7 ruokaa, joita ei kannata syödä illalla

24 syyskuun, 2018
Tietyt ruuat voivat aiheuttaa illalla ja yöllä aineenvaihduntaongelmia ja saattavat estää nukahtamista. Jos haluat yhä syödä näitä ruokia, on parempi syödä niitä johonkin muuhun aikaan päivästä.

Terveellinen illallinen on yhtä tärkeä kuin muutkin päivän ateriat.

Monet ihmiset eivät välitä siitä mitä he syövät myöhään illalla, vaikka sillä on paljon merkitystä, mitä tuohon aikaa suuhunsa laittaa. Illalla syöty ruoka vaikuttaa unen laatuun sekä seuraavan päivän fyysiseen ja henkiseen energiaan.

Elimistösi saa illallisesta ravintoaineita, jotka vaikuttavat aineenvaihduntaan ja ruuansulatukseen.

Ongelma on siinä, että illallisvalinnat tehdään väärin perustein ja ruoka-annokset ovat liian suuria kuormittaen elimistöä ja estäen sitä tekemästä sitä, mitä sen kuuluu tehdä.

Tämä johtaa nukkumisvaikeuksiin ja aineenvaihduntaongelmiin, sillä hormonien aktiivisuus muuttuu illallisvalintojen myötä.

Yksi yleisimmistä seurauksista on refluksitauti, jonka aiheuttama epämukavuus estää henkilöä nukkumasta hyvin.

Tässä oli jo liuta syitä miksi tiettyjä ruokia ei kannata syödä myöhään illalla vaan korvata ne terveellisillä ja kevyillä aterioilla.

Lue lisää niin tiedät mistä ruuista puhumme.

1. Punainen liha

punaista lihaa ei kannata syödä illalla

Punainen liha on täynnä proteiinia ja rasvaa, mikä laittaa ruuansulatusjärjestelmän koville. Lihan sulaminen kestää vähintään neljä tuntia.

Lihaa voi nauttia kohtuudella, mutta sitä kannattaa välttää myöhään illalla, jotta yöunesi eivät häiriinny.

Suosituksia

 • Syö kohtuullisia annoksia punaista lihaa mielellään lounaalla.
 • Syö vain laadukasta lihaa ja vältä rasvaista lihaa.

Lue tämä: Paksusuolentulehdus – vältä näitä 4 asiaa

2. Parsakaali

Parsakaali on vähäkalorinen ja siinä on runsaasti tärkeitä ravintoaineita, jotka pitävät kehosi terveenä ja hyvässä kunnossa.

Siinä on kuitenkin rikkiä ja paljon kuituja, joten sen sulattaminen on ruuansulatusjärjestelmälle hieman työläämpää. Tämä aiheuttaa suoliston ilmavaivoja jotka saattavat vaivata yöllä.

Suosituksia

 • Syö parsakaalia lounaaksi.
 • Nauti sitä raakana tai höyrytettynä saadaksesi kaikki sen tarjoamat ravintoaineet.

3. Juusto

juustoa ei kannata syödä illalla

Juustoa ei tulisi nauttia illalla yksinään tai muunkaan ruuan kanssa.

Juusto sisältää tyramiini-aminohappoa, joka elimistöön imeytyessään vähentää nukkumisen säätelyyn vaikuttavien hormonien määrää.

Tyramiini voi myös laukaista miedon tulehduksellisen tilan, joka voi hankaloittaa ruuansulatusta tai aiheuttaa päänsärkyä.

Suosituksia

 • Vältä juuston nauttimista illallisella.
 • Korvaa juusto muilla maitotuotteilla kuten maidolla tai jogurtilla, jotka sisältävät tryptofaani-hormonia, joka auttaa nukkumaan.

4. Makkarat ja leikkeleet

Prosessoituja lihoja ei kannata syödä muutenkaan kovin paljoa, sillä niissä on paljon rasvaa ja lisäaineita, jotka ovat vahingollisia suurissa määrin nautittuina.

Ne ovat ruuansulatukselle työläitä ja voivat aiheutta refluksitautia, joten niitä ei kannata syödä myöhään illalla.

Suosituksia

 • Jos et halua luopua makkaroista ja leikkeleistä kokonaan, nauti niitä aamiaisella tai lounaalla.
 • Syö niitä vain ajoittain terveellisten ruokien kanssa, kuten kokojyväleivän ja kasvisten kera.

5. Makeiset

sokeria ei kannata syödä illalla

Kaikenlaiset makeiset, joissa on sokeria, voivat vaikuttaa yöuniesi laatuun, jos nautit niitä juuri ennen nukkumaanmenoa.

Sokeri nostaa verensokeria ja laskee aineenvaihduntaa, koska elimistö ei käytä sokeria energian tuotantoon yöllä. Sokeri vaikuttaa aivotoimintaan ja voi aiheuttaa stressiä ja painajaisia.

Suosituksia

 • Rajoita sokerin päivittäistä kulutusta ja vältä kokonaan iltaisin.

Katso tämä: Näin kasvatat steviaa kotona

6. Mausteiset kastikkeet

Mausteiset kastikkeet maistuvat hyvälle ja niistä saa mukavan lisän aterialle. Illalla nautitut kastikkeet voivat muuttaa vatsahappojen tuotantoa ja aiheuttaa ärsytystä vastassa.

Tämän syyn takia ja sen, että kastikkeissa on paljon kaloreita, on hyvä nauttia kastikkeita kohtuudella ja johonkin muuhun aikaan päivästä kuin illalla.

Suosituksia

 • Vähennä tulisten kastikkeiden nauttimista.
 • Tee mieluummin kotitekoisia kastikkeita vähentääksesi lisäaineiden nauttimista valmiskastikkeista.

7. Virvoitusjuomat

virvoitusjuomia ei kannata juoda illalla

Runsas virvoitusjuominen nauttiminen vaikuttaa ajan myötä aineenvaihduntaan.

Ongelmat ovat suurempia, kun niitä nauttii illalla tai yöllä, sillä niissä on paljon sokeria, joka nostaa verensokeria ja hankaloittaa nukkumista.

Juomien ainesosat ärsyttävät vatsaa ja lisäävät tulehduksen ja refluksia eli juoman ja ruuan nousua ruokatorvea takaisin ylöspäin.

Suositukset

 • Korvaa virvoitusjuomatvedellä tai teellä.
 • Jos juot niitä, juo vain ajoittain ja juo vain päivällä.

Oletko syönyt näitä ruokia useinkin illallisella? Oletko havainnut edellä mainittuja oireita? Nyt kun tiedät mitä haittoja tietyt ruuat aiheuttavat illalla nautittuna, yritä pysyä niistä erossa.

Korvaa nämä ruuat hyvillä, kevyillä ja terveellisillä illallisilla.

 • Nelson, R. J., Haim, A., Workman, J. L., Weil, Z. M., Walton, J. C., Morris, J. S., & Fonken, L. K. (2010). Light at night increases body mass by shifting the time of food intake. Proceedings of the National Academy of Sciences. https://doi.org/10.1073/pnas.1008734107
 • Sparling, C. E., Fedak, M. A., & Thompson, D. (2007). Eat now, pay later? Evidence of deferred food-processing costs in diving seals. Biology Letters. https://doi.org/10.1098/rsbl.2006.0566
 • Nolan, L. J., & Geliebter, A. (2016). “Food addiction” is associated with night eating severity. Appetite. https://doi.org/10.1016/j.appet.2015.12.025