7 tapaa puhdistaa silitysrauta luonnollisesti

tammikuu 24, 2017
Vaikka näitä niksejä voidaankin käyttää palamisesta kärsineen silitysraudan puhdistamiseksi tilanteen sitä vaatiessa, paras vaihtoehto on kuitenkin toteuttaa hoitoja säännöllisesti, jotta vahingon tapahtumista voitaisiin estää tehokkaammin.

Silitysraudat ovat arkipäiväisiä kodinkoneita, joita käytetään ahkerasti. Tästä huolimatta ne kuuluvat kaikkein vähiten huollettujen joukkoon, mitä tulee säännölliseen hoitoon ja puhdistukseen.

Jos tarkastelet silitysrautaasi tarkemmin, voit kenties huomata, että siihen on ajan kuluessa muodostunut tummempi väri pohjaan. Tämän ilmiön aiheuttaa yleensä tekokuiduista valmistettujen kankaiden silitys.

Ongelma on se, että jossain vaiheessa tulet tahtomattasi pilaamaan jonkin vaatteesi sitä silittäessäsi, kun rauta on jäänyt puhdistamatta palamisen jälkeen.

Tämä on hyvin tavallinen tilanne, ja tällä kertaa haluammekin jakaa kanssasi eräät parhaista nikseistä, joiden avulla voit pitää silitysrautasi uuden veroisena sekä estää palamisen aiheuttamat haitat kankaille.

Kokeile heti – puhdista silitysrautasi luonnollisin keinoin!

1. Etikka uudistaa palaneen silitysraudan pohjan

Etikka

Tämä mahtava tuote on avuksi kodinhoidossa hyvin monella tapaa, ja se on tehokas myös tahrojen poistamisessa silitysrautasi pohjasta. Etikan hapokkaat yhdisteet helpottavat puhdistusta sekä jättävät pohjan yhtä kiiltäväksi kuin se oli uutena.

Kuinka tätä tuotetta tulee käyttää?

 • Kuumenna pieni määrä etikkaa ja hiero sitä sitten silitysrautaan kankaalla tai sienellä.
 • Jos kangasta on palanut silitysraudan pohjassa oleviin reikiin, ota vanupuikko ja laita nestettä kyseisiin kohtiin, jotta voisit päästä käsiksi näihin vaikeasti puhdistettaviin alueisiin.

2. Karkea suola

Suola on yksi niistä tuotteista, joita kannattaa aina pitää kotona, sillä se on avuksi lian poistamisessa sekä niiden kangasjäämien irrottamisessa, joita joskus jää silitysraudan pohjaan.

Kuinka tätä tuotetta käytetään?

 • Ota palanen sanomalehtipaperia ja peitä se runsaalla määrällä suolaa.
 • Lämmitä silitysrautaa ja liikuta sitä sitten hieroen paperin päällä edestakaisin, kunnes tahrat katoavat.
 • Tahrat tulevat jäämään paperiin kiinni, ja sinun tarvitsee vain pyyhkiä rauta puhtaalla kankaalla.

3. Hammastahna

Hammastahna

Yksi vaihtoehtoinen käyttötarkoitus hammastahnalle muussa kuin suuhygieniassa on palaneen silitysraudan puhdistus. Hammastahna auttaa sinua poistamaan tummia kohtia, jotta rauta olisi virheettömässä kunnossa seuraavaa käyttökertaa varten.

Kuinka tätä tuotetta käytetään?

 • Laita hiukan hammastahnaa kylmän silitysraudan pohjaan, ja pyyhi sitten rauta puhtaalla kankaalla.
 • Laita höyry päälle ja anna raudan olla viiden minuutin ajan.
 • Kun silitysrauta on lämmin, kiillota pohja kankaalla. Puhdista se lopuksi täysin hammastahnasta.

4. Kynttilävaha

Toinen suosittu niksi, jonka avulla silitysraudan puhdistuksesta voi tehdä helpompaa, on niinkin yksinkertainen asia kuin kynttilästä saatava vaha. Tämä aine poistaa itsepintaisia tahroja sekä jättää silitysraudan pohjan puhtaaksi ja uuden veroiseksi.

Kuinka tätä tuotetta käytetään?

 • Laita rauta päälle, hiero kynttilällä kaikkia tahroja sekä varmista, että lämpötila on siedettävä, jotta voit sitten pyyhkiä vahan pois pehmeällä kankaalla.
 • Jos et poista kaikkia tahroja tässä vaiheessa, laita pintaan vielä pieni määrä etikkaa, jotta puhdistus olisi täydellinen.

5. Pyykinpesuaine

Pyykinpesuaine

Pyykinpesuaine on käytännöllinen apu myös silitysraudan puhdistamisessa, sillä siinä on pinnoite, joka estää kiinnittymistä.

Kuinka tätä tuotetta käytetään?

 • Sekoita pyykinpesuainetta pieneen määrään lämmintä vettä, kasta kangas nesteeseen, ja hiero sitten kankaalla silitysrautaa.

6. Etikka ja ruokasooda

Taas kerran etikan ja ruokasoodan yhdistelmä tekee elämästä helpompaa, sillä se poistaa myös silitysraudassa olevat tahrat vaivattomasti ja edullisesti. Tässä tapauksessa näiden kahden tuotteen reaktio irrottaa pohjaan muodostuneet tahrat sekä jättää pinnan sileäksi ja kiiltäväksi.

Ennen kuin kokeilet tätä niksiä, varmista kuitenkin, että laite ei ole kytkettynä, ja odota myös sen viilentymistä.

Kuinka tämä hoito toteutetaan?

 • Sekoita yhtä suuret osat etikkaa ja vettä.
 • Kasta kangas nesteeseen ja ripottele sen pinnalle hiukan ruokasoodaa.
 • Hiero rautaa kostealla kankaalla niin, että liikkeet ovat pyörivät – näin puhdistuminen on tehokkaampaa.

7. Limetti ja ruokasooda

Limetistä saatavan mehun ominaisuudet yhdistettynä ruokasoodan vaikutuksiin tarjoavat myös mahtavan ratkaisun palaneen silitysraudan puhdistamiseen.

Hapokkaat yhdisteet poistavat kaikki tahrat, joita on jäänyt raudan pohjaan, ja siten laite saa takaisin kiiltävän ulkonäkönsä.

Kuinka tämä niksi toteutetaan?

 • Purista mehu yhdestä limetistä ja sekoita se pieneen määrään ruokasoodaa.
 • Kun olet saanut aikaiseksi tahnan, hiero sitä kylmälle silitysraudalle, ja anna vaikuttaa viiden minuutin ajan.
 • Poista kaikki liiallinen tahna kostealla kankaalla, ja kuumenna rautaa muutaman minuutin ajan, jotta se voisi kuivua.

Voit kokeilla mitä tahansa näistä menetelmistä makusi mukaan, ja niitä kannattaa myös toistaa säännöllisesti, jotta voisit pitää palamistahrat poissa silitysrautasi pohjasta.

UUTISIA VERKOSSA