Logo image
Logo image

Opeta lasta toimimaan, jos lapsi eksyy

3 minuuttia
Jokaisen tulisi opettaa lasta toimimaan, jos lapsi eksyy. Et pysty aina olemaan lapsen lähellä pitääksesi hänet turvassa. Kun opetat hänelle tietyt perusneuvot, hän osaa toimia eksyessään.
Opeta lasta toimimaan, jos lapsi eksyy
Viimeisin päivitys: 05 maaliskuuta, 2019

Lapsen kadottaminen on jokaisen vanhemman pahin painajainen. Tapahtui se sitten kaupungilla tai omassa naapurustossa, tätä tilannetta ei kenenkään perheen tulisi joutua käymään läpi. Sitä tapahtuu kuitenkin useammin kuin haluaisimme myöntää. Lapsen iästä riippumatta on tärkeää opettaa lasta toimimaan, jos lapsi eksyy.

On tärkeää kehittää toimintasuunnitelma koko perheen kanssa, jotta osaatte toimia tässä tilanteessa. Kyseessä ei ole lasten ylisuojeleminen eikä heidän pelottelu. Tarkoituksena on ainoastaan varmistaa, että lapsi osaa eksyessään toimia ja pysyä turvassa.

Näin tekemällä tarjoat lapselle samalla paljon työkaluja, joista on hyötyä kun hän kasvaa ja itsenäistyy.

Kenen tulisi opettaa lasta toimimaan, jos hän eksyy?

On olemassa ehkäiseviä menetelmiä, jotka voit jakaa oman perheesi ja ystäviesi perheiden kanssa, jos teillä on pieniä lapsia. Opettajien, lastenhoitajien, liikuntavalmentajien ja kenen tahansa lapsista vastuussa olevien aikuisten tulisi kehittää suunnitelma varuilta. Tämä minimoi lapsen eksymisen riskiä.

Lapsen iästä riippumatta hänelle on selitettävä asiat niin, että hän varmasti ymmärtää ne. Sääntöjen ja ohjeiden tulisi siis olla selkeitä ja yksinkertaisia.

Saatat pitää: Vaihtoehtoisia tapoja rangaista lasta

Mitkä ovat perusohjeet, jos lapsi eksyy?

Some figure

Jos koskaan kadotat lapsesi, vaikka vain muutamaksi minuutiksi, stressi ja ahdistus voivat olla sietämättömiä. Kaikista antamistasi varoituksista ja tekemistäsi varotoimenpiteistä huolimatta on aina olemassa se riski, että lapsi eksyy.

Tämä koskee erityisesti 3-5 vuoden ikäisiä lapsia. Heidän uteliaisuutensa maailmaa kohtaan houkuttelee heidät helposti pois vanhempiensa luota.

Opeta lasta toimimaan

Tämä keskustelu tulisi käydä kotona. Vaikka lapsi olisi jonkun toisen kanssa, hänen on erittäin tärkeää osata toimia eksyessään.

Tarkoituksena ei ole pelotella lasta. Ohjeet tulisi antaa rauhallisesti ja rohkaisevasti.

Voit selittää lapselle, että joku asia voi viedä lapsen huomion melko helposti, jolloin hän joutuu erilleen vanhemmistaan. Lapsen tulisi ymmärtää, että vanhempien ohjeita noudattamalla näiden on helpompi taas löytää lapsi, jos lapsi eksyy.

Opeta lasta pyytämään apua turvallisesti

Some figure

Lapsia neuvotaan aina olemaan puhumatta ventovieraiden kanssa. Mutta jos lapsi eksyy, häntä on opetettava tunnistamaan sellainen henkilö, jota voi lähestyä turvallisesti.

  • Kerro lapselle, että hän voi lähestyä sellaista ihmistä, jolla on mukanaan lapsia.
  • Jos ketään sellaista ei ole näköpiirissä, lapsi voi mennä kysymään neuvoa joko yksin olevalta naiselta tai turvallisuusviranomaiselta.
  • Lapsen tulisi kertoa henkilölle olevansa eksynyt, antaa koko nimensä, vanhempiensa nimet ja näiden puhelinnumero. Näiden tietojen muistaminen vaatii tietysti vähän harjoittelua.

Neuvo lasta pysymään yhdessä paikassa, jos hän eksyy

Kun lapsi eksyy, tilannetta pahentaa joskus se, että lapsi liikkuu paikasta toiseen. Lasta on opetettava pysymään siinä paikassa, jossa hän viimeksi näki vanhempansa. Tästä tulisi muistuttaa lasta joka kerta, kun poistutte kotoa. Vakuuta lapselle, että tulet etsimään häntä missä ikinä hän onkin.

Yksi helppo keino varmistaa, että lapsi on varmasti tajunnut tämän, on harjoitella asiaa hänen kanssaan. Aina kun menette ulos, kysy lapselta mitä hän tekisi eksyessään.

Voit myös kysyä lapselta seuraavat kysymykset: Kenen luo menisit, jos et näe ketään jolla on lapsia? Mitä tekisit, jos tuntematon mies pyytäisi sinua mukaansa etsimään vanhempiasi?

Harjoittele tällaisia kysymyksiä varmistaaksesi, että lapsi tietää tarkalleen kuinka toimia.

Lue: Kuinka lapset pääsevät yli pimeänpelostaan?

Viimeisiä suosituksia

Some figure

Edellisten ohjeiden lisäksi on myös viisasta kehottaa lasta kävelemään kanssasi aina käsi kädessä. On myös kannattavaa merkitä hänen vaatteidensa pesulappuihin hänen nimensä, oma nimesi ja puhelinnumerosi.

Hyvin pienille lapsille kannattaa antaa muistilappu kaikkine tietoineen, sillä heidän voi olla vaikea pitää mielessään kaikkea tätä tietoa. Tämän lapun he voivat sitten näyttää aikuiselle eksyessään.

Lisäksi sinun on hyvä tietää, miten kannattaa toimia sitten kun löydät lapsen. Olisi hyvin epäreilua suuttua ja huutaa lapselle. Muista, että lapsi eksyy vahingossa, ei tahallaan.

Se hetki kun löydät lapsen, on täydellinen ajankohta näyttää lapselle kuinka paljon rakastat häntä ja kuinka iloinen olet hänen löytymisestään. Myöhemmin kun kaikki on rauhallisempaa, voitte analysoida tapahtunutta yhdessä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Vallet, M. (2007). Educar a niños y niñas de 0 a 6 años. WK Educación.
  • Enguita, M. F. (2007). Educar es cosa de todos: escuela, familia y comunidad. La relación familia-escuela, 13.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.