Logo image
Logo image

7 tapaa puhdistaa silitysrauta luonnollisesti

3 minuuttia
Vaikka näitä niksejä voidaankin käyttää palaneen silitysraudan pohjan puhdistamiseksi tilanteen sitä vaatiessa, paras tapa on kuitenkin hoitaa esinettä säännöllisesti, jotta vahingon sattuminen voidaan estää kokonaan.
7 tapaa puhdistaa silitysrauta luonnollisesti
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Silitysrauta on arkipäiväinen kodinkone, jota käytetään monessa taloudessa ahkerasti. Tästä huolimatta silitysraudat kuuluvat kaikkein vähiten huollettujen ja puhdistettujen kodin esineiden joukkoon.

Jos tarkastelet silitysrautaasi tarkemmin, voit kenties huomata, että siihen on ajan kuluessa pinttynyt tumma väri pohjaan. Tämän ilmiön aiheuttaa yleensä tekokuiduista valmistettujen kankaiden silittäminen.

Ongelma on se, että jossain vaiheessa tulet tahtomattasi pilaamaan jonkin vaatteesi sitä silittäessäsi, koska rauta on jäänyt puhdistamatta palamisen jälkeen.

Tämä on hyvin tavallinen tilanne, ja tällä kertaa haluammekin jakaa kanssasi eräät parhaista nikseistä, joiden avulla voit pitää silitysrautasi uuden veroisena sekä estää palamisen aiheuttamat haitat kankaille.

7 tapaa puhdistaa silitysrauta luonnollisesti

Alla esittelemme seitsemän tuodetta, joiden avulla silitysrauta puhdistuu käden käänteessä. Kokeile vinkkejämme heti ja puhdista silitysrautasi luonnollisin keinoin!

1. Etikka

Some figure

Tämä mahtava tuote on avuksi kodinhoidossa hyvin monella tapaa, ja etikka on tehokas myös tahrojen poistamisessa silitysrautasi pohjasta. Etikan hapokkaat yhdisteet helpottavat puhdistusta sekä jättävät pohjan yhtä kiiltäväksi kuin se oli silitysraudan hankkiessasi.

Kuinka tätä tuotetta käytetään?

 • Kuumenna pieni määrä etikkaa ja hiero sitä sitten silitysrautaan kankaalla tai sienellä.
 • Jos silitysraudan pohjassa oleviin reikiin on palanut kangasta, ota avuksi vanupuikko, jotta pääset käsiksi näihin vaikeasti puhdistettaviin alueisiin.

2. Karkea suola

Suola on yksi niistä tuotteista, joita kannattaa aina pitää kaapissa, sillä ruoan maustamisen lisäksi, se on avuksi lian poistamisessa sekä niiden kangasjäämien irrottamisessa, joita joskus jää silitysraudan pohjaan.

Kuinka tätä tuotetta käytetään?

 • Ota palanen sanomalehtipaperia ja peitä se runsaalla määrällä suolaa.
 • Lämmitä silitysrautaa ja liikuta sitä sitten hieroen paperin päällä edestakaisin, kunnes tahrat irtoavat.
 • Tahrat tulevat jäämään paperiin kiinni, ja sinun tarvitsee vain pyyhkiä raudan pohja puhtaalla kankaalla.

3. Hammastahna

Some figure

Yksi vaihtoehtoinen käyttötarkoitus hammastahnalle suuhygieniasta huolehtimisen lisäksi, on palaneen silitysraudan puhdistus. Hammastahna auttaa sinua poistamaan tummia kohtia, jotta rauta olisi virheettömässä kunnossa seuraavaa käyttökertaa varten.

Kuinka tätä tuotetta käytetään?

 • Laita hiukan hammastahnaa kylmän silitysraudan pohjaan, ja pyyhi sitten pohja puhtaalla kankaalla.
 • Laita höyrytystoiminto päälle ja anna raudan seistä viiden minuutin ajan.
 • Kun silitysrauta on lämmin, kiillota pohja kankaalla. Puhdista rauta lopuksi täysin hammastahnasta.

4. Kynttilävaha

Yksi suosittu niksi, jonka avulla silitysraudan puhdistuksesta voi tehdä helpompaa, on niinkin yksinkertainen asia, kuin kynttilästä saatava vaha. Tämä aine poistaa itsepintaisia tahroja sekä jättää silitysraudan pohjan puhtaaksi ja uudenveroiseksi.

Kuinka tätä tuotetta käytetään?

 • Laita silitysrauta lämpenemään, hiero kynttilällä tahroja ja varmista, että lämpötila on siedettävä, jotta voit pyyhkiä vahan pois pehmeällä kankaalla.
 • Jos et saa poistettua kaikkia tahroja tässä vaiheessa, lisää silitysraudan pohjaan vielä pieni määrä etikkaa, jotta puhdistus olisi täydellinen.

5. Pyykinpesuaine

Some figure

Pyykinpesuaine on käytännöllinen apu myös silitysraudan puhdistamisessa.

Kuinka tätä tuotetta käytetään?

 • Sekoita pyykinpesuainetta pieneen määrään lämmintä vettä, kasta kangas nesteeseen ja hiero sitten kankaalla silitysraudan pohjaa.

6. Etikka ja ruokasooda

Jälleen kerran etikan ja ruokasoodan yhdistelmä tekee elämästä helpompaa, sillä se poistaa myös silitysraudassa olevat tahrat vaivattomasti ja edullisesti. Tässä tapauksessa näiden kahden tuotteen keskinäinen reaktio irrottaa pohjaan pinttyneet tahrat sekä jättää pinnan sileäksi ja kiiltäväksi.

Ennen kuin kokeilet tätä niksiä, varmista kuitenkin, ettei laite ole kytkettynä, ja odota raudan viilentymistä, jos se on ollut käytössä.

Kuinka tämä hoito toteutetaan?

 • Sekoita etikkaa ja vettä keskenään samassa suhteessa.
 • Kasta kangas nesteeseen ja ripottele sen pinnalle hiukan ruokasoodaa.
 • Hiero rautaa kostealla kankaalla pyörivin liikkein – näin puhdistaminen on tehokkaampaa.

7. Limetti ja ruokasooda

Limetin mehun ominaisuudet yhdistettynä ruokasoodan vaikutuksiin tarjoavat myös mahtavan ratkaisun palaneen silitysraudan puhdistamiseen.

Hapokkaat yhdisteet poistavat kaikki tahrat, joita on jäänyt raudan pohjaan, ja siten laite saa takaisin kiiltävän ulkonäkönsä.

Kuinka tämä hoito toteutetaan?

 • Purista mehu yhdestä limetistä ja sekoita se pieneen määrään ruokasoodaa.
 • Kun olet saanut aikaiseksi tahnan, hiero sitä kylmälle silitysraudalle, ja anna vaikuttaa viiden minuutin ajan.
 • Poista tahna kostealla kankaalla ja kuumenna rautaa muutama minuutti, jotta raudan pohja kuivuu.

Voit kokeilla mitä tahansa näistä menetelmistä makusi mukaan. On hyvä muistaa, että silitysraudan puhdistaminen kannattaa toistaa säännöllisesti, jotta palamisjäljet pysyvät poissa raudan pohjasta ja rauta pysyy käyttökelpoisena pitkään.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.