Logo image
Logo image

7 illallisvinkkiä painonpudotukseen

3 minuuttia
Illallinen on tärkeä ateria ja siihen tulee kiinnittää huomiota, sillä sen jälkeen kehomme ei enää käytä energiaa kalorien polttamiseen käydessämme nukkumaan. Olemme valmistaneet seitsemän illallisohjetta, joista tulee kylläiseksi ja jotka auttavat pudottamaan painoa.
7 illallisvinkkiä painonpudotukseen
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Oletko päättänyt syödä terveellisesti, tasapainoisesti, ravinteikasta ja herkullista ruokaa ja haluat pudottaa samalla painoa, olematta nälkäinen? Tässä parhaat illallisvinkit viikon jokaiselle päivälle!

Ota aluksi kokeiluun nämä illallisvinkit ja voit jatkossa luoda lisää itsellesi sopivia aterioita, jotka ovat maukkaita ja täynnä tarvittavia ravintoaineita, ilman jauhoja ja haitallisia rasvoja!

Parhaat illallisvinkit painon pudottamiseen

Kun haluat pudottaa painoa olematta nälkäinen, ota avuksi nämä illallisvinkit. Kaikista aterioista illallinen on se, jonka takia paino yleensä nousee ja rasvaa kerääntyy vatsan ympärille. Emme yleensä käytä kaikkia päivän viimeisestä ateriasta tulevia kaloreita ja tämän tuloksena on energian varastoituminen kehoomme.

Tästä syystä meidän tulee valita illalliseksi raakoja tai kypsennettyjä kasviksia, helposti sulavia proteiineja ja hyviä rasvahappoja.

Tasapainoinen ravintoaineiden yhdistelmä kiihdyttää aineenvaihduntaa, jolloin poltamme enemmän kaloreita ja pystymme yöllä nukkumaan, lepäämään sekä palautumaan hyvin.

Onnistuaksemme tässä, tulee illallinen syödä ajoissa, ainakin noin kolme tuntia ennen nukkumaanmenoa. Jos nälkä tulee ennen yötä, voit hyvin ottaa kupillisen teetä, lasillisen kasvisperäistä maitoa (kaura- tai mantelimaitoa) tai omenan tai päärynän.

Some figure

Entä jos jätän illallisen väliin?

Jos jätät illallisen väliin tai seuraat vähäkalorista ruokavaliota, teet tarpeettoman uhrauksen. Painonpudotus epäonnistuu pidemmällä aikavälillä ja nälkä koittaa seuraavan päivän alkaessa paljon suurempana. Elimistö vähentää energian käyttöä minimiin, varastoi kaiken tarpeellisen ja siirtyy selviytymistilaan.

Avain laihduttamiseen on tehdä oikeita valintoja ruoan suhteen, syömällä kohtuudella ja pitämällä kalorien määrä kohtuullisena. Lopputuloksena painonpudotus tapahtuu tehokkaasti ilman kärsimyksiä. Huomaat iloisia tuloksia jo viikossa!

7 illallisvinkkiä viikon jokaiselle päivälle

1. Maanantai: kasvissosekeitto herneillä

Some figure

Herneitä sisältävän kasvissosekeiton voi nauttia kylmänä tai kuumana ja parhaan keiton saat aikaan, kun teet sen kauden aineksista. Kasvissosekeitto on terveellinen ja pitää kylläisenä. Keiton voi valmistaa omista suosikkikasviksista ja sen sivulla voi tarjota muitakin palkokasveja, joista saa lisää proteiinia ja kuituja.

Herneet ovat yksi parhaista palkokasveista, joita voi käyttää illallisen tekemiseen. Ne ovat herkullisen makuisia ja menevät ruoansulatusjärjestelmän läpi helposti.

2. Tiistai: gazpacho ja siipikarjaa

Gazpacho on kylmä, soseutettu kasviskeitto, joka on tehty tomaatista, kurkusta, paprikasta ja valkosipulista, ja on mainio etenkin kuumiin iltoihin, kun tarvitsemme viilennystä ja vitamiineja. Kevyt keitto sopii tarjoiltavaksi etenkin siipikarjan kanssa, kuten grillatun tai paistetun kanan tai kalkkunan kera.

Tämä ateria on myös helppo sulattaa ja sopii nautittavaksi etenkin kuntoilun jälkeen.

3. Keskiviikko: salaattia ja hummusta

Some figure

Kikherneet ovat erittäin ravinnerikkaita palkokasveja. Kylmä hummusdippi sopii hyvin kasvisten ja salaatin rinnalle. Tämäkin ateria on helppo sulattaa, tosin joillekin kikherneet saattaavat aiheuttaa ilmavaivoja.

4. Torstai: kalaa ja grillattua ananasta

Kala on vähärasvainen eläinperäinen proteiini, mikä tekee siitä erittäin hyvän painonpudotukseen. Kalan voi paistaa uunissa yhdessä tai erikseen ananaspalojen kanssa, mistä tulee kevyt ja maukas ateria joka on helppo sulattaa.

5. Perjantai: kvinoa ja guacamole

Some figure

Kvinoassa on runsaasti proteiinia ja sopiikin siksi paremmin illallisaineeksi kuin muut viljat tai riisi. Suosittelemme nauttimaan kvinoaa avokadon kanssa, jossa on paljon vitamiineja, mineraaleja, kuitua ja hyviä rasvoja.

6. Lauantai: kikhernepitsa

Kukapa ei pitäisi pitsasta! Lauantai-illan herkuksi voit tehdä pitsan, mutta käytä pitsapohjan tekemiseen kikhernejauhoja. Näin saat terveellisemmän ateria, jossa on enemmän ravintoaineita kuin tavallisessa pitsassa.

7. Sunnuntai: vihersmoothie ja munakas

Some figure

Sunnuntaina vuorossa on herkullinen munakas, jonka tekemiseen voit käyttää suosikkikasviksiasi. Illallinen voi olla näinkin helppo ja maukas! Käytä vihersmoothien tekemiseen 70 % vihreitä kasviksia ja 30 % hedelmiä sopivan makeuden ja ravintoaineiden saamiseen.

Lehtivihreä puhdistaa elimistöä ja näin tankkaat vitamiineja seuraavaa viikkoa varten.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Makoundou, V., Habicht, F., Bobbioni-Harsch, E., Pataky, Z., & Golay, A. (2010). Lone term weight loss maintenance. Revue Medicale Suisse. https://doi.org/10.1093/ajcn/82.1.222S

Priest, M. (1961). Losing Weight. British Medical Journal. https://doi.org/10.1136/bmj.2.5260.1152-a

Vartanian, L. R., Wharton, C. M., & Green, E. B. (2012). Appearance vs. health motives for exercise and for weight loss. Psychology of Sport and Exercise. https://doi.org/10.1016/j.psychsport.2011.12.005


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.