Logo image
Logo image

7 syytä kokeilla hedelmää nimeltä oka-annoona

3 minuuttia
Koska siinä on kalsiumia, fosforia ja muita ravinteita, tämä kummallisen niminen hedelmä on erittäin suositeltua ruokaa esimerkiksi naisille, ikääntyneille ja lapsille.
7 syytä kokeilla hedelmää nimeltä oka-annoona
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Oka-annoona, joka tunnetaan myös nimillä graviola ja guanabana, on trooppinen hedelmä, jota on arvostettu jo kauan sen lääkinnällisten ja terveyttä edistävien ominaisuuksien ansiosta.

Se tarjoaa runsaan annoksen vitamiineja, mineraaleja ja kyvykkäitä antioksidantteja. Nämä vahvistavat vastustuskykyä sekä antavat suojaa soluille.

Oka-annoona sisältää kuitua ja välttämättömiä aminohappoja, jotka parantavat ruoansulatuksen, aineenvaihdunnan sekä sydämen ja verisuonten terveyttä. Maku on hyvä, minkä vuoksi tätä hedelmää voidaan käyttää monenlaisissa ruoissa, ja siten sen terveyshyötyjen kerääminen ei ole mikään ongelma.

Oletko koskaan aiemmin kuullut oka-annoonasta? Jos et, ei mikään ihme, sillä onhan kyse trooppisesta hedelmästä. Kannattaa kuitenkin lisätä sitä ruokavalioosi, jos vain mahdollista. Jos et löydä sitä tuoreena, sitä voi löytyä luontaistuotekaupasta kapselien muodossa.

Nyt kerromme lisää oka-annoonan monista hyödyistä – jatka lukemista!

1. Se antaa runsaasti energiaa

Some figure

Säännöllinen oka-annoonan nauttiminen on hyvä tapa torjua aamuista väsymystä ja muita sellaisia ongelmia, joita aiheutuu vähäisestä energian määrästä.

 • Tämä hedelmä sisältää runsaasti fruktoosia, joka on erään tyyppinen luonnollinen sokeri, joka toimii “polttoaineena” soluillesi.
 • Siinä on vitamiineja ja mineraaleja, jotka parantavat verenkiertoa ja hapen kulkeutumista soluihin.
 • Koska se sisältää monimutkaisia hiilihydraatteja, aineenvaihduntasi nopeutuu, ja siten pystyt paremmin pitämään sekä fyysisen että psyykkisen kuntosi hyvänä.

Lue aiheesta lisää: 5 verenkiertoa virkistävää harjoitusta

2. Se suojaa hermostoa

Oka-annoona on hyvä foolihapon, E-vitamiinin ja välttämättömien mineraalien lähde, ja se tuottaa positiivisen vaikutuksen ihmisen hermostossa.

 • Siinä on runsaasti B-vitamiineja, jotka parantavat verenkiertoa ja auttavat korjaamaan epätasapainoa hermostossa.
 • B2-vitamiini rentouttaa hermostoa ja parantaa ihmisen kognitiivista toimintaa.
 • Oka-annoona auttaa myös hallitsemaan stressihormonien tuotantoa sekä edistää hyvää oloa.

3. Se vahvistaa luita

Some figure

Koska oka-annoonassa on kalsiumia, fosforia ja B-vitamiineja, tämä erikoinen hedelmä on erittäin suositeltua ruokaa esimerkiksi naisille, ikääntyneille ja lapsille.

 • Näiden välttämättömien mineraalien ja vitamiinien ansiosta oka-annoona auttaa voimistamaan luita sekä estää luutiheyden vähenemistä.
 • Se on ihanteellista ravintoa luiden kasvun aikana, ja se myös auttaa estämään ikääntymisen aikaansaamaa vahinkoa luissa.

4. Se parantaa ruoansulatusta

Jo jonkin aikaa oka-annoonan syöntiä on suositeltu luonnollisena hoitona hitaaseen ruoansulatuksen sekä ummetukseen.

 • Se sisältää runsaasti kuitua, joten se parantaa suoliston toimintaa sekä edistää jätteen poistumista kehosta.
 • Prebioottinen vaikutus auttaa vahvistamaan suoliston bakteerikasvustoa, ja siten tämä hedelmä estää ruoansulatushäiriöiden ja tulehdusten kehittymistä.
 • Se parantaa ravinteiden imeytymistä sekä auttaa rasvan ja proteiinin käsittelyssä.

5. Se estää korkeaa verenpainetta

Some figure

Korkealle verenpaineelle riskialttiit henkilöt saavat oka-annoonasta erityisen paljon hyötyä. Jos nautit sitä säännöllisesti, se toimii seuraavilla tavoilla verenkiertosi hyväksi:

 • Kuitu vähentää kolesterolin kertymistä valtimoihin, mikä torjuu tukkeumista tulevaisuudessa.
 • Kalium ja magnesium auttavat säätelemään natriumin tasoja sekä estävät nesteen kertymistä kudoksiin.
 • Oka-annoona parantaa verenkiertoa ja auttaa pitämän valtimot joustavina.

Lue aiheesta lisää: Jalkojen verenkierron parantaminen 20 päivässä: 7 strategiaa

6. Se auttaa lievittämään kipua

Hedelmän mehu tuottaa kipua lievittävän ja tulehdusta vähentävän vaikutuksen, jota voidaan hyödyntää monen tavallisen vaivan hoidossa.

 • Oka-annoonaa suositellaan päänsärkyihin ja lihasten jännittyneisyyteen, sillä se parantaa verenkiertoa sekä vähentää kipua.
 • Se on avuksi vatsakivun ja lihaskouristusten lievityksessä.
 • Säännöllinen käyttö voi jopa vähentää niveltulehduksen, lihasvammojen ja muiden kroonisten ongelmien riskiä.

7. Se vahvistaa vastustuskykyäsi

Some figure

Oka-annoonan sisältämät lukuisat ravinteet auttavat pitämään vastustuskykysi vahvana ja aktiivisena.

 • 100 gramman annos tarjoaa jopa 20 mg C-vitamiinia, joka on ravinne, jota tarvitaan kehon vasta-aineiden tuotannon takaamiseksi.
 • Se sisältää rautaa, foolihappoa ja magnesiumia, jotka ovat kaikki tarpeellisia hyökkäykseen reagoinnin kannalta.
 • Sitä suositellaan monen tyyppisen tulehduksen estämiseksi ja hoitamiseksi tehokkaammin.

Kokeile siis heti tilaisuuden tullen oka-annoonaa! Tämä hedelmä ei ole kovin tuttu suomalaisille, mutta sillä on kuitenkin monia ominaisuuksia, joiden vuoksi se kannattaa sisällyttää ruokavalioon jos vain mahdollista – tuoreena tai kuivattuna.

Kokeile sitä vaikkapa mehuissa, jälkiruoissa, salaateissa tai smoothieissa, tai sitten nauti sitä ihan sellaisenaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Botero, M., Ricaurte, S., Monsalve, C., & Rojano, B. (2007). Capacidad reductora de 15 frutas tropicales. Scientia et Technica Año XIII.
 • Marín Gijón, M. (2012). Riboflavina: Vitamina B2. MoleQla: Revista de Ciencias de La Universidad Pablo de Olavide.
 • Muñoz Durango, K., Bravo Muñoz, K. E., Zapata Ocampo, P., & Londoño Londoño, J. (2007). Caracterización preliminar del enzima polifenol oxidasa en frutas tropicales: implicaciones en su proceso de industrialización. Scientia et Technica. https://doi.org/10.1021/jp808597v

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.