Logo image
Logo image

Banaanien hyödyt urheilijoille

3 minuuttia
Banaaneilla on monia hyötyjä terveydelle. Haluaisitko tietää, kuinka tämä hedelmä hyödyttää urheilijoita? Lue eteenpäin!
Banaanien hyödyt urheilijoille
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Banaanien hyödyt urheilijoille ovat lukemattomat, minkä vuoksi tämä hedelmä onkin suosittu liikunnallisten tai jotakin urheilulajia harrastavien ihmisten keskuudessa. Banaaneissa on runsaasti ravintoaineita, sillä ne ovat hiilihydraattien, kuidun, vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde. Mutta miksi banaani tarkalleen ottaen on niin erinomainen hedelmä?

Ensinnäkin banaanit ovat erittäin monikäyttöisiä hedelmiä, sillä niitä voi syödä joko sellaisenaan tai lisätä smoothieiden ja aamupalamurojen sekaan. Ravintoaineistaan johtuen ne sopivat ihanteellisesti myös ruokavalion laadun parantamiseen.

Katsotaan tätä tarkemmin.

Banaanit ovat hiilihydraattien lähde

Banaaneissa on luontaisesti sokeria, minkä vuoksi ne ovat hyvä energianlähde urheilijoille. Banaanin kypsyysasteesta riippuen näiden sokerien glykeeminen indeksi voi olla korkeampi tai matalampi. Voit näin ollen syödä kypsän banaanin ennen treeniä tai vielä kypsemmän banaanin kesken treenin.

Banaanin sisältämät hiilihydraatit auttavat täydentämään glykogeenivarastot treenin jo alettua, kuten kerrotaan Nutrients -lehden julkaisemassa artikkelissaLihasten glykogeenivarastojen täyttäminen treenin aikana viivyttää muun muassa lihasväsymyksen alkamista ja voi auttaa pienentämään lihasvammojen riskiä.

Some figure
Banaanit ovat monikäyttöisiä hedelmiä, joita voi syödä sellaisenaan tai esimerkiksi smoothieissa. Ne auttavat täyttämään elimistön glykogeenivarastot.

Banaanien hyödyt urheilijoille: ne sisältävät kaliumia

Urheilijan ruokavalion on sisällettävä runsaasti natriumia, sillä sen riittämätön saanti voi johtaa hyponatremiaan, joka saattaa olla jopa kohtalokas. Tästä syystä urheilijoiden on jatkuvasti täydennettävä suolavarastojaan ennen treeniä, sen aikana ja sen jälkeen. Haittapuoli tässä on se, että tämän mineraalin liiallinen määrä ruokavaliossa voi nostaa verenpainetta. Tämän vaikutuksen hillitsemiseksi ruoasta on saatava enemmän kaliumia, kuten osoittaa toinen Nutrients -lehdessä julkaistu tutkimus.

Banaanit ovat tässä hyvä apu. Et kenties vielä tiennyt tätä, mutta banaanit tunnetaan runsaasta kaliumpitoisuudestaan. Verenpaineen säätelyn lisäksi banaanien kalium auttaa osaltaan ehkäisemään elektrolyyttitasapainon häiriöitä liikunnan aikana.

Ja aivan kuin tässä ei olisi riittämiin, banaani auttaa vähentämään myös suonenvedon riskiä.

Lue lisää: Fitness-leipä banaanista: terveellinen resepti

Banaanien hyödyt urheilijoille ennen treeniä ja sen aikana

Banaanien hyötyjen saamiseksi urheilijoiden on syötävä niitä ennen treeniä ja tauon aikana kesken treenin.

Miksi?

Koska asiantuntijat neuvovat täyttämään glykogeenivarastot ennen jokaista treeniä ja pitämään verensokerin tasaisena sen aikana. Kuten ylempänä jo todettiin, banaanien syöminen täyttää molemmat tarpeet.

Elimistölle on annettava tasaisin väliajoin hiilihydraatteja treenin aikana, erityisesti jos treeni kestää pitkään. Näin lihasten ja maksan glykogeenivarastot täydentyvät, mikä auttaa viivyttämään väsymyksen ilmaantumista. Kuten voit nähdä, banaanit ovat tehokas apu tässä tilanteessa.

Ennen treeniä syötävä banaani ei saisi mielellään olla liian kypsä, mutta kesken treenin syötävän hedelmän tulisi olla kypsempi, sillä liika kuitu tässä vaiheessa voisi viivyttää mahalaukun tyhjenemistä ja johtaa mahanpuruihin.

Some figure
Jos haluat nauttia banaanin ennen treeniä, se ei saisi olla liian kypsä.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: 5 banaanin loistavaa hyötyä

Banaanit sopivat täydellisesti urheilijoille

Moni tykkää banaaneista, koska ne ovat makeita ja pehmeitä. Niiden ravitsemukselliset hyödyt urheilijoille ovatkin vain plussaa. Urheilijoiden näkee yleensä syövän banaaneja ennen kisoja, sen aikana ja sen jälkeen.

Banaanien hiilihydraatit auttavat pitämään verensokerin tasaisena sekä ylläpitämään lihasten ja maksan glykogeenivarastoja. Banaanin syöminen treenin aikana voi siis nostaa urheilijan suorituskykyä.

Kuten aiemmin mainittiin, banaanit sisältävät merkittäviä määriä kaliumia, joka auttaa ylläpitämään urheilijan elektrolyyttitasapainoa. Se säätelee myös verenpainetta niin, ettei se nouse runsaan natriumin saannin seurauksena.

Lisäksi banaanien aistinvaraiset ominaisuudet ovat erinomaiset, ja näitä hedelmiä voi nauttia smoothiessa tai jopa leivän päällä. On olemassa monia jälkiruokareseptejäkin, joiden pääainesosana toimii banaani.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hearris MA., Hammond KM., Fell JM., Morton JP., Regulation of muscle glycogen metabolism during exercise: implications for endurance performance and training adaptations. Nutrients, 2018.
  • Stone MS., Martyn L., Weaver CM., Potassium intake, bioavailability, hypertension and glucose control. Nutrients, 2016.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.