Auta lapsiasi kohtaamaan ikätovereiden painostus
Ikätovereiden painostus on todellisuus, joka vaikuttaa lapsiin ja nuoriin heidän elämänsä aikana. Sillä on vaikutus useaan heidän elämänsä näkökohtaan, kuten siihen mitä he pitävät yllään ja kuinka he tulevat toimeen tai välttelevät muita ihmisiä. Ikätovereiden painostus voi saada lapset tekemään asioita kuten juomaan alkoholia, harrastamaan seksiä tai käyttämään huumeita. Siten kyseessä on yksi ongelmista, joista monet vanhemmat ovat huolissaan.
Ihmiset ovat luonnostaan sosiaalisia olentoja. Monet ihmiset siis kiinnittävät huomiota muiden ihmisten mielipiteisiin ja kritiikkiin. Tämä pitää erityisesti paikkansa lapsuuden ja nuoruuden aikana. Näinä aikoina on tärkeää, että vanhemmat opettavat, ohjaavat ja auttavat lapsia kohtaamaan sosiaaliset esteet.
Kaikki, mitä opetat lapsillesi kotona, auttaa heitä kohtaamaan ikätovereiden painostuksen. Loppujen lopuksi, ensimmäiset päätökset elämässäsi ovat vanhempiesi tekemiä. Kun sinun siis täytyy päättää ensimmäistä kertaa asioista itse, voi se olla hämmentävää.
Työsi vanhempana on auttaa opastamaan lapsia heidän ensimmäisinä vuosinaan, jotta he voivat tehdä hyviä valintoja itse.
Mitä ikätovereiden painostus on?
Voit kohdata ikätovereiden painostusta kaikkialla. Se on kuitenkin yleisempää kouluissa ja jopa yliopistoissa. Tällaisissa paikoissa lapset ja teinit ajautuvat samoihin sosiaalisiin ryhmiin, jotka koostuvat samanikäisistä ihmisistä, joilla on samat kiinnostusten kohteet. Nämä ryhmät eivät ole itsessään pahoja, mutta niillä voi olla todella vahva vaikutus muihin.
Näissä eri sosiaalisissa ryhmissä on yleensä yksi tai muutama johtaja. Tavallisesti johtajat ovat “suosittuja” poikia tai tyttöjä, joille useimmissa tapauksissa muut altistuvat. Tällaiseen sosiaaliseen ryhmään päästäksesi, tulee sinun yleensä käydä läpi useita vaatimuksia. Lisäksi sinulla täytyy olla samanlainen maku ja sinun täytyy pukeutua, ajatella ja jopa puhua samalla tavalla.
Nämä ryhmät muodostuvat yleensä useista ihmisistä. Yleensä kuitenkin yksi ihminen tekee kaikki päätökset. Tässä tapauksessa hän on johtaja. Sitten kaikkien täytyy kohdata tietyt vaatimukset, joihin he kuuluvat. Niihin saattaa sisältyä fyysinen ulkonäkö, sosiaalinen asema sekä heidän tekemänsä eri aktiviteetit.
Lue myös tämä artikkeli: Jätä kaverit, jotka eivät tarvitse ja arvosta sinua
Miksi on tärkeää auttaa lapsia ikätovereiden painostuksessa?
Isänä tai äitinä sinun tulee pitää mielessä, että nuoruus on vaikeaa aikaa. Samaan aikaan lapsesi tutkivat omaa minäkuvaansa, velvollisuuksiaan, kykyjään sekä omaa paikkaansa maailmassa. Kuunteleminen, ymmärtäminen ja auttaminen on mahtava tapa rakentaa luottamusta lapsiin.
Ikätovereiden painostus ei ole aina negatiivista. Sinun tulee kuitenkin opettaa lapsille oikean ja väärän välinen ero sekä mitkä heidän rajansa ovat. On tärkeää, että huomaat lastesi asenteessa tapahtuvat muutokset. Siten voit estää ongelmia pahenemasta.
Lisäksi varmista, että lapsesi ymmärtävät jokaisella teolla olevan seurauksia. Heidän täytyy oppia sanomaan tarvittaessa “ei” ja olla tuntematta syyllisyyttä jonkin tekemisestä kieltäytymisestä. Heidän täytyy siis osata tehdä sellaisia päätöksiä, joita he haluavat, ei ikätovereiden painostuksesta.
Vanhempien rooli lasten itsetunnossa
Vanhemmilla on merkittävä rooli lasten itsetunnon kehityksessä. Kun hyväksyt ehdoitta heidän makunsa ja rakastamansa aktiviteetit, vakuutat heidän päätöksensä. Siten autat heitä tuntemaan olonsa itsevarmemmaksi. Tämän myötä lapset voivat tuntea pystyvänsä tekemään asioita itse. Lisäksi he tuntevat olonsa arvostetuksi ja tuetuksi, mikä on itsetunnon peruspilari.
Yksi itsetunnon päärakenteista on tunne kuulua johonkin. Perhe on epäilemättä ensimmäinen ja tärkein ydin kuulumisen tunteeseen. Lisäksi se on paikka, jossa lasten pitäisi saada ehdotonta rakkautta. Perusvaatimus korkean itsetunnon kehittymiseen on tuntea olonsa hyväksytyksi kotona.
Tämä vaihe on vaikea sekä sinulle että lapsillesi, joten sinulla tulee olla paljon kärsivällisyyttä. Annamme sinulle joitakin vinkkejä, jotka auttavat sinua opettamaan lapsesi kohtaamaan ikätovereiden painostuksen sekä vahvistamaan lasten itsetuntoa.
Opeta heille sosiaalisia taitoja
Sosiaalinen kanssakäyminen on prosessi, joka kestää koko elämän ajan. Se alkaa sillä hetkellä, kun lapset samaistuvat toisiin ympärillä oleviin ihmisiin ensimmäistä kertaa. Itse asiassa useimmilla lapsilla ei ole ongelmia saada ystäviä.
Joillakin on kuitenkin ongelmia saada ystäviä, koska heillä ei ole hyviä sosiaalisia taitoja. Hyvä uutinen on se, että lapset voivat oppia saamaan ystäviä koko perheen avulla.
Älä tylsistytä lapsiasi pitkillä puheilla siitä, mitä heidän pitäisi tehdä ollakseen hyviä ystäviä tai luokkakavereita. Näytä heille sen sijaan mitä ystävyys tarkoittaa olemalla roolimalli! Opeta heille kuinka heidän pitäisi käyttäytyä uusien ihmisten kanssa.
Voit esimerkiksi kutsua kylään ystäviä joilla on lapsia, ja viettää iltapäivän yhdessä. Lapsesi tarkkailevat sitten kuinka sinä tulet toimeen ystäviesi kanssa.
Lisäksi voit seurata, kun lapsesi leikkivät ikätovereiden kanssa. Jos huomaat jonkin oudon asenteen, voit keskustella siitä heidän kanssaan auttaaksesi heitä työstämään epävarmuuttaan.
Rohkaise lastesi kykyjä
Lapsilla on taipumus olla lyhytkestoisia, keskipitkiä ja pitkäkestoisia unelmia ja tavoitteita. Monet lapset saattavat sanoa, että he haluavat olla urheilutähtiä, asianajajia tai minkä vain muun alan ammattilaisia, kun he kasvavat vanhemmiksi. Tue heitä, vaikka he olisivatkin nuoria. Jos lapsesi haluaa olla kirurgi, osta hänelle lääkärintarvikkeet sairaalaleikkeihin. Jos hän on hieman vanhempi, voit laittaa hänet suorittamaan ensiapukurssin.
Kun he osallistuvat haluamilleen kursseille, nostaa se lasten älyllistä kehitystä ja parantaa heidän itsevarmuuttaan. Itse asiassa se auttaa heitä minkä vain päätöksentekoprosessin kanssa. Älä rajoita heidän oppimistaan. Kun he kysyvät mistä vain aiheesta, vastaa siihen niin rehellisesti ja selkeästi kuin vain mahdollista. Mikäli et tiedä siitä paljon, voitte tutkia sitä ja oppia siitä yhdessä.
Tapaa lastesi ystävät ja luokkakaverit
Kun lapsesi ovat nuoria, on yleensä vanhemmista kiinni auttaa heitä saamaan ystäviä. Useimmiten kyseessä ovat ystäviesi lapset. Kun lapset kuitenkin alkavat viettää enemmän aikaa koulussa kuin kotona, päättävät he itse omista ystävistään.
Kommunikaatiolla on tässä tärkeä rooli. Kysymällä keitä heidän ystävänsä ovat, autat itseäsi tunnistamaan ovatko he tehneet hyvän päätöksen. Voit järjestää aktiviteetteja kaikkien heidän ystäviensä kanssa. Sillä tavalla huomaat, kuinka he kaikki tulevat toimeen keskenään ja mitä he tykkäävät tehdä yhdessä.
Ikätovereiden painostuksen seuraukset lapsille
Yleisesti ottaen kun lapset ja teinit ovat yhdessä, he ovat uskaliaampia. Tämä pitää paikkansa erityisesti sellaisten tekojen suhteen, joilla on enemmän seuraamuksia. On yleistä, että tällaiset ryhmät suunnittelevat seikkailuja tai aktiviteetteja sääntöjen rikkomiseksi. Jotkut esimerkiksi lintsaavat tunneilta tai menevät jonnekin ilman lupaa.
Se saattaa vaikuttaa pieneltä asialta aluksi, mutta kun ikätovereiden painostus alkaa, alkavat teinit tehdä vakavampia asioita. He saattavat esimerkiksi alkaa polttaa tupakkaa, tehdä pieniä varkauksia, valehdella vanhemmilleen tai kiusata muita lapsia.
Tällaisten ryhmien jäsenet eivät ole hyviä ystäviä lapsillesi. He vain manipuloivat ja alistavat heitä, eivätkä ne ole ystävyyden ominaispiirteitä. Auta siis lapsiasi ymmärtämään, että nämä ihmiset eivät ole kovin hyviä ystäviä. Muistuta heitä myös siitä, että näillä teoilla on vakavia seurauksia, jotka vain pahenevat, mikäli he antavat periksi ikätovereiden painostukselle.
Yhteenveto
Negatiivinen ikätovereiden painostus uhkaa lastesi yksilöllisyyttä ja oikeutta tehdä omia päätöksiä. Siten sinun tulisi olla tietoinen kaikista heidän käytöksessä tapahtuvista muutoksista. Loppujen lopuksi, olet heidän roolimallinsa. Jos teet hyviä valintoja, tulevat hekin todennäköisemmin tekemään hyviä valintoja.
On hyvä, että lapsesi valitsevat mitä he haluavat pitää yllä, eivätkä tunne painostusta tietyllä tavalla pukeutumisesta. Se kehittää heidän autonomian tunnettaan ja vahvistaa heidän itsetuntoaan.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Bueno, M., Calderón, N., & Choco, S. Rol de los padres en la construcción de la autoestima de los hijos. https://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/1124033
- Fuentes, M. C., García, F., Gracia, E., & Alarcón, A. (2015). Los estilos parentales de socialización y el ajuste psicológico. Un estudio con adolescentes españoles. Revista de psicodidáctica, 20(1), 117-138. https://www.redalyc.org/pdf/175/17532968007.pdf
- Vera, N. C. D., Aguilera, M., Batura, R., Campos, F., Canese, M., González, A., … & Triderman, P. (2012). Presión de grupo y consumo de alcohol en estudiantes del curso probatorio de ingreso de universidad privada. Eureka (Asunción) en Línea, 9(2), 196-216. http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2220-90262012000200007
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.