Logo image
Logo image

6 asiaa, joita ei kannata tehdä vatsa tyhjänä

3 minuuttia
Ei ole viisasta tehdä aamulla ihan mitä vain ennen aamiaisen syöntiä. Jotta voisit aloittaa päiväsi terveellisellä tavalla, nauti kunnollinen ateria ennen seuraavia asioita.
6 asiaa, joita ei kannata tehdä vatsa tyhjänä
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Jotkut tavalliset arjen tottumukset ovat sellaisia, että ne aiheuttavat ei-toivottuja fyysisiä ja psyykkisiä seurauksia. Tiettyjen asioiden tekeminen vatsa tyhjänä kuuluu näihin: tapa, jolla aamusi aloitat, vaikuttaa energiatasoosi koko päivän ajan.

Vaikka moni seuraavista tottumuksista onkin suurelle osalle meistä arkipäivää, ja vaikka ne tuntuisivat melko harmittomilta, ne voivat kuitenkin nakertaa hyvinvointia pidemmällä aikavälillä merkittävästi.

Nyt kerromme kuudesta asiasta, joita tulisi aina välttää aamulla vatsa tyhjänä.

1. Tulehduskipulääkkeet

Some figure

Ei kannata ottaa esimerkiksi aspiriinia, parasetamolia tai yleisesti ottaen tulehduskipulääkkeitä tyhjään vatsaan. Muuten tuloksena voi olla vakavia ruoansulatusongelmia.

Yhdisteet, joita näissä lääkkeissä on, voivat aiheuttaa epätasapainoa vatsan limakalvoissa, ja vakavassa tapauksessa ne saattavat aiheuttaa vatsan verenvuotoa.

Suosituksia

 • Jotta voisit minimoida tulehduskipulääkkeiden haittavaikutukset vatsaasi ja suolistoosi, ota niitä maidon kanssa.
 • Jos kotonasi ei ole maitoa, ota lääkkeet runsaan veden kanssa.

Lue aiheesta lisää: Ruokia, jotka lisäävät tulehdusta kehossa

2. Kahvi

Jotkut meistä ovat tottuneet “lataamaan akkunsa” kahvilla heti päivän alussa. Tällöin kuitenkin jätetään usein huomiotta ne mahdolliset haittavaikutukset, joita kahvilla on tyhjään vatsaan nautittuna.

Vaikka ei voidakaan kieltää kahvin energisoivaa vaikutusta sekä sen monia ravinteita ja hyötyjä, kahvinjuonti vatsa tyhjänä voi vahingoittaa kehoa merkittävästi.

Vaikka kahvi olisi kofeiinitonta, se lisää happojen tuotantoa vatsassa ja voi aiheuttaa poltetta ja refluksia.

Suosituksia

 • Jos voit juoda teetä, kannattaa vaihtaa kahvi tähän juomaan.
 • Luonnolliset smoothiet antavat energiaa ja ovat terveellisempiä kuin kahvi.

3. Alkoholi

Some figure

Alkoholijuomat tyhjään vatsaan voivat vahingoittaa maksaa, sydäntä ja munuaisia.

Kehosi imeyttää alkoholia kaksi kertaa nopeammin kun vatsa on tyhjänä, ja tällöin alkoholia imeytyy yhtä nopeasti kuin verisuoneen suoraan laitettaessa.

Lisäksi alkoholin myrkkyjen poistuminen on tällöin hitaampaa, mikä saa aikaan suuremman myrkyttymisen ja vaikeamman krapulan.

Suosituksia

 • Jos jostakin syystä juot alkoholia tyhjän vatsaan (vaikkapa mimosa lomamatkalla), syö pian tämän jälkeen jotakin välipalaa.
 • Vältä alkoholin yhdistämistä kahviin.

4. Rankka urheilu

Some figure

On olemassa monia myyttejä koskien liikuntaa heti ensimmäiseksi aamulla. Jotkut esimerkiksi uskovat, että urheileminen vatsa tyhjänä auttaa polttamaan kaloreita tehokkaammin.

On kuitenkin hyvin epätodennäköistä, että tyhjä vatsa vaikuttaa kalorien palamiseen suotuisasti. Sen sijaan se kyllä saattaa vähentää lihasmassaa.

Kannattaisi muistaa, etä kehosi tarvitsee ravinteita päästäkseen käyntiin aamulla. Kun pusket itsesi urheilemaan ennen aamiaista, kehosi yrittää pysyä toiminnassa käyttämällä energiavarantoja.

Suosituksia

 • Vaihda rankka liikunta vähemmän rasittavaan.
 • Syö ainakin yksi hedelmä ennen liikuntaa.
 • Jos sinulla on ruoansulatuksen ongelmia, syö aina kunnolla ennen liikuntaa estääksesi komplikaatioita.

5. Sitrusmehut

Näissä mehuissa on runsaasti vitamiineja, mineraaleja ja muita välttämättömiä ravinteita, jotka hyödyttävät ihmisen kehoa suuresti.

Hyödyistä huolimatta niitä ei kuitenkaan joskus kannata nauttia tyhjään vatsaan, sillä ne voivat ärsyttää vatsan limakalvoa, etenkin jos kärsit mahakatarrista tai ruoansulatusvaivoista.

Suosituksia

 • Jos haluat nauttia sitrusmehua tyhjään vatsaan, sekoita mehuun yhtä suuri määrä vettä estääksesi haittavaikutukset vatsassasi.
 • Nauti näitä mehuja vasta aamiaisen aikana tai aamupäivällä.

Lue aiheesta lisää: 6 nerokasta sitrushedelmien kuorien käyttötapaa

6. Riitelykin voi olla haitallisempaa vatsa tyhjänä

Some figure

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat osoittaneet, että näläntunne lisää ihmisen ärtyneisyyttä ja siten tekee riitelystä todennäköisempää tyhjällä vatsalla.

Aivot tarvitsevat energianlähteitä toimiakseen sekä hallitakseen itseään, ja juuri tämän vuoksi ei ole hyvä idea olla “tyhjällä tankilla” pitkään.

Suosituksia

 • Jos et halua olla huonolla tuulella aamulla, nauti hauduke tai terveellinen juoma kumppanisi tai perheenjäsentesi kanssa pian ylös noustuasi.
 • Yritä nauttia aamiaista tunnin sisällä heräämisestä – näin pystyt parantamaan mielialaasi välittömästi.

Teetkö itse nyt kuvaamiamme asioita joskus vatsa tyhjänä? Nyt kun tiedät niiden haittavaikutuksista ennen aamiaista, voit paremmin varmistua siitä että ne eivät pääse aiheuttamaan tuhoa hyvinvoinnillesi ja terveydellesi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Galarza, V., & Cabrera, G. (2008). Hábitos alimentarios saludables. Nutrición, Salud y Alimentos ….

 • Sarabia Maheli, M., Vázquez, L. A., & Espeso Nápoles, N. (2005). Estilos saludables de vida y su relevancia en la salud del individuo. Rev Hum Med.

 • ALVARADO, I., MONTENEGRO, L., & GARCIA, O. (2013). Formación de hábitos alimentarios y de estilos de vida saludables. Curriculum de Educación Inicial. https://doi.org/10.1111/apa.12203.</p>

 • MINISTERIO DE SALUD. (2015). Ministerio de Salud. Consejo Nacional de Seguridad Social En Salud. https://doi.org/10.1108/02634500910955254.</p>


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.