Logo image
Logo image

Afroletit tai pikkuletit: miten saat ne näyttämään täydellisiltä

4 minuuttia
Pikkuletit ovat ajaton ja suosittu tyyli. Tällainen kampaus on käytännöllinen ja se kääntää katseet.
Afroletit tai pikkuletit: miten saat ne näyttämään täydellisiltä
Viimeisin päivitys: 12 toukokuuta, 2023

Etsitkö mielenkiintoista, ajatonta, unisex-kampausta? Afroletit ovat huomiota herättävä tyyli, jota kuka tahansa pitkähiuksinen voi käyttää.

Niitä kutsutaan myös pikkuleteiksi. Vaikka niitä on käytetty jo antiikin ajoista lähtien, nykyään ne ovat todella rikkoneet muotin ja tarjoavat monipuolisen lookin niin rentoihin tilaisuuksiin kuin virallisempiinkin tapahtumiin.

Juuri lettien omaperäisyys antaa niille viehätystä ja tekee tyylistä erilaisen. Tätä pidetään toiminnallisena kampauksena, koska se kestää useita päiviä, vähentää lämmön tunnetta ja edistää hiusten kasvua.

Jotta nämä ominaisuudet täyttyisivät, on tärkeää tehdä afroletit oikein ja antaa niille huolellista hoitoa. Näin se tehdään.

Afroletit: monta erilaista kampausta, kaikki yhdessä

Perinteiset afroletit ovat kokonaan kiinni päänahassa, mutta ne voidaan letittää myös hieman löysemmin. Mitä pidemmät hiukset, sitä näyttävämpiä letit ovat.

Voit myös leikitellä ponnarilla, letittää vain puolet päästä tai osan hiuksista. Tiiviys ja kiilto korostuvat tässä tyylissä, joka sopii sekä kiharoille että suorille hiuksille.

Jotta letit voidaan koota, on välttämätöntä, että hiukset ovat puhtaat, selvitetyt ja mieluiten kuivashampoolla teksturoidut. Sitten letittämään:

 1. Jaottelu osiin: Jaa hiukset neljään suureen osaan, kiinnitä kolme niistä pihdeillä ja aloita jäljelle jäävästä osasta. Letitä jokaiseen osaan yhtä monta lettiä.
 2. Symmetrinen letitys: Jaa letit kolmeen yhtä suureen osaan ja tee pikkuleteistä yksi suuri letti.
 3. Tyylin kiinnittäminen: Jos haluat tiukan ja kiiltävän tyylin, kiinnitä hiussuihkeella.
Some figure
Perinteiset afrikkalaiset letit kiinnitetään hyvin päänahkaan.

Vinkkejä, joilla afroletit saadaan näyttämään täydellisiltä

On olemassa ammattilaisia, jotka ovat omistautuneet yksinomaan afrolettien tekemiseen. Heitä on yleensä melko helppo löytää, nykyään Suomessakin. On parasta, että he tekevät etkä sinä itse, sillä se takaa parhaan lopputuloksen.

Haluat varmasti, että letit kestävät mahdollisimman pitkään ja näyttävät hyvältä mahdollisimman pitkään. Noudata silloin alla olevia vinkkejä.

Saatat olla kiinnostunut lukemaan tämänkin: Suojaa hiukset kloorin aiheuttamalta vahingolta

Älä pese hiuksiasi joka päivä

Hiusten pesu kannattaa suorittaa viikon välein, mutta tämä määräytyy myös hiustyyppisi mukaan. Älä missään tapauksessa pese niitä joka päivä, sillä vaarana on, että letit rikkoutuvat, irtoavat tai tulevat pörröisiksi.

Hygieniasta huolehtimisessa suuri tuki on kuivashampoo. Suihkuta sitä päänahkaan ja hiero sormenpäilläsi. Älä hankaa lettejä.

Käytä enemmän vettä kuin shampoota ja hoitoainetta

Pesupäivinä älä levitä shampoota ja hoitoainetta suoraan leteille, vaan laimenna kumpaakin laittamalla niitä erilliseen astiaan. Käytä seoksessa 90 % vettä ja 10 % shampoota/hoitoainetta.

Kaada ensin hieman shampooseosta päähän, jolloin se peittää päänahan ja letit. Hiero kevyesti, kunnes se vaahtoaa, huuhtele vedellä ja vaihda hoitoaineeseen. Tämä prosessi poistaa öljyä hiuksista ja ehkäisee hilseilyä.

Kosteuta lettien juuria

Afroletteihin kuuluu tiukkuus, ja koska päänahka vastustaa hiussäikeiden puristamista, jonkin verran hiuksia saattaa irrota jos niitä vetää. Lievitä epämukavuutta hieromalla hieman eteeristä öljyä päänahkaan.

Huuhtele kuppia tai kauhaa käyttäen

Suihkun käyttäminen tekee leteistä epäsiistimpiä, kun ne ovat kuivuneet. On parasta käyttää kauhaa tai kuppia niiden huuhteluun, koska näin voit kontrolloida vedentulon voimaa.

Kuivaa pyyhkeellä

Jos sinulla on kiire, voit käyttää hiustenkuivaajaa hyvin alhaisella lämpötilalla, mutta parasta olisi kuivata mikrokuituliinalla. Tämä vinkki on tärkeä, jotta letitys ei tunnu raskaalta veden takia.

Käytä yölakkia

Lakkia käytetään suojana, jotta hiukset eivät pörröstyisi yön aikana. Myös huivit tai nenäliinat, joita ei ole tehty imukykyisestä kankaasta, ovat hyödyllisiä tähän tarkoitukseen, sillä näin letit säilyttävät luonnollisen kosteutensa.

Kiillota afroletit

Käytä kiiltosuihketta lettien kaunistamiseksi. Tämä on ihana tapa saada tyyli näyttämään moitteettomalta. Lisäksi lisäät tuotteen ainesosien avulla hiuksiin elinvoimaa ja ravintoa.

Kosteuta hiuksiasi

Luonnollisia ainesosia sisältävät öljyt tai hiustuotteet kosteuttavat lettejä. Voit levittää niitä suoraan tai yhdistää ne ruusuveteen, hieroa päänahkaa ja levittää nesteen letteihin.

Luonnonmukaisia kosteuttavia aineksia ovat mm. seuraavat:

 • Hunaja
 • Kookosöljy
 • Jojobaöljy
 • Karitevoi
 • Avokadoöljy
 • Aloe vera
 • Teepuuöljy
Some figure
Teepuuöljy on optimaalinen aines kosteuttamaan afrolettejä.
Yksi tapa kosteuttaa letitettyjä hiuksia on suihkuttaa vettä kuiviin hiuksiin.

Mitä tapahtuu, jos afrolettejä ei hoideta kunnolla?

Ensimmäiseksi laiminlyödyt afroletit irtaantuvat letin muodosta.

Espanjan iho- ja venereologian akatemia (La Academia Española de Dermatología y Venereología) korostaa, että esteettisten syiden lisäksi on tärkeää päästä säännöllisesti eroon päänahkaan kertyvästä rasvasta ja liasta. Näin ei kehity infektioita.

Lettien hoitamatta jättäminen johtaa myös kuivuuteen, joka on yksi hiusten terveyttä vaarantavista tiloista ja jolla on psykologinen vaikutus siitä kärsivään henkilöön.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat myös haluta lukea: Banaani-avokadohiusnaamio, jolla saat silkkiset, kiiltävät hiukset

Mitä kannattaa pitää mielessä, kun käytät afrolettejä

Ota huomioon, että liian kireät letit kiristävät päänahan ihoa, mikä voi johtaa hiusten menetykseen tai ärsytykseen. Actas Dermo-Sifiliográficas -lehdessä julkaistussa analyysissä raportoitiin tapauksista, joissa ei-tarttuvaa ja lievästi kivuliasta mekaanista follikuliittia esiintyi naisilla, joilla oli liian kireät letit.

Jos tunnet epämukavuutta tai kipua letityksen aikana tai sen jälkeen, ilmoita siitä kampaajalle. Tämäntyyppinen kampaus kestää enintään 1 kuukauden. Sen jälkeen hiukset tulisi päästää tauolle ja elvyttää hiusnaamioilla ja vitamiineilla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Achenbach RE, Pérez Elizondo AD. Alopecia por tracción: identificación de un motivo de consulta en dermatología. Revista Argentina de Dermatología. Vol. 97. Núm. 2. Argentina; 2016. http://rad-online.org.ar/2016/07/01/alopecia-por-traccion-identificacion-de-un-motivo-de-consulta-en-dermatologia/
 • Barrios M, Sudy E, Urbina F. Foliculitis por tracción: seis casos producidos por diferentes tipos de peinado tirante. Actas Dermo-Sifilográficas. Vol. 100. Núm. 6. pp. 503-506. España; 2009. https://www.mendeley.com/catalogue/bcb37add-89d8-35fe-b235-d7fa8669c9ea/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7Bc269bb98-81b6-4b23-9cf6-341450556632%7D
 • Bonet R, Garrote A. Alteraciones del cabello y del cuero cabelludo. Cosmética capilar de tratamiento. Offarm. Vol. 27. Núm. 3. pp. 72-78. España; https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-alteraciones-del-cabello-del-cuero-13116881
 • Conejo Mir L. La moda de los sustitutos del champú. Academia Española de Dermatología y Venereología. España; 2016. https://aedv.fundacionpielsana.es/pelo/la-moda-de-los-sustitutos-del-champu

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.