Logo image
Logo image

Baikalinvuohennokan käyttötarkoitukset ja edut

4 minuuttia
Baikalinvuohennokkaa käytetään adjuvanttina kipua, tulehdusta ja tietyntyyppisiä infektioita vastaan. Täällä kerromme tarkemmin, miten sitä käytetään.
Baikalinvuohennokan käyttötarkoitukset ja edut
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza

Viimeisin päivitys: 02 helmikuuta, 2023

Baikalinvuohennokka (Scutellaria baicalensis) on yrtti, joka kuuluu Lamiaceae -heimoon, samaan heimoon, johon minttu kuuluu. Sillä on pitkä historia perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä.

Erityisesti tämä kasvi on tunnettu korkeasta antioksidanttipitoisuudestaan, mukaan lukien flavonoidit. Siinä on kaksi vaikuttavaa ainetta, baikaliini ja baikaleiini, joilla on huomattu olevan erilaisia myönteisiä terveysvaikutuksia. Oletko kiinnostunut oppimaan lisää sen käytöstä ja eduista? Jatka lukemista!

Baikalinvuohennokan koostumus ja ominaisuudet

Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä baikalinvuohennokan juuria käytetään perinteisessä Huang-qin – nimisessä lääkkeessä. Science Bulletin -julkaisussa kerrotaan, että kiinalaiset ovat käyttäneet tätä kasvin osaa yli 2 000 vuoden ajan erilaisten lääkkeiden valmistukseen.

Sitä käytetään yleensä uutteissa tai tinktuuroissa, koska sen sanotaan näin säilyttävän suuren osan ominaisuuksistaan. Tarkemmin sanottuna siinä on tiivistettynä laaja valikoima fytokemikaaleja, joista flavonoidit (baikaliini ja wogonosidi) ja aglykonit (baikaleiini ja wogoniini) erottuvat.

Tällä koostumuksella on antibakteerisia, virustenvastaisia, kasvaimia estäviä, maksaa suojaavia, anti-inflammatorisia ja antioksidanttisia vaikutuksia. Siksi tätä kasvia ja sen johdannaisia käytetään ripulin, verenvuodon, tulehdussairauksien ja hengitystieinfektioiden hoitoon.

Saatat myös nauttia tämän artikkelin lukemisesta: 15 parasta lääkekasvia

Baikalinvuohennokan käyttötarkoitukset ja edut

Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä baikalinvuohennokan käyttöä tukevat suurelta osin anekdoottiset todisteet. Tähän päivään mennessä vain harvat kliiniset tutkimukset ovat arvioineet kasvin farmakologisia mahdollisuuksia.

Alustavat tutkimukset viittaavat siihen, että tämä yrtti voi olla adjuvantti tiettyjen sairauksien tapauksessa. Koska tutkimuksia ei juurikaan ole tehty ihmisillä, sen käytön tulisi olla vain täydentävä.

Hengitysteiden infektiot

Baikalinvuohennokkaa on käytetty luonnollisena lääkkeenä hengitystieinfektioiden helpottamiseksi. Sen antiviraaliset ja tulehdusta ehkäisevät ominaisuudet auttavat hallitsemaan erilaisia oireita, kuten tukkoisuutta, yskää ja hengenahdistusta.

Archives of Disease in Childhood -julkaisussa raportoidussa satunnaistetussa tutkimuksessa yrttiseoksella, joka tunnetaan nimellä shuang huang lian ja joka sisälsi Scutellaria baicalensista, oli positiivisia vaikutuksia lasten akuutin keuhkoputkentulehduksen hoidossa.

Tärkeimmät vaikutukset olivat seuraavat:

 • Kuumeen lievitys
 • Yskän lievitys
 • Sairaala-ajan vähentäminen
 • Vinkuna ja rintakehän oireiden hallinta
Some figure
Kasvia pidetään adjuvanttina keuhkoputkentulehduksessa, mutta se ei missään tapauksessa saa korvata lääketieteellistä hoitoa.

Neuroprotektiivinen potentiaali

Kiinassa baikalinvuohennokkaa käytetään lääkkeenä muistin ja oppimisen stimuloimiseen. Kasvin ja siitä johdettujen lisäravinteiden nauttiminen liittyy parantuneeseen kognitiiviseen suorituskykyyn. Toistaiseksi tästä on kuitenkin tehty tutkimuksia vain eläimillä.

Neuroscience Lettersin jakamassa hiirillä tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että yhdellä baikalinvuohennokan antioksidantilla, baikaleiinilla, on hermostoa suojaavaa vaikutus ja se vähentää kognitiivisten heikentymien ja Parkinsonin taudin riskiä. Tutkijat muistuttavat lisätutkimusten tarpeesta.

Eturauhasen terveys

Suosittu kirjallisuus osoittaa, että baikalinvuohennokka voi vähentää eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun riskiä. Kiinalainen väestö kuluttaakin kasviperäisiä lisäravinteita ja infuusioita ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä eturauhasen hoitamiseksi.

Journal of Ethnopharmacologyn paljastamassa hiirillä tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että baikalinvuohennokka estää epänormaalit androgeenitapahtumat eturauhaskudoksessa, mikä estää eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun.

American Association of Cancer Researchin kautta puolestaan ilmoitettiin, että kasvilla on myös kasvainten vastaista potentiaalia eturauhassyöpää vastaan. Tätä ei kuitenkaan ole tutkittu tarpeeksi.

Vaikka baikalinvuohennokkaa käytetään perinteisessä lääketieteessä, se ei saisi olla eturauhassairauksien ensisijainen hoitomuoto.

Mieliala

Baikalinvuohennokka on luokiteltu “hermoja korjaavaksi” ja rauhoittavaksi kasviksi, koska se auttaa vähentämään hermostuneisuutta, ahdistusta, stressiä ja masennusta. Baikaliini, yksi sen tärkeimmistä vaikuttavista yhdisteistä, liittyy näihin vaikutuksiin.

Muita mahdollisia baikalinvuohennokan käyttötarkoituksia

Huolimatta tieteellisten tutkimusten puutteesta, baikalinvuohennokalla on monia muita sovelluksia perinteisessä lääketieteessä. Seuraavista käyttötavoista ei ole riittävästi todisteita:

 • Niveltulehdus
 • Epilepsia
 • Hepatiitti
 • Ateroskleroosi
 • Maksakirroosi

Riskit ja vasta-aiheet

Useimmille terveille aikuisille baikalinvuohennokka on turvallinen käyttää ja se on hyvin siedetty. On mahdollista, että se voi aiheuttaa uneliaisuutta, vaikka tämä tapahtuu yleensä suuria annoksia ottaessa.

Liiallinen käyttö voi myös johtaa maksan myrkyttymiseen ja keuhkotulehdukseen. On tärkeää noudattaa lisäravinteen valmistajan suosittelemaa annostusta.

Koska turvallisuutta koskevia tutkimuksia ei ole tehty, sen nauttimista tulisi välttää seuraavissa tapauksissa:

 • Maksavauriot
 • Raskaus ja imetys
 • Aiemmat sairaudet, kuten diabetes ja hypoglykemia
 • Hoidot bentsodiatsepiineilla, kouristuslääkkeillä ja unettomuuslääkkeillä
Some figure
Baikalinvuohennokalla on pitkät perinteet kiinalaisessa lääketieteessä, vaikka tieteellistä näyttöä sen vaikutuksista on vähän.

Saatavilla olevat lisäravinnemuodot ja suositellut annostukset

Baikalinvuohennokkaa on saatavana kapseleina, teenä, uutteina ja tinktuuroina. Oikeasta annoksesta ei ole tarkkaa tietoa, ja siksi on tärkeää lukea tuotteen etiketti huolellisesti. Usein suositellaan seuraavaa:

 • Infuusio: 2 tai 3 kupillista päivässä. 5 grammaa kasvia 250 millilitraa vettä kohti.
 • Tinktuura: 20-40 tippaa 120 millilitraan vettä, 3 kertaa päivässä.
 • Tabletit tai kapselit: 2 päivässä (voi vaihdella valmistajan mukaan).

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat myös haluta lukea tämän: Lääkejuoma yskään ja flunssaan

Mitä muistaa baikalinvuohennokasta

Baikalinvuohennokka on melko arvostettu perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä sen anti-inflammatorisen, antiviraalisen, antibakteerisen ja antioksidanttipotentiaalin vuoksi. Kasvin kulutusta yksinään tai yrttilisissä käytetään mielialan parantamiseen, hengitystieinfektioiden vähentämiseen ja eturauhasen suojaamiseen.

Tieteellisten tutkimusten puute kuitenkin rajoittaa sen terapeuttista käyttöä. Toistaiseksi sen ei pitäisi olla ensisijainen hoito, jos epäillään sairautta. On suositeltavaa käyttää sitä perinteisen kiinalaisen lääketieteen ammattilaisen valvonnassa ongelmien välttämiseksi ja sen oikean käytön varmistamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Bokelmann, J. M. (2022). Skullcap/Scullcap (Scutellaria baicalensis, Scutellaria lateriflora). In Medicinal Herbs in Primary Care (pp. 593–598). Elsevier. https://doi.org/10.1016/b978-0-323-84676-9.00070-2
 • Bonham, M., Posakony, J., Coleman, I., Montgomery, B., Simon, J., & Nelson, P. S. (2005). Characterization of Chemical Constituents in Scutellaria baicalensis with Antiandrogenic and Growth-Inhibitory Activities toward Prostate Carcinoma. In Clinical Cancer Research (Vol. 11, Issue 10, pp. 3905–3914). American Association for Cancer Research (AACR). https://doi.org/10.1158/1078-0432.ccr-04-1974
 • Cheng, Y., He, G., Mu, X., Zhang, T., Li, X., Hu, J., Xu, B., & Du, G. (2008). Neuroprotective effect of baicalein against MPTP neurotoxicity: Behavioral, biochemical and immunohistochemical profile. In Neuroscience Letters (Vol. 441, Issue 1, pp. 16–20). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.neulet.2008.05.116
 • Jin, B.-R., Chung, K.-S., Kim, H.-J., & An, H.-J. (2019). Chinese Skullcap (Scutellaria baicalensis Georgi) inhibits inflammation and proliferation on benign prostatic hyperplasia in rats. In Journal of Ethnopharmacology (Vol. 235, pp. 481–488). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.jep.2019.01.039
 • Kong, X. T., Fang, H. T., Jiang, G. Q., Zhai, S. Z., O’Connell, D. L., & Brewster, D. R. (1993). Treatment of acute bronchiolitis with Chinese herbs. In Archives of Disease in Childhood (Vol. 68, Issue 4, pp. 468–471). BMJ. https://doi.org/10.1136/adc.68.4.468
 • Limanaqi F, Biagioni F, Busceti CL, Polzella M, Fabrizi C, Fornai F. Potential Antidepressant Effects of Scutellaria baicalensis, Hericium erinaceus and Rhodiola rosea. Antioxidants (Basel). 2020 Mar 12;9(3):234. doi: 10.3390/antiox9030234. PMID: 32178272; PMCID: PMC7139475.
 • Zhao Q, Chen XY, Martin C. Scutellaria baicalensis, the golden herb from the garden of Chinese medicinal plants. Sci Bull (Beijing). 2016;61(18):1391-1398. doi: 10.1007/s11434-016-1136-5. Epub 2016 Jul 8. PMID: 27730005; PMCID: PMC5031759.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.