8 ruokaa joita sinun tulee välttää mikäli sinulla on koliitti

Ruoansulatuksen nopeuttamiseen ja jätteistä eroon pääsemiseksi yleensä suositellaan nautittavan enemmän kuitua, mutta mikäli kärsit koliitista, on parasta välttää sitä. Tämä johtuu siitä, että kuitu voi lisätä turvotusta ja kipua. Opi lisää tästä artikkelista!
8 ruokaa joita sinun tulee välttää mikäli sinulla on koliitti

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Koliitti on ruoansulatuselimistön sairaus, jonka aiheuttaa tulehdus paksusuolessa. Tämä johtuu yleensä ruokamyrkytyksestä tai loisista.

Itse asiassa vain pieni määrä tapauksista liittyy verenkierron ongelmiin, tulehdussairauksiin tai sädehoitoihin.

Monilla on tapana sekoittaa koliitti yleisiin ripulitapauksiin. Tämä johtuu siitä, että ripuli on yksi sen pääoireista. Tässä tapauksessa se on vakavampi. Sen mukana ilmenee melkein aina turvotusta, vatsakipua ja kuumetta. 

Toisin kuin muissa ruoansulatusongelmissa, koliitti yleensä ilmaantuu uudelleen ja uudelleen ja pidemmän ajan. 

Tästä syystä on tärkeää tietää enemmän tästä sairaudesta. Lisäksi sinun tulisi tietää, mitkä ruoat voivat saada oireesi pahenemaan. 

Tässä artikkelissa haluamme jakaa kahdeksan ruokaa, jotka ovat kaikista ongelmallisimpia. Täten voit alkaa vähentämään niiden syöntimäärää tästä päivästä alkaen.

Katsotaanpa!

1. Paistetut ja rasvaiset ruoat

koliitti ja perunalastut

Paistetut ruoat ja ruoat jotka sisältävät runsaasti rasvaa voivat tehdä koliittioireet pahemmiksi. Tämä johtuu siitä, että ne tekevät ruoansulatuksen vaikeammaksi. Ne myös pahentavat tulehdusta.

Niiden syöminen kasvattaa suoliston supistuksia. Ne myös lisäävät kipukohtauksia ja ripulia niillä ihmisillä, jotka kärsivät tästä sairaudesta.

2. Viljat ja kokonaiset jyvät

On aina suositeltavaa, että syöt kuitua parantaaksesi ruoansulatustasi. Koliittipotilaiden tulisi kuitenkin välttää ruokia, jotka tulevat viljoista ja kokonaisista siemenistä.

Tämä johtuu siitä, että se lisää vatsan tuottamia kaasuja. Tuloksena tämä lisää turvotusta ja kipua. 

3. Kahvi ja tee

kahvikuppi

Tämän diagnoosin saaneiden ihmisten tulisi välttää kofeiinipitoisia juomia niin paljon kuin mahdollista. Näihin lukeutuu kahvi ja tee.

Tämä johtuu siitä, että tämä aine lisää suolesi tulehduksen määrää. Se myös vaikuttaa prosessiin, joka on vastuussa jätteistä eroon hankkiutumisessa.

 • Jos jatkat kofeiinipitoisten juomien juomista, se voi aiheuttaa pahempaa ärsytystä, joka liittyy tähän sairauteen. 
 • Myös koska sillä on tapana kerääntyä kehossasi, se vaikuttaa prosesseihin, jotka hankkiutuvat eroon myrkyistä. 

4. Maito ja maitotuotteet

Täysmaito ja maitotuotteet ovat ykkösvihollinen ihmisille, jotka taistelevat tätä ruoansulatussairautta vastaan. 

Tämä ei johdu vain siitä, että se sisältää runsaasti rasvaa. Se johtuu myös maidon laktoosipitoisuudesta.

Kaikki eivät ole laktoosi-intolerantteja. On kuitenkin parasta vähentää syömäsi laktoosin määrää niin paljon kuin voit. Tämä auttaa ehkäisemään tulevia suolen komplikaatioita.

5. Makkarat ja leikkeleet

leikkeleet pahentavat koliittia

Makkarat ja leikkeleet eivät vain sisällä korkeita määriä rasvaa. Ne myös sisältävät natriumia ja keinotekoisia lisäaineita, jotka lisäävät sisäelintesi ärsytystä. 

Niiden syöminen säännöllisesti aiheuttaa ruoansulatusongelmia. Lisäksi se kasvattaa myrkkyjen määrää suolessasi. 

Mikäli siinä ei ole tarpeeksi, näiden ruokien sisältämien ainesten takia ne myös vaikuttavat siihen, että ihmisillä on tapana olla ylipainoisia ja tulehdussairauksista kärsiviä. 

6. Margariini

Margariini ja voi ovat ruokia, joita koliitista kärsivien ei tulisi käyttää ruokavaliossaan.

Ne sisältävät liikaa transrasvoja ja hydrogenoituja öljyjä. Kehoosi imeytymisen jälkeen nämä yhdisteet tekevät suoliston tulehduksesi pahemmaksi. 

Ne myös stimuloivat sellaisten kemikaalien tuotantoa, jotka kasvattavat ärsytystä ja kipua.

7. Valkaistut jauhot

jauhot

Puhdistetut ja valkaistut jauhot ovat tulehdusta aiheuttava ruoka, joka voi pahentaa sisäelimistön ongelmista kärsivien henkilöiden oireita.

Tämänkaltainen ruoka on käynyt läpi useita teollisia prosesseja. Näissä prosesseissa se kadottaa suuren määrän ominaisuuksiaan ja ravinteitaan. 

Tuloksena tästä sitä on paljon vaikeampi sulattaa. Lisäksi jotkut ihmiset voivat kehittää allergisia reaktioita niihin.

Kaikista hankalin asia on, että ne esiintyvät monissa ruoissa joita syöt säännöllisesti. Tästä syystä on vaikea kokonaan välttää niitä.

8. Hiilihapotetut ja alkoholipitoiset juomat

Hiilihapotetut ja alkoholipitoiset juomat ovat hyvin ärsyttäviä ihmisille, jotka kärsivät koliitista ja ruoansulatuksen ongelmista. 

 • Niiden valkaistujen sokereiden pitoisuus sekä hiilihydraatit ja väriaineet kasvattavat elimistön happamuutta ja tulehdusta. 
 • Lisäksi näiden juomien ainekset ovat vastuussa oireista kuten ilmavaivoista, kivusta ja ripulista.

Tiivistettynä, on olemassa ruoansulatusongelmia jotka voivat johtua koliitista. Tästä syystä on parasta koettaa välttää kaikkia näitä ruokia niin paljon kuin mahdollista. 

Useat ihmiset tekevät niistä osan päivittäistä ruokavaliotaan. Kuitenkin on viisasta etsiä terveellisiä vaihtoehtoja. Tällä tavoin voit kontrolloida tätä sairautta ja tuntea olosi taas normaaliksi pikapuoliin!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Aggarwal D, Burns H, et al. Dietary practices in patients with inflammatory bowel disease-food for thought. BMJ Journals. 64 (1).
 • Ananthakrishnan A, Khalili H, et al. Long-term intake of dietary fat and risk of ulcerative colitis and Crohn’s disease. Gut. Mayo 2014. 63 (5): 776-784.
 • Ballesteros-Vásquez M. N, Valenzuela-Calvillo L. S, et al. Ácidos grasos trans: un análisis del efecto de su consumo en la salud humana, regulación del contenido en alimentos y alternativas para disminuirlos. Nutrición Hospitalaria. Febrero 2012. 27 (1).
 • Basson A. R, Chen Ch, et al. Regulation of intestinal inflammation by dietary fats. Frontiers in Immunology. Febrero 2021.
 • Bermejo, F., Guerra, I., & López-Sanromán, A. (2012). Colitis ulcerosa. Medicine. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(12)70298-6.
 • Crohn’s & Colitis Foundation of America. (2014). The Facts About Inflammatory Bowel Diseases. Inflammatory Bowel Diseases. https://doi.org/10.1097/00054725-199606000-00001
 • Dan-Ping L, Cui M, et al. High read meat intake exacerbates dextran sulfate-induced colitis by altering gut microbiota in mice. Frontiers in Nutrition. Julio 2021.
 • Gearry R. B, Irving P. M, et al. Reduction of dietary poorly absorbed short-chain carbohydrates (FODMAP’s) improves abdominal symptoms in patients with inflammatory bowel disease – a pilot study. Journal of Chron’s and Colitis. Febrero 2009. 3 (1): 8-14.
 • Medline Plus. Dieta baja en fibra y residuos. Agosto 2020.
 • Ng, S. C., Shi, H. Y., Hamidi, N., Underwood, F. E., Tang, W., Benchimol, E. I., … Kaplan, G. G. (2017). Worldwide incidence and prevalence of inflammatory bowel disease in the 21st century: a systematic review of population-based studies. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(17)32448-0.
 • Rosenbaum, M. (1983). Ulcerative colitis. Psychosomatics. https://doi.org/10.1016/S0033-3182(83)73183-X.
 • Sociedad Española de Medicina Interna. Colitis ulcerosa.
 • Taxonera C, Mendoza J. L, et al. Consumo de lácteos y enfermedad inflamatoria intestinal: ¿invertir la tendencia? Anales de Medicina Interna. Mayo 2004. 21 (5).
 • Tripathi K, Feuerstein J. New development in ulcerative colitis: latest evidence, management, treatment, and maintenance. Drugs in context. Abril 2019. 8: 212572.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.