi: 10.1111/j.1524-4725.2004.30160.x. PMID: 15056134.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.