Logo image
Logo image

Mitä biotiinista on hyvä tietää

3 minuuttia
Biotiinin ympärille on rakennettu monia myyttejä. Lähinnä siksi, että se on esitetty komponenttina jolla on positiivisia kosmeettisia vaikutuksia kehossamme. Ei kuitenkaan ole olemassa riittävästi tieteellistä näyttöä biotiinin kaikista hyödyistä, joita sen sanotaan tarjoavan.
Mitä biotiinista on hyvä tietää
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Biotiini on eräänlainen B-vitamiini, joka auttaa muuttamaan kuluttamamme hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit energiaksi. Sitä kutsuttiin alun perin H-vitamiiniksi, mutta nyt sitä kutsutaan B7:ksi ja se on saavuttanut suuren suosion kynsien ja hiusten kosmeettisen vaikutuksen ansiosta.

B7:ää löytyy useista elintarvikkeista, toisin kuin monia muita vitamiineja. Sitä on myös ravintolisissä. Ihmiset tarvitsevat päivässä vain pienen annoksen biotiinia. Lapset tarvitsevat vain 200 mikrogrammaa biotiinia päivässä ja aikuiset 300 mikrogrammaa.

Tänään kerromme sinulle lisää tästä vitamiinista ja siitä, mitä sinun tarvitsee tietää biotiinin käytöstä.

Biotiinin hyödyt

Biotiinia käytetään usein ravintolisänä, koska sillä sanotaan olevan useita keholle hyödyllisiä ominaisuuksia. Saatavilla oleva tieteellinen näyttö osoittaa, että biotiinin ottaminen ravintolisän muodossa on todennäköisesti tehokasta vain orgaanisen biotiinin puutteen kompensoimiseksi.

Biotiinin puutostila on erittäin harvinainen, koska tätä vitamiinia löytyy monista elintarvikkeista, ja ihmisten tarvitsema määrä on pieni. On kuitenkin joitain olosuhteita, jotka johtavat tämän vitamiinin luonnolliseen vähenemiseen. Tämä tilanne esiintyy pääasiassa:

 • Raskaana olevat naiset. Kun heidän ruokavalionsa ei vastaa raskaudenaikaisia tarpeita.
 • Ihmiset, joita on ruokittu pitkään letkulla sairaalaolosuhteissa.
 • Henkilöt, jotka kärsivät aliravitsemuksesta.
 • Vakavat tupakka- tai alkoholiriippuvaiset.
Some figure
Ihmisen päivittäinen biotiinin tarve on hyvin pieni.

Keinotekoisen biotiinin todistamaton tehokkuus

Vaikka tätä vitamiinia mainostetaan markkinoilla vastauksena moniin puutteisiin ja ongelmiin, totuus on, että tiede ei ole löytänyt riittävästi todisteita monista oletetuista eduista.

Vakuuttamaton tutkimus väittää, että biotiinin ottaminen lisäravinteena voi olla hyödyllistä seuraavissa tapauksissa:

 • Hiustenlähdön pysäyttäminen tai hillitseminen Skin Appendage Disorders -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan.
 • Parantaa kynsien laatua, kun kynnet alkavat lohkeilla.
 • Useiden asiantuntijoiden mukaan biotiini auttaa säätelemään glukoosipitoisuuksia ja vähentämään diabeetikoiden ääreishermokipua.
 • Vähentää lihaskramppeja dialyysissä käyvillä henkilöillä.
 • Näkökyvyn parantaminen ja liikkuvuuden lisääminen multippeliskleroosia sairastavilla ihmisillä.

Vaikka biotiinin ottamisen sanotaan auttavan kaikissa edellä mainituissa tilanteissa, sen hyödyistä ei ole olemassa tieteellistä näyttöä. Biotiinia ei enää pidetä hyödyllisenä esimerkiksi vauvan seborrheisen dermatiitin aiheuttaman ihottuman vähentämisessä.

Onko biotiinilisä turvallinen?

Arvostettu amerikkalainen aikakauslehti Consumer Reports huomautti yhdessä julkaisussaan, että biotiinilisä antaa jopa 15 kertaa suuremman annoksen biotiinia kuin mikä on sen päivittäinen suositus. Tämä aiheuttaa yliannostuksen plasmabiotiinia, mutta sen vaikutusta terveyteen ei vielä tunneta.

Jotkut asiantuntijat katsovat, että kehomme kykenee täydellisesti poistamaan ylimääräisen B7-vitamiinin  aiheuttamatta mitään ongelmaa ihmiskeholle. Toisaalta jotkut ovat väittäneet, että tämä vitamiini voi vaikuttaa hedelmällisyyteen, mutta väitteellä ei ole mitään tieteellistä perustaa.

Lisäksi jotkut epäilevät, että biotiini voi olla haitallista raskaana oleville naisille ja sikiölle. Myöskään tästä ei ole todisteita. Joka tapauksessa tätä ainetta koskeva tutkimus jatkuu ja toistaiseksi on olemassa monia vastaamattomia kysymyksiä.

Some figure
Vaikka biotiinia pidetään tehokkaana monissa tilanteissa, sen hyödyistä ei ole riittävästi todisteita.

Biotiinin lähteet ja kulutus

Kaiken kaikkiaan useimmat ihmiset saavat B7-vitamiinia normaalista ruokavaliostaan. Sitä esiintyy tavallisissa elintarvikkeissa, kuten liha, kala, munat, muut eläimenosat, pähkinät, siemenet ja jotkut vihannekset, kuten bataatti, parsakaali ja pinaatti.

Tämän vitamiinin puutteen tärkeimmät ilmenemismuodot ovat ihottuma silmien, nenän ja suun ympärillä sekä ohenevat hiukset. American Journal of Physiology -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan henkilöllä voi ilmetä myös systemaattinen tulehdustila.

Lisäksi veressä ja virtsassa voi olla korkeita happopitoisuuksia, ihoinfektioita, kouristuksia, kynnet voivat haurastua ja myös hermosto-ongelmia voi ilmetä.

Pidä yllä riittävä biotiinitaso

Useimpien ihmisten ei tarvitse ottaa biotiinilisiä. Sen käytöstä on tullut suosittua, koska sitä mainostetaan kosmeettisena tuotteena. Biotiini on paras hankkia suoraan ruoasta eikä lisäravinteista.

Näin pystyt takaamaan kehosi fysiologisten reaktioiden oikean toiminnan. Autat myös pitämään tulehdukset kurissa, mikä on syynä tiettyjen kroonisten patologioiden kehittymiseen.

Muista syödä monipuolisesti jotta ehkäiset erilaisten puutostilojen syntymistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Patel DP., Swink SM., Castelo Soccio L., A review of the use of biotin for hair loss. Skin Appendage Disord, 2017. 3 (3): 166-169.
 • Turgut M., Cinar V., Pala R., Tuzcu M., et al., Biotin and chromium histidianate improve glucose metabolism and proteins expression levels of IRS-1, PPAR y, and NF-kB in exercise-trained rats. J Int Soc Sports Nutr, 2018.
 • Agrawal S., Agrawal A., Said HM., Biotin deficiency enhances the inflammatory response of human dendritic cells. Am J Physiol Cell Physiol, 2016.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.