Logo image
Logo image

7 syytä syödä karhunvatukoita

3 minuuttia
Karhunvatukka on ihmeellinen pieni marja. Opi lisää karhunvatukoiden terveysvaikutuksista ja lisää niitä ruokavalioosi säännöllisesti.
7 syytä syödä karhunvatukoita
Kirjoittanut Katherine Flórez
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Karhunvatukka on herkullinen ja mehukas marja, joka soveltuu ihanteellisesti terveellisiin juomiin ja smoothieihin, sekä sellaisenaan nautittavaksi jogurtin kera tai jälkiruuissa. Voit syödä karhunvatukoita myös salaateissa ja muissa kylmissä resepteissä.

Karhunvatukoiden herkullinen maku ei ole ainoa syy siihen, miksi niitä kannattaa nauttia säännöllisesti, sillä tästä marjasta saa runsaasti terveellisiä rasvahappoja, vitamiineja, mineraaleja ja hiilihydraatteja. Tämän lisäksi karhunvatukka on loistava luontaisten antioksidanttien lähde, ja se sisältää hyvin vähän kaloreita, joten se soveltuu myös laihduttajan ruokavalioon.

Tässä artikkelissa tutustumme lähemmin tämän pienen, tumman marjan terveyshyötyihin.

Karhunvatukan terveysvaikutukset – 7 syytä syödä karhunvatukoita

Kaikki luonnolliset ruuat tarjoavat elimistölle erilaisia hyötyjä, ja sama pitää paikkansa karhunvatukan kohdalla. Tutustutaan karhunvatukkaan lähemmin.

1. Tulehdusta rauhoittava vaikutus

Some figure

 

Säännöllinen karhunvatukoiden syöminen tuo mukanaan monia hyötyjä etenkin tulehduksellisista sairauksista kärsiville ihmisille. Vatukoiden sisältämien ravintoaineiden ansiosta niitä voidaan käyttää esimerkiksi nivelreuman hoidossa. Niitä voidaan käyttää avuksi onnettomuuksien ja tulehduksellisten sairauksien aiheuttamien verenpurkausten hoitamisessa.

2.  Karhunvatukka sisältää antioksidantteja

Karhunvatukka sisältää runsaasti antioksidantteja, joilla on monia terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia. Antioksidantit ehkäisevät vapaiden radikaalien haittavaikutuksia elimistössä ja pitävät sinut terveenä.

Antioksidantit stimuloivat elimistön puhdistumista ja vievät mukanaan kuona-aineita, myrkkyjä ja muita haitallisia aineksia. Karhunvatukalla on täten suotuisa vaikutus sisäelimiin, verenkiertoelimistöön ja jopa ihoon.

Muista syödä karhunvatukoita säännöllisesti, sillä se auttaa puhdistamaan elimistöä täysin luonnollisesti.

3. Karhunvatukka auttaa ehkäisemään anemiaa

Some figure

 

Monet ihmiset kärsivät anemiasta täysin tietämättään. Raudanpuute voi aiheuttaa vähäisiä oireita, kuten väsymystä, joita ei välttämättä osaa yhdistää anemiaan heti. Karhunvatukka sisältää paljon rautaa, joten se soveltuu sekä anemian hoitoon että ehkäisyyn. 
Karhunvatukka on yksi eniten rautaa sisältävistä hedelmistä, ja vatukoiden säännöllinen syöminen auttaa hoitamaan anemiaa, tasaamaan veren rautamäärää ja lievittämään oireita.

4. Karhunvatukat auttavat ehkäisemään syöpää

Karhunvatukat ovat luontainen antioksidanttien lähde, joten ne auttavat elimistöä tappamaan syöpäsoluja ja hillitsemään niiden kasvua ja leviämistä. Nauttimalla karhunvatukoita säännöllisesti auttaa se ehkäisemään tiettyjen syöpäsairauksien kehittymistä.

Yhdysvaltain Illinoisin yliopistossa suoritettujen tutkimusten mukaan karhunvatukan syöpää ehkäisevä vaikutus on kliinisesti todettu. Karhunvatukoilla on erityisen suotuisa vaikutus vatsasyövän kehittymisen ehkäisyssä.

5. Karhunvatukka auttaa ehkäisemään kuumetauteja

Monet tämän marjan hyödyistä kulkevat käsi kädessä. Antioksidanteilla on kuumetta lieventävä vaikutus, sillä vatukka sisältää yhdisteitä, jotka tuhoavat kuumetta aiheuttavia bakteereja ja viruksia. Karhunvatukalla on siis kehoa desinfioiva vaikutus, joka ehkäisee tautien leviämistä ja pahenemista.

6. Karhunvatukoilla hampaat valkoisemmiksi

Some figure

 

Karhunvatukat pitävät suun terveydestä huolta, ja ne suojaavat hampaita reikiintymiseltä ja plakilta. Tämä vaikutus johtuu karhunvatukoiden sisältämästä C-vitamiinista, joka puhdistaa ja vahvistaa hampaita, ehkäisee pahanhajuista hengitystä ja ientulehdusta. Karhunvatukoita syömällä hampaat pysyvät kirkkaampina ja kauniimpina.

7. Karhunvatukka sopii yskän hoitoon

Karhunvatukoiden vaikutus riippuu pitkälti siitä, millaisia vatukoita syömme. Vihreitä karhunvatukoita voidaan käyttää mm. yskän hoidossa.

Saadaksesi kaiken irti vatukoista, murskaa ne ja sekoita joukkoon tilkka hunajaa: näin saat tehokkaan yskänsiirapin, joka lievittää ärsyttävää yskää ja kurkun kipua.

Suositeltua lukemista: 6 kotitekoista yskänlääkettä

Karhunvatukoiden muut hyödyt

  • Vatukat auttavat kehoa pysymään nesteytettynä.
  • Vatukoita voidaan käyttää luonnollisena laksatiivina.
  • Karhunvatukat auttavat tehostamaan aivojen toimintoja.
  • Vatukat auttavat säätelemään veren kolesterolia ja ehkäisevämään rasvakertymiä verisuonten seinämissä.

Jos kärsit korkeasta verenpaineesta, kannattaa sinun ottaa yhteys lääkäriin tai ravitsemusneuvojaan ennen karhunvatukoiden syömistä.

Suositeltua lukemista: 5 hedelmää terveelliseen painonpudotukseen ja kuinka ne kannattaa syödä


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fundación Española del Corazón. Antioxidantes: ¿qué son y para qué sirven? Febrero 2018.
  • Valero Gaspar T, Rodríguez Alonso P, et al. La alimentación española. Características nutricionales de los principales alimentos de nuestra dieta. Mayo 2018. Fundación Española de la Nutrición. Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación de España.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.