Logo image
Logo image

6 laihduttajan yleisintä virhettä

3 minuuttia
Itsensä näännyttäminen laihtumisen toivossa on yksi pahimmista virheistä, jonka laihduttaja voi tehdä. Tasapainoinen ruokavalio ja riittävä ravinto on tärkeää laihtumisen kannalta, ja yhdessä säännöllisen liikunnan kanssa auttaa saavuttamaan tavoitteet.
6 laihduttajan yleisintä virhettä
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Ylipaino on todellinen ongelma nyky-yhteiskunnassa: ruokailutavat ja elämäntyylimuutokset ovat johtaneet siihen, että yhä useampi kärsii ylimääräisten kilojen aiheuttamista terveyshaitoista. Monet yrittävät laihduttaa kokeilemalla ihmedieettejä tai karsimalla tiettyjä ruoka-aineita ruokavaliostaan, ja harmittavan usein ihmiset laihduttavat epäterveellisesti.

Painonpudotukseen on olemassa kaikenlaisia apuvälineitä, ja monet yritykset tarjoavat asiakkailleen lupauksia hoikemmasta varresta erilaisten tuotteiden avulla. On pirtelöitä, ruokailusuunnitelmia ja pillereitä, joiden tuloksia hehkutetaan, mutta jotka usein eivät tuo tarvittavaa muutosta. Mikään pilleri tai pirtelö ei saa sinua laihtumaan pysyvästi, vaan terveellinen laihtuminen tapahtuu pitkällä aikavälillä vain elämäntapamuutosten myötä.

Laihduttajien yleisimmät virheet

Suurin virhe, johon laihduttajat sortuvat, on vain yhteen keinoon turvautuminen ja kokonaiskuvan unohtaminen. Laihduttajat voivat syödä terveellisesti, mutta eivät harrasta liikuntaa tai karsi nauttimaansa alkoholimäärää. Jotkut luottavat rajoittaviin dieetteihin, joilla tuloksia tuntuu syntyvän muutamassa viikossa. Ongelma herääkin vasta siinä vaiheessa, kun dieettiä ei enää voi jatkaa ja paino tulee korkoineen takaisin. Tässä artikkelissa keskustelemme laihduttajien yleisimmistä virheistä, joiden takia painonpudotus on hankalaa tai mahdotonta.

1. Hiilihydraattien poistaminen ruokavaliosta

Kaikki laihduttajat tietävät, että hiilihydraateista saa paljon energiaa ja samalla myös kaloreita. Monet laihduttajat rajoittavatkin hiilihydraattien määrää ruokavaliossaan rajusti, joskus poistaen ne kokonaan. Jos hiilihydraatteja syö liikaa, se voi johtaa painonnousuun, mutta kun niitä nauttii kohtuullisen määrän, tarjoaa keholleen arvokasta polttoainetta, joka myös pitää nälän ja naposteluhimon loitolla.

Laihduttaminen ei tarkoita sitä, että olet jatkuvasti nälissäsi. Pudottaaksesi painoa yhä hiilihydraatteja syöden, suosittelemme nauttimaan hiilarit aamupalalla tai lounaan aikana, jolloin keholla on aikaa hyödyntää ne päivän aikana. Hiilihydraatteja tulisi välttää iltaisin, sillä yön levon aikana ne muuttuvat rasvakudokseksi.

Hiilihydraattien poistaminen kokonaan ruokavaliosta voi johtaa vakaviin terveysongelmiin.

2. Näännytys

Monet laihduttajat rajoittavat syömisiään, skippaavat aterioita ja syövät vain hyvin pieniä annoksia luullen, että tämä on tehokas keino laihtua. Itsensä näännyttäminen on kuitenkin yksi pahimmista laihduttajan virheistä, sillä nälkäisen kehon aineenvaihdunta hidastuu energian säästämisen takia ja elimistö voi kärsiä ravintoaineiden puutteista. Hidas aineenvaihdunta tekee laihtumisesta vaikeaa.

Nykysuositusten mukaan laihduttajan kannattaa syödä pieniä annoksia 5-6 kertaa päivässä, sillä silloin keho saa riittävästi polttoainetta ja aineenvaihdunta toimii tehokkaasti rasvaa polttaen.

3. Veden juomisen välttäminen

Some figure

Jotkut elävät siinä uskossa, että vettä juomalla paino nousee, sillä vesi kertyy elimistöön nesteinä ja näkyy vaa’alla lisäkiloina. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä riittävä vedenjuonti tehostaa aineenvaihdunnan toimintaa, pitää kehon nesteytettynä, helpottaa ruoansulatuksen toimintaa ja poistaa kehosta ylimääräistä nestettä. Liika suola puolestaan kerryttää nesteitä kehoon, joten tarkkaile suolan käyttöäsi.

4. “Kevyet” ruuat ja valmisteet

Vaikka paketin kyljessä lukee, että se on terveellinen vaihtoehto laihduttajalle, ei tämä välttämättä pidä paikkaansa. Kevyttuotteet ja vähärasvaiset ruoat eivät aina tuo haluttuja tuloksia, sillä usein näitä ruokia on käsitelty enemmän kuin täysrasvaisia ja luonnollisesti makeutettuja tuotteita. Kevyttuotteet voivat sisältää vähemmän hiilihydraatteja ja kaloreita, mutta se ei tee niistä aina parasta vaihtoehtoa.

5. Pelkän aerobisen liikunnan harrastaminen

 

Some figure

Aerobinen liikunta polttaa tunnetusti paljon kaloreita, ja usein ihmiset kuvittelevatkin, että laihtuakseen täytyy käydä lenkillä joka päivä. Toki tällä saa tuloksia, mutta parhaimmat tulokset saavutetaan yhdistämällä aerobinen liikunta (kävely, pyöräily, juoksu, yms.) voimaharjoitteluun. Suuremmat lihakset polttavat enemmän kaloreita niin treenin kuin levon aikana, ja auttavat sinut parempiin tuloksiin nopeammin.

6. Pikadieetit

Ruokavaliolla on tärkein osa laihdutusprosessissa ja normaalipainossa pysymisessä. Tietyt ruoat auttavat polttamaan rasvaa paremmin kuin toiset ja joitakin dieettejä seuraamalla pystyy pudottamaan painoa nopeasti jopa muutamassa viikossa.

On kuitenkin paljon tärkeämpää tehdä pysyviä muutoksia ruokavalioon poistamalla epäterveelliset ruoat kokonaan ruokavaliosta, eli jättämällä pois rasvaiset ja sokeriset herkut. Pikadieettien tulokset ovat lyhytaikaisia, jos niiden jälkeen palaa entiseen epäterveelliseen ruokavalioon. Keskity siis pitkän tähtäimen tuloksiin, äläkä lannistu, jos vaa’an viisari ei välittömästi käänny laskuun. Parhaat tulokset saavutetaan monien kuukausien ja vuosien aikana.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Ni light ni natural: así te “engañan” las marcas con las etiquetas de los alimentos. (n.d.). Retrieved January 7, 2019, from https://www.elespanol.com/ciencia/salud/20180301/light-natural-enganan-marcas-etiquetas-alimentos/288471859_0.html
 • Carbajal Azcona, Á. (n.d.). Agua – Manual de Nutrición y dietética. Retrieved from https://www.ucm.es/nutricioncarbajal/
 • 6 CONSEJOS PARA CONTROLAR EL HAMBRE – FITNESSREAL.ES. (n.d.). Retrieved January 7, 2019, from http://www.fitnessreal.es/6-consejos-para-controlar-el-hambre/
 • The truth about carbs – NHS. (n.d.). Retrieved January 7, 2019, from https://www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/why-we-need-to-eat-carbs/
 • Sociedad Española de Nutrición Parenteral y Enteral., E. (2011). Nutrición hospitalaria : órgano oficial de la Sociedad Española de Nutrición Parenteral y Enteral. Nutrición Hospitalaria (Vol. 26). Jarpyo Editores. Retrieved from http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S0212-16112011000600045&script=sci_arttext&tlng=en
 • ¿TO LOW CARB OR NOT TO LOW CARB? (1). (n.d.). Retrieved January 7, 2019, from http://www.fitnessreal.es/to-low-carb-or-not-to-low-carb-parte-1/
 • Soenen, S., Bonomi, A. G., Lemmens, S. G. T., Scholte, J., Thijssen, M. A. M. A., van Berkum, F., & Westerterp-Plantenga, M. S. (2012). Relatively high-protein or ‘low-carb’ energy-restricted diets for body weight loss and body weight maintenance? Physiology & Behavior, 107(3), 374–380. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2012.08.004
 • Grasas – Fundación Española del Corazón. (n.d.). Retrieved January 7, 2019, from https://fundaciondelcorazon.com/nutricion/nutrientes/805-grasas.html
 • Los beneficios del entrenamiento de fuerza. (n.d.). Retrieved January 7, 2019, from https://www.mundofitness.com/los-beneficios-del-entrenamiento-de-fuerza/
 • Los carbohidratos y el azúcar (para Padres). (n.d.). Retrieved January 7, 2019, from https://kidshealth.org/es/parents/sugar-esp.html
 • Caruci, J., & Caruci, N. (2005). Nutrición y salud: Principios prácticos para una vida saludable. Grupo Nelson.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.