Logo image
Logo image

7 energiapitoista ruokaa, joilla taltuttaa energiavaje

3 minuuttia
Väsyttääkö? Onko sinun vaikeaa keskittyä ja pysyä energisenä? Tässä artikkelissa kerromme sinulle seitsemästä mahtavasta, terveellisestä ruoka-aineesta, jotka auttavat nostattamaan energiatasoasi ja parantamaan koko kehon terveyttä.
7 energiapitoista ruokaa, joilla taltuttaa energiavaje
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Energiavaje aamusta alkaen tai keskipäivällä on yleinen vaiva kiireisillä ihmisillä. Et ehkä saa riittävästi lepoa, kärsit ravintoaineiden puutteesta tai et saa riittävästi liikuntaa. Energiavaje vaikuttaa negatiivisesti fyysiseen ja psyykkiseen suorituskykyyn, ja se voi tehdä sinusta väsyneen ja estää sinua toteuttamasta päivittäisiä askareitasi kunnialla. Tämän lisäksi alhainen energiataso voi nostattaa stressin ja ahdistuksen määrää, mikä puolestaan johtaa helposti muihin negatiivisiin sivuvaikutuksiin.

Osa luottaa energiajuomiin tai urheilujuomiin palauttaakseen energiatason normaalille tasolle, mutta liiallinen energiajuomien kulutus voi olla haitallista ja johtaa jopa painonnousuun. Tästä syystä haluammekin kertoa sinulle seitsemästä täysin luonnollisesta ruoka-aineesta, jotka auttavat palauttamaan energiaa terveellisesti.

Taltuta energiavaje näillä ruoka-aineilla:

1. Pähkinät

Some figure

Pähkinät ovat yksinkertainen, mutta loistava tapa antaa elimistölle lisäenergiaa. Pähkinöistä saat runsaasti terveellisiä rasvoja ja proteiinia, sekä antioksidantteja. Pähkinät auttavat parantamaan kehon ja mielen suorituskykyä, ja ne pistävät nopeasti lopun nälälle ja naposteluhimolle – samalla aineenvaihdunta kiihtyy ja poltat kaloreita huomaamattasi.

Kourallinen pähkinöitä riittää parantamaan fyysistä ja psyykkistä suorituskykyä, ja auttaa karkoittamaan iltapäivän väsymyksen. Vältä kuitenkin pähkinöiden liiallista napostelua päivän mittaan, sillä pähkinät sisältävät runsaasti kaloreita ja voivat johtaa suurissa määrissä nautittuna painonnousuun.

2. Tumma suklaa

Tumma suklaa, joka sisältää vähintään 60 % kaakaota, on loistava vaihtoehto elimistön energisoimiselle ja mielialan tasoittamiselle. Tumman suklaan sisältämät rasvahapot ja hiilihydraatit auttavat ravitsemaan elimistöä, parantamaan keskittymiskykyä ja antamaan lihaksille lisävoimia. Muutama pala tumma suklaata päivässä auttaa myös poistamaan sokerinhimon ja on hyvä korvike sokerisille herkuille.

Tumman suklaan sisältämät antioksidantit suojaavat elimistön soluja vapaiden radikaalien haittavaikutuksilta, mikä ehkäisee sisäelinten ennenaikaista rappeutumista. Tummalla suklaalla on stimuloiva vaikutus elimistöön, joka auttaa vapauttamaan endorfiineja ja serotoniinia – nämä tunnetaan myös onnellisuushormoneina.

3. Kookosöljy

Kookosöljy muodostuu terveellisistä rasvahapoista, jotka tehostavat elimistön toimintaa. Kookosöljyn rauhoittava ja antioksidanttinen vaikutus säätelee kehon tärkeitä prosesseja ja auttaa välttämään kroonisia sairauksia, jotka vaikuttavat verenkiertoon, hermostoon ja kognitiivisiin kykyihin.

Kookosöljyn korkea määrä vitamiineja ja mineraaleja parantaa elimistön puolustusjärjestelmän toimintaa, ja luo suojan erilaisia tartuntatauteja vastaan. Lisäksi öljyn sisältämät terveelliset rasvat ja hiilihydraatit antavat elimistölle runsaasti energiaa, etenkin niissä tapauksissa kun kärsit fyysisestä tai psyykkisestä väsymyksestä.

4. Hunaja

Some figure

Hunaja on tunnettu aines sekä kosmetiikassa että lääketieteessä sen hoitavien ominaisuuksien johdosta, mutta hunaja on lisäksi yksi niistä ruoka-aineista, joka sisältää runsaasti hyvälaatuista energiaa ja auttaa selättämään väsymyksen.

Hunajan sisältämät luontaiset sokerit sulavat helposti, jolloin elimistö saa pikaisesti käyttöönsä uutta energiaa ja aineenvaihdunta tehostuu. Lisäksi hunaja sisältää tehokkaita ruuansulatusta tehostavia entsyymejä ja antioksidantteja, jotka auttavat elimistöä poistamaan kuona-aineita.

5. Viinirypäleet

Rypäleet eivät sisällä paljoakaan kaloreita, mutta niistä saa silti runsaasti energiaa niiden sisältämien luontaisten sokerien johdosta. Viinirypäleet ovat lisäksi täynnä tehokkaita antioksidantteja, jotka parantavat elimistön terveyttä ja laskevat sairastumisen riskiä.

6. Mango

Some figure
Kukapa ei pitäisi mangosta? Tämä makea, trooppinen hedelmä soveltuu niin juomiin kuin ruokiinkin, ja siitä saa runsaasti energiaa ja kuitua, jotka auttavat jaksamaan.

Mango sisältää runsaasti C-vitamiinia, antioksidanttia, joka parantaa puolustusjärjestelmän toimintaa ja ihon kuntoa. Lisäksi C-vitamiini ehkäisee myrkyllisten aineiden ja vapaiden radikaalien vaikutusta elimistöön, ja ehkäisee solujen ennenaikaista vanhenemista ja rappeutumista.

Mango sisältää E-vitamiinia ja rautaa, joita tarvitaan kudosten suojaamiseen, verenkierron parantamiseen ja anemian ehkäisyyn.

Suositeltua lukemista: 7 uskomatonta syytä syödä mangoja

7. Kananmuna

Yksi syy siihen, että monet lisäävät kananmunan osaksi aamiaistaan on se, että kananmunasta saa runsaasti energiaa, joka pitää nälän loitolla lounaaseen saakka.

Kananmuna sisältää korkealaatuista proteiinia, joka auttaa rakentamaan lihasmassaa ja kasvattamaan fyysistä voimaa. Lisäksi kananmunasta saa hiilihdyraatteja ja terveellisiä rasvoja, jotka auttavat muuntamaan ruuan energiaksi.

Kunhan nautit kananmunia kohtuudella, ne auttavat pitämään nälän loitolla ja sopivat antamaan riittävästi energiaa koko päivän ajaksi.

Suositeltua lukemista: Kyllä, kananmunia kannattaa syödä monta kertaa viikossa

Kuten tästä artikkelista käy ilmi, voit hyödyntää monia eri ruoka-aineita väsymyksen poistamisessa ja energiatason kohottamisessa. Nauti näitä aineksia päivittäin ja pian huomaat, miten paljon energisempi olet!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ried K., Fakler P., Stocks NP., Effect of cocoa on blood pressure. Cochrane Database Syst Rev, 2017.
  • Wallace TC., Health effects of coconut oil a narrative review of current evidence. J Am Coll Nutr, 2019. 38 (2): 97-107.
  • Xia N., Daiber A., Forstermann U., Li H., Antioxidant effects of resveratrol in the cardiovascular system. Br J Pharmacol, 2017. 174 (12): 1633-1646.
  • Carbajal, A. (2013). Manual de Nutrición y Dietética. Departamento de Nutrición. Facultad de Farmacia. Universidad Complutense de Madrid, 1–10. Retrieved from https://www.ucm.es/data/cont/docs/458-2013-07-24-cap-5-proteinas.pdf
  • Lopez, I. (2013). Nutricion. Nutrición Humana 1.120(Fernández), 1–51.
  • Melgarejo, M. (2004). El verdadero poder de las bebidas energéticas. Revista Enfasis Alimentación6, 6. Retrieved from http://www.nutrinfo.com/pagina/info/ene01-05.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.