Älä mene nukkumaan hiukset märkänä - 8 terveyshaittaa

Suihkussa käyminen ennen nukkumaanmenoa on hyvä keino rentoutua pitkän päivän jäljiltä, lievittää lihasjännitystä ja valmistella kehoa unta varten. Märillä hiuksilla nukkuminen voi kuitenkin olla haitallista terveydelle, joten jos rakastat iltasuihkuja, älä pese hiuksiasi.
Älä mene nukkumaan hiukset märkänä - 8 terveyshaittaa

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Jos haluat parantaa unen laatua ja lievittää lihasjännitystä, voi myöhäinen suihkuhetki olla tähän ihanteellinen keino. Etenkin jos olet urheillut tai suorittanut muuten fyysisiä toimia, lämmin suihku auttaa lihaksia rentoutumaan ja vältät yön aikaiset krampit ja kivut. Älä kuitenkaan mene nukkumaan hiukset märkänä. 

Hiusten peseminen iltaisin voi sen sijaan olla huono idea, sillä tämä ilmeisen harmiton teko voi johtaa haitallisiin reaktioihin hiusverisuonissa, sekä lihaksissa ja elimistön puolustusjärjestelmässä.

Mitä tapahtuu, kun menet nukkumaan hiukset märkänä?

Monet eivät välttämättä ole tietoisia näistä seurauksista, joten tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin siihen, miksi hiusten peseminen iltaisin ei ole aina hyvä idea ja miksi ei kannata mennä nukkumaan hiukset märkänä.

1. Päänsärky

nainen ei saa unta, kun meni nukkumaan hiukset märkänä

Märillä hiuksilla nukkuminen voi johtaa kovaan päänsärkyyn, sillä märät hiukset johtavat muutoksiin kehon lämpötilassa. Jos käärit hiukset pyyhkeeseen suihkun jälkeen voi tämä pahentaa ongelmaa, sillä hiusten kuivuminen kestää kauemmin pyyhkeen sisällä. Tämä vaikuttaa päänahan verenkiertoon ja kun paine päässä nousee, se voi johtaa päänsärkyyn ja unettomuuteen.

2. Hiusten katkeilu

Jos haluat pitää hiukset vahvoina ja terveinä, kannattaa hiusten pesemistä välttää ennen nukkumaanmenoa aina kun mahdollista. Märät hiukset katkeilevat herkemmin, kun ne joutuvat paineen alaiseksi. Usein sängyssä tulee vaihdettua asentoa yön aikana, ja tämä voi rasittaa hiuksia.

3. Ihotulehdukset

ihottuma otsalla, kun menee nukkumaan hiukset märkänä

Märillä hiuksilla nukkuminen voi lisätä riskiä ihotulehduksiin ja ärsytykseen, sillä kosteassa ja lämpimässä päänahassa on bakteerien ja mikro-organismien helppo lisääntyä.

Kun peset hiukset päivällä ne ehtivät kuivua kokonaan, kun taas ennen nukkumaanmenoa tehty hiustenpesu jättää hiukset kosteiksi, eivätkä ne pääse kuivumaan kunnolla peitteiden alla. Tämä johtaa ihanteelliseen kasvualustaan sienille ja bakteereille, jotka voivat kehittyä tulehduksiksi ja oireilla kutinana ja hilseilynä. Päänahasta ihotulehdus voi levitä myös korville, otsalle ja niskaan.

4. Kutina ja turvotus

Iholla kasvavat sienet voivat johtaa kutinaan ja tulehdukseen päänahassa myös sen jälkeen kun hiukset ovat ehtineet kuivua.

Tämä voi muodostua krooniseksi ongelmaksi, josta voi olla vaikea päästä eroon ilman riittävää hoitoa.

5. Allergiat ja flunssa

Muutokset kehon lämpötilassa unen aikana tehostuvat jos menet nukkumaan märin hiuksin: tämä voi johtaa puolustusjärjestelmän heikentymiseen ja laukaista allergiat tai johtaa flunssaan.

Kun pää pysyy märkänä monen tunnin ajan, se heikentää puolustusjärjestelmää, eikä elimistö pysty suojautumaan yhtä tehokkaasti viruksia ja bakteereja vastaan kuin normaalisti. Päivällä pestyt hiukset kuivuvat kokonaan noin tunnissa, mutta yöllä niiden kuivuminen voi kestää aamuun saakka.

6. Hiusten rasvoittuminen

Märillä hiuksilla nukkuminen voi johtaa talin tuotannon lisääntymiseen päänahassa, mikä johtaa hiuspohjan rasvoittumiseen.

Tämä johtuu muutoksista talirauhasten toiminnassa, joka puolestaan johtaa ihon pH-arvon heittelyyn. Hiuksistasi voi tulla takkuiset ja rasvaiset.

7. Lihaskivut

Lihaskivut voivat toki johtua monesta eri syystä, mutta märät hiukset voivat johtaa lihasjumituksiin.

Muutokset kehon lämpötilassa voivat johtaa verenkierron ongelmiin, sekä lihasjäykkyyteen ja jännitykseen.

Pese hiukset mieluiten aamulla tai päivällä, ja suojaa ne suihkulakilla, mikäli haluat käydä suihkussa illalla. Jos et voi välttää hiusten pesemistä illalla, kuivaa ne hiustenkuivaajalla ennen nukkumaanmenoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Albers, L. N., Maley, A. M., & MacKelfresh, J. B. (2017). Blowing Bubbles: Dermoscopy of Bubble Hair. International Journal of Trichology. https://doi.org/10.4103/ijt.ijt_11_17
  • Grimalt, R. (2007). A practical guide to scalp disorders. In Journal of Investigative Dermatology Symposium Proceedings. https://doi.org/10.1038/sj.jidsymp.5650048
  • Kaya, Abdullah & Calışkan, Halil. (2012). Is wet hair in cold weather causes sinus headache and posterior eye pain? A possible mechanism through selective brain cooling system.. Medical hypotheses. 79. 10.1016/j.mehy.2012.08.017.
  • Park, H. K., Ha, M. H., Park, S. G., Kim, M. N., Kim, B. J., & Kim, W. (2012). Characterization of the fungal microbiota (mycobiome) in healthy and dandruff-afflicted human scalps. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0032847

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.