Fitness-leipä banaanista: terveellinen resepti

Sanalla "fitness" viitataan tiettyihin aktiviteetteihin, menetelmiin ja jopa resepteihin, jotka ovat ihanteellisia elimistön kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin huolehtimiseksi. Tämä terveellinen fitness-leipä banaanista onkin tullut tunnetuksi ihanteellisena vaihtoehtona perinteisen sokerikakun korvaajaksi.
Fitness-leipä banaanista: terveellinen resepti
Elisa Morales Lupayante

Kirjoittanut ja tarkastanut liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kuinka valmistaa aamiainen, joka on täynnä terveellisiä ravintoaineita? Mitä tehdä, jos et voi yksinkertaisesti vastustaa päivän aloittamista leivällä tai kekseillä? Tarjoamme sinulle tässä artikkelissa energiapitoisen ratkaisun, jossa on lisäksi runsaasti kuitua. Jatka siis lukemista ja tutustu helppoon reseptiin, jonka avulla herkullinen, mutta terveellinen fitness-leipä banaanista valmistuu kotona käden käänteessä.

Miksi banaani?

Banaani (Musa sapientum) on yksi maailman kulutetuimmista hedelmistä. Monille banaanilajikkeille onkin ominaista voimakas tuoksu ja käyttötarkoitusten monipuolisuus keittiössä. Lisäksi banaani sisältää runsaasti muun muassa magnesiumia, kaliumia ja fosforia, jotka ovat elimistömme aineenvaihdunnan toiminnan kannalta välttämättömiä ravintoaineita. Toisaalta banaani on myös tärkeä energian ja kuitujen lähde.

Banaani tunnetaan myös regeneratiivisista eli soluja korjaavista sekä sienitulehduksia vastaan taistelevista ominaisuuksistaan. Lisäksi sen korkeat kalium- ja magnesiumpitoisuudet tekevät siitä erittäin hyödyllisen ruoka-aineen, joka auttaa ehkäisemään niin kramppeja kuin verenkiertoon ja sepelvaltimoihin liittyviä ongelmiakin. Banaanin uskotaan myös ehkäisevän anemiaa ja edistävän mahalaukun eritystä. Banaanipuun kukkia on lisäksi käytetty parantamaan haavoja ja sen kuorta taas hoitamaan ripulia.

Yllä mainitut syyt lienevät riittäviä sille, että paras tapa aloittaa päivä on banaanin lisääminen aamiaiseen?

Herkullinen fitness-leipä banaanista ja sen terveyshyödyt

Banaani on tullut tunnetuksi sen soluja korjaavista ja sienitulehduksia vastaan taistelevista ominaisuuksistaan

Terveellinen fitness-leipä banaanista on tullut tunnetuksi ihanteellisena vaihtoehtona perinteiselle sokerikakulle. Sen sijaan, että täyttäisimme vatsamme jalostetuilla jauhoilla ja puhdistetuilla sokereilla, jotka sitten kerääntyvät kudoksiimme rasvan muodossa, nautimme herkullisesta, mutta terveellisestä leivästä, joka lisäksi sisältää runsaasti hitaita ​​hiilihydraatteja ja vitamiineja.

Viljat, kuten kaura, ovat samalla loistavia proteiinin ja kuitujen lähteitä, jotka suosivat suoliston toimintaa. Tässä reseptissä ei myöskään käytetä ollenkaan jalostettuja sokereita, mikä puolestaan ​​tekee tästä herkullisesta fitness-leivästä ihanteellisen vaihtoehdon tasapainoiseen ruokavalioon ja jopa painon pudottamiseen. Jos et halua käyttää keinotekoisia makeutusaineita, voit korvata ne tässä reseptissä esimerkiksi hunajalla ja näin lisätä aamiaiseesi suuren annoksen vitamiineja. Lisäksi kananmunat ja soijamaito tekevät tästä banaanileivästä erittäin proteiinipitoisen ruoan.

Kiinnostuitko reseptistä? Tutustu alla olevaan helppoon reseptiin, jonka avulla valmistat terveellisen ja vitamiinipitoisen fitness-leivän, josta tulee varmasti uusi suosikkisi.

Resepti

Ainesosat

  • 240 ml kaurajauhoa (120 g)
  • 120 ml kaurahiutaleita
  • 2 rkl oluthiivaa
  • 1 muna
  • 2 munanvalkuaista
Banaani ja kananmunat tuovat fitness-leipään sekä runsaasti proteiinia että energiaa

  • 3 erittäin kypsää banaania
  • 1 rkl jauhettua kanelia
  • 2 rkl jauhettuja pähkinöitä
  • 120 ml soijamaitoa
  • Loraus vaniljaesanssia
  • 2 rkl luonnollista makeutusainetta (valinnainen, voit halutessasi korvata makeutusaineen myös hunajalla tai muulla sokerinkorvikkeella)

Valmistus

  1. Kuori kypsät banaanit ja murskaa ne niin, että lopputuloksena on tasaisen sileä mössö. Voit halutessasi käyttää banaanit myös tehosekoittimessa tai murskata ne sauvasekoittimella.
  2. Lisää kaurajauho ja -hiutaleet vähitellen murskattujen banaanien sekaan samalla sekoittaen varovasti.
  3. Lisää seuraavaksi sekaan jauhetut pähkinät, muna, hiiva, vaniljaesanssi ja jauhettu kaneli.
  4. Voit tässä vaiheessa lisätä sekaan myös luonnollista makeutusainetta tai hunajaa, jos haluat tehdä leivästä vielä makeamman.
  5. Sekoita taikinaa niin pitkään, kunnes kaikki aineosat ovat sekoittuneet tasaisesti keskenään.
  6. Lisää sitten sekaan soijamaito ja jatka sekoittamista niin pitkään, kunnes taikina on paksumpaa.
  7. Lisää lopuksi sekaan molemmat munanvalkuaiset sekoittaen ne taikinaan huolellisesti.
  8. Kaada taikina aikaisemmin oliiviöljyllä rasvatulle alustalle tai vuokaan ja paista leipää uunin keskitasolla 180-asteessa noin 40 minuutin ajan. Leipä on valmis herkuteltavaksi vaikka heti!

Valmiina kokeilemaan tätä herkullista ja terveellistä fitness-leipää?

Lopuksi voimme todeta, että banaani on monipuolinen ja maukas ainesosa, joka voi toimia perustana herkullisen leivän tekemiselle. Energiaa antavien ominaisuuksiensa ansiosta banaani sopii ihanteellisesti akkujen lataamiseen niin aamiaisen kuin välipalankin yhteydessä.

Lisäksi banaani pystyy säilyttämään suuren osan kuiduistaan, mikä taas tekee siitä ihanteellisen ruoka-aineen ruoansulatuskanavan terveyden parantamiseksi, etenkin silloin, kun ummetuksen kaltaisia ongelmia esiintyy.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Nieman DC, Gillitt ND, Henson DA, et al. Bananas as an energy source during exercise: a metabolomics approach. PLoS One. ;7(5):e37479. doi:10.1371/journal.pone.0037479
  • Singh, B., Singh, J. P., Kaur, A., & Singh, N. (2016). Bioactive compounds in banana and their associated health benefits – A review. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.03.033
  • Israeli, Y., & Lahav, E. (2016). Banana. In Encyclopedia of Applied Plant Sciences. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-394807-6.00072-1

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.