Logo image
Logo image

5 tärkeää syytä tietää perheenjäsentesi veriryhmät

3 minuuttia
Sen lisäksi että se on hyödyllistä verensiirron sattuessa kohdalle, veriryhmäsi tietäminen voi antaa sinulle myös monia vinkkejä mahdollisista sairauksista, joille voit olla altis.
5 tärkeää syytä tietää perheenjäsentesi veriryhmät
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

On hyvin tunnettu tosiasia, että veriryhmä on tarpeellinen tieto sairaustapauksissa, joissa tarvitaan verensiirtoa. On kuitenkin muitakin tärkeitä syitä siihen, miksi sinun pitäisi tietää omasi sekä kaikkien perheenjäsentesi veriryhmät.

Kuinka eri veriryhmät luokitellaan?

Some figure

Vaikka lääketiede ei vielä osaa selittää sitä miksi meillä on eri veriryhmiä, tiedämme kuitenkin paljon niiden toiminnasta ja rakenteesta.

Punasolujen pinnalla olevien proteiinien tai niiden puuttumisen mukaan luokiteltavia veriryhmiä on neljä:

 • A, ryhmä joka sisältää A-proteiinia
 • B, ominaispiirteenä on sen sisältämä B-proteiini
 • AB, erottuu siksi että se sisältää molempia proteiineja
 • O, ryhmä josta puuttuu molemmat proteiinit

Sen lisäksi on myös RH-tekijä: jos veressä on RH-proteiinia, se luokitellaan positiiviseksi RH-veriryhmäksi. Sen puute puolestaan luokitellaan negatiiviseksi RH-veriryhmäksi.

Veriryhmämme muodostuu sekä veriryhmästämme että RH-tekijästä. Esimerkiksi ihminen, joka kuuluu A-veriryhmään ja jolla on RH-proteiinia, luokitellaan A-RH -positiiviseksi (A+).

Lue myös: 9 verta puhdistavaa yrttiä ja maustetta

Miksi sinun pitäisi tietää perheenjäsentesi veriryhmät?

Kuten mainitsimme jo aikaisemmin, verensiirto- ja luovutustapauksissa veriryhmän tietäminen on elintärkeää.

Lisäksi kaikkiin veriryhmiin kuuluvat potilaat voivat vastaanottaa O-RH -negatiivista verta (O-), mutta O-RH -negatiivinen potilas voi saada verensiirron vain omaan veriryhmään kuuluvilta.

On myös muita yhtä tärkeitä lääkinnällisiä syitä miksi tietää omasi sekä perheenjäsentesi veriryhmät:

1. Syvän laskimotukoksen alttiuden havaitseminen

Some figure

Syvästä laskimotukoksesta (DVT) kärsivillä A-, B- ja AB- veriryhmillä on selkeä geneettinen taipumus tai verihyytymiä jaloissa, jotka alkavat suonikohjuina.

Nämä hyytymät, jos niitä ei hoideta oikealla tavalla, voivat matkata keuhkoihin ja vaarantaa ihmisen elämän.

Analysoituaan noin 66 000 ihmisen tietoja yli 30 vuoden ajan, tämä tutkimus osoitti, että A-, B- ja AB-veriryhmään kuuluvilla ihmisillä on 40 % korkeampi DVT:n riski O-veriryhmään kuuluviin ihmisiin verrattuna.

2. Tietääksesi onko joku perheenjäsenesi altis sydänongelmille

Tutkimusten mukaan AB-veriryhmään kuuluvilla ihmisillä on 23 % suurempi riski kärsiä sydänsairauksista kuin O-veriryhmään kuuluvilla.

 • B-veriryhmään kuuluvilla on 11 % suurempi riski; kun taas A-veriryhmään kuuluvilla on 5 % suurempi riski.
 • A-veriryhmään kuuluvilla ihmisillä havaittiin myös suurempaa taipumusta korkeaan kolesteroliin.
 • Toisaalta O-veriryhmään kuuluvilla ihmisillä on alhaisempi sydänkohtauksien riski.

Onneksi näitä geneettisiä taipumuksia voidaan hallita terveellistä elämäntyyliä noudattaen ja sellaisen ruokavalion omaksumalla, joka auttaa minimoimaan riskejä sinun ja perheesi kohdalla.

Suosittelemme sinua lukemaan: 6 sydämelle terveellistä ruokailutottumusta

3. Taipumus tiettyihin syöpätyyppeihin

Some figure

Vuonna 2015 tehdyn tutkimuksen mukaan vatsasyövän riski on suurempi A-veriryhmään kuuluvilla ihmisillä verrattuna O-veriryhmään kuuluviin ihmisiin.

Sen sijaan O-veriryhmään kuuluvat ihmiset ovat taipuvaisempia vatsahaavoille.

Toisaalta B- tai AB-veriryhmään kuuluvilla on suurempi riski saada haimasyöpä.

4. Lisääntymiseen liittyvien ongelmien havaitseminen

O-veriryhmään kuuluvilla naisilla on todennäköisemmin alhainen munasarjavarasto FSH-hormonin suuresta määrästä johtuen, joka voi johtaa hedelmättömyyteen.

Mitä tulee raskauteen, raskaana olevan naisen sikiön veren sopimattomuutta voi tapahtua silloin, kun heillä ei ole samaa RH-verta (positiivista tai negatiivista).

Tämä voi saada naisen kehon reagoimaan siten kuin se olisi allerginen sikiölle, mikä voi vahingoittaa sitä. Ratkaisuna on ruiskeena annettava lääke.

5. Perheen ruokavalion suunnitteleminen

Some figure

Ei ole mitään lopullista tulosta siitä, onko terveyden parantaminen mahdollista noudattamalla veriryhmän mukaista ruokavaliota.

Tätä ruokavaliota kokeilleet ihmiset kertovat kuitenkin onnistuneista tuloksista, kun on kyse laihduttamisesta ja energiatason ylläpitämisestä.

Ruokavalio koostuu seuraavista ruoista:

 • O-veriryhmä: voit syödä lihaa, kalaa, hedelmiä ja vihanneksia. On suositeltavaa rajoittaa viljojen ja palkokasvien käyttöä.
 • A-veriryhmä: tälle veriryhmälle parhaita ruokia ovat vihannekset, tofu, kala, merenelävät, viljat, pavut ja hedelmät. Sinun tulisi rajoittaa lihan, maitotuotteiden, limen ja vehnän käyttöä.
 • B-veriryhmä: kaikki lihat ovat sopivia, paitsi kana. On myös suositeltavaa käyttää maitotuotteita, papuja, viljoja ja vihanneksia.
 • AB-veriryhmä: voit syödä kalaa ja mereneläviä, maitotuotteita, papuja, hedelmiä ja vihanneksia kohtuudella, mutta sinun tulisi vältellä punaista lihaa.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Amjadi, Omolbanin & Rafiei, Alireza & Ajami, Abolghasem & Valadan, Reza & Hosseini-Khah, Zahra & Hajilooi, Mehrdad & Janbabaei, Ghasem. (2015). Blood groups: In Health and Diseases. Res Mol Med. 3. 10.7508/rmm.2015.04.001.
 • Kodumuri, Dr. Praveen & Singh A, Purna & S Rathod, Shivanand & JM, Desai & Nagose, Vaishali. (2014). A Complete Review Article on ABC of Blood Groups. Asian Journal of Health Sciences. 2. 45-9. 10.15419/ajhs.v2i1.426.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.