9 tapaa hyödyntää vanhoja farkkuja

9 tapaa hyödyntää vanhoja farkkuja

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vanhoja kaapissa lojuvia farkkuja voi käsitellä monella tavalla, jotta niistä saa uutta hyötyä. Kaikki ne farkut, jotka ovat käyneet liian pieniksi tai jotka eivät enää sovi nykyiseen tyyliisi, muuttuvat siis nopeasti joksikin sellaiseksi, jota voit todella käyttää. Farkut valmistetaan kestävästä kankaasta, ja niitä voikin hyödyntää erilaisissa tarkoituksissa vuosien ajan. Jos siis löydät kaappiesi kätköistä edes yhdet sopimattomat farkut, jotka olet valmis uhraamaan, jatka lukemista! Tässä artikkelissa kerromme siis 9 tavasta hyödyntää vanhoja farkkuja.

Jos olet valmis laittamaan testiin sekä luovuutesi että kykysi tehdä käsitöitä, ovat seuraavat ideat loistavia keinoja antaa vanhoille farkuille uusi elämä käyttökelpoisina tuotteina joko vaatteina, kodissasi tai muuten hyödyllisinä tavaroina. Ainoat asiat, joita tarvitset näiden vinkkien toteuttamiseen, ovat ompelutaito ja halukkuus lähteä kokeilemaan saksien, neulojen ja langan kanssa. Ryhdy siis kaivamaan unohdettuja farkkuja kaapistasi!

Farkkushortsit

Tämä on yksi kaikkein helpoimmista ja perinteisimmistä tavoista pidentää farkkujen elämää. Tähän voit ryhtyä, jos kyseiset farkut ovat tällä hetkellä istuvat niiden yläosasta – ne saattavat olla kuitenkin lahkeiltaan sopimattomat tai esimerkiksi pysyvästi likaantuneet. Sinun tarvitsee vain merkitä se pituus, johon asti haluat shortsien ulottuvan, ja leikata. Voit tehdä pienen käänteen lahkeissa neulan ja langan avulla, tai voit jättää shortsisi viimeistelemättä, jos haluat rennomman tyylin.

Farkkuminihame

Hame vanhoja farkkuja uusiksi

Sen lisäksi, että teet farkuistasi shortsit, voit myös valita minihameen. Sitä voi käyttää niin kesällä kuin esimerkiksi rennoissa tapahtumissa. Tämä on yksi niistä vaatekappaleista, jotka eivät koskaan tule menemään pois muodista, ja etenkin kesävaatteena farkkuminihame on todellinen kestosuosikki. Jotta voisit ommella itsellesi hameen farkuista, tulee housujen olla sellaiset, joiden alaosa on hiukan iso – niin pystyt helposti liittämään yhteen haaraosat, jotta housut muuttuisivat hameeksi.

Laukku tai lompakko

On monia tapoja käyttää vanhoja farkkuja niin, että saat tehtyä hauskan laukun tai lompakon. Sinun tulee tätä varten käyttää hiukan luovuuttasi ja lisätä kankaaseen sellaisia yksityiskohtia, jotka itseäsi miellyttävät. Voit esimerkiksi tehdä laukun käyttäen farkkujesi kangasta ja lisäten sitten erilaisia korukiviä, nappeja, värikästä kangasta, vetoketjuja tai mitä tahansa muita yksityiskohtia.

Keittiöesiliina

Esiliina vanhoista farkuista

Keittiöesiliinan valmistus on hyvin helppoa, ja tällainen kotivaate voi olla todella hyödyllinen keittiössä – vältät sen avulla vaatteidesi likaantumisenTähän tarvitset ainoastaan sellaiset farkut, jotka ovat hiukan kuluneet, sillä näin kangas on pehmeämpää. Leikkaa sitten esiliina niin, että malli sopii itsellesi. Jos osat eivät ole tarpeeksi pitkät ympärillesi kietomiseen, voit lisätä kangasta. Kun leikkaat esiliinaa, voit vaikkapa lisätä värikkään helman ja toista kangasta liinan solmimista varten. Voit aina käyttää luovuuttasi ja lisätä muitakin yksityiskohtia, kuten esimerkiksi nappeja, korukiviä tai värikkäitä kangaspaloja.

Lompakko

Eikö nykyinen lompakkosi oikein miellytä? Tee itsellesi hauska lompakko farkkukankaasta! Tätä varten sinun tulee vain leikata kangasta siihen muotoon, jonka haluat lompakollasi olevan, ja ommella reunat. Muoto voi olla neliö, suorakulmio, soikio tai vaikkapa puolikuu. Ompele sitten reunat yhteen ja viimeistele lompakko vetoketjulla, napeilla tai muulla sulkumekanismilla.

Muistikirja

vanhoja farkkuja muistikirjaksi

Jos haluat muistikirjan, joka on hieman persoonallisempi kuin kaikki ne kirjakaupoista löytyvät tusinatuotteet, ota hiukan vanhojen farkkujesi kangasta ja peitä muistikirjasi kannet. Sinun tulisi tätä varten yksinkertaisesti leikata kirjan muotoinen pala, jonka pystyt kietomaan kansien ympärille, ja käyttää hiukan liimaa kankaan kiinnittämiseen. Toinen vaihtoehto on ommella kangas kiinni, mutta tämä on hiukan työläämpi ja aikaa vievämpi tapa muistikirjan tuunaamiseksi.

Matkapuhelinkotelo

Voit tietysti löytää kaupoista lukemattomia koteloita matkapuhelimille, ja ne suojaavat hyvin tätä arvokasta viestintävälinettäsi. Jos kuitenkin haluat hiukan erikoisemman vaihtoehdon, voit tehdä oman kotelosi. Tämä on hyvin helppoa, ja voit käyttää siihen vaikkapa laukun tai lompakon valmistuksessa ylimääräisiksi jääneitä kangaspaloja. Leikkaa kangasta niin, että kotelon palat ovat 1-2 senttiä puhelintasi isompia, ja ompele reunat toisiinsa niin, että koteloon jää reikä, josta voit sujauttaa puhelimesi sisään. Voit lisätä hauskoja yksityiskohtia, kuten kangaspaikkoja, koristeita ja nappeja.

Muunna vanhoja farkkuja lemmikkien vaatteiksi

Koiran vaatteet farkuista

Lemmikkien vaatteet ovat hyvin herttaisia, ja niitä voi laittaa sekä kissojen että koirien päälle. Kokeile siis asujen valmistamista farkkukankaasta omalle lemmikillesi, ja laita samalla luovuutesi testiin! Voit sekä keksiä uusia asuja että valmistaa jotakin jo olemassa olevien lemmikkiasujesi perusteella.

Tyynyt

Jos vanhat tyynysi alkavat olla kauhtuneita, ja jos haluat epätyypillisemmän tyynyvalikoiman, käänny taas vanhojen farkkujesi puoleen. Käytä kangasta tyynyjen uudelleenverhoiluun haluamallasi tavalla.

Farkkukankaan elämä voi siis jatkua senkin jälkeen, kun se ei enää palvele sinua housujen muodossa. Kokeile siis näitä 9 tapaa käyttää vanhoja farkkuja uudella tavalla!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Giler Choez, J. Y. (2015). Reciclaje de tela en la elaboración de bolsos su incidencia en el aprendizaje de las estudiantes del décimo año básica de Corte y Confección, del Centro de Formación Artesanal “Armando Coronel Dreshner” del Cantón El Empalme Provincia del Guayas (Bachelor’s thesis, Babahoyo: UTB, 2015).
  • Chumbi Rivera, K. V. (2016). Guía de procesos para la fabricación de objetos textiles para generar fuentes de trabajo desde una conciencia social y medioambiental (Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay).
  • Soto Marín, C. (2015). Sostenibilidad y reciclaje: elaboración de ropa hogar usando muestras sobrantes y residuos de lavandería, procesos y acabados del Dením de las empresas textilera de Medellín (Bachelor’s thesis, Escuela Arquitectura y Diseño).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.