Alexander Zverev: diabetes ei ole este tulla maailmanluokan urheilijaksi
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto
Maailmanluokan tennispelaaja Alexander Zverev on järkyttänyt maailmaa paljastamalla, että hänellä todettiin 1-tyypin diabetes kolmevuotiaana. Hänet on aina nähty saapuvan otteluihin reppu selässä. Tämän vuoksi huhuttiin, että hän käyttäisi sitä kilpailujen aikana saadakseen teknisiä neuvoja kännykän kautta. Totuus on, että hän käyttää sitä verensokerinsa seuraamiseen.
Tämä tieto on melko erikoinen ja yllättävä. Yleisesti uskotaan, että diabetes ja muut sairaudet rajoittavat urheiluharrastusta, mutta nyt meillä on vakuuttavia todisteita päinvastaisesta.
Tässä artikkelissa kerromme, miten 26-vuotias Zverev on onnistunut elämään sairauden kanssa samalla kun hän on tullut huippu-urheilijaksi.
Mikä on 1-tyypin diabetes?
1-tyypin diabetes on krooninen sairaus. Panamerikkalaisen terveysjärjestön (PAHO) mukaan se on hormonaalinen ongelma, jossa haima lakkaa tuottamasta insuliinia tai tuottaa sitä liian vähän. Tämän vuoksi potilaiden on pistettävä hormonia kehoonsa puutteen korjaamiseksi.
Kyseisen kansainvälisen järjestön mukaan se on neljänneksi yleisin kuolinsyy Amerikan mantereella. Jos sitä ei hallita asianmukaisesti, se aiheuttaa vakavia vaurioita, kuten seuraavia:
- Sokeus
- Munuaisten vajaatoiminta
- Sydäninfarkti
- Aivoverenkiertohäiriöt
- Haavan paranemisen viivästyminen
- Kudoskuolio raajoissa, erityisesti alaraajoissa
Tämä diabetestyyppi tunnetaan myös nuoruusiän tai lapsuuden diabeteksena. Oireet ilmenevät jo varhaisessa iässä ja muodostavat klassisen kolmijaon, joka koostuu liiallisesta virtsanerityksestä, liiallisesta janosta ja jatkuvasta nälästä, kuten Lancet -julkaisussa kerrotaan. Samalla potilailla esiintyy usein selittämätöntä laihtumista, näköongelmia ja väsymystä.
Hoito koostuu päivittäisistä insuliinipistoksista. Samoin on noudatettava tiukkaa ruokavaliota, jossa rajoitetaan yksinkertaisten sokerien saantia, ja glukoosipitoisuuksia on seurattava säännöllisesti.
Sairauden riittämätön hoito voi johtaa hengenvaarallisiin tilanteisiin. Esimerkiksi diabeettinen kooma on vaarallinen ja kuolemaan johtava tila.
Lue tämäkin: Mitä ovat insuliinipumput? Haitat ja hyödyt
Urheilu ja diabetes, tottakai voit!
Alexander Zverev paljasti sairastavansa 1-tyypin diabetesta australialaisen Channel Nine -kanavan haastattelussa. Hän kertoi, ettei hän koskaan ole ajatellut diagnoosinsa olevan este sille, että hänestä tulisi sellainen urheilija, joka hän nykyään on. Lääkärit eivät kuitenkaan olleet lainkaan optimistisia hänen tavoitteensa suhteen.
Sanoin aina lääkäreille: “Kyllä, haluan pelata tennistä”. Se on ainoa asia, jolla on minulle merkitystä. Jotkut heistä sanoivat: “Ei, sinun on lopetettava, et voi mitenkään olla ammattilaisurheilija tällaisen sairauden kanssa. Et voi mitenkään harrastaa niin kovaa fyysistä urheilua.”
Vaikka nämä sanat harmittivat, hänen halunsa todistaa toisin oli suurempi. Hänen antamansa selkeän todisteen lisäksi on asiantuntijoita, jotka ovat samaa mieltä tennispelaajan kanssa. Katsotaanpa miksi!
Tieteellisten tutkimusten mukaan, jotka koskevat diabeteksen vaikutuksia huippu-urheilijoilla, tärkein syy urheilutoiminnasta luopumiseen liittyy kyvyttömyyteen säädellä veren glukoosipitoisuutta. Toisin sanoen diabetesta sairastavilla ihmisillä voi esiintyä verensokerin piikkejä, jotka aiheuttavat hyvin epämiellyttäviä oireita.
Tästä syystä urheilijoita on seurattava tarkasti sekä levossa että harjoitusten ja kilpailujen aikana. Tarkka annosteltava insuliiniannos tulee säätää fyysisten vaatimusten perusteella. Samoin nautittavat hiilihydraatit on otettava tarkasti huomioon.
Zverev käyttää otteluiden välit hyväkseen tarkistaakseen verensokeriarvonsa. Tähän hän käyttää reppuaan. Sitä hän ei voi jättää väliin eikä lykätä.
Oikea ruokavalio
Ravitsemus on jokaisen urheilijan peruspilari riippumatta siitä, elääkö hän diabeteksen kanssa vai ei. Kun kyseessä on kuitenkin erityinen diagnoosi, kuten Alexander Zverevin tapauksessa, on otettava huomioon tiettyjä vaatimuksia.
Diabetesta sairastavat potilaat tarvitsevat monialaista lähestymistapaa, johon kuuluu ravitsemusterapeutin tuki. Tämän vahvistavat asiantuntijoiden lausunnot, kuten esimerkiksi Diabetes Care -lehdessä julkaistu.
Aiheesta tehdyt tutkimukset korostavat hiilihydraattien merkitystä näillä potilailla. Asiantuntijat eivät kuitenkaan ole vielä yhtä mieltä siitä, että hiilihydraattien jyrkkä vähentäminen olisi hyödyllistä. Itse asiassa jotkut lääkärit suosittelevat näiden ravintoaineiden säännöllistä kulutusta (45-65 % päivittäisistä kaloreista) ja insuliiniannosten mukauttamista sen kompensoimiseksi.
Kun harkitaan vähähiilihydraattista ruokavaliota diabeteksen hoidossa, päivittäisistä kaloreista enintään 30 % saa olla näitä ravintoaineita. Jokainen potilas on kuitenkin erilainen. Ylipainoisen potilaan ruokavalio ei ole sama kuin esimerkiksi huippu-urheilijan, joka tarvitsisi liikkeisiinsä energiaa glukoosista.
Keskustelujen lisäksi on tehty tutkimuksia, joiden mukaan trooppisten hedelmien ja kalojen nauttiminen auttaa ylläpitämään hyvää aineenvaihdunnan hallintaa. Tätä on syytä korostaa, sillä jo pitkään hedelmät on kielletty diabetesta sairastavien ruokavaliossa.
Painonhallinta
On tieteellistä näyttöä siitä, että lihavuus on suorassa yhteydessä diabetekseen. Jopa siinä määrin, että uusi termi on tullut muotiin: “diabesity”. Se tulee sanasta “diabetes” ja englannin kielen sanasta “obesity”, joka suomeksi tarkoittaa “lihavuus”.
2-tyypin diabeteksessa ylipaino näyttää olevan riskitekijä sairastumiselle myöhemmin. Sen sijaan 1-tyypin diabeteksessa painonnousu voi olla seurausta huonosti suunnitellusta ruokavaliosta tai insuliinin riittämättömästä käytöstä.
Tutkijat Translational Research Institute for Metabolism and Diabetes -instituutista varoittivat, että painonnousu jätetään usein huomiotta 1-tyypin diabeteksen yhteydessä. Heidän tutkimuksensa mukaan potilaille ei ole olemassa tarkkoja ohjeita painonnousun ehkäisemiseksi. Eikä pelkästään ruokavalion vaan myös liikunnan avulla.
Diabetesta sairastavien ihmisten tulisi sisällyttää liikunta päivittäisiin rutiineihinsa. Kaikista ei tietenkään tule Alexander Zverevin kaltaisia tenniksen huipulla olevia, mutta he voivat olla urheilijoita. Salaisuus piilee asianmukaisessa hoidossa riskien vähentämiseksi ja harjoittelussa ammattilaisten valvonnassa.
Muiden motivoiminen
Alexander Zverev on osoittanut, että tämäntyyppisen diagnoosin ei pitäisi rajoittaa unelmia. Vaikka hän on elänyt diabeteksen kanssa kolmevuotiaasta asti, hänestä on tullut urheilussa esimerkki.
Koska olen itse tyypin 1 diabeetikko, haluan rohkaista diabetesta sairastavia lapsia olemaan luopumatta unelmistaan, vaikka muut sanoisivat mitä.
Hälventääkseen sairauteen liittyviä stigmoja ja lisätäkseen tietoisuutta sairauden suhteesta hyviin elämäntapoihin hän perusti säätiön. Alexander Zverev -säätiö keskittyy tukemaan 1-tyypin diabetesta sairastavia lapsia ja edistämään hoitoa 2-tyypin diabeteksen ehkäisemiseksi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Corbin, K. D., Driscoll, K. A., Pratley, R. E., Smith, S. R., Maahs, D. M., Mayer-Davis, E. J., & Advancing Care for Type 1 Diabetes and Obesity Network (ACT1ON). (2018). Obesity in type 1 diabetes: pathophysiology, clinical impact, and mechanisms. Endocrine reviews, 39(5), 629-663. https://academic.oup.com/edrv/article-abstract/39/5/629/5060447
- del Pino Castiñeira, J., & Gómez, N. M. D. (2022). Diabetes Mellitus tipo I en deportistas de alto rendimiento. https://riull.ull.es/xmlui/bitstream/handle/915/28900/Diabetes%20Mellitus%20tipo%20I%20en%20deportistas%20de%20alto%20rendimiento.pdf?sequence=1
- DiMeglio, L. A., Evans-Molina, C., & Oram, R. A. (2018). Type 1 diabetes. The Lancet, 391(10138), 2449-2462. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673618313205
- Durán Agüero, S., Carrasco Piña, E., & Araya Pérez, M. (2012). Alimentación y diabetes. Nutrición Hospitalaria, 27 (4), 1031-1036. https://dx.doi.org/10.3305/nh.2012.27.4.5859
- Evert, A. B., Dennison, M., Gardner, C. D., Garvey, W. T., Lau, K. H. K., MacLeod, J., … & Yancy Jr, W. S. (2019). Nutrition therapy for adults with diabetes or prediabetes: a consensus report. Diabetes care, 42(5), 731-754. https://diabetesjournals.org/care/article-abstract/42/5/731/40480
- Pappachan, J. M., & Viswanath, A. K. (2017). Medical management of diabesity: do we have realistic targets?. Current Diabetes Reports, 17, 1-10. https://link.springer.com/article/10.1007/s11892-017-0828-9
- Turton, J. L., Raab, R., & Rooney, K. B. (2018). Low-carbohydrate diets for type 1 diabetes mellitus: A systematic review. PloS one, 13(3), e0194987. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0194987
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.