Logo image
Logo image

6 luonnollista öljyä, jotka edistävät hiusten kasvua

5 minuuttia
Luonnollisten öljyjen säännöllinen käyttö voi edistää hiusten kasvua, mutta samalla on ylläpidettävä monipuolista ruokavaliota ja muita terveellisiä elämäntapoja. Hiusten kasvun kannalta tehokkaita öljyjä ovat mm. kookos-, risiini- sekä jojobaöljy.
6 luonnollista öljyä, jotka edistävät hiusten kasvua
Viimeisin päivitys: 25 maaliskuuta, 2022

Tiesitkö, että jotkut luonnolliset öljyt edistävät hiusten kasvua tehokkaasti? Oletko jo kokeillut niitä?

Hiusten kasvun edistämiseksi, ja muutenkin terveiden hiusten saamiseksi, on välttämätöntä ylläpitää tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota sekä muitakin terveellisiä elämäntapoja. Näiden peruselementtien lisäksi voimme turvautua tiettyjen ulkoisten hoitojen, kuten erilaisten luonnollisten öljyjen, käyttöön. Niitä voi käyttää joko hiusten shampoopesun yhteydessä tai naamiona.

6 öljyä, jotka edistävät hiusten kasvua

Vaikka hiusten kasvun ja öljyjen (sekä luonnollisessa muodossaan olevien että eteeristen öljyjen) käytön suhteesta on tehty joitakin seikkaperäisiä tutkimuksia, tieteellistä kirjallisuutta tai materiaalia niiden todistetuista hyödyistä ei ole saatavilla.

Mutta lukuisten kokeilujen kautta ollaan kerta toisensa jälkeen huomattu, että öljyjen käyttö voi osaltaan antaa hiuksille ravinteita ja auttaa niitä kasvamaan terveemmiksi ja pidemmiksi lyhyemmässä ajassa.

Ota huomioon ennen kuin aloitat

 • Jos sinulla on krooninen ihosairaus tai herkkä iho, sinun tulee jutella ihotautilääkärin kanssa ennen kuin kokeilet näitä öljyjä hiuksiisi.
 • Jos sinulla on jonkinlaista allergiaa, on parasta tehdä allergiatesti ennen öljyn käyttöä. Laita muutama tippa haluamaasi öljyä käsivarteen ja odota muutaman minuutin ajan, jotta näet miten ihosi reagoi. Jos mitään reaktiota ei ole, voit käyttää öljyä. Jos huomaat iholla reaktion, pese öljy heti pois runsaalla vedellä äläkä käytä sitä hiuksiisi.
 • Medical News Today -julkaisun asiantuntijoiden mukaan ehdottomasti paras keino hiusten kasvun edistämiseksi on ylläpitää tasapainoista, monipuolista ja terveellistä ruokavaliota sekä noudattaa muitakin terveellisiä elämäntapoja.

Voit valita juuri sen öljyn, joka herättää sinun huomiosi sen koostumuksen tai tuoksun vuoksi, eli sen joka houkuttelee sinua eniten. Joillekuille kookospähkinän tuoksu on ehdottomasti taivaallisin, kun taas toiset valitsevat mieluummin argaanin tai ehkäpä mantelin.

Some figure

1. Kookosöljy

Yksi niistä öljyistä, jotka edistävät hiusten kasvua on kookosöljy, joka koostuu keskipitkäketjuisista triglyserideistä. Ne pystyvät tunkeutumaan hiusten solukalvoon ja ravitsemaan niitä syvältä.

Kuinka sitä käytetään?

 • Levitä muutama tippa kookosöljyä hiuksiin ja päänahkaan, ja hiero niitä sitten varovasti muutaman minuutin ajan. Yritä tällä tavoin levittää öljyä joka puolelle.
 • Kookosöljyä voidaan käyttää myös hiusnaamioiden ainesosana, esimerkiksi yhdistettynä muussattuun avokadoon.

2. Oliiviöljy

Seuraava hiusten kasvua edistävä öljy on oliiviöljy. Itse asiassa se on yksi suosituimmista vaihtoehdoista, ja nykyään sitä käytetään lukemattomien kauneuden- ja hiustenhoitotuotteiden valmistamisessa.

Oliiviöljy ravitsee syvältä ja jättää samalla hiukset pehmeiksi ja kiiltäviksi.

Kuinka sitä käytetään?

 • Parhaiden tulosten saavuttamiseksi hiero pieni määrä oliiviöljyä sekä suoraan päänahkaan että hiusten pituuksiin.
 • Sitä voidaan myös sekoittaa pieneen määrään rosmariiniöljyä, jolloin hoito on entistä tehokkaampi.
 • Oliiviöljyä suositellaan levitettäväksi hiuksiin kerran viikossa täydentävänä hoitona.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue tämäkin: Neitsytoliiviöljyn 10 yllättävää hyötyä

Some figure

3. Risiiniöljy

Risiiniöljy on loistava tapa kosteuttaa hiuksia, ja lisäksi se on oiva apu hiusten ja ripsien kasvun edistämisessä. Sillä on hyvin mieto aromi, joten sitä ei ole epämiellyttävä käyttää.

Kuinka sitä käytetään?

 • Levitä risiiniöljyä kaikkialle päänahkaan. Hiero muutaman minuutin ajan kevyesti sormenpäillä tehden ympyränmuotoisia liikkeitä.
 • Toimenpide voidaan toistaa ennen jokaista shampoopesua, jotta hiukset ja päänahka ovat aina kosteutetut ja ravitut.

4. Jojobaöljy

Yhdellä niistä kaikista luonnollisista öljyistä, jotka edistävät hiusten kasvua, on hyvin ainutlaatuinen tapa toimia. Tutkimuksissa ollaan nimittäin huomattu, että toisin kuin muut luonnolliset tai eteeriset öljyt, jojobaöljy ei tunkeudu hiuksen sisään. Sen sijaan se peittää hiuksen ja sulkee karvatupen sekä hiussuomut, estäen siten hiuksen katkeamisen ja irtoamisen.

Kuinka sitä käytetään?

 • Jojobaöljyä voidaan levittää sekä hiuksiin että päänahkaan. Se jättää hiukset öljyisiksi, joten vähintään runsas huuhtelu tai mahdollisesti shampoopesu on tarpeen öljyn käytön jälkeen.
 • Toinen hyvä tapa hyödyntää jojobaöljyä on lisätä sitä shampoon joukkoon (⅛ osa jojobaöljyä) ja käyttää sitä tällä tavoin aina hiustenpesun yhteydessä.
Some figure

5. Rosmariiniöljy

Rosmariinilla on monia lääkinnällisiä ominaisuuksia sisäisesti käytettynä, samoin kuin lukuisia hyötyjä ulkoisesti käytettynä. Rosmariini pystyy stimuloimaan päänahan verenkiertoa, mikä auttaa saamaan terveemmät ja pidemmät hiukset.

Tämän öljyn uskotaan edistävän hiusten kasvua ja hidastamaan hiustenlähtöä. Lisäksi se ehkäisee hilseen muodostusta ja vahvistaa hauraita hiuksia.

Kuinka sitä käytetään?

 • Ensinnäkin rosmariiniöljyä voidaan levittää suoraan hiuksiin ja päänahkaan. Muutaman minuutin hieronta auttaa öljyä imeytymään paremmin.
 • Jos haluat tehostaa öljyn vaikutuksia, sekoita yhteen ruokalusikallinen rosmariiniöljyä, ruokalusikallinen oliiviöljyä ja muutama kuivattu rosmariinin lehti. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi tai hieman sitä lämpimämmäksi (varo vain, ettei se ole liian kuumaa ja ettei se polta ihoasi) ja levitä se kaikille hiuksiin. Jätä vaikuttamaan 30 minuutin ajaksi ja huuhtele tai pese pois.

Kuten muutkin jo mainitut öljyt, myös rosmariiniöljy toimii kosteuttavana hoitoaineena, joka antaa hiuksille silkkisen ulkonäön, hallitsee päänahan talintuotantoa ja pitää hiustupet puhtaina ja kosteutettuina.

Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin artikkeli: Stimuloi hiusten kasvua kookosöljyllä ja rosmariinilla

Some figure

6. Avokadoöljy

Viimeinen listaamistamme öljyistä, jotka edistävät hiusten kasvua, on avokadoöljy. Se erottuu joukosta suurella määrällä terveellisiä rasvahappoja ja vitamiineja. Tästä syystä se on yksi parhaista hiustenhoitotuotteista.

Avokado sisältää A-, B6- ja E-vitamiineja, jotka ravitsevat ja korjaavat hiuksia sekä parantavat niiden terveyttä. Lisäksi se sisältää runsaasti antioksidantteja, jotka lisäävät verenkiertoa hiustupissa ja edistävät näin hiusten kasvua.

Kuinka sitä käytetään?

 • Sekoita yhteen ruokalusikallinen avokadoöljyä ja ruokalusikallinen oliiviöljyä. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi tai hieman lämpimämmäksi (kunhan et polta itseäsi).
 • Levitä se sitten hellävaraisesti hieroen kaikkialle hiuksiin ja päänahkaan.
 • Kääri lopuksi hiukset pyyheliinan sisään ja anna vaikuttaa 20 minuuttia. Huuhtele tai tarvittaessa pese pois shampoolla.

Muita hiuksille hyödyllisiä luonnollisia ja eteerisiä öljyjä

Edellä listatut öljyt ovat kenties suosituimpia hiusten hoidossa, mutta on olemassa myös muita vaihtoehtoja.

Auringonkukkaöljy

Auringonkukkaöljy voi olla erittäin tehokas hoito rasvoittuville hiuksille. Joidenkin tutkimusten mukaan se säätelee ihon linolihapon pitoisuutta, mikä voi auttaa vähentämään ihon talintuotantoa.

Laventeliöljy

Myös laventeliöljy on hyvä vaihtoehto rasvoittuvalle päänahalle ja hiuksille. Tämä öljy auttaa tasapainottamaan päänahan pH:ta, mikä pitää hiustupet puhtaina ja mahdollistaa uusien hiusten kasvun.

Kaiken lisäksi useat tutkimukset ovat todistaneet sen hyödyn nopeamman hiustenkasvun kannalta, sillä laventeliöljy vilkastuttaa päänahan verenkiertoa.

Manteliöljy

Kuten muutkin hiuksiin käytettävät öljyt, myös manteliöljy vahvistaa päänahkaa, kosteuttaa sitä ja hallitsee ylimääräistä talintuotantoa. Vaikka tällä öljyllä onkin korkea E-vitamiinipitoisuus ​​(joka on aina eduksi hiustenhoidossa), ei ole olemassa moniakaan tutkimuksia jotka tukisivat sen hyötyjä epiteelisoluille.

Manteliöljy sisältää myös B-ryhmän vitamiineja, jotka edistävät keratiiniproteiinin aineenvaihduntaa ja vahvistavat hiuksia.

Hiusten kasvu riippuu myös ruokavaliosta

Kuivat hiukset, elottomat kutrit, kaksihaaraiset suortuvat ja monet muut hiuksiin liittyvät ongelmat saavat ihmiset etsimään alituiseen uusia keinoja parantaa niiden ulkonäköä ja terveyttä. Monet kääntyvät luonnollisten ja eteeristen öljyjen puoleen, ja ovatkin huomanneet miten niiden säännöllinen käyttö on saanut heidän hiuksensa näyttämään terveiltä, ​​kiiltäviltä ja silkkisiltä sekä kasvamaan pidemmiksi. Öljyjen käyttö joko naamiona tai shampoon seassa edistää hiusten terveyttä, koska ne kosteuttavat sekä päänahkaa ja että hiussuortuvia tehokkaasti.

Vaikka luonnollisista öljyistä voikin olla suuri apu hiustenhoidossa, terveellisiä elintapoja ei sovi unohtaa. Tärkein niistä on ruokavalio, jonka tulisi olla monipuolinen ja ravitseva. Lisäksi muun muassa stressiä ja tupakointia tulee välttää, sillä niillä, kuten kaikilla muillakin epäterveellisillä elämäntavoilla, on vaikutuksensa sekä fyysiseen että psyykkiseen terveyteemme.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.