Kaikki bronkioliitista: syyt, oireet ja hoito

Ilmatiehyttulehdus eli bronkioliitti vaikuttaa jopa 20 prosenttiin alle kaksivuotiaista lapsista. Se aiheuttaa paljon todennäköisemmin oireita immuunipuutteisilla vauvoilla. Tässä artikkelissa opit siitä kaiken olennaisen.
Kaikki bronkioliitista: syyt, oireet ja hoito

Viimeisin päivitys: 05 kesäkuuta, 2021

Bronkioliitti on hyvin yleinen pienten lasten sairaus. Sen vuotuinen esiintyvyys on noin 10 %. Toisin sanoen joka kymmenes alle kaksivuotias lapsi kärsii tästä sairaudesta vuosittain. Lisäksi se on yleisin sairaalahoitoa vaativa hengitystieinfektio tässä ikäryhmässä (1-5 prosenttia).

Vaikka bronkioliitin määritelmästä ei ole lääketieteellistä yksimielisyyttä, siihen liittyy yleensä hengitysvaikeuksia, jota edeltävät tavallisen flunssan oireet.

Jos haluat tietää tästä tulehduksesta enemmän, jatka lukemista.

Bronkioliitin aiheuttajat

Bronkioliitti on melko yleinen hengitystieinfektio alle kahden vuoden ikäisillä lapsilla.

Yhdysvaltain kansallisen lääketieteellisen kirjaston mukaan ilmatiehyttulehdus on yleinen hengitystieinfektio pienillä lapsilla. Kliinisestä näkökulmasta sille on ominaista liman kertyminen keuhkojen pieniin hengitysteihin (keuhkotiehyet). Se aiheuttaja on yleensä virus.

Pediatría Integral -lehden mukaan bronkioliittia esiintyy epidemioissa talvella ja alkukeväästä. Siitä eniten kärsivä väestöryhmä on 3–6 kuukauden ikäiset vauvat. Tässä on joitain yleisimpiä aiheuttajia:

1. Hengityselinten syntsyyttivirus (RSV)

Paramyxovirus-perheeseen kuuluva, (Paramyxoviridae) negatiivinen yksijuosteinen RNA-virus aiheuttaa 56 % sairaalahoitoa vaativista keuhkoputkentulehduksista. Sitä tavataan kaikkialla maailmassa. Itse asiassa asiantuntijat arvioivat, että melkein kaikki lapset maailmassa sairastavat sen ennen kuin he täyttävät neljä vuotta.

2. Rhinovirus

Tämä on virus kuuluu Picornaviridae-perheeseen. Nämä virukset ovat yleisimpiä taudinaiheuttajia ihmisissä (ne aiheuttavat flunssaa). Yli 110 serologista tyyppiä pystyy aiheuttamaan oireita lajeillamme. Vaikka rhinovirukset ovat harvinaisempia kuin RSV:t, ne voivat myös aiheuttaa bronkioliittia pienillä lapsilla.

3. Ihmisen parainfluenssavirus tyyppi 3 (HPIV3)

MSD Manuals -portaalin mukaan parainfluenssavirukset luokitellaan neljään eri kategoriaan. Vaikka luokan kolme virukset aiheuttavat eniten keuhkoputkentulehdusta, tyypit yksi ja kaksi voivat myös aiheuttaa bronkioliittia. Parainfluenssan aiheuttamat infektiot eivät ole erotettavissa RSV:n aiheuttamista infektioista. Ne ovat kuitenkin yleensä vähemmän vakavia.

Riskitekijät

Vaikka kaikki lapset voivat sairastua keuhkoputkentulehdukseen, on se paljon yleisempää pienillä vauvoilla ja immuunipuutteisilla lapsilla. KidsHealth -portaali listaa yleisimpiä riskitekijöitä:

 • Vauva tai pieni lapsi. Heidän nenänsä ja hengitystiensä ovat paljon hauraampia kuin aikuisten. Vauvojen keuhkoputket ovat halkaisijaltaan pienempiä ja pituudeltaan lyhyempiä. Näin ollen keuhkoputkentulehduksen aiheuttaman hengitysteiden tukkeutumisen riski on suurempi.
 • Lapset, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä tai krooninen keuhko-,sydän- ja verisuonisairaus.
 • Altistuminen tupakansavulle, toistuva oleskelu ympäristöissä, joissa on paljon lapsia sekä altistuminen tietyille myrkyllisille kemiallisille yhdisteille.

Yleisesti ottaen pienillä lapsilla on suurin riski sairastua bronkioliittiin. Kuten edellä mainitsimme, noin 70 % lapsista saa RSV-tartunnan ensimmäisen elinvuotensa aikana. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että he kärsisivät ilmatiehyttulehduksesta: vain 22 %:lle kehittyy oireita.

Bronkioliitin oireet

Yhdysvaltain kansallinen lääketieteellinen kirjasto esittää yhteenvedon yleisimmistä lasten bronkioliitin oireista. Osa lapsista ei kuitenkaan saa mitään oireita.

Yleisimpiä oireita ovat:

 • Hengitysvaikeudet, mukaan lukien hengityksen vinkuminen ja hengenahdistus.
 • Yskä, uupumus ja kuume. Nämä kylmälle tyypilliset kliiniset oireet edeltävät keuhkoputkentulehdusta.
 • Kylkiluiden ympärillä olevat lihakset uppoavat sisään, kun lapsi yrittää hengittää sisään (kutsutaan kylkiluiden väliinvetoiksi). Lapsen sieraimet laajenevat hengitettäessä, kun he yrittävät saada enemmän ilmaa.
 • Nopea hengitys (takypnea).

Keuhkoputkentulehdus ilmenee yleensä 24-48 tuntia edellä mainittujen kliinisten oireiden jälkeen. Oireet kestävät yleensä 12 päivää. Kuitenkin jopa 18 % sairastuneista lapsista kärsii oireista 21 päivän ajan ja 9 % heistä kuukauden ajan.

Mahdolliset komplikaatiot

 Bronkioliitti on yleinen pienillä lapsilla.
Jos lapsellasi on hengenahdistusta, vie hänet lääkäriin.

Kuten yllä selitimme, vastasyntyneiden tai pienten lasten hengityskapasiteetin laskeminen voi olla kohtalokasta. Jos lapsellasi on keuhkoputkentulehduksen oireita ja huomaat, että hänen ihonsa on sinertävä (syanoosi), sinun on vietävä hänet heti lääkäriin. Syanoosi on merkki hapen puutteesta elimistössä.

Tauot hengityksessä, nestehukka ja veren alhainen happipitoisuus ovat muita kliinisiä oireita, jotka osoittavat että tulehdus on vakava. Useimmissa tapauksissa näitä oireita esiintyy vain keskosilla tai henkilöillä, joilla on muita kroonisia sairauksia.

Hoitovaihtoehdot

Neumoped -portaalin mukaan bronkioliittiin ei ole olemassa lääkettä. Koska kyseessä on virustauti, lääkärit toivovat, että lapsen immuunijärjestelmä pystyy torjumaan sitä itsenäisesti. Useimmissa tapauksissa oireet ovat lieviä eivätkä vaadi lääkärin hoitoa.

Antibioottihoito on turhaa. Itse asiassa tämä voi pahentaa tilannetta, koska se voi vahvistaa lapsen sisällä eläviä bakteerikantoja. Hoidon lähestymistapa muuttuu kuitenkin dramaattisesti sairaalahoitoa vaativissa tapauksissa.

Sairaalahoito

Kun lapsella todetaan bronkioliitti, lääkärit keskittyvät ylläpitämään ja parantamaan hengitystä. Tätä varten he antavat lisähappea (30-40 %) nenäkanyylin tai kasvonaamion kautta happisaturaatiotason pitämiseksi vähintään 90 %: ssa. Vakavimmat tapaukset edellyttävät endotrakeaalista intubaatiota.

Toisaalta lääkärit pyrkivät myös välttämään elimistön kuivumista. Tätä varten he antavat oraalisia rehydraatioliuoksia tai vaikeimmissa tapauksissa suonensisäisiä rehydraatioliuoksia.

Suosituksia kotihoitoon

Useimmiten bronkioliitti ei vaadi sairaalahoitoa. Vaikka et voi auttaa lastasi taistelemaan tautia vastaan, voit lievittää oireita useilla yksinkertaisilla toimilla. Hyviä vinkkejä ovat:

 • Ehkäise nestehukkaa. Varmista, että lapsesi saa tarpeeksi vettä, jotta vältetään elimistön kuivuminen taudin seurauksena.
 • Pidä hengitystiet auki. Apteekista löydät käsikauppalääkkeitä, jotka helpottavat nenän tukkoisuutta. Tämä helpottaa pienen potilaan hengittämistä.
 • Pidä lapsi istuma-asennossa, jopa nukkuessa. Tämä asento helpottaa hengittämistä.
 • Käytä ilmankostutinta. Kostutin on aina hyvä sijoittaa sairaan lapsen huoneeseen, varsinkin kun lapsi nukkuu. Tämä pehmentää keuhkoputkeen muodostunutta limaa ja auttaa siten lievittämään yskän sekä nenän tukkoisuuden oireita.

Bronkioliitti on yleinen sairaus, joka yleensä paranee itsestään

Kuten mainitsimme tässä artikkelissa, bronkioliitti on erittäin yleinen sairaus pienillä lapsilla. Useimmissa tapauksissa bronkioliitti paranee kotihoidolla. Ole siis kärsivällinen ja noudata kotihoito-ohjeita oireiden lievittämiseksi.

Jos kuitenkin huomaat komplikaatioita, sinun on vietävä lapsesi ensiapuun mahdollisimman pian. Jos lapsen hengityskyky heikkenee, hänen henkensä voi olla vaarassa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.