7 vinkkiä eteeristen öljyjen käyttöön kotonasi

Etsitkö tapoja joilla käyttää eteerisiä öljyjä kotonasi?
7 vinkkiä eteeristen öljyjen käyttöön kotonasi

Viimeisin päivitys: 09 marraskuuta, 2018

Eteeriset öljyt ovat luonnollisia, terapeuttisia tuotteita joilla on mahtava tuoksu. Voit käyttää niitä kotonasi useilla tavoilla. Näihin kuuluu:

 • Luomaan rentoutuneemman, tasapainoisemman tai miellyttävämmän tilan
 • Lisäämään luovuuttasi tai onnellisuuttasi
 • Putsaamaan ja puhdistamaan huoneita.

Tässä artikkelissa kerromme sinulle miten saat kaikki nämä hyödyt irti helposti. Jotkut voivat yllättää sinut!

1. Aromaattinen diffuusori

eteeristen öljyjen käyttö diffuusorissa

Helpoin ja tavallisin tapa käyttää näitä öljyjä on laittaa ne elektroniseen aromaattiseen diffuusoriin kotonasi. Niitä on olemassa eri laatuja ja merkkejä useissa hintaluokissa.

On olemassa joitakin, jotka toimivat lämmittämällä vettä ja toisia, jotka luovat värinöitä. Nämä värinät luovat tietynlaista usvaa laitteen ympärillä.

Jos jätät huoneiden oven auki, nämä diffuusorit ovat usein tarpeeksi koko talollesi. 

 • Tarvitset vain 4 tai 5 tippaa haluamaasi öljyä, sekä vähän vettä. 
 • Laita sitten diffuusori päälle. Niissä on yleensä vaihtoehto kääntää laite pois päältä ja päälle automaattisesti.

2. Suihkepullo

Tämä on helppo ja halpa tapa levittää eteerisiä öljyjä välittömästi huoneeseen. Laita suihkepulloon muutama tippa eteeristä öljyä sekä jonkin verran vettä, ravistele pulloa ja pirskauta haluamasi alueet silloin kun tarvitsee.

Tämä on hyvä tapa yhdistää öljy muiden pidempikestoisten keinojen kanssa. Tällä tavoin voit kasvattaa tuoksun vahvuutta kun sinulla on vieraita, tai muissa tietyissä tilanteissa.<

3. Rottinki- tai bambutikut

eteeristen öljyjen käyttö bambutikuissa

Yksi yleisimmistä diffuusoreista kodeissa ovat rottinki- tai bambutikut. Ne levittävät tuoksua hellästi ja hitaasti ja ovat myös kaunis, elegantti koriste-elementti.

Tämän hyöty on se, että et tarvitse sähköä etkä pattereita. Voit vaihtaa tikut itse kun näet, että ne ovat kostuneet.

Suosittelemme välttämään synteettisiä tuoksuja, sillä et yleensä tiedä, mitkä näiden ainekset ovat. Valitse eteerisiä öljyjä jotka on liuotettu öljyyn, kuten esimerkiksi manteliöljyyn.

4. Eteeristen öljyjen käyttö tyynylläsi

Onko sinulla nukahtamisvaikeuksia iltaisin? Eteerisillä öljyillä on terapeuttisia vaikutuksia. Ne soveltuvat erittäin hyvin tiettyjen kevyiden sairauksien kuten esimerkiksi unettomuuden hoitoon.

Tässä tapauksessa suosittelemme valitsemaan eteerisiä öljyjä kuten laventelia, appelsiinia, kamomillaa tai jasmiinia. 

 • Voit lisätä muutaman tipan öljyä kankaalle juuri ennen nukkumaanmenoa.
 • Laita kangas tyynysi viereen. Täten hengität aromia läpi yön.

Tämä helppo parannuskeino voi auttaa sinut unohtamaan muut vähemmän luonnolliset ratkaisut. Se saa sinut nukkumaan paljon rauhallisemmin. 

5. Aromaattiset hehkulamput

Tämä aromin huoneeseen levittämisen temppu on helppo, halpa ja yllättävä. Siihen kuuluu muutaman eteerisen öljytipan laittaminen hehkulamppuun kun se on pois päältä. Kun laitat sen päälle, se levittää aromia kuumetessaan.

Tämä on hyvä tapa pieniin huoneisiin ja tiettyihin hetkiin. Tämä johtuu siitä, että se toimii lähietäisyydellä.

6. Kodin tuoksuva puhdistusaine

eteeristen öljyjen käyttö siivoustuotteissa

Toinen tapa levittää aromia ympäri taloasi on lisätä sitä pienissä määrin siivoustuotteisiisi. Niitä tulisi etenkin käyttää lattioiden ja pintojen puhdistusaineissa. 

Voit käyttää eteerisiä öljyjä joilla on puhdistavia ja antiseptisiä vaikutuksia. Näihin lukeutuu sitruuna, minttu ja laventeli.

Tällä tavoin voit lisätä puhtaan, raikkaan kodin tunnetta. Voit myös samalla torjua kaikenlaisia pöpöjä.

7. Vaatteiden pehmentäjä

Viimeinen artikkelimme vinkki auttaa sinua pitämään kaikki tuoksut mukanasi koko päivän. Tämä tarkoittaa jopa kotisi ulkopuolella. Tapa, jolla teet tämän on lisätä joitakin tippoja eteeristä öljyä huuhteluaineeseen ennen sen laittamista pesukoneeseen.

Tähän tarkoitukseen voidaan suositella useita eri tuoksuja; sitrukset kuten appelsiinit, greippi, tai mandariinit; tai kukat kuten ruusu, laventeli tai jasmiini. 

Eteeristen öljyjen käyttö tällä tavoin auttaa pitämään kaikki vaatteesi ja kankaasi mahtavan tuoksuisina kauan aikaa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Ballesteros, J., Ramón, & Martinez, A. (2005). Intoxicaciones agudas en el hogar; exposiciones por inhalación. Información Terapéutica Del Sistema Nacional de Salud.
 • Kurlat, J. (2010). Elaboración de Detergente Lavavajilla. Inti.
 • Lozada-Urbano, M., Rivera, R., Miranda, D., Gallegos-Vergara, C., Reyes-Villegas, M. Y., & Xirinachs-Salazar, Y. (2014). Validation of a scale to assess contamination at home, study in rural Peru. Archivos de Medicina. https://doi.org/10.3823/1228
 • Start Sleeping. Best essential oils for sleep and insomnia. Recuperado el 28 de febrero de 2021. https://startsleeping.org/best-essential-oils-for-sleep-and-insomnia/#

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.