Logo image
Logo image

Christina Applegate: MS-taudin varhaiset oireet, joita ei tunnistettu ajoissa

3 minuuttia
Christina Applegate paljasti, mitkä olivat ne ensimmäiset MS-taudin oireet jotka hän huomasi, mutta jätti huomiotta tietämättömyyden vuoksi. Kerromme lisää tästä taudista.
Christina Applegate: MS-taudin varhaiset oireet, joita ei tunnistettu ajoissa
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto

Viimeisin päivitys: 18 helmikuuta, 2023

Christina Applegate paljasti seuraajilleen, kuinka hän sai tiedon multippeliskleroosin (MS) diagnoosista, ja oli yllättynyt huomatessaan, että hän oli jättänyt huomiotta taudin ensimmäiset oireet. Näyttelijän mukaan uutinen tuli Dead to Me -sarjan (Netflix) kolmannen ja viimeisen tuotantokauden kuvauksissa viime kesänä.

“Sain diagnoosin töissä ollessani. Minun piti soittaa kaikille ja sanoa: ‘Kaverit, minulla on multippeliskleroosi’.”

-Christina Applegate Variety -lehdelle

Lue eteenpäin saadaksesi lisätietoja tämän kuuluisan näyttelijän diagnoosista sekä joistakin tärkeimmistä MS-tautiin liittyvistä seikoista.

Mitkä olivat ne MS-taudin oireet, jotka Christina Applegate jätti huomiotta?

Sen jälkeen kun näyttelijä vahvisti, että hänellä oli diagnosoitu MS-tauti, monet tiedotusvälineet ovat olleet kiinnostuneita kuulemaan hänen tarinastaan. Äskettäin 50-vuotias Applegate kertoi New York Timesille aikaisemmin julkaisemattomista yksityiskohdista taudin ensimmäisistä ilmenemismuodoista, jotka hän oli jättänyt huomiotta.

Erityisesti hän kommentoi, että hän alkoi tuntea olonsa huonoksi ja huomata muutoksia kehossaan muutama vuosi sitten Dead to Me -sarjan ensimmäisen tuotantokauden kuvauksissa. Hän tarkensi, että tanssikohtauksen aikana hänen täytyi kamppailla säilyttääkseen tasapainonsa. Sitten tennistä pelatessaan hän huomasi epäonnistuvansa liian usein. Mutta hän syytti vain itseään, ettei ollut yrittänyt tarpeeksi.

Hän totesi myös, että hän koki pistelyä ja tunnottomuutta raajoissaan. Nämä oireet alkoivat pahentua vuosien mittaan. Hän tunnisti myös kivun, epäselvän puheen ja vapinan. Tältä osin hän sanoi toivovansa, että olisi kiinnittänyt asiaan enemmän huomiota.

Some figure
Christina Applegate vastaanotti tähtensä paljain jaloin Hollywood Promenadella, koska MS estää häntä käyttämästä kenkiä.

Saatat nauttia tästäkin artikkelista: Missä iässä multippeliskleroosi voi ilmaantua?

Mikä on multippeliskleroosi (MS)?

Tutkimusten mukaan multippeliskleroosi (MS) on hermostoa rappeuttava demyelinisoiva sairaus, jota esiintyy eniten nuorilla aikuisilla, joiden keski-ikä on 20–40 vuotta. Patologiaan ei ole yhtä ainoaa syytä. Sen katsotaan olevan erilaisten ympäristöllisten, biologisten, immuuni- ja geneettisten tekijöiden vuorovaikutuksen tulos.

Demyelinisoiva tarkoittaa, että vuosien mittaan hermosolut menettävät rasvakerrostaan (myeliini). Tämä johtaa ongelmiin hermoimpulssien välittämisessä.

Se vaikuttaa erityisesti aivoihin, selkäytimeen ja näköhermoihin. Sen alkuperää ei tunneta, kuten jo mainitsimme. Tiedossa on, että immuunijärjestelmä hyökkää keskushermostoon. Tämä myeliinin progressiivinen vaurio katkaisee signaalit aivoihin ja aivoista pois päin.

Some figure
MS vahingoittaa myeliiniä, hermosäikeitä peittävää suojaavaa päällystettä. Oireet keskittyvät elimiin, jotka kommunikoivat näiden vahingoittuneiden hermojen kanssa.

MS-taudin oireet

On dokumentoitu, että jokaisella MS-tautipotilaalla on erilainen kokemus ja he voivat raportoida ainutlaatuisista oireista. Tieteelliset tutkimukset ovat kuitenkin tunnistaneet yleisimmät merkit:

  • Ataksia, väsymys tai heikkous.
  • Yksipuolinen optinen hermotulehdus tai näön hämärtyminen, johon liittyy kipua.
  • Osittainen myeliitti tai muutosten tunne etenkin ylävartalossa.
  • Oftalmoplegia, huimaus, hyperakusia ja muuttunut kasvojen herkkyys.
  • Parestesiat raajoissa, vatsan alueella tai rinnassa.

Edellä mainitussa kirjallisuudessa on raportoitu, että 80 % potilaista pitää väsymystä yhtenä niistä oireista, jotka aiheuttavat eniten epämukavuutta. Toisaalta 53,3 %:lla on siihen liittyvä päänsärky patologian alkuoireena.

Vastaavasti on olemassa viittauksia siitä, että jopa 80–96 prosenttia multippeliskleroosipotilaista ohjattiin urologiseen konsultaatioon virtsan tai ulosteen pidätyskyvyttömyyden tai seksuaalisen toimintahäiriön vuoksi. Myös tautiin liittyviä neuropsykiatrisia häiriöitä on raportoitu: masennusta 23,7 %:lla ja unihäiriöitä 67 %:lla.

Vuoden 2020 analyysin mukaan masennus voi olla merkittävä MS-taudin aikainen oire. Se saattaa ilmestyä jo kuukausia tai jopa vuosia ennen sairauden klassisen kuvan kehittymistä.

Lääkärintarkastuksen tulokset

MS-taudin diagnoosia epäillään ottaen huomioon potilaiden ilmoittamat oireet, neurologisissa tutkimuksissa ilmenevät löydökset sekä kuvat, kuten magneettikuvaukset.

Jotkin neurologin havaitsemista oireista voivat olla pupillien laajentuminen, aistituntuman muutokset, motorinen heikkous, ataksia, kävelyhäiriöt tai hyperrefleksia. Magneettiresonanssikuvaus (MRI) voi osoittaa vaurioita keskeisillä alueilla, jotka johtuvat demyelinisaatiosta ja valkoisen aineen tulehduksesta.

Some figure
Dead to Me -näyttelijä ilmoitti jäävänsä eläkkeelle sarjan viimeisen kauden kuvaamisen jälkeen.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta tämänkin: Magneettihoitoa multippeliskleroosiin: mitä tutkimukset sanovat?

Christina Applegate muistuttaa, että varhainen tunnistaminen on ratkaisevan tärkeää

MS-taudin diagnosointi ei ole helppoa. Sen oireet voidaan sekoittaa muihin patologioihin, joilla on myös sama neurodegeneratiivinen ominaisuus. Ja joskus todisteet ovat niin yleisiä, että epäilyt näyttävät mahdottomalta. Asiantuntijat ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että varhainen diagnoosi parantaa potilaiden elämänlaatua tulevaisuudessa.

Tämä johtuu siitä, että hoidolla voi olla suurempi vaikutus kun se aloitetaan varhain, jolloin potilaat voivat viivyttää häiriön pahenemista. Monitieteisellä lähestymistavalla voi olla varhaisessa vaiheessa myönteisiä vaikutuksia fyysiseen terveyteen, sosiaaliseen suorituskykyyn ja ihmissuhteiden vakauteen.

Kerrottuaan diagnoosistaan ja tuotuaan MS-taudin monien tietoisuuteen, Christina Applegate sanoi jäävänsä eläkkeelle Netflix-sarjan kuvausten päätyttyä. Hän keskittyy sairautensa hoitoon.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Camargo Rojas Andrea Paola, Gómez López Angélica María, Hernández Leonardo Fabio, Palacios Sánchez Eduardo. Síntomas presentes en la esclerosis múltiple: serie de casos. Acta Neurol Colomb.  [Internet]. 2018  June [cited  2022  Nov  18] ;  34( 2 ): 108-114. Available from: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-87482018000200108&lng=en.  https://doi.org/10.22379/24224022198.
  • Disanto, Giulio, et al. “Prodromal symptoms of multiple sclerosis in primary care.” Annals of neurology 83.6 (2018): 1162-1173.
  • Faissner, Simon, et al. “Progressive multiple sclerosis: from pathophysiology to therapeutic strategies.” Nature Reviews Drug Discovery 18.12 (2019): 905-922.
  • Marisa P. McGinley, DO; Carolyn H. Goldschmidt, DO; Alexander D. Rae-Grant, MD. Diagnosis and Treatment of Multiple Sclerosis A Review. Clinical Review & Education. JAMA. 2021;325(8):765-779. doi:10.1001/jama.2020.26858
  • Tremlett, Helen, and Ruth Ann Marrie. “The multiple sclerosis prodrome: Emerging evidence, challenges, and opportunities.” Multiple Sclerosis Journal 27.1 (2021): 6-12.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.