Ablutofobia, irrationaalinen peseytymisen pelko

Ablutofobia eli peseytymisen pelko ilmenee järjettömänä ja jatkuvana pelkona, joka voi aiheuttaa suurta haittaa ihmisen jokapäiväisessä elämässä.
Maria Fatima Seppi Vinuales

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Maria Fatima Seppi Vinuales.

Viimeisin päivitys: 11 huhtikuuta, 2023

Joillekin ihmisille kylpeminen tai suihku voi olla hyvin rentouttavaa, mutta toisille se voi olla jopa kidutusta. Tätä kutsutaan ablutofobiaksi eli järjettömäksi peseytymisen peloksi, joka on harvinainen mutta vakava fobia, joka voi vaikuttaa suuresti jokapäiväiseen elämään.

Sitä esiintyy useimmiten naisilla ja lapsilla, mutta se voi vaikuttaa myös miehiin. Lisäksi se sisältyy tiettyjen fobioiden alaluokkaan, jotka puolestaan vastaavat ahdistuneisuushäiriötä. Miten se ilmenee? Mikä on sen hoito? Tässä artikkelissa ratkaisemme nämä kysymykset.

Mikä on ablutofobia?

Ablutofobia on tietyntyyppinen fobia, jossa ihminen kokee irrationaalista pelkoa kylpeä, pestä itseään tai puhdistautua. The Lancet Psychiatry selittää, että tähän fobiaan liittyy sekä pelkoa että välttämistä.

Henkilö kokee liiallista pelkoa, ahdistusta, paniikkia tai ahdistusta joutuessaan kylpemään tai peseytymään. Jopa peseytymisen ajattelu tuntuu ylivoimaiselta. Hän voi myös kokea ahdistusta saippuoiden, pesusienten, pyyhkeiden tai muiden peseytymiseen liittyvien tavaroiden vuoksi.

Ja vaikka välttämisestä tulee tapa vähentää ahdistuksen vakavuutta, se ei ole paras vaihtoehto. Peseytyminen on välttämätön tapa, ei vain hygienia- ja sosiaalisista syistä, vaan myös terveydellisistä syistä. Peseytymisestä kieltäytyminen voi johtaa tartuntatautien ja ihosairauksien kehittymiseen.

On huomattava, että lapset eivät yleensä pidä kylpemisestä. Tämä ei kuitenkin ole fobia. American Psychiatric Association selittää, että jotta tila voidaan luokitella ablutofobiaksi, oireiden täytyy jatkua yli kuusi kuukautta.
Lapsella on kentie ablutofobia.
Ablutofobia on yleisempi lapsilla ja naisilla.

Oireet

Ablutofobialla on samantyyppisiä oireita kuin fobioilla yleisesti ottaen. Sen erityinen ominaisuus on kylpyhuoneen välttely. Oireet, jotka liittyvät pelkoon, sisältävät sympaattisen hermoston aktivoitumisen. Niihin kuuluvat seuraavat:

  • Hikoilu
  • Takykardia
  • Nopea hengitystiheys
  • Kohonnut verenpaine
  • Vapina
  • Päänsärky
  • Joillakin ihmisillä voi olla jopa paniikkikohtauksia

Yllä mainittujen oireiden lisäksi on tarpeen mainita joitakin käyttäytymismalleja, joita ablutofobiasta kärsivät usein osoittavat. On yleistä, että he käyttävät suuria määriä hajusteita ja välttävät olla muiden ihmisten lähellä. He voivat myös jauhaa purukumia koko ajan.

Mikä sen voi aiheuttaa?

Fobioiden alkuperä, myös ablutofobian tapauksessa, voi olla moninainen. Siksi on tärkeää työskennellä potilaan kanssa oireiden historian ja alkamisen rekonstruoimiseksi.

Se voi liittyä esimerkiksi johonkin onnettomuuden aiheuttamaan traumaan (suoraan negatiiviseen kokemukseen), kuten läheltä piti -hukkumistapaukseen. Se voi johtua myös ulkopuolisesta kokemuksesta, kuten traagisen tapahtuman kuulemisesta tai todistamisesta, kuten kylpyammeessa kaatumisesta, onnettomuudesta vedessä jne.

Badós (2009) mainitsee myös kolmannen tavan, joka liittyy fobian kohteeseen liittyvän uhkaavan tiedon välittämiseen. Tämä on kuitenkin vähiten voimakas fobian kehittymisessä.

On tärkeää pitää mielessä, että kahden tai useamman tilan yhdistelmällä, jotka ovat vuorovaikutuksessa keskenään, fobian ilmaantuminen on mahdollista.

Jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että myös geneettiset komponentit ovat mukana, koska sitä esiintyy joskus useammalla saman perheen jäsenellä.

Mahdolliset komplikaatiot

On syytä selventää, että kaikkia fobioita ei hoideta, koska ne kaikki eivät vaikuta samalla tavalla ihmisten elämään.

Ne, jotka kärsivät araknofobiasta (hämähäkkipelosta), kärsivät varmasti vähemmän kuin ne, jotka kärsivät agorafobiasta (julkisten paikkojen pelosta). Ei siksi, että heidän epämukavuutensa olisi vähemmän tärkeä, vaan siksi, että alue, johon se vaikuttaa, ja todennäköisyys joutua kosketuksiin fobian laukaisijan kanssa on agorafobiassa suurempi.

Ablutofobian tapauksessa, koska se vaikuttaa suoraan henkilökohtaiseen hygieniaan, komplikaatioita esiintyy kaikilla elämänalueilla. Aluksi sosiaalisella ja ihmisten välisellä tasolla, koska kehonkuvaa ja hygieniaa pidetään tärkeänä.

Myöhemmin terveystasolla, koska henkilökohtaisen hygienian puute edistää virusten, bakteerien ja muiden sairauksia aiheuttavien mikro-organismien leviämistä. Henkilöllä on lisääntynyt riski saada muun muassa ihoinfektioita, ruoansulatusongelmia, hengityselinsairauksia ja hiusongelmia.

Saatavilla olevat hoidot

Jos oireet häiritsevät jokapäiväistä elämää, on tärkeää käydä mielenterveysalan ammattilaisella, jotta voidaan etsiä toimivaa hoitoa.

Huomaa, että kaikki ablutofobiaa sairastavat ihmiset eivät tiedä, että heillä on tämä fobia. Monet saattavat haluta eristäytyä tai ryhtyä välttäviin käytöksiin ennen kuin he hakevat apua. Se on tila, johon on puututtava psykoterapian avulla.

Tässä tapauksessa kognitiivinen käyttäytymisterapia on osoittanut hyviä tuloksia. Asiantuntijat suosittelevat eri tekniikoita, kuten järjestelmällistä herkkyyden vähentämistä. Tämä koostuu asteittaisesta altistumisesta ärsykkeelle tai esineelle.

Ympäristössä, joka mahdollistaa asteittaisen lähestymisen fobian lähteeseen, potilas voi kohdata pelkonsa sen hallitsemiseksi tarvittavilla työkaluilla.

Ja koska fobia voidaan oppia, on myös puututtava kognitiivisiin harhoihin siitä, mitä ihmiset ajattelevat että heille voi tapahtua. Tämän tarkoitus on edetä kognitiiviseen uudelleenjärjestelyyn. Sen avulla potilas pyrkii tunnistamaan huonosti mukautuvat ajatukset korvatakseen ne muilla, jotka sopivat paremmin.

Progressiivinen lihasten rentouttaminen on myös osa hoidon alkutaivalta.

Pelko on mukautuvaa, fobia ei

Lopuksi voimme palata lähtöpisteeseen: fobiat sisältävät voimakasta ja liiallista pelkoa. Pohdittaessa milloin pelko lakkaa olemasta pelko ja muuttuu fobiaksi, on tärkeää ottaa huomioon, kuinka sopeutumaton se on ja kuinka paljon se rajoittaa henkilöä.

Pelko on perustunne, ja sellaisenaan se on mukautuva. Sen avulla voimme paeta tilanteita, jotka järkyttävät meitä. Mutta kun se karkaa käsistä, emme voi hallita sitä yrityksistämme huolimatta ja kun tunnustamme sen järjettömäksi, puhumme fobiasta.

Kaikki fobiat eivät häiritse elämää samalla tasolla, mutta jos ne häiritsevät jokapäiväisiä rutiineja, kuten ablutofobia, on parasta hakea ammattiapua.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.