Akillesjänteen repeämän syyt, hoito ja kuntoutus

Äkillinen liike voi johtaa akillesjänteen osittaiseen tai täydelliseen repeämiseen. Tämä tila puolestaan laukaisee tulehdusprosessin, joka aiheuttaa kipua ja liikeongelmia.
Akillesjänteen repeämän syyt, hoito ja kuntoutus
Diego Pereira

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Diego Pereira.

Viimeisin päivitys: 24 huhtikuuta, 2023

Akillesjänne on jänne, joka yhdistää pohjelihakset kantapään luuhun. Akillesjänteen repeämä on yleinen urheiluharrastajilla, mutta se liittyy myös ylipainoon ja tiettyjen lääkkeiden käyttöön.

Se tapahtuu, kun jänne repeää osittain tai kokonaan useimmiten jonkin äkkinäisen liikkeen yhteydessä, kuten hypystä, kiihdytyksestä juostessa tai liian suuresta paineesta. Se voi johtua myös kaatumisesta tai mistä tahansa alueelle kohdistuneesta traumasta.

Akillesjänteen repeämän yleisimpiä oireita ovat kipu ja kyvyttömyys kävellä, ja niiden voimakkuus voi vaihdella vamman vakavuudesta riippuen. Useimmiten sitä voidaan hoitaa fysioterapialla ja harjoituksilla. Haluatko tietää siitä lisää? Lue lisää vamman syistä ja kuntoutusprosessista.

Akillesjänteen repeämän syyt

Akillesjänne sijaitsee jalan takaosassa kantapään yllä. Se mahdollistaa jalan nostamisen irti maasta sekä kävelyn, juoksun ja hyppäämisen.

Useimmissa tapauksissa repeämä tapahtuu noin 6 senttimetrin päässä sen kiinnityskohdasta kantapääluuhun. Se tapahtuu todennäköisimmin, kun jalka on ojennettuna ja pohjelihas supistuu.

Riskitekijät

Joillakin urheilutyypeillä on suurempi todennäköisyys kärsiä akillesjännevammoista.

Kuten Journal of Functional Morphology and Kinesiology -lehden julkaisussa on tarkemmin kerrottu, akillesjänteen repeämä tapahtuu useammin urheilun aikana. Keski-ikäisillä miehillä on suurempi riski verrattuna nuorempiin miehiin tai naisiin yleisesti ottaen.

Muita tunnistettuja riskitekijöitä ovat muun muassa seuraavat:

 • Kantapäähän kohdistuvan paineen äkillinen lisääntyminen.
 • Säännöllinen sellaisten urheilulajien harrastaminen, joihin liittyy hyppäämistä.
 • Kaatumiset, putoamiset tai onnettomuudet.
 • Hoito steroidipistoksilla.
 • Antibioottilääkkeiden pitkäaikainen käyttö.
 • Anatomiset poikkeamat.
 • Ylipaino ja lihavuus.
 • Krooninen tulehdus tai nivelreuma.

Akillesjänteen repeämän oireet

Toisinaan akillesjänteen repeämä paranee itsestään, jos suurempia oireita ei esiinny. Sen vakavuuden tai hoidon puutteen vuoksi se voi kuitenkin aiheuttaa seuraavia kliinisiä oireita:

 • Tunne siitä, että pohkeeseen on osunut isku.
 • Kyvyttömyys taivuttaa jalkaa tai seistä varpaillaan.
 • Epänormaali kävely.
 • Kyvyttömyys työntää loukkaantunutta jalkaa eteenpäin kävellessä.
 • Napsahduksen kuuleminen vamman sattuessa.
 • Vaikeus nousta portaita.
 • Jalassa tai jalkaterässä on mustelmia tai turvotusta.

Diagnoosi

Akillesjänteen repeämän diagnoosin tekemiseksi lääkäri tutkii ensin vaurioituneen alueen päällisin puolin. Ensin hän tarkastaa, onko pohkeessa merkkejä arkuudesta tai turvotuksesta.

Seuraavassa vaiheessa lääkäri pyytää potilasta tekemään sarjan liikkeitä ja harjoituksia liikelaajuuden ja lihasvoiman määrittämiseksi. Jos akillesjänne on revennyt, henkilön kyky painaa alaspäin tai nojata varpaille on heikentynyt.

Muita diagnostisia testejä voivat olla ultraääni tai magneettikuvaus. Nämä toimenpiteet ovat kivuttomia, ja niiden tarkoituksena on luoda kuvia kehon kudoksista, jotta saadaan selville vamman tarkka laajuus.

Akillesjänteen repeämän hoito

Jotta akillesjänteen repeämän asianmukaisessa hoidossa lääkärin on otettava huomioon tietyt tekijät, kuten ikä, elämäntavat ja vamman vakavuus. Joskus, varsinkin jos kyseessä on urheilija, valitaan leikkaus jänteen korjaamiseksi.

Ennen kuin tähän toimenpiteeseen turvaudutaan, harkitaan muita hoitotapoja. Katsotaanpa niitä.

Ei-kirurginen hoito

Akillesjänteen repeämän ei-kirurgisessa hoidossa vältetään leikkaukseen liittyvät riskit, kuten infektio. Sen haittapuolena on kuitenkin se, että toipuminen voi kestää kauemmin ja vamma voi uusiutua. Näihin toimenpiteisiin kuuluvat seuraavat:

 • Kainalosauvojen käyttö. Tämä on ortopedisen fysioterapeutin ehdottama toimenpide jänteen pitämiseksi levossa.
 • Jään asettaminen vaurioituneelle alueelle. Jääpakkausten asettaminen 15-20 minuutiksi 4-6 tunnin välein auttaa vähentämään kipua ja tulehdusta.
 • Reseptivapaat kipulääkkeet ja tulehduskipulääkkeet. Ne auttavat hallitsemaan kipua ja turvotusta.
 • Nilkka pidetään levossa ensimmäisten viikkojen ajan.
 • Tehdään fysioterapeutin ohjaamia toipumisharjoituksia.

Kirurginen hoito

Akillesjänteen repeämän leikkaus.
Täydellisissä tai vakavissa repeämissä kirurginen ratkaisu voi olla tarpeen. Tähän koulutettu erikoislääkäri on traumatologi.

Akillesjänteen korjausleikkaus on toimenpide, jossa tehdään viilto pohkeeseen. Sitä kautta repeytynyt jänne kiinnitetään uudelleen ompeleilla.

Kuten Frontiers in Surgery -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todetaan, kirurginen hoito vähentää repeämän uusiutumista, mutta siihen liittyy enemmän komplikaatioita kuin konservatiiviseen hoitoon.

Kuntoutus

Akillesjänteen repeämän kuntoutusprosessiin kuuluu joukko fysioterapiaharjoituksia, joilla pyritään vahvistamaan jalan lihaksia ja tietenkin itse jännettä. Useimmiten täydellinen toipuminen tapahtuu 4-6 kuukauden kuluessa.

On erittäin tärkeää noudattaa ammattilaisen tekemää suunnitelmaa, sillä harjoitukset on toteutettava asteittain. Toisin sanoen niiden intensiteettitaso muuttuu toipumisvaiheen edetessä.

Toisaalta on olemassa kuntoutustyyppi, jota kutsutaan toiminnalliseksi kuntoutukseksi. Siinä tehdään joitakin nilkkaan kohdistuvia, painoa kantavia harjoituksia ensimmäisten viikkojen aikana vamman ilmestymisen jälkeen.

Foot and Ankle Clinicsin jakamassa tutkimuskatsauksessa kerrotaan, että tämäntyyppisillä terapioilla voidaan saada samankaltaisia tuloksia kuin kirurgisella hoidolla. Tietenkin kuntoutus on tehtävä fysioterapian ammattilaisen käsissä. Tarkoituksena on palauttaa liikkuvuus ja fyysinen suorituskyky.

Kun toipumisprosessi on päättynyt, riski saada uusi vamma kasvaa. Siksi on tärkeää ryhtyä ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin, kuten seuraaviin:

 • Pidä itsesi hyvässä kunnossa ja tee lämmittely- ja venyttelyharjoituksia aina ennen urheilua.
 • Vältä korkokenkiä tai urheiluun sopimattomia kenkiä.
 • Kysy lääkäriltäsi, voitko pelata tennistä, koripalloa ja muita urheilulajeja.
 • Pidä yllä terveellistä ruokavaliota.
 • Vältä ylipainoa.

Muistettavaa

Akillesjänteen repeämä voi aiheuttaa kipua ja liikerajoituksia. Vaikka se vaikuttaa useimmiten urheilijoihin, siitä voi kärsiä kuka tahansa, olipa syynä sitten tapaturma, vääränlainen harjoittelutekniikka tai ylipaino.

Monissa tapauksissa se paranee levon ja fysioterapian jälkeen. Joskus tarvitaan kuitenkin leikkausta. Jos epäilet, että sinulla voisi olla tämä vamma, on parasta mennä lääkäriin, jotta hän voi opastaa sinua ja antaa sinulle sopivimman hoidon oman tapauksesi mukaan.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Nyrjähtäneen nilkan hoito luonnollisesti
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Nyrjähtäneen nilkan hoito luonnollisesti

Nilkan nyrjähtäminen on melko yleistä. Mitä täydentäviä hoitotoimenpiteitä voimme kokeilla nyrjähtäneen nilkan paranemisen nopeuttamiseksi?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Aminlari A, Stone J, McKee R, Subramony R, Nadolski A, Tolia V, Hayden SR. Diagnosing Achilles Tendon Rupture with Ultrasound in Patients Treated Surgically: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Emerg Med. 2021 Nov;61(5):558-567. doi: 10.1016/j.jemermed.2021.09.008. Epub 2021 Nov 17. PMID: 34801318.
 • Egger AC, Berkowitz MJ. Achilles tendon injuries. Curr Rev Musculoskelet Med. 2017 Mar;10(1):72-80. doi: 10.1007/s12178-017-9386-7. PMID: 28194638; PMCID: PMC5344857.
 • Glazebrook M, Rubinger D. Functional Rehabilitation for Nonsurgical Treatment of Acute Achilles Tendon Rupture. Foot Ankle Clin. 2019 Sep;24(3):387-398. doi: 10.1016/j.fcl.2019.05.001. Epub 2019 Jun 22. PMID: 31370992.
 • Metzl JA, Ahmad CS, Levine WN. The ruptured Achilles tendon: operative and non-operative treatment options. Curr Rev Musculoskelet Med. 2008 Jun;1(2):161-4. doi: 10.1007/s12178-008-9025-4. PMID: 19468891; PMCID: PMC2684209.
 • Park SH, Lee HS, Young KW, Seo SG. Treatment of Acute Achilles Tendon Rupture. Clin Orthop Surg. 2020 Mar;12(1):1-8. doi: 10.4055/cios.2020.12.1.1. Epub 2020 Feb 13. PMID: 32117532; PMCID: PMC7031433.
 • Shamrock AG, Varacallo M. Achilles Tendon Rupture. [Updated 2023 Mar 19]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430844/
 • She, G., Teng, Q., Li, J., Zheng, X., Chen, L., & Hou, H. (2021). Comparing Surgical and Conservative Treatment on Achilles Tendon Rupture: A Comprehensive Meta-Analysis of RCTs. In Frontiers in Surgery (Vol. 8). Frontiers Media SA. https://doi.org/10.3389/fsurg.2021.607743
 • Tarantino D, Palermi S, Sirico F, Corrado B. Achilles Tendon Rupture: Mechanisms of Injury, Principles of Rehabilitation and Return to Play. J Funct Morphol Kinesiol. 2020 Dec 17;5(4):95. doi: 10.3390/jfmk5040095. PMID: 33467310; PMCID: PMC7804867.
 • Zellers JA, Christensen M, Kjær IL, Rathleff MS, Silbernagel KG. Defining Components of Early Functional Rehabilitation for Acute Achilles Tendon Rupture: A Systematic Review. Orthop J Sports Med. 2019 Nov 25;7(11):2325967119884071. doi: 10.1177/2325967119884071. PMID: 31803789; PMCID: PMC6878623.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.