Logo image
Logo image

8 juomaa syöpää vastaan

4 minuuttia
8 juomaa syöpää vastaan
Viimeisin päivitys: 17 joulukuuta, 2018

Syöpä on vakava ja vaarallinen sairaus, joka voi osua kenen tahansa kohdalle iästä ja sukupuolesta riippumatta. Syövän syntyyn vaikuttavat muun muassa elämäntapavalinnat ja geeniperimä. Syövän synty eli karsinogeneesi on tapahtuma, jossa solun perimäaineksen vaurioituminen aiheuttaa solun muuttumisen pahanlaatuiseksi.

Ajan mittaan lääketeollisuus ja teknologia on kehittynyt huimasti, ja syöpää voidaan hoitaa kehittyneillä menetelmillä. Tästä huolimatta syöpä on silti yksi vaarallisimmista ja tappavimmista sairauksista maailmassa. Tässä artikkelissa tutustumme kahdeksaan juomaan, joilla on syöpää ehkäisevä vaikutus.

Antioksidantit tärkeässä roolissa taistelussa syöpää vastaan

Monet lääketieteelliset tutkimukset kautta maailman ovat osoittaneet ruokavalion yhteyden syövän syntyyn ja sen ehkäisyyn. Antioksidantit ovat keholle välttämättömiä aineksia, jotka taistelevat solumuutoksia aiheuttavia vapaita radikaaleja vastaan.

Antioksidantteja ovat mm. A-, C-, D- ja E-vitamiinit, joiden on myös todettu suojelevan kehoa luonnollisesti ja tehokkaasti syöpää vastaan. Antioksidantteja saa helposti ravinnosta ja ravinnelisistä, ja vain pienillä muutoksilla varmistat sen, että saat tarpeeksi antioksidantteja ruokavaliostasi.

Jatka lukemista ja kerromme sinulle kahdeksan syöpää ehkäisevän juoman reseptit.

Smoothie ananaksesta ja inkivääristä

Raikas ja makea ananas sisältää bromelaiini-nimistä entsyymiä, joka ehkäisee syövän syntyä ja vähentää kemoterapian ja sädehoidon negatiivisia sivuvaikutuksia.

Etelä-Amerikan alkuperäiskansat ovat käyttäneet ananaksesta puristettua mehua tulehduksiin, nesteenpoistoa edistämään, ruoansulatuksen edistämiseen, helpottamaan kurkkukipua, vähentämään merisairautta ja synnytyksen käynnistämiseen.

Inkat käyttivät ananaksen lehtiä haavojen hoidossa. Bromelaiini vähentää ja tappaa syöpäsoluja, mutta jättää terveet solut koskemattomiksi.

Some figure

Inkivääri puolestaan tunnetaan tulehdusta vähentävästä vaikutuksestaan, ja se voi jopa vähentää kasvainten kokoa.

Näin teet herkullisen ja terveellisen juoman

Kuori tuore ananas, paloittele ja laita tehosekoittimeen. Lisää pala tuoretta inkivääriä (kuorittuna) ja soseuta, kunnes juoma on tasainen.

Mehu appelsiinista ja vadelmasta

Kuten mainitsimme aikaisemmin, antioksidantit ja vitamiinit ovat tärkeässä osassa syövän ehkäisyssä ja hoidossa. Hedelmät kuten appelsiini, ja marjat kuten vadelma ovat täynnä tärkeitä antioksidantteja, ja yhdistämällä näiden kahden herkun voimat saat tehokkaan syöpää vastustavan juoman.

Näin sen teet

Kaada tuorepuristettua appelsiinimehua tehosekoittimeen (mitä tuoreempaa, sen parempi) ja lisää muutama kourallinen tuoreita vadelmia. Sekoita ja nauti tyhjään vatsaan, esimerkiksi heti herättyäsi.

Smoothie omenasta ja porkkanasta

Porkkanat ovat terveellisiä, herkullisia ja niillä on jopa syöpää ehkäisevä vaikutus. Falkarinoli-nimisellä aineksella, jota porkkana sisältää, on tehokas syöpää vastustava vaikutus.

Some figure

 

Omenat puolestaan sisältävät runsaasti vitamiineja ja antioksidantteja, jotka ehkäisevät tehokkaasti syöpää ja muita sairauksia. Etenkin omenan kuori on täynnä terveydelle hyödyllisiä aineksia, joten muista pestä omena huolellisesti ja nauti se kuorineen. Yhdistämällä omenan ja porkkanan vaikutukset saat tehokkaan ja terveellisen juoman.

Näin sen teet

Kaada tehosekoittimeen tilkka vettä. Kuori porkkana, pese omena ja paloittele kummatkin. Muista poistaa omenan siemenkota. Soseuta, kunnes juoma on tasaista. Nauti smoothie heti.

Smoothie banaanista ja mangosta

Sekä banaani että mango sisältävät runsaasti vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja. Etenkin banaanin sisältämiä mineraaleja on vaikea löytää muista ruuista, joten niiden lisääminen ruokavalioon on hyvin tärkeää. Banaanin ainesosat ehkäisevät tehokkaasti syövän ja muiden tautien syntyä, ja niillä on suotuisa vaikutus koko kehon toiminnalle. Mango on herkullinen hedelmä, joka yhdessä banaanin kanssa taistelee syöpää vastaan.

Näin sen teet

Varmista, että mango on kypsä. Painele mangoa kevyesti, ja kun se tuntuu lievästi pehmenneeltä, se on kypsä. Kuori mango ja leikkaa hedelmäliha kuutioiksi kovaa keskustaa välttäen. Kuori ja pilko banaani. Laita molemmat ainekset tehosekoittimeen, lisää tilkka vettä ja halutessasi makeuta hunajalla. Banaani ja mango ovat kumpikin todella makeita, joten et välttämättä tarvitse hunajaa.

Karhunvatukka -smoothie

Some figure

Herkulliset ja mehevät karhunvatukat ovat täynnä antioksidantteja, jotka taistelevat syöpää, tulehdusta ja hermoston sairauksia vastaan. Karhunvatukan uskotaan ehkäisevän erityisesti paksusuolen syöpää.

Näin sen teet

Maukas smoothie syntyy käyttämällä karhunvatukoita ja maitoa tai vettä. Kaada tilkka nestettä tehosekoittimeen ja heitä perään muutama kourallinen karhunvatukoita. Soseuta ja nauti säännöllisesti.

Inkivääritee

Inkiväärin terveydelle hyödyllinen vaikutus on yleisessä tiedossa, ja inkivääri pystyy tuhoamaan jopa syöpäsoluja.

Inkiväärillä ei ole tunnettuja sivuvaikutuksia, joten se on turvallinen tapa ylläpitää kehon terveyttä ja taistella syöpää vastaan.

Näin teet inkivääriteen

Kuori pala tuoretta inkivääriä, leikkaa se silpuksi ja sekoita tuoreen sitruunamehun kanssa. Keitä kupillinen vettä ja sekoita sitruunamehu ja inkivääri siihen. Anna juoman seistä kymmenen minuuttia, siivilöi ja nauti. Voit myös nauttia juoman siivilöimättä, jolloin saat kaikki inkiväärin vaikutukset käyttöösi.

Viini

Amerikan Syöpäyhdistyksen mukaan lasillinen viiniä silloin tällöin nautittuna vähentää riskiä sairastua syöpään jopa 20%. Viini sisältää fenoleita, joilla on vahva antioksidanttinen vaikutus, mikä ehkäisee syövän syntymistä. Muista kuitenkin nauttia viiniä suositusten mukaisesti.

Suolainen vesi

Some figure

Suolaisen veden juomisella voi olla haitallinen vaikutus keholle, sillä suola kuivattaa elimistöä ja voi johtaa nestehukkaan. Tästä huolimatta suolaisella vedellä on myös ominaisuuksia, jotka taistelevat syöpää vastaan ja kohentaa kehon terveyttä.

Näin nautit suolavettä

Älä koskaan nauti suolavettä sellaisenaan (esimerkiksi merivettä), sillä se voi vaikuttaa haitallisesti kehon toimintaan. Sekoita yksi osa suolavettä viiteen osaan tavallista vettä. Voit lisätä yhden sitruunan mehun jokaista litraa kohden ja makeuttaa esimerkiksi hunajalla tai agavella.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.