Logo image
Logo image

6 asiaa, jotka tulee tietää inkontinenssista

3 minuuttia
Inkontinenssi on yleinen vaiva, jolla on usein haitallinen vaikutus potilaan psyykkiseen terveyteen, seksuaalisuuteen ja sosiaaliseen elämään. Tässä artikkelissa kerromme sinulle lisää tästä vaivasta ja sen vaikutuksista.
6 asiaa, jotka tulee tietää inkontinenssista
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Inkontinenssista puhuttaessa tarkoitetaan tahdosta riippumatonta virtsankarkailua, jolloin rakko vapauttaa virtsaa tahattomasti. Virtsankarkailua ilmenee etenkin yskiessä, aivastaessa tai liikunnan aikana. Vaivaa ilmenee yli 30 %:lla aikuisista naisista. 

Tämä ja muut faktat joita sinun tarvitsee tietää inkontinenssista löytyvät tämän päivän artikkelistamme.

Yleistä tietoa inkontinenssista

Suurin osa tapauksista johtuu lantionpohjan lihasten heikentymisestä. Vaiva voi ilmestyä myös alatiesynnytysten jälkeen, tiettyjen lääkkeiden nauttimisen jälkeen tai vakavien emätintulehdusten yhteydessä.

Inkontinenssin aiheuttamat oireet ovat epämukavia ja nolostuttavia, ja se nostattaa psyykkisiä ja hygieenisiä ongelmia siitä kärsiville. Inkontinenssilla on usein huomattavan negatiivinen vaikutus potilaan elämänlaatuun: pelko virtsankarkailusta voi johtaa esimerkiksi sosiaalisten tilanteiden tai liikunnan välttelyyn.

Virtsankarkailua voi ilmetä missä vaiheessa elämää tahansa, mutta erityisen yleistä se on raskauden jälkeen tai menopaussin alettua. Koska kyseessä on yleinen vaiva, on hyvä ymmärtää, mistä siitä on kyse.

1. Inkontinenssi voi johtua virtsan pidättelystä

Some figure

Jos sinua pissattaa, mutta pidätät virtsaa pitkään, voi se heikentää virtsanpidätyskykyä pitkällä aikavälillä. Nuorena tämä ei välttämättä ole ongelma, mutta myöhemmin se voi aiheuttaa negatiivisia vaikutuksia, sillä virtsan pidättely heikentää rakkoa ja asettaa painetta virtsajohtimeen.

Tämä heikentää virtsaputken kudoksia ja rakon toimintaa, ja voi johtaa virtsankarkailuun etenkin liikunnan, naurun tai yskinnän aikana.

Asiantuntijoiden mukaan rakko tulisi tyhjentää vähintään neljän tunnin välein, sillä tänä aikana rakko saavuttaa maksimaalisen virtsansäilytyskykynsä.

2. Inkontinenssi johtuu lantionpohjalihasten heikentymisestä

Yksi inkontinenssiin ratkaisevasti vaikuttavista tekijöistä on lantionpohjan lihasten heikentyminen etenkin raskauksien yhteydessä. Lantionpohjalihakset kaipaavat harjoitusta muiden elimistön lihasten tavoin ja harjoittamalla näitä lihaksia voidaan ehkäistä virtsankarkailua.

Lantionpohjalihasten harjoittaminen on helpointa kegel-harjoituksilla, joissa lihaksia supistetaan muutaman sekunnin ajaksi säännöllisissä sarjoissa.

On myös syytä muistaa, että osa rasittavista liikuntamuodoista voi herkistää virtsankarkailulle: esimerkiksi juokseminen, hyppääminen ja painojen nostaminen huonosti tuettuna voi johtaa lantionpohjalihasten rasittumiseen ja löystymiseen.

3. Tietyt ruoka-aineet herkistävät virtsankarkailulle

 

Some figure

Tiettyjen ruoka-aineiden liiallinen nauttiminen kasvattaa riskiä virtsankarkailun kehittymiselle, sillä ne sisältävät rakkoa ärsyttäviä aineksia, jotka johtavat sen supisteluun.

Sama pitää paikkansa diureettisten juomien ja ruokien kohdalla, sillä ne voivat johtaa lisääntyneeseen virtsaneritykseen.

Näihin kuuluvat:

 • Sitrushedelmät
 • Tomaattimehu
 • Tee
 • Kahvi
 • Suklaa
 • Hiilihapolliset juomat
 • Energiajuomat
 • Chili ja muut tuliset mausteet

4. Inkontinenssista on olemassa eri muotoja

Inkontinenssi voi kehittyä monista eri syistä ja se voi oireilla eri tavoin. Näistä yleisimmät ovat:

 • Yleisin virtsankarkailun muoto on ponnistuksen aiheuttama inkontinenssi: tämä on yleisin tilanteissa, joissa yskit, aivastat tai nostat jotakin painavaa.
 • Pakkoinkontinenssi on virtsan tahatonta karkailua, johon liittyy tai jota edeltää juuri ennen virtsaamispakko, jota on vaikea lykätä. Pakottava tarve voi ilmetä hyvin äkillisesti.
 • Psykogeeninen inkontinenssi liittyy ulkoisiin ärsykkeisiin, kuten veteen tai kylmään ilmaan, joka lisää tarvetta virtsaamiselle ja voi johtaa virtsankarkailuun.
 • Neurologinen inkontinenssi puolestaan kehittyy potilailla, jotka kärsivät muista hermoston sairauksista, kuten Alzheimerista tai Parkinsonin taudista.

5. Myös miehet voivat kärsiä inkontinenssista

Some figure

Naiset kärsivät miehiä yleisemmin inkontinenssista, mutta miehet eivät ole sille immuuneja.

Miehillä virtsankarkailu liittyy usein rakon vaurioitumiseen tai eturauhasen ongelmiin, ja sitä esiintyy mm. diabeteksen ja stressin yhteydessä.

6. Inkontinenssiin on olemassa monia eri hoitomuotoja

Virtsankarkailua ei välttämättä pystytä kokonaan kontrolloimaan, mutta siihen on olemassa erilaisia hoitomuotoja, jotka ehkäisevät virtsan tahatonta karkailua.

Säännöllinen lantionpohjalihasten jumppa on yksi tärkeimmistä ja tehokkaimmista hoitokeinoista, sillä kun lantionpohjalihakset vahvistuvat, virtsanpidätyskyky kohenee. Osalla potilaista voidaan käyttää rakon supistelua heikentäviä lääkkeitä.

Potilaille on saatavilla myös virtsankarkailusuojia, jotka muistuttavat kuukautissiteitä, mutta ovat usein paksumpia. Näin voidaan varmistaa, että jos virtsaa pääsee karkaamaan, se imeytyy suojaan eikä vaatteisiin. Suojia käyttämällä voidaan helpottaa sosiaalista elämää ja vähentää pelkoja virtsankarkailusta julkisissa paikoissa.

Viimeisenä vaihtoehtona on leikkaus, jolla voidaan kiristää lantionpohjan lihaksia ja ehkäistä näin tahatonta virtsankarkailua.

Inkontinenssi on ikävä vaiva, joka vaikuttaa negatiivisesti potilaan seksuaalisuuteen ja sosiaalisiin suhteisiin, mutta lihaksi vahvistamalla voidaan usein lievittää pahimpia oireita. Mikäli virtsankarkailu on sinulle uusi ongelma, varaa aika lääkäriin ja keskustele itsellesi sopivista hoitovaihtoehdoista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Le, N. B. P. (2014). Urinary incontinence. In Urology at a Glance. https://doi.org/10.1007/978-3-642-54859-8_37

Choi, J. B. (2010). Urinary incontinence in women. Korean Journal of Family Medicine. https://doi.org/10.4082/kjfm.2010.31.9.661

Tekgul, S., Nijman, R. J., Hoebeke, P., Canning, D., W.Bower, & Gontard, A. von. (2009). Diagnosis and management of urinary incontinence in childhood. Incontinence.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.