Biotiinipitoiset ruoka-aineet edistävät kauneutta

Biotiinipitoiset ruoka-aineet ovat erittäin tärkeitä iholle, hiuksille ja kynsille, sillä ne tekevät niistä terveemmät ja hehkuvammat. Lue alta lisää biotiinista ja sitä sisältävistä ruoka-aineista, jotta voit ottaa sen osaksi ruokavaliotasi.
Biotiinipitoiset ruoka-aineet edistävät kauneutta

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Ihmiset etsivät jatkuvasti uusia kauneuden liittolaisia, ja tästä syystä haluaisimme tänään kertoa biotiinipitoisista ruoista. Biotiini on B-ryhmän vitamiineihin kuuluva ravintoaine, joka on erinomainen hiuksille, iholle ja kynsille. Jatka lukemista – kerromme kuinka biotiinipitoiset ruoka-aineet edistävät kauneutta ja missä ruoissa sitä on paljon.

Hieman tietoa biotiinista

Biotiini on kuin mikä tahansa muukin vitamiini, eli se on keholle välttämätön. Jos siis huomaat, että hiuksesi putoilevat tai katkeilevat ja kyntesi ovat hauraat, se voi johtua biotiinin puutoksesta. Sen saannin lisääminen voi myös auttaa säätelemään ruoansulatus- ja verenkiertoelimistön toimintoja.

Biotiini on vesiliukoinen vitamiini, eli se imeytyy elimistöön hyvin. Tämä on mahtava juttu, koska näin näet tuloksia lyhyessä ajassa.

Tästä artikkelista voit lukea biotiinin ominaisuuksista, tärkeydestä ja lähteistä.

Biotiinipitoiset ruoka-aineet ja biotiinin ominaisuudet

Tämä vitamiini osallistuu useisiin kehon prosesseihin, joten sen puutosta on tärkeää pyrkiä välttämään. Et kenties tiennyt tätä, mutta biotiinipitoiset ruoka-aineet stimuloivat hemoglobiinin tuotantoa, joka on punasolujen happea kuljettava osa. Tästä syystä lääkärit usein suosittelevat sen lisäämistä ruokavalioon, jos hemoglobiinitasot ovat alhaiset.

Biotiini edistää myös glukoosin muuttumista energiaksi, koska se säätelee verensokeria. Näin ollen se on erinomainen vitamiini sydän- ja verisuonitauteja vastaan. Se edistää myös hiilihydraattien ja rasvojen sulattamista ja metaboloitumista.

Biotiinipitoiset ruoka-aineet ja kauneus

Etsimme usein nuoruuden eliksiiriä tajuamatta sitä, että luonnolla on kaikki mitä tarvitsemme ulkonäkömme ylläpitoon ja kohentamiseen.

Jos tavoitteenasi on saada terveet hiukset, iho ja kynnet, sinun tulisi nauttia 15-100 mg biotiinia päivittäin, joko ruokana tai lisäravinteena. Biotiini vahvistaa erinomaisesti hiuksia ja kynsiä sekä lisää ihon joustavuutta. Se auttaa ehkäisemään myös psoriaasia ja dermatiittia johtuen siitä, että se elvyttää ja vahvistaa ihokudoksia.

Biotiini ja hiukset

Biotiinipitoiset ruoka-aineet parantavat hiusten kuntoa
Biotiinipitoiset ruoka-aineet auttavat ylläpitämään hiusten ja ihon terveyttä.

Kun alat syödä enemmän biotiinipitoisia ruoka-aineita, huomaat hiustesi vahvistuvan ja kasvavan nopeammin. Ne näyttävät myös kiiltävämmiltä ja runsaammilta. Biotiini on myös loistava hoito hiustenlähtöön, koska se edistää hiusten kasvua vahvempina ja auttaa pääsemään eroon hilseestä. Hyvin monet hiustenhoitotuotteet itse asiassa sisältävätkin tätä vitamiinia.

Biotiini ja iho

Tätä vitamiinia ei valitettavasti voi käyttää voiteen muodossa, mutta saat pehmeämmän ja sileämmän ihon jo syömällä sitä sisältäviä ruoka-aineita. Se on loistava apu iholle, sillä se auttaa torjumaan tali-ihottumaa ja muita vaivoja, jotka tekevät ihosta kaikkea muuta kuin hehkuvan ja raikkaan. Se vahvistaa myös ihon ja kynsien soluja ja edistää niiden tervettä kasvua.

Biotiinipitoiset ruoka-aineet

Biotiinipitoisia ruoka-aineita on monia. Syö niitä mahdollisimman paljon niiden luontaisessa muodossa.

Liha ja kala

Mitä lihoihin tulee, vasikanmaksa sisältää eniten biotiinia. Siitä saa lisäksi sinkkiä ja rautaa, jotka molemmat ovat välttämättömiä elimistölle. Pidä kuitenkin mielessä, että lihaa ei suositella syömään liikaa, joten syö maksaakin vain kerran viikossa.

Kaloista taas kannattaa valita lohi, sillä se sisältää myös muita B-ryhmän vitamiineja, kuten B3, B6 ja B12. Siinä on myös runsaasti Omega-3 -rasvahappoja, eli se parantaa sydämen ja verisuonten terveyttä.

Biotiinipitoiset ruoka-aineet: kananmunat

Kananmunissa on biotiinia
Kananmunat ovat merkittävä biotiinin lähde johtuen niiden sisältämistä B-vitamiineista.

Munankeltuaiset sisältävät runsaasti biotiinia. Niissä on myös D-vitamiinia ja kuitua, jotka auttavat ehkäisemään näkö- ja lihasongelmia.

Pähkinät

Pähkinät ovat yksi terveyden parhaimmista liittolaisista. Sen lisäksi, että niissä on biotiinia 28 mikrogrammaa 100 grammaa kohti, niistä saa myös hyviä rasvahappoja, proteiinia ja kuitua. Näin ne auttavat erinomaisesti ylläpitämään sydämen terveyttä.

Biotiinipitoiset ruoka-aineet: palkokasvit

100 grammassa tuoreita herneitä on 40 mikrogrammaa biotiinia, ja kuivatuissa herneissä taas 70 mcg. Linssit ovat toinen loistava vaihtoehto: 100 grammassa on 40 mikrogrammaa biotiinia. Palkokasvit ovat erinomaisia myös ruoansulatukselle.

Auringonkukansiemenet

Biotiinia saa auringonkukansiemenistä
Auringonkukansiemenet sisältävät runsaasti biotiinia ja myös muita vitamiineja ja kivennäisaineita.

Useimmat ihmiset syövät auringonkukansiemeniä yleensä alku- tai välipaloiksi, todennäköisesti koska niissä on runsaasti magnesiumia ja antioksidantteja. Jo 100 grammasta auringonkukansiemeniä saa 55 mikrogrammaa biotiinia.

Biotiinipitoiset ruoka-aineet: banaani

Banaani kuuluu niihin harvoihin hedelmiin, joissa on paljon biotiinia. Keskikokoisesta, noin 100 grammaa painavasta banaanista voi saada 118 mikrogrammaa biotiinia. Banaaneissa on runsaasti myös kuitua, magnesiumia, kaliumia, rautaa, kalsiumia, fosforia sekä A-, C- ja B6-vitamiineja.

Viljat

Biotiinipitoiset ruoka-aineet edistävät hiusten ja ihon kauneutta
Syö marjoja ja viljoja usein, sillä ne ovat erinomaisia biotiinin lähteitä.

Monet tutuista viljoista sisältävät suuria määriä biotiinia. Esimerkiksi 100 grammasta riisilesettä saa noin 66 mikrogrammaa kyseistä vitamiinia. Samasta määrästä kauraa saa noin 24 mikrogrammaa, ja ohrasta 31 mikrogrammaa.

Muita varteenotettavia biotiinipitoisia ruoka-aineita ovat avokadot, vihreät lehtivihannekset, punaiset marjat, tomaatit, sienet, sipulit ja porkkanat.

Biotiinipitoisia ruoka-aineita on siis paljon, joten enää ei löydy tekosyitä olla omaksumatta sellaista ruokavaliota, joka voi parantaa kauneuttasi ja auttaa pysymään myös terveenä. Käänny ravitsemusasiantuntijan puoleen, joka voi neuvoa parhaat tavat ottaa tämä vitamiini osaksi ruokavaliotasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Lazo de la Vega Monroy ML., Larrieta E., Tixi Verdugo W., Ramírez Mondragón R., et al., Effects of dietary biotin supplementatioin on glucagón production, secretion and action. Nutrition, 2017. 43-44: 47-53.
  • Patel DP., Swink SM., Castelo Soccio L., A review of the use of biotin for hair los. Skin Appendage Disord, 2017. 3 (3): 166-169.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.