Logo image
Logo image

8 diabeteksen alkuvaiheen oiretta

3 minuuttia
Jos tunnistat joitakin näistä oireista itselläsi, on hyvä idea käydä lääkärin puheilla, jotta saisit oikeat kokeet ja tarkan diagnoosin tilanteestasi.
8 diabeteksen alkuvaiheen oiretta
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Diabetes mellitus on nimitys häiriölle, joka vaikuttaa siihen kuinka kehosi käyttää glukoosia veressäsi. Huolimatta siitä kuinka diabetes ihmisellä näkyy, siihen kuuluu se, että sokeria on kehossa liikaa.

Glukoosi on elintärkeä tekijä ihmisen terveyden kannalta. Se on hyvin tärkeä energianlähde niille soluille, jotka muodostavat lihakset ja kudokset, mukaan lukien aivot.

Kun keho ei pysty käsittelemään glukoosia kunnolla, voi ilmetä eräitä vakavia haittoja, sillä tämä häiritsee muiden kehon elinten toimintaa.

Krooninen diabetes käsittää tyypit 1 ja 2. Lisäksi on olemassa muitakin diabeteksen muotoja, jotka ovat tyypillisesti parannettavissa, kuten esimerkiksi esiasteen diabetes ja raskausajan diabetes.

Koska aikainen havaitseminen on avainasia jotta hoito voitaisiin tehdä menestyksekkäästi, haluamme tällä kertaa kertoa kahdeksasta diabeteksen alkuvaiheen oireesta. Jatka lukemista, jotta voisit helpommin tunnistaa tämän sairauden synnyn, mikäli se sattuu omalle kohdallesi.

Mikä aiheuttaa diabeteksen synnyn?

Some figure

Diabetes syntyy siitä, että keho ei tuota tarpeeksi insuliinia, tai siitä, että se menettää kykynsä käyttää insuliinia kunnolla.

Insuliini on aine jota syntyy haimassa, ja sen pääasiallinen tehtävä on vähentää glukoosin määrää verenkierrossa.

Tähän asti ei ole pystytty antamaan mitään tarkkaa selitystä 1-tyypin diabeteksen syntyyn.  Tässä saattaa olla syynä puutteellinen vastustuskyvyn hallinta, mikä aiheuttaa niiden solujen tuhoutumisen jotka tuottavat insuliinia haimassa.

Esiasteen ja 2-tyypin diabetes syntyvät silloin, kun kehon solut tulevat sietokykyisiksi insuliinille, ja kun haima ei voi tuottaa tarpeeksi tämän tilanteen korjatakseen.

Hormonaaliset muutokset raskauden aikana voivat aiheuttaa insuliinin sietokyvyn kehon soluissa. Jos haima ei pysty luomaan tarvittua määrää, glukoosia tulee kertymään verenkiertoon, ja tämän tuloksena on raskausajan diabetes.

Lue aiheesta lisää: Neljä jälkiruokaa diabeetikoille

Diabeteksen alkuvaiheen oireet

Moni tämän sairauden aikaisista oireista tulee sekoitetuksi muiden häiriöiden merkkeihin. Siksi onkin niin, että kun seuraavat oireet huomataan, on parasta käydä tarvittavissa kokeissa, jotta diagnoosi saataisiin tehtyä.

1. Liiallinen jano

Some figure

Kun glukoosi ei imeydy kunnolla kehoon, sen kertyminen verenkiertoon voi saada aikaan nesteytyksen puutetta. Tämä muuttaa syljentuotantoa, ja se lisää janon tunnetta.

2. Jatkuva tarve käydä pissalla

Ne joilla on diabetes tuntevat usein tarvetta käydä vessassa, sillä heidän munuaisensa toimivat kovempaa siksi, että ne yrittävät suodattaa liiallisen sokerin verenkierrosta pois.

Tämä vähentää ihmisen kykyä hajottaa myrkyllisiä aineita, ja se voi aiheuttaa myös muita ongelmia virtsatiejärjestelmässä.

3. Uniongelmat

Kun verensokeri kohoaa ja tätä ongelmaa ei hoideta kunnolla ja ajoissa, potilaalla saattaa olla jatkuvaa unen ja levon häiriintymistä.

2-tyypin diabetekseen kuuluu tyypillisesti unettomuutta tai jotakin unen häiriintymistä.

4. Hidas parantuminen

Some figure

Yksi pääasiallisista diabeteksen alkuvaiheen merkeistä ovat ihon haavaumat tai haavat, jotka vievät pitkän aikaa parantua, tai sitten ne eivät parane ollenkaan.

5. Virtsatietulehdukset

Jos kehosi menettää kykynsä käyttää glukoosia verenkierrossa, vastustuskykysi muuttuu heikoksi. Tämä sitten ensinnäkin aiheuttaa haittoja munuaisille, mutta se myös lisää alttiutta virtsatietulehduksille.

6. Jalkaongelmat

Potilaiden, joilla on diabetes, tulisi kiinnittää hyvää huomiota jalkojensa kuntoon. Tämä osa kehosta voi nimittäin kehittää verenkierto-ongelmia, nesteen kertymistä ja erilaisia muita oireita, jotka saattavat pidemmän ajan kuluessa aiheuttaa suurta haittaa.

7. Sumea näkö

Some figure

Kosteutuksen puute, jonka korkea verensokeri aiheuttaa, voi vaikuttaa näkökykyyn. Verisuonet vahingoittuvat tällöin usein, ja tuloksena voi olla sumeaa näköä.

8. Kuiva iho

Kun ihmisellä on 2-tyypin diabetes, tilanne voi aiheuttaa verenkierto-ongelmia, jotka vaikuttavat ihoon. Siksi potilaat usein kärsivätkin kuivasta ihosta tai ihon velttoudesta.

Kuinka diabetes voidaan diagnoisoida?

Jos epäilet että sinulla itselläsi on diabetes, kannattaisi käydä lääkärissä niin pian kuin mahdollista. Aikaisen diagnoosin saaminen lisää todennäköisyyttä siitä, että hoidon avulla pystytään vähentämään diabeteksen haitallisia vaikutuksia kehoon.

Lääkäri saattaa ehdottaa yhtä seuraavista kokeista, jotta voidaan selvittää onko kyseessä tämä sairaus vai jonkin muu ongelma:

  • Glykohemoglobinikoe (A1C). Tämä analyysi selvittää keskimääräisen verensokeritason 2-3 kuukauden mittaisella jaksolla.
  • Satunnaistettu verensokerin mittaus.
  • Paaston jälkeen tehty verensokerin mittaus.
  • Suun kautta tehtävä glukoosin sietokyvyn mittaus.

Kun diagnoosi on sitten saatu selville, on tärkeää sitoutua täysillä parantamaan elämäntyyliä.  Reseptilääkkeiden käytön lisäksi tämäkin on tärkeä asia, sillä näin pystyt takaamaan hyvän elämänlaadun sairaudesta huolimatta.

 

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rydén, L., Grant, P. J., Anker, S. D., Berne, C., Cosentino, F., Danchin, N., … Xuereb, R. G. (2013). ESC guidelines on diabetes, pre-diabetes, and cardiovascular diseases developed in collaboration with the EASD. European Heart Journal. https://doi.org/10.1093/eurheartj/eht108

  • Perreault, L., & Færch, K. (2014). Approaching pre-Diabetes. Journal of Diabetes and Its Complications. https://doi.org/10.1016/j.jdiacomp.2013.10.008

  • Soewondo, P., & Pramono, L. A. (2013). Prevalence, characteristics, and predictors of pre-diabetes in Indonesia. Medical Journal of Indonesia. https://doi.org/10.13181/mji.v20i4.465


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.