6 vinkkiä hermoston vahvistamiseen
Oletko koskaan miettinyt miten voisit optimoida keskushermostosi terveyttä? Monelle tämä ei välttämättä tule mieleenkään, sillä hermoston hyvään toimintaan on niin tottunut, eikä se vaadi samanlaista huomiota kuin esimerkiksi ruuansulatus tai luusto ja nivelet.
Hermoston vahvistamiseen tulisi kuitenkin kiinnittää samalla tavalla huomiota kuin minkä tahansa muun kehon osan toimintaan ja hyvinvointiin.
Mistä hermosto muodostuu?
Hermosto jakaantuu keskushermostoon ja ääreishermostoon. Keskushermostoon kuuluvat aivot ja selkäydin. Aivot vastaanottavat ja muokkaavat informaatiota sekä säätelevät monia elintoimintoja ja käyttäytymistä.
Selkäydin sijaitsee selkärangan suojaamassa selkärangankanavassa ja välittää viestejä aivojen ja ääreishermoston välillä. Ääreishermosto koostuu selkäydin- ja aivohermoista sekä niiden neuronien jatkeista.
Elimistön hermosto säätelee kaikkia elimistön toimintoja. Tämän lisäksi hermosto vastaanottaa ja käsittelee aistien vastaanottaman tiedon hermosolujen avulla. Hermosolut välittävät tietoa elektristen impulssien avulla kaikkialle elimistöön ja varmistavat elimistön normaalitoimintojen sujuvuuden.
Hermosto on tärkeä osa kaikkia elimistön toimintoja, mikä tekee sen terveydestä erityisen tärkeää.
Vinkit hermoston vahvistamiseen ruokavaliolla
Ruokavaliosi vaikuttaa terveyteesi monilla eri tavoilla. Kun nautit terveellistä ja monipuolista ravintoa, sinun on helppo vahvistaa keskushermostoa ja pitää samalla huolta koko kehostasi.
Vaikuttaaksesi hermoston vahvistamiseen ruoalla varmista, että nautit seuraavia ruokia säännöllisesti:
Rasvahapot
Terveelliset rasvahapot ovat tarpeellisia normaalien elintoimintojen ylläpitoon. Elimistö ei itse pysty tuottamaan näitä rasvoja, joten ne tulee saada ravinnon kautta. Eniten terveellisiä rasvahappoja sisältävät:
- Lohi
- Avokado
- Mantelit
- Oliiviöljy
- Parsakaali
- Ruusukaali
- Pellavansiemen
Kalsium
Hermoston vahvistamisen lisäksi kalsium vahvistaa luita ja ehkäisee täten osteoporoosia eli luukatoa. Lisäksi kalsium auttaa säätelemään korkeaa verenpainetta, ehkäisee PMS-oireita ja pitää luustosta huolta etenkin menopaussin jälkeen, kun luiden terveys voi heikentyä.
Kalsiumia saat seuraavista ruoka-aineista:
- Suklaa
- Maitotuotteet
- Kasvikset, kuten pinaatti ja purjo
- Sardiinit
- Mantelit
- Kikherneet
- Kananmuna
- Tonnikala
B-vitamiinit
B-vitamiinit ovat elimistölle tärkeitä, vesiliukoisia vitamiineja. B-vitamiinien ryhmään kuuluu kahdeksan eri B-vitamiinia. B-vitamiinit ovat vesiliukoisia vitamiineja, jotka eivät (B12-vitamiinia lukuun ottamatta) muodosta elimistössä suuria varastoja, vaan niitä tulee saada ravinnosta jatkuvasti.
Parhaiten B-vitamiinia saat seuraavista ruoka-aineista:
- Hiiva
- Äyriäiset
- Persilja
- Saksanpähkinä
- Kasvikset, kuten sienet, porkkanat, salaatti ja pinaatti
- Viljat, kuten kaura, vehnänalkio, sekä soijapavut
- Liha
- Maito ja juusto
- Kananmunan keltuainen
Vältä epäterveellisiä elämäntapoja
Olet varmasti tietoinen siitä, miten huono vaikutus alkoholilla ja tupakalla on elimistöön. Myös näiden ainesten nauttiminen voi lisätä riskiä seuraaviin sairauksiin:
- Tyypin 2 diabetes
- Korkea verenpaine
- Krooniset keuhkosairaudet
- Syöpä
- Sydäntaudit
Välttämällä myrkyllisten ja haitallisten ainesten käyttöä, pidät samalla huolta hermoston toiminnasta ja terveydestä. Tupakointi ja alkoholin käyttö altistavat hermosoluja haitallisille aineksille, jotka rappeuttavat niiden toimintaa ja terveyttä.
Harrasta riittävästi liikuntaa
Vahvistaaksesi hermostoasi on tärkeää liikkua säännöllisesti. Kun liikut, laukaiset stressiä ja ahdistusta ja pidät huolta psyykkisestä terveydestäsi.
Yksi parhaimmista stressiä lievittävistä liikuntamuodoista on jooga, mutta voit harrastaa mitä tahansa itseäsi kiinnostavaa ja inspiroivaa lajia – tärkeintä on, että nautit liikunnasta.
Liikuntaa olisi hyvä harrastaa vähintään 30 minuuttia päivässä, kolme kertaa viikossa. Ihanteellista on silloin, jos liikut esimerkiksi joka päivä töihin vaikkapa kävelemällä tai pyöräilemällä.
Juo teetä
Kofeiini antaa energiaa, mutta liiallinen kofeiinin nauttiminen voi heikentää hermoston terveyttä pitkällä aikavälillä. Jos rakastat kahvia ja juot sitä yli kolme kupillistä päivässä, on sinun syytä tutustua muihin lämpimiin juomiin.
On olemassa muita juomia, joita voit nauttia ja jotka antavat sinulle täydellisen energisöivän aloituksen päivääsi ilman kofeiinia. Suosittelemme etenkin vihreää teetä, jonka terveysvaikutukset ovat laajalti tiedossa. Vihreästä teestä saat energiaa ja ravinteita luonnollisesti ilman kofeiinin haittoja.
Voit nauttia myös seuraavia teejuomia:
- Kamomilla
- Rosmariini
- Eukalyptus
- Inkivääri
- Sitruuna
- Valeriaana
Nauti auringonvalosta
Liiallinen altistuminen auringolle on terveydelle vaarallista ja voi pahimmillaan johtaa ihosyöpään, mutta rajoitettu altistuminen on terveydelle hyödyllistä, sillä auringonvalo auttaa elimistöä luomaan D-vitamiinia. Riittävä auringonvalon saaminen vaikuttaa positiivisesti myös hermoston vahvistamiseen.
Pienissä määrissä auringonvalo onkin ihmiselle turvallista ja terveellistä, ja se voi auttaa seuraavilla tavoilla:
- Ehkäisee rintasyöpää
- Nopeuttaa haavojen paranemista
- Ehkäisee iho-ongelmia, kuten psoriaasia ja aknea
- Vähentää kolesterolia
- Lisää veren happitasoa
- Tehostaa lasten pituuskasvua
- Parantaa hermosolujen terveyttä
Suosi luovia harrastuksia
Harrastukset kuten musiikin soittaminen tai kuuntelu ei pelkästään vaikuta mielialaan, vaan se tehostaa myös hermoston toimintoja. Tämä johtuu siitä, että hermosolut joutuvat aktivoitumaan useilla aivojen alueilla luovaa työtä tehtäessä.
Hermostoa aktivoivia harrastuksia ovat mm:
- Lukeminen
- Piirtäminen
- Maalaaminen
- Käsityöt
- Shakkipeli, Sudoku, ristikoiden ratkominen ja muut älyä vaativat pelit
- Soittimen soittaminen
- Uuden kielen oppiminen
Valitse yksi aktiviteetti, josta pidät ja harrasta sitä vähintään muutama minuutti päivässä.
Kiinnitä huomiota hermoston vahvistamiseen
On tärkeää, että hermostosi pysyy terveenä ja näillä vinkeillä voit varmistaa sen. Hermostosi vaatii hoivaa ja huomiota aivan samalla tavalla kuin muut elimistön osat, älä unohda sitä!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Maria, B., Borda, G., & Marcela, Y. (2012). Sistema Nervioso. In Cátedra de fisiología humana-Capitulo V. https://doi.org/10.1016/j.clinthera.2015.12.006.
- L., C. (2015). Anatomía y Fisiología del Sistema Nervioso. universidad técnica de machala. https://doi.org/10.1038/sj.onc.1202915.
- Ostrosky, F. (2011). Desarrollo del sistema nervioso. Neurociencias.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.