Logo image
Logo image

7 tunneälykkään ihmisen ominaisuutta

4 minuuttia
On tärkeää tuntea ja hyväksyä itsesi juuri sellaisena kuin olet, mutta on yhtä tärkeää pystyä suhtautumaan empaattisesti muiden ongelmiin ja asettautua toisen asemaan.
7 tunneälykkään ihmisen ominaisuutta
Viimeisin päivitys: 02 marraskuuta, 2018

Tunnetko jonkun tunneälykkään ihmisen? Olet saattanut kuulla tunneälykkyydestä aikaisemminkin, sillä viime vuosina siitä on ollut paljon puhetta. Tunneälykkyys ja sosiaalinen lahjakkuus helpottavat ihmisen elämää, suhteita ja esimerkiksi työpaikalla etenemistä. Tunneälykkään ihmisen on helpompi ymmärtää toisten ääneen sanomattomia haluja, tarpeita ja toiveita.

“Kuka tahansa voi suuttua. Suuttuminen on helppoa. Vaikeaa on kuitenkin suuttua oikealle ihmiselle, oikeaan aikaan, oikeista syistä ja tilanteen vaatimalla tasolla.”

-Aristoteles-

Tunneälyllä siunatut ihmiset pystyvät ymmärtämään ja kontrolloimaan tunteitaan sekä ymmärtämään myös toisia. Tunneälyn kehittäminen on hyvä idea, sillä toimiva tunneäly johtaa mutkattomaan kommunikointiin muiden kanssa ja rikkaisiin ihmissuhteisiin. Jokainen pystyy kehittämään tunnetason älykkyyttä ja oppia tunnistamaan tunteensa ja asettamaan itselleen sopivat rajat.

Tässä artikkelissa tutustumme lähemmin tunneälyyn ja paljastamme, mitkä ovat tunneälykkään ihmisen ominaisuudet.

Some figure

1. Tunneälykäs ihminen tietää, kuka hän on

Tunneälykäs ihminen pystyy ymmärtämään omia tunteitaan ja ajatuksiaan. He ymmärtävät, miksi reagoivat tietyllä tavalla tiettyihin ärsykkeisiin, ihmisiin tai tilanteisiin. Tunneäly helpottaa tunteiden syiden ymmärtämistä ja sitä, mistä tunteet kumpuavat. Tämä tekee vaikeiden tilanteiden ja konfliktin käsittelystä helpompaa.

Tunteiden ymmärtäminen ei ole aina helppoa, sillä sisäinen elämä on monimutkaista tulkita. Tunteiden käyttäytymiseen ei ole karttaa, ja joskus ne tuntuvat heittävän häränpyllyä ilman mitään näkyvää syytä. Kun opit tunnistamaan, miltä vahvat tunteet, kuten viha, pelko ja ilo tuntuvat ja mistä ne syntyvät, opit ymmärtämään itseäsi paremmin.

2. Tunneälykäs ihminen osaa tehdä päätöksiä

Tunneälykäs henkilö pystyy katsomaan kiperää tilannetta kummaltakin kantilta ja tekemään oikean päätöksen asian suhteen. Tällainen ihminen ei syöksy päätä pahkaa päätöksiin, vaan hän pystyy rauhallisesti miettimään, mikä on paras tapa toimia.

Tunneälykkyyden kehittäminen auttaa tunnistamaan ja hyväksymään oman vastuusi tulevaisuutesi suhteen ja tekee elämän suunnittelusta helpompaa. Voit asettaa itsellesi tavoitteita, ja tiedät, mitä haluat elämältä.

3. Tunneälykkään ihmisen ominaisuuksiin kuuluu tunteiden hallinta

Tutkija Daniel Golemanin mukaan itsetietoisuus on tunneälykkyyden kulmakivi. Itsetietoisuus auttaa tunnistamaan omat mielialat, tunteet ja ajatukset. Lisäksi itsetietoisuus tarkoittaa sitä, että ymmärrät, miten tietyt tunteet vaikuttavat muihin ihmisiin. Omien tunteiden hallinta on tärkeä osa tunneälyä.

Kun pystyt pitämään tunteesi hallinnassa, etkä käyttäydy hetken mieliteosta tai suhtaudu ääripään reaktioilla asioihin, pystyt ylläpitämään terveitä ja onnellisia ihmissuhteita. Pystyt suhtautumaan myös itseesi positiivisesti. Kun ymmärrät, mitä tunnet ja miksi, pystyt hallinnoimaan tuntemuksiasi, eivätkä tunteesi enää hallitse sinua.

Some figure

4. Tunneälykkään ihmisen on helppo tuntea empatiaa muita kohtaan

“Tunteet voivat olla helposti tarttuvia. Jokainen tietää tämän kokemuksesta. Kun olet viettänyt mukavan iltapäivän vanhan ystäväsi kanssa, tunnet olosi paremmaksi. Kun henkilökunta ruokakaupassa käyttäytyy tylysti, se saa olosi kurjaksi.”

-Daniel Goleman-

Empatia, eli kyky asettaa itsensä toisen asemaan ja myötäelää toisen kokemuksia ja tunteita, on tärkeä osa tunneälykkyyttä. Tunnistamalla mitä muut ympärilläsi tuntevat, tekee kanssakäymisestä sujuvaa ja auttaa hallitsemaan ihmisten välillä syntyviä tilanteita.

Empatia voi olla sekä tietoista yritystä asettua toisen asemaan että emotionaalista reaktiokykyä, jossa vastataan toisen tunteisiin luonnollisesti pohtimatta tätä tietoisesti. Empaattinen ihminen ei pyri ylentämään eikä alentamaan itseään suhteessa toiseen, vaan on lähtökohtaisesti samanarvoinen ja samalla tasolla. Hän ei sääli tai voivottele, vaan kykenee myötäelämiseen. Empaattinen ihminen ei mene mukaan toisen tunnetilaan, vaan ymmärtää sen ja pystyy auttamaan paremmin.

5. Tunneälykäs ihminen pitää sydämensä avoinna

Avoimuus ja kyky luottaa toisiin ihmisiin on merkki korkeasta tunneälystä. Kun pystyt avautumaan toisille, oli kyseessä ystävät, perhe tai kumppani, edistät tervettä suhdetta itsesi ja muiden välillä. Tunneälykäs ihminen pystyy asettamaan pelkonsa ja varautuneisuutensa sivuun ja luottamaan muihin.

Tunneälykäs ihminen pystyy, haluaa ja uskaltaa sanoa suoraan, mitä ajattelee ja tuntee. Tämä helpottaa kommunikointia.

6. Tunneälykäs ihminen on motivoitunut saavuttamaan tavoitteensa

Vaikka suurien muutosten tekeminen saattaakin pelottaa, tietävät tunneälykkäät ihmiset, että pelkojen hallinta on avain menestykseen. Tunneälykäs ihminen on valmis ottamaan hypyn tuntemattomaan ja tekemään muutoksia, sillä he tietävät, että muutos voi johtaa onnellisuuteen ja kehitykseen.

Tämän lisäksi tunneälykkäät ihmiset pystyvät kohtaamaan ja käsittelemään suurenkin määrän turhautumista ja odottelua, sillä he tietävät, että odotus johtaa johonkin parempaan.

7. Tunneälykäs ihminen on vastuussa omasta elämästään

Hyväksymällä itsesi ja pitämällä itseluottamuksesi korkealla, otat vastuun omasta elämästäsi ja pystyt omistautumaan tärkeille asioille. Tunneälykäs ihminen ottaa vastuun omista epäonnistumisistaan ja iloistaan. Hän tietää, että ongelmien ratkaisun avaimet ovat hänen omissa käsissään. Tunneälykäs ihminen ei syytä muita omista vastoinkäymisistään.

Some figure

Miten omaa tunneälyään voi kehittää?

“Älykkyysosamäärän ja tunneälyn välillä ei ole mitään yhteyttä. Kumpikin syntyy ja vaikuttaa aivojen eri osissa.”

-Daniel Goleman-

Akateeminen lahjakkuus ja älykkyys ei automaattisesti tarkoita tunneälykkyyttä. Voit olla todella hyvä opiskelija, joka saa aina parhaat arvosanat, mutta olet tyytymätön elämääsi.

Some figure

Voit kehittää tunneälyä monella eri tavalla arjen pyörityksen keskellä. Tunneälyn kehittäminen tähtää parempaan itsetuntemukseen ja tunteiden ymmärtämiseen:

  • Opi tuntemaan itsesi paremmin. Mieti omaa käyttäytymistäsi, kysy itseltäsi kysymyksiä ja tiedä omat arvosi. Päivittäinen itsetutkiskelu kehittää kykyä hallita ja ymmärtää tunteita ja sitä, millainen ihminen olet sisimmässäsi.
  • Kontrolloi tunteitasi. Tämä ei ole helppo tehtävä, etenkään stressaantuneena tai vihaisena. Mutta on hyvä oppia hallitsemaan tunteitaan. Jos koet, että reagoit johonkin asiaan lapsellisesti, poista itsesi tilanteesta hetkeksi, rauhoitu ja mieti, miksi reagoit tietyllä tavalla. Kun pystyt hallitsemaan tunteitasi, hallitset koko elämääsi.
  • Tunne empatiaa muita kohtaan. Aseta itsesi toisen asemaan. Kuuntele läheistesi huolia ja yritä ymmärtää, miltä heistä tuntuu ja miksi he kokevat asiat tietyllä tavalla. Yritä ymmärtää toisia, vaikka se satuttaisikin. Tämä auttaa sinua käsittämään sen, että kaikilla meistä on oma tarinamme ja taustamme ja tämä auttaa sinua kohtaamaan vaikeat tilanteet tehokkaammin.
  • Löydä päivittäinen motivaatiosi. Herää joka aamu toivoen, että pystyt päivän aikana kehittämään tunneälyäsi. Suuret saavutukset muodostuvat pienistä voitoista, älä unohda tätä.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cherniss, C., Roche, C., & Barbarasch, B. (2015). Emotional Intelligence. In Encyclopedia of Mental Health: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-397045-9.00207-X
  • Mayer, J. D., Roberts, R. D., & Barsade, S. G. (2008). Human Abilities: Emotional Intelligence. Annual Review of Psychology. https://doi.org/10.1146/annurev.psych.59.103006.093646
  • Goleman, D. (2009). Working with Emotional Intelligence. Aslib Proceedings. https://doi.org/98-18706 Library of Congress

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.