8 vinkkiä ekoystävällisempään talouteen

Jokainen meistä haluaa varmasti jättää lapsille ja lastenlapsille perinnöksi kauniin ja terveen planeetan, maailman, joka on täynnä luonnon monimuotoisuutta ja ihmeellisyyttä. Paikan, jossa saasteet eivät ole tuhonneet kaikkea. Paikan, jossa planeettamme vihreät keuhkot saavat yhä hengittää rauhassa ja tuottaa puhdasta happea ihmisten käytettäväksi.

Tiedät varmasti sen, että saavuttaaksemme tämän tavoitteen ja pitääksemme huolta ympäristöstä, täytyy asioiden muuttua. Lainsäädännöstä lähtien on tärkeää hakea muutosta nyky-yhteiskunnan toimintaan, jotta voidaan säädellä päästömääriä ja ympäristön saastuttamista ja tuhoamista. Myös yksilötasolla on tärkeää pyrkiä muutokseen: voit helposti vähentää omia päästömääriäsi, kulutusta ja jätemäärää. Tekemällä pieniä muutoksia voit vaikuttaa suuresti siihen, miten maapallomme voi tulevaisuudessa.

Aloita jo tänään ja kokeile alta löytyviä keinoja ekoystävällisemmän elämän viettämiseen.

1. Ilmastointilaitteet ja lämmittimet

Jos kodissasi on keskuslämmitys tai ilmastointilaitteita, on tärkeää muistaa käyttää näitä viisaasti. Kun elät säästeliäästi, et tee työtä pelkästään maapallon eteen, vaan huomaat positiivisen vaikutuksen myös pankkitililläsi. Säästät huomattavan määrän energialaskuissa.

  • Talvella kannattaa sisätilojen lämpötila pitää noin 21-asteisena (ei lämpimämpi).
  • Kesällä voit säätää ilmastointilaitteet pitämään sisäilman noin 23-asteisena (ei kylmempi).
  • Entä mihin lämpötilaan kannattaa asettaa kodin kuuma vesi? 38-asteinen vesi soveltuu hyvin käytettäväksi (ei lämpimämpi).
  • Jokaisella muuttamallasi asteluvulla huomaat varmasti vaikutuksen sähkölaskussasi ja maapallo kiittää.

Lue lisää: Kylmän suihkun 10 hyödyllistä vaikutusta

2. Nauti luonnon tarjoamasta tuulenvireestä ja auringosta

Raikas ilma

Kaikkien talouksien ei ole mahdollista käyttää rahaa kodin muokkaamiseen ekoystävällisemmäksi. Kaikilla ei ole varaa vaihtaa ikkunoita tai asentaa aurinkopaneeleja katolle.

Pitkällä tähtäimellä nämä toimet voivat säästää rahaa, mutta materiaalikustannukset ja niiden asentaminen vaativat paljon rahaa etukäteen. Jos et pysty sijoittamaan näihin muutoksiin, voit hyödyntää kotiasi tehokkaammin myös ilman suuria kustannuksia.

  • Ota kaikki irti luonnollisesta auringonvalosta.
  • Maalaa seinät sellaisella värillä, joka heijastaa auringonvaloa ja tuo kirkkautta kotiin.
  • Nauti tuulenvireestä avaamalla kodin ikkunat.

Suositeltua lukemista: Kodin siivous luonnollisesti ja edullisesti

3. Tee pieniä muutoksia keittössä

Ekoystävällinen koti

Etenkin keittiössä käytämme paljon energiaa ruuan säilyttämiseen ja kypsentämiseen. Tästä syystä onkin helppoa tehdä pieniä muutoksia keittiössä, jotka tekevät taloudesta ekoystävällisemmän. Kokeile näitä:

  • Käytä painekattilaa aterioiden valmistukseen aina kun mahdollista. Tämä säästää aikaa, energiaa ja rahaa.
  • Jos sinun täytyy käyttää uunia, älä avaa uunin ovea turhan usein. Joka kerta kun avaat oven, lasket lämpötilaa noin kymmenellä asteella ja vaatii enemmän energiaa, että uuni lämpenee taas entiselle tasolle.
  • Ota pakkasesta tarvitsemasi tavarat sulamaan muutamaa tuntia ennen kokkausta tai jo edellisenä iltana, näin säästät huomattavasti energiaa kun sinun ei tarvitse sulattaa niitä mikrossa. Joitakin tuotteita voi nopeammin sulattaa myös vesiastiassa. Ennalta suunnittelu on vaivan arvoista!

4. Älä jätä elektroniikkalaitteita lepotilaan

Kuinka monta kertaa oletkaan sortunut tähän? Suljet läppärin kannen ja se menee lepotilaan välittömästi, syöden silti energiaa. Sama pätee telkkariin, stereoihin ja muihin laitteisiin. Entäs ne illat, kun jätä puhelimen laturiin ja laturin kiinni seinään, vaikka puhelimen akku on jo täynnä?

Nämä pienet kulut kasaantuvat pikkuhiljaa ja kasvattavat sähkölaskua. Samalla se vahingoittaa maapalloa, kun saman virheen tekevät miljoonat muut ihmiset.

Lepotilan käyttäminen voi lisäksi lyhentää laitteen elinaikaa.

Suositeltua lukemista: Ruuan mikrolämmittämisen haitat

5. Suosi energiansäästölamppuja

LED-valot voivat olla kalliimpia kuin perinteiset lamput, mutta ne kestävät jopa kahdeksan kertaa pidempään käytössä ja vievät 80 % vähemmän energiaa. Lamppujen vaihtaminen on helppo keino muuttaa kotisi ekoystävällisemmäksi.

6. Käytä energiatehokkaita laitteita

Likainen ja puhdas uuni

Markkinoilla on nykyään saatavilla energialuokitukseltaan A++ ja A+++ merkittyjä laitteita. Tiedätkö, mitä tämä merkintä tarkoittaa? Merkintä tarkoittaa sitä, että laitteet käyttävät jopa 70 % vähemmän energiaa kuin A-luokan laitteet.

Onkin hyvä idea vaihtaa vanhat energiasyöpöt laitteet uusiin ja energiatehokkaampiin laitteisiin. Tällä pienellä muutoksella on suuri vaikutus sekä sähkölaskuun että maapallon tilaan.

7. Käytä astianpesukonetta ja pyykkikonetta vain täyteen ladattuina

Älä pese puolta koneellista tai muutamaa vaatetta, vaan odota, että pyykkejä kertyy tarpeeksi täyteen lastilliseen. Saatat pestä pyykkiä moneen otteeseen päivän aikana ja heittää vain muutaman vaatteen koneeseen; odota tämän sijaan muutama päivä ennen pyykkikoneen täyttämistä ja säästät vettä, energiaa ja luontoa.

Monissa pesukoneissa on nykyään myös ohjelmavalmius puolikkaan lastillisen tai vettä säästävän ohjelman pyöritykseen, joten vettä kone kuluttaa vähemmän pienen satsin pesussa, mutta sähköä saman verran kuin kokonaisenkin lastin pesussa.

Vältä esipesuohjelmaa ja käytä kylmää vettä aina kun mahdollista, säästät energiaa ja luontoa.

Sama pätee astianpesukoneen kohdalla. Odota, kunnes saat koneen täyteen astioita ja laita kone vasta sitten päälle. Astianpesukone käyttää paljon vettä, eikä sitä kannata laittaa päälle monta kertaa päivässä. Hyvä idea on odottaa päivän loppuun saakka ja laittaa kone päälle nukkumaan mentäessä, näin astiat odottavat aamulla puhtaina koneessa.

8. Pidä huolta siitä, että koti on hyvin eristetty

Suomessa ja muissa Pohjoismaissa kunnollinen eristys on yleistä, mutta vanhoissa taloissa ikkunat voivat vetää. Vaihda eristeet ja ikkunat tarvittaessa, pitääksesi viiman loitolla talvisin – näin tarvitset vähemmän lämmitystä. Muista hyödyntää hyvälaatuiset verhokankaat ja sälekaihtimet, jotka voivat eristää ikkunoita entistä paremmin.

Joskus pienetkin teot kaikuvat pitkälle tulevaisuuteen, ja samalla säästät rahaa sähkölaskuissa. Kokeile näitä luontoystävällisiä tapoja jo tänään ja säästät maapalloa liialta rasitukselta.