Älä koskaan säilytä näitä esineitä kylpyhuoneessa

Kaikkien tarvikkeiden löytyminen läheltä ennen suihkua, sen aikana ja sen jälkeen on varsin käytännöllistä, mutta joitakin tavaroita ei pidä säilyttää kylpyhuoneessa.
Älä koskaan säilytä näitä esineitä kylpyhuoneessa
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto.

Viimeisin päivitys: 01 huhtikuuta, 2023

Kylpyhuoneen korkea kosteusprosentti vaikuttaa henkilökohtaiseen hygieniaan käytettävien aineiden ja tavaroiden koostumukseen ja tehokkuuteen. Lisäksi kuumuudella on taipumus vahingoittaa joitakin materiaaleja, puhumattakaan hapettumisesta, jolle tietyt hygieniavälineet ovat alttiita.

Vaikka on mukavaa, että hygieniatuotteet ovat aina käden ulottuvilla kylpyhuoneessa, kannattaa harkita, olisiko näitä seuraavia esineitä mahdollista säilyttää kodin muissa tiloissa.

Miksi kylpyhuoneessa ei voi säilyttää ihan mitä vain?

Monet ihmiset heittävät kiireessä vaatteet kylpyhuoneen lattialle tai WC-pöntön päälle, tai shampoot ja saippuat suihkutilan lattialle jos niille ei ole hyllyjä seinällä. Molemmat toimet ovat väärin.

Journal of Applied Microbiologylehden mukaan hyvä kylpyhuoneen puhtaus minimoi patogeenien leviämisen ja hallitsee hajuja. Mutta nämä huoneet ovat usein suljettuja, ilmanvaihto huono ja kuumaa vettä käytetään koko ajan, joten ne ovat hyvä kasvualusta bakteereille.

Etelä-Australian yliopisto teki maailmanlaajuisen katsauksen kylpyhuoneissa esiintyvistä bakteeri- ja virusvaaroista. Tutkimuksessa havaittiin, että bioaerosolit voivat tarttua viallisen putkiston kautta tai jättämällä WC-pöntön kansi ylös. Tutkimus ilmoittaa, että pytystä lentää pisaroita on helposti metrin päähän, joten ne pääsevät helposti kosketuksiin kylpyhuoneen esineisiin ja pintoihin.

Muut tutkimukset, kuten Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States -lehdessä julkaistu tutkimus osoittavat, että ihmiset pääsevät vuorovaikutukseen mikrobien kanssa erityisesti suihkussa, koska suihkut ovat täynnä taudinaiheuttajia, jotka voivat levitä kylpemisen aikana koko huoneeseen.

American Society for Microbiology puolestaan kommentoi, että ihmisiin liittyvä mikrobiota, kuten Staphylococcus, jää eri pituisiksi ajoiksi kylpyhuoneen pinnoille.

Älä säilytä näitä esineitä kylpyhuoneessa

Edellisten kohtien perusteella on suositeltavaa ottaa kylpyhuoneeseen vain se, mitä tarvitset suihkussa käymiseen, ja viedä se sitten taas pois tilasta. Vältä esimerkiksi pitämästä ylimääräisiä WC-paperirullia ja meikinpoistopyyhkeitä kylpyhuoneessa.

Mitä muita esineitä ei pitäisi säilyttää kylpyhuoneessa? Katsotaanpa.

1. Hammasharja

Advances in Odontostomatology toteaa, että hammasharjat sisältävät viruksia, sieniä ja bakteereja, joten on asianmukaista suojata niitä mikro-organismeilta. Ne siis kannattaa säilyttää kylpyhuoneen ulkopuolella, tai jos jätät ne kylpyhuoneeseen, muista pitää WC-pytyn kansi kiinni aina kun vedät pöntön.

Kylpyhuoneessa hammasharja vastaanottaa saastuttavia mikro-organismeja.

2. Kangaspyyhkeet

Pyyhkeitä tietysti tarvitaan kylpyhuoneessa, mutta niitä ei kannata pitää siellä kuin se yksi, jota käytetään käsien kuivaamiseen.

Ripusta käsi- ja kylpypyyhkeet kuivumaan ulos tai suurempaan tilaan aina kun mahdollista. Jos sinulla on tuuletin, sen käynnistäminen nopeuttaa märän pyyhkeen kuivumista.

Tekstiiliongelma sisältää matot. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) ehdottaa, ettei tällaisia mattoja edes käytettäisi, koska ne säilyttävät paljon kosteutta. Jos käytät mattoja, kuivata ne usein ulkona ja vaihda puhtaaseen mahdollisimman tiheään.

3. Hajuvedet

Yksi Online School of Perfumery -koulun suositus on pitää hajuvedet poissa kylpyhuoneesta, jotta lämpö ja valo eivät muuta tuoksua. Jos kyseessä on höyrysuihku, tuoksun molekyylirakenne muuttuu happamaksi ja hajuvesi pilaantuu jo ennen aikojaan.

4. Meikki

Jos meikki on lämpimässä, kosteassa kylpyhuoneessa, sen koostumus muuttuu kosteuden aiheuttamien sienten ja bakteerien kasvun vaikutuksesta. R-Biopharm selittää, että kosmetiikka on ihanteellinen kanava mikrobiologiselle kontaminaatiolle, koska se sisältää seuraavia ainesosia:

  • Vesi
  • Öljyt
  • Proteiinit
  • Sokerit
  • Vitamiinit

Samoin meikin levittämiseen käyttämäsi siveltimet voivat vaurioitua “poimiessaan” WC-pöntön vesipisaroita. Miten se ratkaistaan? Säilyttämällä niitä ilmatiiviissä astiassa poissa kylpyhuoneesta tai esimerkiksi makuuhuoneen peilipöydässä.

Jos käytät meikkiä, jonka koostumus on muuttunut, voit saada ihovaurioita.

Älä säilytä näitä esineitä kylpyhuoneessa: meikki.
Meikkisudit ovat verrattavissa hammasharjoihin. Jos jätät ne kylpyhuoneeseen, niihin kiinnittyy bakteereita.

5. Korut

Säilytä korurasiaa muussa huoneessa, jotta ne eivät kastu ja jotta ne säilyttävät värinsä. Kosteus todellakin on haitallinen tekijä kaikille kylpyhuoneessa oleville esineille.

6. Parranajokoneet ja -terät

Kosteus ja vesihöyry hapettaa metalliosia, kuten parranajoteriä.

Muista poistaa ne kylpyhuoneesta, kun olet lopettanut niiden käytön. Vaihtoehtoisesti jätä kylpyhuoneeseen vain se terä, jota tällä hetkellä käytät, ja säilytä muita toisessa huoneessa.

7. Lääkkeet

Kylpyhuoneissa on tapana olla kaapit lääkkeiden säilyttämistä varten. Medline Plus huomauttaa kuitenkin, että lämpö heikentää lääkkeiden tehoa tai pilaa ne jo ennen viimeistä käyttöpäivää.

On parempi jättää lääkkeet kuivaan ja viileään paikkaan, erityisesti kapselit ja tabletit.

All säilytä näitä esineitä kylpyhuoneessa: lääkkeet.
Lähes kaikki lääkkeet on merkitty tekstillä, joka kertoo että niitä tulee säilyttää viileässä ja kuivassa paikassa.

8. Elektroniikka

Kaiutin musiikin kuunteluun suihkussa, hiustenkuivaaja, suoristusrauta ja monet muut ovat laitteita, joita ei pidä säilyttää kylpyhuoneessa. Niiden käyttäminen veden lähellä tuo sähköiskun vaaran.

Lisäksi kylpyhuoneen lämpötila lyhentää elektroniikan käyttöikää huomattavasti. Vedenpitävät kaiuttimet ovat okei, mutta hiustenmuotoilulaitteet kannattaa jättää ulkopuolelle.

9. Kirjat

Kirjat ja lehdet kylpyhuoneessa ovat toinen huono idea. Voit ottaa ne sinne hetkeksi mukaasi, mutta älä koskaan jätä niitä sinne, sillä ne imevät kosteutta, kunnes sivut rypistyvät, tahraantuvat ja homehtuvat.

Etsi kylpyhuoneen tavaroille toinen säilytyspaikka

Ainakaan näitä mainitsemiamme esineitä ei tule säilyttää kylpyhuoneessa, ja yleensäkin kaikki tavarat olisi parempi säilyttää muualla kylpyhuoneen jatkuvan kosteuden vuoksi.

Pidä huoli myös siivoamisesta ja hygieniasta, niin minimoit mahdolliset bakteeri- ja mikrobipesäkkeet.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Vinkkejä kylpyhuoneen tehokkaaseen siivoamiseen
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Vinkkejä kylpyhuoneen tehokkaaseen siivoamiseen

Tässä artikkelissa annamme vinkkejä kylpyhuoneen tehokkaaseen siivoamiseen. Se onnistuu täysin ilman kemikaaleja, luonnollisia aineksia käyttäen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.