Älä kuori näitä ruokia enää väärin

Väärä kuorimistapa voi estää meitä saamasta kaikkea irti ruoasta ja lisää kypsennysaikaa. Opettele hyödyntämään tuotteet tehokkaammin.
Älä kuori näitä ruokia enää väärin

Viimeisin päivitys: 10 huhtikuuta, 2019

Älä kuori ruokia enää väärin, vaan hyödynnä ne maksimaalisesti!

On viikonloppu. Saamme vihdoin nauttia oman kodin rauhasta ja kotitekoisesta ruoasta. Tätä hetkeä olemme odottaneet. Etsimme reseptejä keittokirjasta ja alleviivaamme sen yhden, jonka valmistamista olemme todella odottaneet. Sen jälkeen luemme huolellisesti valmistusohjeet. Yhtäkkiä mieleemme juolahtaa ajatus: “Minulla ei ole paljon aikaa käytettävänä, ja nyt olisi kuorittava ja paloiteltava kaikki tämä aterian valmistamiseksi”.

Sitten muistamme kaikki ne ruoat, jotka olemme aina kuorineet väärällä tavalla: kaikki se ruoka, jonka olemme näin tuhlanneet, ja ruoka, joka saa meidät toisinaan raivon partaalle, koska emme osaa kuoria tai paloitella sitä kunnolla.

Kuinka olemme kuorineet väärin?

Tehokkain tapa kuoria jokin ruoka-aine ei aina ole se perinteinen. Tämä pätee myös moneen päivittäiseen tehtävään, jonka voisimme suorittaa paremmin.

Annammekin tässä nyt muutamia esimerkkitapauksia ruoista, jotka olemme luultavasti kuorineet huonosti koko elämämme ajan, sekä myös neuvoja asian korjaamiseksi. Käytä mielikuvitustasi. Sinun ei esimerkiksi aina tarvitse käyttää veistä kuoriaksesi jotakin.

1. Vältä valkosipulin haju kuoriessasi sitä

älä kuori valkosipulia väärin

Jos olet tottunut pitelemään valkosipulia käsissäsi puhdistaaksesi sen veitsen avulla, olet varmasti jo huomannut, kuinka sen haju pysyy käsissä iäisyyden.

Jos haluat kuoria valkosipulin hyvin, laita se suljettuun purkkiin ja ravistele. Saavutat tavoitteesi tällä yksinkertaisella menetelmällä paljon nopeammin, mukavammin ja siistimmin.

2. Lakkaa tuhlaamasta perunaa

Perinteinen tapa kuoria peruna on tehdä se perunan ollessa kylmä. Sen kovuuden sekä kuoren ja sisällön välisen lujuuden takia ei kuitenkaan ole kätevää kuoria sitä siten kuin aina olet tehnyt.

Sen sijaan tee perunoihin ensin viiltoja ja laita ne sitten kiehuvaan veteen. Tulet yllättymään tuloksesta, sillä kuoret irtoavat perunasta helposti.

3. Keitetyn kananmunan kuoriminen

kananmunan kuoriminen

Kuinka monta kertaa olet löytänyt munankuoria ruoastasi? Sitä tapahtuu, koska kätemme eivät ole niin tarkkoja kuin luulemme.

Kokeile seuraavaa ja huomaat, kuinka helppoa munat on kuoria: irrota pieni pala kuorta kananmunan päästä ja puhalla tekemäsi aukon läpi. Näin saat täydellisen keitetyn kananmunan.

4. Kostuta tai paahda pähkinät

Mantelit ovat hyvä esimerkki siitä, miten hankalaa pähkinöiden kuoriminen on. Jopa vaikka ostamasi pähkinät olisivatkin valmiiksi kuorittuja, huomaat niissä vielä ohuen kerroksen kuorta, mikä tekee kypsentämisestä vaikeaa.

Tämän ongelman ratkaisemiseksi on kaksi vaihtoehtoa: pähkinöiden kostuttaminen lämpimässä vedessä tai niiden paahtaminen. Valintasi riippuu siitä, haluatko mieluummin syödä ne raakoina vai paahdettuina.

5. Helpota tomaattien kuorimista oikealla veden lämpötilalla

tomaatin kuoriminen

Tämä tekniikka on samankaltainen kuin perunan kuorimiseen käytetty metodi. Tomaatin kuori on lujasti kiinni tomaatissa. Jos siis kuorimme tomaatin kuten ennenkin, kohtaamme ongelmia ja ajaudumme jopa epätoivoon.

Kaikkein kätevin tapa on tämä: tee pieniä viiltoja tomaatin yläosaan ja kiehauta tomaatit. Tämän jälkeen laita ne jäiden sekaan, jotta ne eivät kypsy (jos et sitä halua).

Pystyt irrottamaan kuoren tomaatista helposti noudattamalla tätä kalttaustekniikkaa.

6. Käytä lasia veitsen sijaan kovien hedelmien kuorimisessa

Kiivit ja mangot ovat hankalia hedelmiä kuoria: ne sisältävät niin paljon nestettä, että sitä ruiskahtaa päällemme, kun pidämme niitä käsissämme, ja tämä mehu menee näin ollen hukkaan.

Sen sijaan että kuorisit kyseiset hedelmät perinteisellä tavalla, halkaise ne kahtia ja käytä lasin suuosaa niiden kuorimiseen. Hedelmäliha ja -mehu valuvat näin lasiin. Tällä tavoin et myöskään sotke itseäsi ja saat hedelmän ravintoaineista suurimman osan irti.

7. Täydellinen mandariini kolmella viillolla

mandariinin kuoriminen

Mandariineissa on vahva tuoksu. Niiden kuorimiseen on olemassa muukin kuin se perinteinen tapa, jossa haju ja tahmeus jää käsiimme: leikkaa hedelmä kolmesti yllä olevan kuvan osoittamalla tavalla, niin näet, kuinka helposti se aukeaa.

Älä kuori mandariineja enää väärin! Sormetkaan eivät jää enää niin tahmeiksi.

8. Kuori banaani kuin avaisit sipsipussin

Perinteinen tapa kuoria banaani on aloittaa siitä päästä, josta erotit kyseisen hedelmän muista banaaneista.

Tämä on kuitenkin joskus hitain kuorimistapa. Tämän metodin sijaan vie sormesi banaanin alaosaan ja aseta ne samalla tavalla kuin alkaisit avata sipsipussia.

Saat hedelmän kuorittua tällä yhdellä liikkeellä.

Nämä luettuamme tajuamme, että joskus teemme päivittäiset toimet vaikeimman kautta, kuten paloittelemme tai kuorimme väärin.

Siksi paras lähestymistapa on olla avoin uusille tekniikoille, jotta voit välttää virheet, kuten kuorimisen väärin tai tehottomasti. Älä kuori enää väärin!


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.